Zomer
HOME

INHOUD

Zandschilderijen
Vijf vingertjes (versje)
Toverbellen
Vlindertje (versje)
Bijenlied
Bijenspelletje
Wespen- of bijenhandpop
Zonneklep
Vlieger
Tuinkersportret
Groente en fruit planten
Zonnebloem
Zeester
Appelboom
Rugtas
Vogelverschrikker
IJsje
Regenboog
Meloenpitten ketting


Zandschilderijen

Benodigdheden
zand
behangsellijm
stevig papier
schaar
schelpen

Met wat droog zand uit de zandbak, stevig papier of karton, plaksel en een paar schelpen, kunnen de kinderen leuke schilderijen maken. Ze leggen de schelpen op het papier. Smeren het papier rondom de vormen heen in met plaksel (behangsellijm) en strooien daarna zand over het papier uit Voorzichtig hoor, niet te veel zand tegelijk! Laat het plaksel een paar minuten drogen. De schelpen en het overtollige zand kunnen dan weggehaald worden. Kijk eens, je eigen strandje..

TERUG

Vijf vingertjes

Dit versje past in een tijd dat de zon zich steeds vaker laat zien...

Vijf vingertjes zijn heel moe
en slapen met hun oogjes toe.
Totdat de zon met warme stralen
de vingers uit hun slaap komt halen.
De duim wordt wakker
en wekt zijn makker.
De wijsvinger is boos
hij sliep nog als een roos.
De middelvinger staat op
met een slaperige kop.
De ringvinger doet kwiek
zijn ochtendgymnastiek.
‘Ik ook’, zegt pinkje pink
en voelt zicht erg flink.
De vingers roepen dan in koor:
'Dag zonnetje, blijven schijnen hoor!'

Je begint dit spelletje met een gesloten vuist op tafel. De vingers van je andere hand houd je gestrekt, hoog boven de vuist. Die beelden de zonnestralen uit. Een gele handschoen of een geel geverfde hand kan natuurlijk ook. Tijdens het versje worden de vingers één voor één wakker.

TERUG

Toverbellen

Benodigdheden
wit papier
lege jampotjes
waterverf
afwasmiddel
water
rietjes

Een vel wit papier kan prachtig gekleurd worden met.... zeepbellen.
De kinderen vinden het leuk om te doen en je hebt er niet veel voor nodig:
een paar lege jampotjes met een niet te brede opening, waterverf, een fles afwasmiddel, een fles water, rietjes en velletjes wit papier.
Begin maar eens met bijvoorbeeld drie potjes klaar te maken. Voor ieder potje heb je een verschillende kleur waterverf nodig. In elk potje gaat eerst een soeplepel waterverf. Daarna een flinke scheut afwasmiddel en nog twee tot drie centimeter water. Met een rietje roer je dit een beetje door en vervolgens moet er flink door het rietje geblazen worden, tot de bellen boven de rand van het potje uitkomen.

Let wel op: je moet dit alléén doen met kinderen die het verschil tussen blazen en zuigen weten!
Het papier wordt boven de opening van de pot gehouden en kijk, de gekleurde bellen laten hun afdruk erop achter. Telkens een ander stukje papier erboven houden, dan nog een tweede kleur erbij en de derde: het vel wordt prachtig met ringen gekleurd. Zijn de bellen verdwenen? Dan moet er even opnieuw geblazen worden. Gebruik voor iedere kleur wel een apart rietje. Als de kinderen de techniek op wit papier hebben uitgeprobeerd, kun je ze ook eens een andere kleur geven. Voor donker gekleurde papiersoorten kies je natuurlijk lichte kleuren waterverf. Het effect is iedere keer weer heel verrassend. Zo’n mooi versierd velletje papier kan als cadeaupapier worden gebruikt. Je kunt er ook een boek mee kaften, slingers van maken etc.

TERUG

Vlindertje

Met peuters kun je praten over die wonderschone vlinders die je overal tegenkomt waar bloemen zijn. Hoog in de lucht zie je ze vliegen en dan opeens zie je ze dichtbij je, op zoek naar de bloemen waar ze van houden en waar ze met hun roltong honing uit halen om te eten. Ook zie je, als je buiten bent, soms ineens een vlinder naast je op de grond komen zitten. Als vlinders hun vleugels dicht hebben geklapt zijn ze heel dun en smal. Als ze hun vleugels open hebben gespreid dan lijken ze veel groter en dan zie je ook pas goed hoe mooi van kleur veel vlinders zijn.

Vlindertje vliegt zo vrolijk,
vrolijk fladderend in het rond.
Vlindertje vliegt zo vrolijk,
hoog in de lucht en laag bij de grond.

Peuters kunnen meevliegen als een vlinder. Hoog in de lucht en dan weer laag bij de grond. Met dichte vleugels en met open vleugels. Als je op hun hand net zo’n mooie kleuren schminkt als je op de vleugels van de vlinder ziet. Dan zullen de kinderen met nog meer plezier een vlinder nadoen en willen spelen dat ze ook overal heen vliegen. De vleugels van een vlinder hebben beide dezelfde kleuren. Met de kinderen kun je een toververf-tekening maken. Je vouwt een groot vel papier dubbel en de kinderen gaan aan één kant verven. Als ze klaar zijn klap je de andere kant weer open. Dan vouw je dit nu zo, dat een lege kant op de geverfde kant komt. Hokus-pokus-pilatus-pas! Goed wrijven over het papier en als je het papier dan weer open vouwt zie je dat wat aan de ene kant geverfd is ook aan de andere kant is afgedrukt. Alle twee de kanten zijn nu hetzelfde, net als de vleugels van een vlinder.

TERUG

Bijenlied

(Melodie: ‘Ik stond laatst voor een poppenkraam’)

Ik stond laatst voor een bijenhuis,
o,o,o.
En alle bijen waren thuis,
zo, zo, zo.
De koningin die ging op reis,
De bijen raakten van de wijs.
Ze deden allemaal zo... ze deden allemaal zo...

(Samen met de kinderen bedenk je wat bijen allemaal kunnen doen: zoemen, vliegen, prikken etc.)

TERUG

Bijenspelletje

Bijtje zoemt de kamer rond.
(denkbeeldige bij aanwezig)
Kijk, nu zit hij op de grond.
(naar de grond wijzen)
Maar ik hoor hem al weer zoemen...
(zoekend om je heen kijken)
O, daar zit hij op de bloemen.
(naar een bloem/plant wijzen)
Hé, waar blijft hij nu zo gauw?
(vragend kijken)
Ja hoor, op de neus van jou!
(tikje op de neus van een kind geven)

TERUG

Wespen- of bijenhandpop

Een wespen- of bijenhandpop maak je van een bruine handschoen. Verder zijn nog nodig: een zwart geverfd balletje, gele reepjes stof, kralen, chenilledraadjes, vleugels geknipt uit wit zijdevloeipapier én een beetje geduld. Babette de bij of Willemijn de wesp spelen graag in de poppenkast, maar ze vinden het ook leuk om in de kring een namenspelletje te doen:

Zoem, zoem, zoem,
Ik zoek een mooie bloem.
Ik ben een bij
en wie ben jij?

TERUG

Zonneklep

Je maakt van tevoren een mal. Deze gebruik je om de klep op verschillende kleuren stevig papier over te trekken. De kinderen kunnen de klep nu mooi maken m.b.v. verf, kleurpotloden, wasco ed. Als ze hiermee klaar zijn kun je ze zelf de klep laten uitknippen of -prikken. Het is ook leuk om de klep te beplakken met stukjes gekleurd papier. De kop buig je bij de stippellijn een beetje om, zodat het beest vooruit kijkt en niet naar boven. In de twee punten aan de zijkant wordt met een naald een gaatje geprikt. Je meet af hoeveel elastiek je nodig hebt, trekt het door de gaatjes heen en zet het aan beide kanten met een knoopje vast aan de achterkant van de zonneklep.

zomer

TERUG

Vlieger

Dubbelklik op het plaatje hieronder. Print het uit (op bijv. gekleurd papier). Je kunt het gaan kleuren en versieren. Daarna knip je de onderdelen uit. M.b.v. een perforator maak je een gaatje onder in de punt van de vlieger. Hier haal je een touwtje door, daarmee maak je de staart van de vlieger vast. Nu maak je boven in de vlieger nog een gaatje met de perforator zodat je de vlieger op kunt hangen.

zomer

TERUG

Tuinkersportret

Prik of plak een vel tekenpapier tegen de muur en teken de omtrek van één van de kinderen z`n hoofd met potlood na. Haal het vel van de muur en knip het hoofd eruit (of zelf door de kinderen het hoofd eruit laten prikken!). Dat heb je niet meer nodig. Leg de rest van het vel op een stapeltje vochtig keukenpapier in een schaal.Strooi de schaal vol zaad en haal daarna het tekenpapier weg. Af en toe moet je het hoofd wel even besproeien!! Behalve een portret, kun je op deze manierook een letter maken.

Tuinkers is overigens ook een lekkernij. Als na ± 1½ week de steeltjes 5 cm lang zijn, kunnen ze afgeknipt worden. Je kunt er een boterham of beschuit mee beleggen en met wat suiker erover of een druppeltje citroen erdoor, smaakt het nog lekkerder!!

TERUG

Groente en fruit planten

Behalve bonen en tuinkers zijn worteltjes, bietjes, rapen of pastinaken ook dankbare vensterbankgroeiers (alleen ongekookte groente!!). Snijd aan de bovenzijde ± 1 cm af. Zet de groente vervolgens in een diep bord, waarin een laagje water van ongeveer een halve centimeter staat. Zet het bord op een zonnig plaatsje en vul het water regelmatig bij! Na ongeveer twee weken zijn de bladeren al behoorlijk groot. Om de `plantjes` meer stevigheid te geven, kun je er een laagje kiezelstenen tussen leggen. Dat staat ook leuk. Uien kun je in de vensterbank met een beetje geluk aan het bloeien brengen. Het beste gaat dat in een hyacint (bollen) glas. Vul het glas met water en zet de ui er zó in, dat de wortels (onderkant van de ui) het water nét raken. Wie geen hyacintglas heeft, kan ongeveer in het midden van de ui drie of vier houten prikkers steken en hem zo boven een glas met water hangen. Zet het glas op een lichte plaats en vul het water zo nodig bij. Al snel zullen er blaadjes aan de ui komen en na verloop van tijd misschien zelfs een bloem.

Ook met fruit kun je kweken, al is geduld daar bij onmisbaar! Plant een stuk of vier pitjes van een grapefruit, sinasappel, mandarijn of citroen in een pot met goed potgrond, ± 1 cm onder het oppervlakte. Geef met een etiket op het potje aan wat erin gestopt is. Meloen- of paprikapitten moet je eerst wassen en enkele dagen laten drogen, voor je deze in de grond stopt. Zet de pot op een warme, lichte plaats en geef het regelmatig water. Na ± acht weken beginnen de zaadjes te kiemen.

Aardappelpop
met haar

TERUG

Zonnebloem

1. Deze maak je van een papieren bord. Je keert het bord om en verft de onderkant in een mooie kleur.

2. Doop een kurk in wat verf en stempel rondjes in het midden van het bord.

3. Knip een heleboel papieren bloemblaadjes en lijm ze op de rand.

TERUG

Zeester

Dubbelklik op het onderstaande plaatje en print het uit. Je kunt de sterren kleuren, verven e.d.
Daarna knip of prik je ze uit. De achtergrond (zie foto) maak je van een wit laken. Deze ga je
met blauw verf bestempelen. Zo lijkt het een beetje op de zee. Als het doek droog is plak je de
sterren erop.

zeester

TERUG

Appelboom

Dubbelklik op de onderstaande plaatjes en print ze uit. Je kunt de appels kleuren, verven of het met rode propjes crêpe-papier beplakken. Daarna knip of prik je ze uit. De boomstam knip je uit bruin karton en de top van de boom uit groen karton. Als je de appels klaar hebt hang je ze in de boom.

appel appel

TERUG

Rugtas

Benodigdheden
karton
(kartel)schaar
verf
lijm
tijdschriften en folders
touw
perforator
nietmachine
katoen

Veramel van tevoren allerlei tijdschriften/folders.
Dubbelklik op het plaatje hieronder en print het uit. Neem het over op karton en knip de rugtas uit. Verf de rugtas in je favoriete kleur. Beplak de rugtas met allerlei plaatjes uit tijdschriften. Kies dingen uit die je bijvoorbeeld mee wilt nemen op vakantie. Daarna laat je het drogen. Knip, met de kartelschaar, uit het katoen twee banden van 5 cm breed en 50 cm lang. Niet deze twee banden op maat aan de rugtas vast. Zo heb je je eigen rugtas voor de vakantie!!

Tip: Je kunt een doosje als zak op de rugtas plakken. Zo ontstaat een ruimtelijke rugtas waarin je iets kan meenemen.

TERUG

Vogelverschrikker

Benodigdheden
knutselkarton
potlood
lapjes stof
stiften
schaar
lijm
wiebeloogjes
stro of raffia

Dubbelklik op het plaatje hieronder en print het lijf en de kleding van de vogelverschrikker uit. Neem dit over op stevig knutselkarton. Versier het lijfje en de kleding met lapjes stof en/of stift. Het is een leuk gezicht wanneer je wat raffia of stro tussen de overall, hoed, blouse en schoenen uit laat steken. Teken of plak een gezichtje op de vogelverschrikker.

TERUG

IJsje

Benodigdheden
stevig wit papier
verschillende kleuren watten (bolletjes)
lijm
schaar
verschillende kleuren crêpepapier

Dubbelklik op het plaatje hieronder en print het ijsje uit op stevig wit papier. Kleur het hoorntje met een bruin kleurpotlood. Je kunt het ook stempelen met bruine verf. Plak de ijsbolletjes vol met kleine stukjes watten (verschillende kleuren 'smaken'). Maak met bruin crêpepapier kleine propjes die als chocoladekorrels op het ijsje kunnen worden geplakt. Verschillende kleuren crêpepapieren propjes staat ook erg leuk.

TERUG

Regenboog

Benodigdheden
stevig karton
verschillende kleuren papier
schaar
lijm

Deze regenboog is een leuke en vrolijke versiering voor in je kamer. Je gaat je handen meerdere keren omtrekken. Je kunt de boog zo groot maken als jezelf wilt. Daarna knip je ze uit. Tel uit hoeveel handen van iedere kleur je nodig hebt om een mooie regenboog te maken.
Nu hoef je de handen alleen nog maar op te plakken en je bent klaar!

TERUG

Hand zonnetje

Dit heb je nodig
papieren bordje
stevig geel papier
schaar
lijm of nietmachine
verf, kleurpotloden
bewegende oogjes
 

Zo ga je te werk

Verf de achterkant van een papieren bordje geel.

Maak ongeveer 7 handomtrekken op stevig geel papier. Knip deze uit.

Lijm of niet de handafdrukken op het papieren bordje. De vingers zijn de zonnestralen.

Teken een neus, mond en ogen op de zon. Je kunt voor de ogen ook bewegende oogjes gebruiken.

TERUG

Meloenpitten ketting

!! Ingezonden tip door Elleke !!

Benodigdheden
pitten van een meloen
naald
sterk draad
eventueel verf

In de zomer eet je vast wel eens meloen. Zeker als je op vakantie in het zuiden bent. Er zitten heel veel pitten in. Daar kan je een mooie ketting van maken. Je moet ze eerst goed wassen en laten drogen. Neem dan een naald en een stevige draad leg aan het eind van de draad een knoop. Prik de naald door het uiteinde van iedere pit en rijg ze aan de draad. Eventueel kan je alle, of enkele, pitten verven. Dat is een hoop werk maar een ketting van ongeverfde pitten is ook heel erg mooi.

Tip:
Je kan ook een ketting maken van macaroni, rietjes, knopen enz.. Macaroni kan je goed verven en rietjes, van verschillende kleuren, kan je in kleine stukjes knippen.

TERUG

Free counter and web stats