Kerst
HOME

INHOUD

Kerstbal
Kerstkaarten
Grote kerstklok/ster
3-D Kerstbal
Kerststal
Stermannetjes
Schaapjes
Slingers
Engel slingers
Waxinehouder
Kerstmuts
Kerstkrans
Kaarsen
Engeltjes
Kerstman van een potje
Kerstkronkels
Kerstman
Kerstboom versiering
Rendier
Rendierslinger
Handafdruk krans
Handafdruk kerstboom
Christmas crackers
Handafdruk engeltje
Versierde dennenappels
Kaarsen maken
Versierde kaarsen
Hangertjes van kaarsvet
Kerstengel v.e. dennenappel
Kerstdecoratie
Kerstversieringen
Kerstboom versieren
Kerstkaartje
Kerstboom van wc-rolletjes
Slingers
Kerstsok
Kerstengel
Trapjes in de kerstboom
Kerstman
Kerstboom
Slingers van papier
Engeltje vouwen
Engeltje
Kerstman masker
Engelen
Boom versieren
Kerst ster
Nog niet uitgewerkte ideeën

Kleurplaten

Leuke kerstliedjes van Ingrid Rietveld:

Kerstklokken

Kerstmis vieren

!! KERSTMISONLINE.NL !!

Kerstbal

Dubbelklik op het onderstaande plaatje en print het uit. Neem het over op iets steviger papier.
Je kunt het mooi versieren d.m.v. stempelen met verf. Maar je kunt het ook beplakken met propjes
crêpepapier etc. Zo'n eigengemaakte kerstbal staat leuk in de kerstboom.

TERUG
 


Kerstkaarten

Dit heb je nodig
goud- of zilverkleurige stift
potlood
lijm
schaar
verf
kurk
gekleurd, stevig papier

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het plaatje hiernaast en print het uit.
Neem de halve patronen over op stevig karton en knip het uit. Dit zijn je sjablonen.

1. Knip een stevig groen papier van 20 bij 15 cm. Vouw dit dubbel. Leg de kerstboom sjabloon met de rechte kant langs de vouwrand van de kaart en teken met potlood voorzichtig langs de omtrek.
2. Vouw de kaart open en knip de halve kerstboom langs de lijn uit.
3. Teken nu op beide delen van de voorkant met een goudkleurige stift binnen de omtrek van de boom.
4. Vouw de kaart dicht en teken met een goudkleurige stift langs de rand van de halve kerstboom, zodat de lijnen op de achterkant van de kaart komen.
5. Als je de kaart nu openvouwt, is aan de binnenkant de hele kerstboom te zien. Schrijf je kerstwens met een goudkleurige stift in het midden van het boommotief.
6. Vouw de kaart weer dicht en versier hem met propjes, figuurtjes etc.

Kerstster
1. Knip uit stevig geel papier een vierkant van 15 bij 15 cm. Vouw dit dubbel. Leg de kerstster sjabloon met de rechte kant langs de vouwrand van de kaart en teken met potlood voorzichtig langs de omtrek.
2. Maak de sterkaart vervolgens net als de kerstboomkaart.

Kerstklok
1. Knip uit stevig blauw papier een rechthoek van 21 bij 14,5 cm. Vouw dit dubbel. Leg de kerstklok sjabloon met de rechte kant langs de vouwrand van de kaart en teken met potlood voorzichtig langs de omtrek.
2. Maak de kerstklokkaart vervolgens net als de kerstboomkaart.

TERUG


Grote kerstklok/ster

Dubbelklik op de onderstaande plaatjes en print ze uit op stevig gekleurd papier. Versier de klok en ster met verf, kleurpotloden, plakkertje e.d. Knip ze daarna uit en hang ze op. De bel kun je ook driedimensionaal maken dat geeft een leuk effect. Je moet de bel dan twee keer uitprinten. Verder doe je hetzelfde als bij de kerstboom.

TERUG
 


3-D Kerstballen

Dubbelklik op het onderstaande plaatje (met de twee kerstballen) en print het uit. Neem het over op stevig papier. Je kunt het mooi versieren d.m.v. stempelen met verf. Maar je kunt het ook beplakken met propjes crêpe-papier etc. Als je hiermee klaar bent knip je een stukje in beide kerstballen. Nu schuif je ze in elkaar (zoals op de tekening hiernaast). Bovenin de kerstbal prik je een gaatje en nu kun je hem ophangen.
Zo'n eigengemaakte kerstbal staat leuk in de kerstboom.

      

         

TERUG
 


Kerststal

Dit heb je nodig
kleurpotloden
verf
kleine doos
stevig, wit A-4 papier
stro
touw
wc-rolletje
lijm

Zo ga je te werk
Dubbelklik op de onderstaande plaatjes en print ze uit op stevig, wit papier. Nu kun je Maria, Jozef, Jezus, het schaapje, de ster, de koe en de engel inkleuren. Je kunt het ook mooi inkleuren m.b.v. verf (stempelen e.d.). Als je alle figuren hebt ingekleurd maak je van een kleine doos een stal.
Deze verf je bruin. Als je hiermee klaar bent knip de lijn rondom Maria en Jozef uit.
De andere figuren knip je ook uit. Maria en Jozef plak je op een wc-rolletje. Het schaap, de koe en kindje Jezus kun je laten staan door het onderste (plak)strookje naar achteren te vouwen en vast te plakken. De engel en de ster hang je aan een touwtje voor de stal. Nog een beetje stro in de stal en klaar is je eigen kerststal !!

Je kunt de plakstroken ook verwijderen (wegknippen) en er een wc-rolletje achter plakken (half rolletje). Zo kun je ze namelijk verplaatsen en er mee spelen!!

TERUG
 

Stermannetjes

Dit heb je nodig
geel karton
splitpennen
gaatjes tang
beige, blauw, rood en groen papier
schaar
lijm
zwarte viltstift

Zo ga je te werk
Kleurrijke stermannetjes voor een vrolijk kerstfeest: eenvoudig ontwerp, gekleurde laarsjes en mutsen. Om de stermannetjes uit te printen, klik eerst op het onderstaande plaatje. Print het uit op wit papier.
Neem de stermannetjes over op geel karton en knip ze uit. Plak op de voor- en achterkant van de uitgeknipte sterren mutsen, schoenen en handen in verschillende kleuren. Plak de gezichtjes op, teken knopen, ogen, neus en met mond met de zwarte viltstift. Plak de sterren met de punten van de handjes aan elkaar. Maak met de gaatjes tang in elke hand een klein gaatje. Verbind de sterren met elkaar d.m.v. splitpennen door deze gaatjes en hang ze op.

TERUG
 

Schaapjes

Dit heb je nodig
lapjes stof
watten
wol
stevig wit A-4 papier
kleurpotloden/verf
schaar
lijm
leeg luciferdoosje (groot)
evt. verrassing

Zo ga je te werk
Om het schaapje uit te printen, klik je eerst op het onderstaande plaatje. Print het uit op stevig, wit papier. Nu kun je de schaapjes kleuren of verven. Het wordt ook heel leuk als je de schapen daarna nog met wat wol, lapjes stof of watten gaat beplakken. Als je hiermee klaar bent ga je de stippellijnen naar binnen vouwen. Daarna doe je wat lijm op één kant van het luciferdoosje (zie de tekening hierboven) en plak je eerst één schaap er tegenaan. Vouw het andere schaap naar de andere kant van het luciferdoosje en plak deze ook vast op het doosje. Zet het schaapje als versiering op tafel. Je kunt ook wat in het doosje stoppen. Zo heb je een leuke verrassing voor iemand!

TERUG
 

Slingers

Dit heb je nodig
touw
kleine stukjes gekleurd papier
(gekleurd) A-4 papier
kleurpotloden/verf
schaar
lijm
crêpe-papier

Zo ga je te werk
Dubbelklik op de bovenstaande plaatjes en print ze meerdere keren uit op stevig, wit of gekleurd papier. Nu kun je de kerstbel, sok en kerstbal kleuren of verven. Je kunt ze ook nog beplakken met allerlei stukjes gekleurd papier of met propjes crêpe-papier. Als je hiermee klaar bent knip je de kerstbel, sok en kerstbal uit. Het kleine stukje bovenaan de figuren vouw je naar achteren. Daar smeer je wat lijm op en hier plak je een lang stuk touw tussen. Dan neem je het volgende figuur. Ook hier vouw je het kleine stukje dat bovenaan zit naar achteren en smeer je er wat lijm op en leg je het touw er weer tussen (laat iets ruimte tussen de figuren zitten).
De lengte van het touw bepaal je zelf (het ligt eraan hoe lang je je slinger wilt hebben).

TERUG
 

Engel slingers
Dit heb je nodig
gekleurd papier
kleurpotloden/verf
schaar

Zo ga je te werk
Dubbelklik op één van de engeltjes en print het uit.
Vouw een stuk papier als een harmonica (dus om en om vouwen; zoals op de tekening hierboven). Vouw het weer open en kleur of verf het stukje papier aan beide kanten. Vouw het dan weer als een harmonica, net zoals de eerste keer. Teken een van de engeltjes na op dit stuk papier (je kunt ook carbonpapier gebruiken). Knip daarna het figuur uit, maar knip niet op de stippellijn!! Dit zorgt er nl. voor dat de engeltje aan elkaar verbonden blijven. Nu hoef je het alleen nog maar uit elkaar te vouwen en op te hangen!!

TERUG
 

Waxinehouder

Dit heb je nodig
verf
wc-rolletjes
schaar/mes
theelichtjes

Zo ga je te werk
Knip of snijd een wc-rolletje doormidden. Versier het rolletje m.b.v. verf. Laat dit drogen. Daarna maak je allemaal kleine knipjes aan de onderkant van het halve rolletjes (zie tekening). Deze knipjes vouw je naar buiten. Nu nog een theelichtje erin!

Ps:
Het lichtje pas aansteken wanneer er een volwassen iemand bij is!!!!

TERUG
 

Kerstmuts

Dit heb je nodig
rood A4- papier
wit A4- papier
lijm
nietjes
plakband

Zo ga je te werk
Maak een punt op een rood vel papier. Van wit papier maak je een dikke strook en rondjes. De rondjes plak je aan de bovenkant. De stroken knip je op maat (de omtrek van je hoofd). Als laatste zorg je ervoor dat de muts op de band vast komt te zitten door het bijvoorbeeld vast te nieten. En klaar is je eigen kerstmuts!

TERUG
 

Kerstkrans

Dit heb je nodig
groen karton
geel/rood papier
lijm
lint
schaar
nietmachine
alluminiumfolie
mos, dennenappels etc.
verf

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het plaatje hieronder en print het uit. Neem het over op stevig, groen karton.
Beplak de kerstkrans met allerlei soorten materiaal zoals stukjes alluminiumfolie, mos, dennenappels e.d. Uit geel papier knip je allemaal kleine sterretjes en uit rood papier knip je kleine belletjes, deze plak je ook op de krans. Je kunt de krans zo mooi (en vol) maken als je zelf wilt. Laat het dan drogen. Eventueel kun je er nog dunne slingers van crêpepapier in hangen.
Als laatste maak je van kerstlint een ophanglus en dit bevestig je aan de kerstkrans.

TERUG
 

Kaarsen

Dit heb je nodig
stevig geel/rood papier
lijm
stiften
schaar
glitter
verf
keuken- en wc-rollen

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het plaatje hieronder en print het uit op stevig, geel en rood papier. Kleur met behulp van stiften de vlammetjes. Daarna doe je wat lijm op de vlammetjes en strooi je er glitters overheen. Verf een aantal keuken- en wc-rollen in één of meerdere kleuren. Strooi er ook glitters op. Laat dit drogen. Maak twee inkepingen in elke rol en steek hier de vlammetjes in.
Het staat erg leuk wanneer je meerdere kaarsen, van verschillende lengtes, bij elkaar zet!!

TERUG
 

Engeltjes

Dit heb je nodig
stevig wit papier
zilverpapier
stiften/kleurpotloden
lijm
touw
schaar
glitters

Zo ga je te werk
Dubbelklik op een van de plaatjes hierboven en print ze uit op stevig, wit papier.
Kleur het engeltje of beplak het met zilverpapier en glitters. Laat dit drogen. Knip het engeltje uit; ook op de dikke lijnen (rondom het hoofd en de korte lijntjes). Maak het engeltje vast door de buitenste inkeping in de andere te schuiven. Vouw het hoofdje iets naar voren. Prik een gaatje bovenin het hoofdje en haal hier een touwtje door. Zo kun je het engeltje in de kerstboom hangen.

TERUG
 

Kerstman

Dit heb je nodig
babyvoedsel potjes
watten
gekleurd, rond papier
wit papier
stiften
lijm
schaar

Zo ga je te werk
Van rond gekleurd papier maak je een (chinees) hoedje. Op de punt van het hoedje en ook onderaan het hoedje plak je watten. Dan plak je het hoedje op de bovenkant van het potje. Nu plak je overal watten op het potje, maar zo erg ervoor dat er nog een gedeelte vrij blijft voor het gezicht van de kerstman. De ogen, mond en neus teken je op een stuk wit papier, dit knip je uit en plak je op het potje.

TERUG
 

Kerstkronkels

Dit heb je nodig
rode, witte, gele pijpenragers
rode, witte, gele rietjes
schaar
lijm
gele sterretjes
kerstboomhaakjes

Zo ga je te werk
Knip de verschillende gekleurde rietjes in kleine stukjes. Schuif de rietjes om de pijpenragers. Draai de pijpenragers rondom twee vingers of om een fles en schuif hem eraf. Trek de kronkel iets uit elkaar zodat er een soort spiraal ontstaat. Plak onderaan de kronkel een klein sterretje. Maak een kerstboomhaakje aan de kronkel vast en hang het in de kerstboom!!

Tip:
Buig de aangeregen pijpenragers in een vorm, zodat er een bal, ster, klok of boom ontstaat. Kneed eventueel nog stukjes alluminiumfolie om de pijpenrager.

TERUG
 

Kerstman

Dit heb je nodig
stevig wit papier
lijm
watten
schaar
rode verf of kleurpotloden
rood crêpe-papier

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het plaatje hieronder en print het uit op stevig wit papier.
Kleur of verf de kerstman. Het staat ook erg leuk als je de baard van de kerstman met watten beplakt!!

Tip: Het staat ook erg vrolijk als je met rode propjes crêpe-papier de muts van de kerstman beplakt!

TERUG
 

Kerstboom versiering

Dit heb je nodig
stevig papier
schaar
potloden of viltstiften
lijm
lintje

Zo ga je te werk
Dubbelklik op de plaatjes hierboven en print het uit op stevig wit papier. Kleur alles mooi in. Knip de plaatjes uit en maak een klein gaatje boven in het plaatje. Rijg door het gaatje een lintje en hang de figuurtjes in de kerstboom.

TERUG
 

Rendier

Dit heb je nodig
stevig bruin en wit papier
potlood
schaar
oranje verf
lijm
evt. bewegende oogjes
 

Teken de omtrek van je voet op stevig, bruin papier.
Dit wordt het hoofd van het rendier.

Maak m.b.v. oranje verf, van je linker- en rechterhand, een handafdruk op stevig wit papier. Deze twee afdrukken worden het gewei van het rendier.

Lijm de handafdrukken, ‘het gewei’, op het bovenste gedeelte van de voetafdruk. Op rood papier teken je een kleine cirkel knip dit uit, dit wordt de neus. Teken op roze papier een mond en knip dit ook uit. Plak ze op je voetafdruk (zie het plaatje hiernaast). Voor de ogen kun je bewegende oogjes gebruiken, maar je kunt de ogen ook gewoon op wit papier tekenen.

TERUG
 

Rendierslinger

Dit heb je nodig
oranje crêpepapier
schaar
witte plakkertjes of papier
rood papier
zwarte stift

Dubbelklik op het plaatje hieronder en print het uit. Knip daarna het figuur uit.
Neem een strook crêpepapier en vouw dat om en om zodat er een harmonicapapier ontstaat. Teken het halve rendier tegen de rand van het crêpepapier en knip het uit. Nu ontstaat er een slinger. Versier deze met ogen neus en een mond. Je kunt de slinger zo lang maken als je wilt.

TERUG
 

Handafdruk krans

Dit heb je nodig
stevig groen papier
stevig rood papier of gebruik een rood lint
potlood
schaar
lijm
eventueel glitter of glitterlijm
 

Zo ga je te werk

Omtrek ongeveer 12 keer je hand m.b.v. een potlood op stevig groen papier. Knip de handafdrukken uit.

Lijm de handafdrukken samen in een kransvorm. Zorg ervoor dat de polsen een elkaar een beetje overlappen.

Maak van rood breed lint een strik en lijm deze op de handenkrans. Eventueel kun je de krans nog met glitter of glitterlijm versieren.

TERUG
 

Handafdruk kerstboom

Dit heb je nodig
stevig groen papier
stevig rood papier of gebruik een rood lint
potlood
schaar
lijm
eventueel glitter of glitterlijm
 

Zo ga je te werk

Omtrek meerdere keren je hand m.b.v. een potlood op stevig groen papier. Knip de handafdrukken uit. Vouw een klein gedeelte van de pols naar achteren (plakrand).

Teken een driehoek (boomfiguur) op een groot vel stevig bruin papier (zie hier links).

Knip uit een vel donkerbruin papier een rechthoek. Dit wordt de boomstam. Lijm het rechthoek onder de boom.


Lijm alle handafdrukken (de plakranden) in rijen op de driehoek. Begin onderaan de boom. Als je met de tweede rij begint moet je ervoor zorgen dat de vingers iets over de rij handen eronder overlappen.

Knip uit het gele papier een ster. Deze lijm je bovenop de boom. Nu kun je eventueel nog glitters, kerstballen e.d. in de boom plakken.

TERUG
 

Christmas Crackers

Dit heb je nodig
closet rolletjes of keukenrolletjes
draad of dun lint
mooi glanzend inpakpapier of folie in b.v. groen of rood (je kunt ook crêpepapier gebruiken)
kerstplaatjes
eventueel iets om erin te doen
 

Zo ga je te werk

Leg het rolletje in het midden van het papier en rol het strak op.

Draai bij de uiteinden van het rolletje het papier voorzichtig bij elkaar.


Zet dit vast met draad of een stukjelint, kort afknippen. Laat de uiteinden van het papier mooi openstaan.

Plak in het midden een mooi kerst-plaatje

TERUG
 

Kerstbal

Dit heb je nodig
piepschuim bal (hobbywinkel)
lijm
bakje
haakjes
glitters/fijn glittermateriaal,
zoals sterretjes

Zo ga je te werk
Deze is heel simpel! Doe de glitters in een bakje. Maak op de bal met de lijm een mooi patroon of figuren, zoals sterren of rondjes. Rol nu de bal door het bakje. Ga net zolang door totdat jij vindt dat de bal mooi genoeg is en hang hem tussen de andere kerstversiering in de kerstboom!
Wacht wel tot de lijm goed droog is!

TERUG
 

Handafdruk engeltje

Dit heb je nodig
kleurpotloden
stevig papier
lijm
schaar
stukje stof

Zo ga je te werk
Deze kerstengel heeft het lichaam gemaakt van een voetafdruk en twee vleugels gemaakt van handafdrukken. Ga met de voeten tegen elkaar op wit papier staan. Teken de omtrek. Dit wordt het lichaam van de engel. Maak een omtrek van je liner- en rechterhand op stevig geel papier of gebruik gele verf en maak van beide handen een handafdruk. Zorg dat je je vingers goed gespreid op het papier houdt, dan zit het er leuker uit. Dit worden de vleugels van de engel. Je kunt de vleugels eventueel met glitters beplakken en om het middel van de engel kun je een riem (van stof) plakken. Lijm het hoofd en de vleugels op het lichaam (de voetafdrukken).

Tip: Het is ook leuk om i.p.v. een gezicht te tekenen er een foto met het gezicht van iemand op te plakken.

TERUG
 

Versierde dennenappels


Dit heb je nodig
verf, kwasten>
glitter en een A-4 blad
lint
ijzerdraad
dennenappels

Voorbereiding
Maak met een stukje ijzerdraad een lusje aan de dennenappel zodat hij opgehangen kan
worden. Lint knippen voor de strik, ongeveer 25 cm per dennenappel.
Glitter en opvangblad - A4 - klaarleggen.

Zo ga je te werk
De dennenappels in één of meerdere kleuren laten verven. Voor de extra glinster kun je glitter op de dennenappels strooien. Om zo zuinig mogelijk met de glitter te werken is het handig om tijdens het strooien een A4-blad (in het midden even vouwen) onder de dennenappel te leggen. Door de vouw in het blad kun je heel gemakkelijk de overtollige glitter weer terug in het potje doen). Met een stukje kerstlint een strik op de dennenappel maken. Daarna hang je de dennenappel in de boom.

TERUG


Kaarsen maken

Dit heb je nodig
stompjes kaarsen
oud steelpannetje
kranten
aluminiumfolie
waskrijtjes
walnotendoppen, cakevormpjes
plasticbekers, yoghurtbekertjes etc.
schaar

Zo ga je te werk

Drijvende kaarsjes zijn eenvoudig en vlug te maken, maar de kinderen moeten ook voor dit werkje wel wat ouder zijn. Het gieten van het kaarsvet kun je uiteraard het beste zelf doen! Laat de kinderen oude stompjes kaarsen verzamelen. Doe die in een oud steelpannetje en smelt ze op een gasstel. Je kunt, om de was te kleuren, ook wat restjes waskrijt mee laten smelten. Als de kaarsstompjes gesmolten zijn, vis je met een vork de pitten op, trekt ze recht en laat ze stollen. Tijdens het smelten laat je vormpjes maken en op een krant zetten. Van in elkaar gefrommeld aluminium folie kunnen schaaltjes met een dikke wand worden gemaakt. Walnoten doppen of cakevormpjes zijn ook goed te gebruiken, evenals de onderkant van lege, schone plastic flessen of kleine yoghurtbekertjes. De koud geworden en gestolde pitten worden, zo nodig, in stukjes geknipt. Giet de gesmolten massa in de vormpjes en wacht tot deze begint te stollen. Dan kunnen de stukjes pit er recht, tot op de bodem, in worden gestoken. Zet de uiteinden omhoog. Drijfkaarsjes braden mooi in een glazenschaal gevuld met water.

Je kunt in een hobbywinkel ook materialen kopen om kaarsen te maken. Je hebt paraffine (verkrijgbaar in witte blokken, die gemakkelijk gesneden kunnen worden) of waskorrels nodig, stearine en lont (katoenen draad waar een dun laagje was omheen zit). De paraffine en stearine (één deel stearine toevoegen aan negen delen was) laat je smelten in een steelpannetje en de gesmolten was wordt in een vorm gegoten. Kaarsen trekken is ook een leuk werkje, maar vraagt wel wat geduld...
Laat de was of het kaarsvet in een smal, hoog blikje in een pan met kokend water, smelten. De hoogte van het blikje bepaalt de lengte van de kaars. Voeg van tijd tot tijd wat water toe als er teveel verdampt is. De kinderen dopen een stuk katoenen draad kort in de hete was. De was, die aan de draad is blijven kleven, moet eerst even stollen, voor de draad opnieuw in de was wordt gedoopt. Zo komt er telkens een laagje bij. Als de kaars klaar is (na ± 25, 30 keer dopen) kan hij aan de pit worden opgehangen om goed af te koelen en hard te worden.

TERUG


Versierde kaarsen

Dit heb je nodig
stevige, dikke kaarsen
was
waskrijtjes
waxinelichtjes

Zo ga je te werk
Zorg zelf voor stevige, dikke kaarsen of laat ieder kind er één van thuis meenemen. De kaarsen kunnen worden versierd met gekleurde was, bijv. stockmar kneed- of versierwas, te verkrijgen bij een hobbywinkel. De was is niet goedkoop, maar je hebt per kind maar weinig nodig. De kinderen kunnen de in stukjes gesneden was op de kaars plakken. Door de warmte van de handen wordt de was zacht en blijft het kleven. Ze kunnen ook zelf met de zachte was figuurtjes boetseren of de was heel dun over de kaars uitwrijven. Ook is het leuk om de kaarsen te versieren met waskrijtjes. Laat de kinderen eerst duidelijk zien wat de bedoeling is, voor je ze in kleine groepjes aan Verwijder de papiertjes. Steek een waxinelichtje aan en verwarm het uiteinde van een krijtje. Breng er dan stippen mee aan op de kaars. Dan gaan de kleuren smelten en door elkaar lopen. Houdt de kaars hierbij niet te lang stil, anders smelt hij zelf!! Zet de versierde kaarsen in een zelfgemaakt kerststukje of standaardje (gemaakt van gips of klei) of geef ze, versierd met een lint en kerstwens, aan de kinderen mee naar huis.

TERUG


Hangertjes van kaarsvet

Dit heb je nodig
koekvormpjes
krant
lucifers
aluminiumfolie
lint
bak met koud water

Zo ga je te werk
Met gesmolten kaarsvet kun je ook hangertjes maken. Giet het vet in koekvormpjes, die je op een theedoek of krant, bedekt met een stevig stuk aluminiumfolie of tafelkleed hebt neergelegd. Druk de vorm stevig op de ondergrond en giet er met de andere hand kaarsvet in. Even vasthouden tot de was iets minder vloeibaar is. Laat de vorm los en steek een lucifer in de was om een gaatje te maken voor een lusje. Laat de lucifer en was 5 min. staan. Dompel de vorm met was in koud water en druk het figuurtje eruit. Haal een dun lintje of mooi draadje door de hangertjes en hang ze in de kerstboom of voor het raam. Je kunt deze hangertjes ook maken door gesmolten was of kaarsvet op een bakblik te gieten, dit even te laten stollen en dan de kinderen er met koekvormpjes, figuurtjes uit te laten steken.

TERUG


Kerstengeltje van een dennenappel

Dit heb je nodig
hazelnoten
dennenappels
lijm
dun gouddraad
schaar
lakverf
stijf goudkleurig papier
naald en draad

Zo ga je te werk
Lijm de hazelnoot op de platte onderkant van de dennenappel en laat dit goed drogen. Om het haar te maken knip je flink wat gouddraad in stukjes van ongeveer 5 cm. Bind het gouddraad op ongeveer 1 cm van de rand aan elkaar. Lijm het haar aan de bovenkant en de achterkant vast aan de hazelnoot. Knip de pony in model. Beschilder met lakverf het gezicht en laat het drogen.
Met zwarte viltstift of lakverf de ogen en de mond aangeven. Knip uit het goudkleurig papier of folie de vleugels. Deze moeten ongeveer zes cm lang worden (Dit is een beetje afhankelijk van de grootte van de dennenappel). Lijm de vleugels aan de achterkant aan het engeltje vast. Maak eventueel een lusje zodat de engel in de kerstboom past. Eventueel kun je de lobjes van de dennenappel op de uiteinden nog een beetje kleur geven met goudverf (stift). Let daarbij op, dat het allemaal niet te bont wordt.

TERUG


Kerstdecoratie

Dit heb je nodig
stevig karton (voor malletjes)
papier
verf
knikker
schaar

Zo ga je te werk
Knip uit stevig karton de figuur uit die je wil maken. Je hebt hierna de buitenrand nodig. Niet de figuur zelf. Leg deze mal op een vel papier. Beschilder nu het uitgeknipte deel. Laat dit een tijdje een beetje aandrogen. Als de verf bijna droog is pak je een knikker en laat deze over je schilderwerk rollen. Hierdoor krijg je een heel speciaal effect.

TERUG


Kerstversieringen

Zo ga je te werk
De witte schaaltjes van polystyreen (piepschuim) waar de slager het vleeswaren of het vlees op verpakt, zijn leuk basismateriaal voor het maken van deze kerstversieringen. Begin op tijd met sparen en was de schaaltjes natuurlijk goed af, voor je ze gaat gebruiken. Op de onderkant kunnen de kk. met (watervaste) stiften een eenvoudige tekening maken. Met een scherpe punt van een potlood of met een prikpen worden daarna op regelmatige afstand van elkaar gaatjes geprikt. Nu kunnen de kk. hun tekening nog inkleuren met stiften of verven. Wanneer je verf laat gebruiken moeten ze wel wachten tot de verf droog is, voor ze met vrolijk gekleurde draden katoen kunnen gaan borduren.

Gebruik hiervoor naalden met een stompe punt. Hang de schaaltjes naast elkaar op aan een lang lint. Wellicht is er ook nog plaats voor een kerstwens of -groet.

TERUG


Kerstboom versieren

Zo ga je te werk
* Sterretjes
Knip met de kinderen rietjes in stukjes en laat die steken in een bolletje klei of brooddeeg. Denk ook aan een ophangdraadje!

* Kettingen
De kinderen maken van stukjes aluminiumfolie allemaal slangetjes. Ze vormen van een slangetje een ring, steken hier het volgende slangetje door en maken zo een lange ketting. Kettingen, geregen van verpakkingsmateriaal (piepschuim) of gepofte maïs, staan ook leuk in de kerstboom. Gebruik voor het rijgen naalden met een stompe punt.

* Ballen
Pomp of blaas (water)ballonnetjes op en smeer die met een beetje vaseline in. De kinderen plakken om de ballon draden, die eerst door de behangerplaksel zijn gehaald. Hang beplakte ballonnen te drogen. Als ze goed droog zijn, kunnen ze worden doorgeprikt en beschilderd met goud- of zilververf. Kerstballen kunnen ook geverfde ronde koffiefilters zijn, met kleurige snippers beplakte proppen crêpepapier of glimmende kartonnen ringen, beplakt met doorschijnend, gekleurd papier (zijdevloei-, vliegerpapier).

* Papieren vormen
Bedenk zelf of laat de kinderen een aantal kerstfiguurtjes bedenken.
Bijv.: klokjes, sterretjes, ballen, kerstboompjes.... Knip de vormpjes twee maal uit karton en laat de kk. deze beplakken met gedroogde erwten, bonen, maïs, rijst, zonnebloempitten, kruidnagels, macaroni etc. Als beide kanten van het figuur beplakt zijn, leg je er een lintje of koordje tussen en worden ze op elkaar vastgelijmd.

* Klokjes
Snij of knip de onderkant van een paar eierdozen in stukken. De 'klokjes' kunnen worden geschilderd of de kinderen vouwen er een stukje aluminiumfolie omheen. Prik een gaatje in de bovenkant en haal daar een lintje door.

Tijdens het optuigen van de boom kun je het onderstaande liedje erbij zingen.
(op de wijs van: 'Eén, twee, drie, vier, hoedje van papier').

                                Boom versieren, tiere liere liere
                                Boom versieren, doe maar mee.
                                Kijk, daar hangen de sterretjes al.
                                Zie je daar die glimkerstbal?
                                Boom versieren, tiere liere liere
                                Boom versieren, doe maar mee.

TERUG


Kerstkaartje

Dit heb je nodig
stevig rood en geel papier
prikpen/schaar
verf
sponzen
plakfiguurtjes
crêpepapier
lineaal
dun draad

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het plaatje onderaan en print het uit.
1. Knip een stevig rood papier van 21 bij 12 cm. Vouw dit dubbel. Leg de kerstklok in het midden van het dubbelgevouwen papier (de voorkant). Teken met een potlood langs de omtrek.
2. Vouw de kaart weer open en versier de kaart door het met verf te stempelen of beplak het met propjes, figuurtjes etc. Laat dit drogen.
3. Daarna knip of prik de kerstklok over de lijn uit. Zorg ervoor dat de klok heel blijft!

binnenkant (waar de klok eerst gezeten heeft).
5. Maak een klein gaatje in de kerstklok en haal hier een dun draadje door.
6. Vouw het kaartje open en schrijf je kerstwens op de rechterhelft van het kaartje. Knip een klein stukje (1 cm) midden bovenin dit rechterdeel. Hier haal je het draadje van de kerstklok door.

Kerstklok

TERUG


Kerstboom van wc-rolletjes

Zo ga je te werk
Veel peuters vinden het heerlijk om met hun vingers te verven en ze kunnen naar hartelust hun gang gaan als je deze kerstboom met ze gaat maken, want er zijn heel wat groen geverfde kokertjes (van rollen toiletpapier) voor nodig!
Wanneer je van tevoren door de verf wat (behangers)plaksel mengt, kunnen de kokers meteen na het verven aan en op elkaar geplakt worden. Een bruin geverfd kokertje wordt de stam. Natuurlijk kan de boom verder versierd worden: met confetti, snippers, aluminiumfolie, sterretjes... Door de openingen kunnen de kinderen ook nog slingers rijgen. Wat een vrolijk gezicht, al die versierde kerstbomen op de vensterbank!

TERUG


Slingers

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het onderstaande plaatje en print het uit. Knip een lang strook gekleurd papier
van ± 84 cm lengte af. Vouw de strook van links naar rechts drie maal dubbel. Leg één van de
patronen op het opgevouwen papier en teken het over op het karton. Knip de vorm door alle lagen
heen uit, maar knip niet door de vouwen. Trek de slinger open en versier hem met glitterlijm en
figuurtjes.

TERUG


Kerstsok

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het plaatje hieronder en print het uit.
Je kunt de kerstsok enkelvoudig gebruiken, beplakken en/of verven, maar het is ook leuk om ze dubbel te gebruiken. Beide sokken verven, plakken etc. en dan tegen elkaar nieten. Zo kun je er ook nog dingen instoppen.

TERUG


Kerstengel

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het onderstaande plaatje en print het uit. Je kunt ook een rond vouwblaadje gebruiken.
Dan neem je de lijnen en de cirkel over op het vouwblaadje. In de cirkel teken je de ogen, neus,
haren en mond. Dit wordt nl. het gezicht van de engel. De rest kun je eerst nog kleuren.
Als je dit hebt gedaan knip je op de stippellijnen (A, B, C) en ook een gedeelte van de cirkel.
Nu schuif je A in B. De cirkel (het hoofd) vouw je iets naar voren. En klaar is je engel.

TERUG


Kerstman

Zo ga je te werk
Dubbelklik op de onderstaande plaatjes en print ze uit. Daarna kun je het kleuren en als je hiermee
klaar bent knip je alle lichaamsdelen uit. M.b.v. splitpennen en touw maak je het aan elkaar
vast. De uitleg is op het 2e plaatje hieronder getekend.

TERUG
 


Kerstboom

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het plaatje hiernaast en print het uit. Je kunt het leuk kleuren of verven. Stempelen met sponzen geeft ook een leuk effect.

Je kunt de denneboom ook driedimensionaal maken.
Dan moet je het twee keer overtrekken op stevig papier. Je knipt bovenin een boom een stuk (B) en onderin de andere boom een stuk(A).
Nu schuif je ze in elkaar (A in B).

TERUG


Trapjes in de kerstboom

Zo ga je te werk
Een eenvoudige, maar heel leuke versiering in de kerstboom, die ook kleine kinderen zelf kunnen maken.
Ze vouwen van twee smalle repen papier (gebruik twee kleuren) een muizentrapje.

Laat de repen niet helemaal tot het einde toe vouwen, maar zorg dat er twee slierten aan blijven
hangen. Steek met een naald en mooi (goud)draadje door de bovenkant en leg er een knoopje in.

TERUG


Slingers van papier

Zo ga je te werk
Slingers met denneboompjes en kerstmannetjes geven deuren, ramen of tafels een vrolijk aanzien en ze zijn zo klaar. Vouw repen gekleurd papier als een harmonica, knip de vormen eruit met een schaartje met scherpe punt en vouw het papier weer open.
De slingers kunnen eerst nog verder versierd worden voor je ze ophangt.
TERUG


Engeltje vouwen

Zo ga je te werk
Voor deze engel gebruik je 2 cirkelvormige blaadjes.
Een voor het hoofdje. De andere knip je doormidden en die 2 helften zijn voor de vleugels. Vouw voor het lichaam een rechthoekig blaadje de zijkanten schuin om. (zie het voorbeeld). Dan neem je een gekleurd A-4 papier waar je dit op plakt. Geef de engel een gezicht.
Maak er nog wat sterren bij.

TERUG


Engeltje

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het plaatje hiernaast en print het uit. Kleur het engeltje mooi of beplak het met zilverpapier en glitters. Vouw het hoofdje omhoog, de armpjes naar voren en de vleugels naar achteren. Prik een gaatje bovenin en doe er een mooi touwtje of strikje door, zo kun je het engeltje in de kerstboom hangen.
TERUG


Kerstman masker

Zo ga je te werk
Print het werkblad hieronder uit op stevig wit papier. Knip de kerstman uit. Versier de voorkant van het masker. Knip daarna de ogen uit. Plak m.b.v. plakband twee rietjes aan elkaar vast. Daarna bevestig je de rietjes aan de onderkant van het masker.

TERUG


Engelen

TERUG


Boom versieren

TERUG


Kerst ster

TERUG


Nog niet uitgewerkte ideeën

TERUG

Free counter and web stats