Muziek maken

HOME

Leuke kinderliedjes om te beluisteren

INHOUD

Tamboerijn 1
Mini muziekmakers
Regenkoker
Tamboerijn 2
Sambabal
Trommelstokken
Castagnetten
Tokkelinstrument
Dopcastagnetten
Muziekmakers
Trommel
Tamboerijn 3
Sambablik
Tamboerijn 1

Dit heb je nodig
klein plastic wegwerp bord
perforator
belletjes
garen
versierlint
schaar
prikpen

Zo ga je te werk
Maak m.b.v. een prikpen of een perforator allemaal gaatjes in de rand het plastic bordje. Bevestig de belletjes een voor een aan een lang stuk garen en rijg het in en uit de gaatjes van het plastic bordje. Knoop het vast. Knip lange stukken versierlint van verschillende kleuren en bevestig deze aan de achterkant van het plastic bord. Met een schaar kun je er krullen in maken.

TERUG


Mini muziekmakers

Dit heb je nodig
twee lege filmrol kokertjes
plantenstok
gekleurde tape
verf
rijst, kralen of bonen
schaar
lijm
zaag

Zo ga je te werk
Zaag de plantenstok in twee delen. Elk van 12 cm lang. Verf beide plantenstokjes in vrolijke kleuren. Versier de kokertjes m.b.v. gekleurde tape, verf of beplak ze met stukjes papier. Haal de deksels van de kokertjes en maak er een gaatje in. Hier schuif je straks de plantenstok in. Maak het gaatje dus niet te groot anders valt de koker van het stokje. Vul de koker halfvol met rijst, bonen of kleine kraaltjes. Bevestig de deksel weer op het kokertje. En schuif het stokje erdoor. Als je iets lijm aan het gaatje in de deksel smeert, blijft het stokje beter zitten.

TERUG


Regenkoker

Dit heb je nodig
koker (poster)
aluminiumfolie
karton
popcorn pitten
lijm
stiften/verf
schaar

Zo ga je te werk
Rol een stuk aluminiumfolie (twee keer zo lang als de koker) stevig ineen (maak een soort slang) totdat deze ongeveer een diameter van 1,5 cm heeft. Neem de deksel van de koker en schuif zigzaggend het aluminiumfolie in de koker, totdat het er helemaal in past. Gooi een half kopje popcorn pitten in de koker. Sluit de koker af. Beschilder de koker met stiften of verf.

Laat het regenen: Draai de koker telkens voorzichtig om. De popcorn pitten glijden langs het aluminiumfolie, dit geluid lijkt op een zachte regenval.

TERUG


Tamboerijn 2

Dit heb je nodig
2 papieren borden
rijst/bonen
nietmachine
versierlint
schaar
verf

Zo ga je te werk
Verf de borden in vrolijke kleuren en laat het drogen. Als het droog is strooi je op een bord (aan de binnenkant) wat rijst of bonen daarna bevestig je het andere bord er tegenaan, dit met behulp van een nietmachine. Nu knip je nog enkele vrolijk gekleurde linten uit en deze bevestig je onderaan de tamboerijn.

TERUG


Sambabal

Dit heb je nodig
papieren boterhamzakjes
rijst
wasco/stiften
cadeaulint
schaar
elastiekjes
stokje/tak

Zo ga je te werk
Zorg voor stevige, papieren (effen) boterhamzakjes. Gebruik voor elke sambabal een stokje/tak van 25 cm lang en 2 cm dik. Kleur de zakjes aan beide kanten vol. Blaas het zakje open en doe er wat rijst in. Bind het zakje met een elastiekje stevig om het stokje. Maak met een stukje cadeaulint de sambabal af. En dan.... lekker zingen en muziek maken!

TERUG


Trommelstokken

Dit heb je nodig
2 grote houten lepels
figuurzaag
schuurpapier
spuitbus (fixeerlak)

plakkaatverf
fijn penseel

Zo ga je te werk
Uit twee houten pollepels kun je twee typische ritme- instrumenten maken. De stelen worden de trommelstokken. Zaag de stelen door, net voor de plaats waar ze verbreden. (zie tekening)

1. Neem de twee stelen en schuur de uiteinden glad en rond.
2. Versier de stokjes met plak-
kaatverf.
3. Wacht tot de verf droog is, leg de stokjes dan op een oude krant en spuit er een beetje fixeerlak over.
4. Als je de stokjes tegen elkaar slaat, hoor je een kort, dof geluid.

TERUG


Castagnetten

Dit heb je nodig
2 grote houten lepels
figuurzaag
schuurpapier
leren veter (20 cm)

handboortje (met dikte v/d veter)
plakkaatverf
fijn penseel
spuitbus (fixeerlak)

Zo ga je te werk
1. Neem de ronde gedeelten van de lepels en schuur het afgezaagde stuk glad en rond.
2. Vraag of iemand de castagnetten vast wil houden en boor in de eerste twee gaatjes (zie tekening). Het gaat gemakkelijker als je de castagnetten omgekeerd op tafel legt. Dus niet, zoals op de tekening, met de bolle kant op tafel). Leg de castagnetten precies op elkaar en duid met het boortje de plaats van de gaatjes aan op de tweede castagnet. Boor ook hierin de gaatjes.>

3. Beschilder de castagnetten met plakkaatverf. Wacht tot de verf droog is en spuit er een beetje fixeerlak over.
4. Leg de holle kanten van de castagnetten tegen elkaar en Haal de leren veter door de gaatjes (zie tekening).
5. Leg je wijs- en je middelvinger op de gaatjes, aan de kant waar de veter naar buiten komt, en vraag iemand de veter precies boven je vingers vast te knopen.
6. Steek nu de middelvinger door de lus (zie tekening) en duw de castagnetten tegen de palm van je hand. Door je middelvinger op en neer te bewegen, krijg je geluid uit de castagnetten.

TERUG


Tokkelinstrument

Dit heb je nodig
leeg tonnetje waspoeder
potlood
scherp aardappelmesje
liniaal
5 grote elastieken (elk 30 cm)
plakkaatverf
dik penseel

Zo ga je te werk
1. Leg een liniaal over de ton, op ongeveer 5 cm v/d rand. Maak met het aardappelmesje aan iedere kant een gleufje in de rand v/d ton. Schuif de liniaal een paar cm op en maak opnieuw twee gleufjes. Herhaal dit nog 3x. Je hebt dan 10 gleufjes die twee aan twee precies tegenover elkaar liggen.

2. Knip 5 stukken elastiek van 30 cm. Maak telkens in één uiteinde een paar knopen.
Neem het eerste elastiek en schuif die in het eerste gleufje. Trek door tot de knoop tegen de buitenkant van de gleuf zit. Trek het elastiek strak en schuif het andere uiteinde in het tegenoverliggende gleufje.
Maak een paar stevige knopen om te voorkomen dat het elastiek losschiet. Maak nu ook de ander vier elastieken vast. Als je aan de elastieken trekt, zul je merken dat ze allemaal een andere toon hebben. Zijn er toch twee die (bijna) hetzelfde klinken, maak één van de twee dan iets korter of langer.
3. Haal het handvat van de ton en laat de kinderen hem volledig met plakkaatverf beschilderen.

TERUG


Dopcastagnetten

Dit heb je nodig
stevig karton (20x8 cm)
potlood
liniaal
schaar
vier metalen flesdoppen
lijm
plakfiguurtjes
vrolijke muziek

Zo ga je te werk
Knip repen van 20 x 8 cm en vouw ze dubbel. Lijm aan de binnenkant van elk uiteinde een dop.
Laat de kinderen de repen versieren met verf/potloden of plakfiguurtjes. Dit eerst laten drogen.
Zet vrolijke muziek op, neem zelf een castagnet in de hand en geef de kinderen hun castagnet.
Begeleid de muziek met de castagnetten en dans er samen bij.

TERUG


Muziekmakers

Dit heb je nodig
plakkaatverf
plastic drinkflessen met dop
rijst en bonen
crêpepapier
krantenpapier
plakband

Zo ga je te werk
Bedek de tafel met krantenpapier. Zo kun je lekker te werk gaan. Neem twee plastic flessen en verwijder de etiketten. Stop rijst en bonen in de flessen en sluit de flessen af. Verf de flessen in vrolijke kleuren en laat dit drogen. Bevestig met behulp van plakband enkele stroken crêpepapier rondom om de flessen. En klaar zijn je muziekmakers… schudden maar!

TERUG


Trommel

Dit heb je nodig
stevig gekleurd papier
schaar
lijm
touw
perforator

Zo ga je te werk
Knip uit het stuk karton een strook van 28 x 11 cm en rol hiervan een koker (1 cm lijmrand).
Knip een cirkel van 8,5 cm doorsnede, plus een plakrand van 1 cm (in totaal dus een doorsnede van 9,5 cm). Knip de plakrand op een regelmatige afstand in tot aan de cirkelrand. Vouw de ingeknipte plakrand om, zet de cirkel als een deksel op de koker en lijm de plakrand op de buitenkant van de koker vast.
Knip 2 sierranden van 30 cm voor de boven en onderkant van de trommel (zie afbeelding).
Maak er met een perforator gaatjes in. Als je de 2de rand er op plakt denk er dan aan dat je gaatjes niet recht tegen over elkaar zitten anders lukt het rijgen niet. Neem nu een lint of leuk touw en rijg dat van boven naar beneden en knoop het vast. Knip een ster of iets anders en plak dat op de bovenkant.

TERUG


Tamboerijn 3

Dit heb je nodig
aluminium flessendoppen (bierflesjes)
stevig draad
papierenbordje
priem
schaar
potloden of viltstiften

Zo ga je te werk
Kleur het papierenbordje mooi in met potloden of viltstiften. Maak aan de rand van het bordje gaatjes waar het draad door heen kan. Maak met een priem in de flessendoppen gaatjes. Rijg nu een dop aan het papierenbord met het draad en maak er een knoop in. Je kunt zoveel doppen aan het papierenbord maken als je wilt, maar zorg er in ieder geval voor dat de doppen goed kunnen bewegen.

TERUG


Sambablik

Dit heb je nodig
lege blikjes cola/fanta
blikopener
schildersplakband
verf
karton
schaar
vulmateriaal zoals rijst, spijkertjes e.d.

Zo ga je te werk
Met een blikopener haal je het bovenste gedeelte van het blikje eraf. Zo krijg je geen scherpe randen en kun je het blikje veel gemakkelijker vullen. Maak het blik eerst van binnen schoon, anders blijft het materiaal waarmee je het blikje gaat vullen er aan plakken. Teken de omtrek van de opening op een stukje stevig karton. Dit gebruik je later om het blik weer af te sluiten. Vul nu het blikje met rijst of spijkers. Het materiaal en de hoeveelheid ervan bepalen hoe hard/zacht je sambablik klinkt. Leg het rond uitgeknipte kartonnetje op de opening en plak het hele blik af met schildersplakband. Nu kun je het blik ook mooier verven. Even laten drogen en klaar is je eigen muziekinstrument!!

Tip: Je kunt ook meerdere blikjes maken met verschillende klanken! (dus elk blik met ander vulmateriaal)

TERUG


Free counter and web stats