Home

Huis Dubbelink in Azelo verlaten
1580
Familie Rammelman vlucht voor Spaans leger

Havezate Dubbelink in Azelo Johan Rammelman en zijn vrouw Hendrikje de Reyger vluchten voor de aanstormende Spaanse troepen in 1580, na het verraad van Rennenberg. Zij keren Twente de rug toe. Of zij de kant van de opstand hebben gekozen of gewoon, net als altijd, liever veilig overwinteren in hun huis in Osnabrück net als zoveel Twentse edelen doen, is niet bekend.

Links: het huys Diblink (Dubbelink) in Twente is hier door een onbekende getekend. Het is de vraag of de tekening waarheidsgetrouw is. Veel schetsen werden op basis van overlevering gemaakt of zelfs gewoon gefantaseerd. (bron: G.J. ter Kuile, 1974 heruitgave van het boek dat oorspronkelijk in 1911 verscheen.)

Het huys Dubbelink is zeker een eeuw bezit van de familie De Reyger, naar wie de Reygerstraat in Delden is genoemd. Totdat Johan Rammelman met Hendrikje de Reyger trouwt. Johan Rammelman is een zoon van Melchior Rammelman en Anna ten Bussche. Johan Rammelman is in 1570 als riddermatige verschreven op de landdag van Overijssel. Hij sterft op Dubbelink in 1609 en is in de kerk in Stad Delden begraven. Zijn vrouw overlijdt vier jaar later.

Rechts: Op de plek van de boerderij stond eens het kasteel. De boerderij Dubbelink ligt tussen de Azelerbeek, die de grachten voorzag van water, en het in 1771 - 1772 gegraven kanaal de Twickelervaart. De boerderij maakt nu deel uit van het landgoed Twickel.

Dubbelink in Azelo Foto Marcel Tettero
Rechts: Enkele jaren geleden is een deel van de gracht van het kasteel Dubbelink opnieuw uitgegraven. Het gaat om het gedeelte tussen het huis en de schoolmeesterswoning van Azelo, die hier rechts is te zien. Foto Marcel Tettero. Schoolmeesterswoning Azelo en gracht van de havezate Dubbelink
Dubbelink tussen de Azelerbeek en de Twickelervaart in Azelo

Het echtpaar Rammelman laat vijf kinderen na: Melchior, die eigenaar wordt van Dubbelink; Herman, die richter in Borne wordt en als stamvader geldt van de familie Rammelman op Aarninkhof; Johan die het huis Duis bij Delden bouwt en de dochters Mechteld en Agnes.

Links: Het kasteel Dubbelink ligt tussen de Azelerbeek (boven) en de Twickelervaart (onder) aan de Meijerinkveldkampweg in Azelo. Het noorden is links. Bij Dubbelink staat nog een zeer oude, monumentale bakspieker, waar brood werd gebakken, en de meesterswoning van de school in Azelo. Ook de Noordmolen of Azelosemolen staat niet ver van Dubbelink.

Adolf van Munchhausen koopt het goed in 1747 en wordt toegelaten tot de staten van Overijssel. Hij is vaandrig en wordt tijdens de Oostenrijkse successieoorlog in Frankrijk gevangen genomen in 1747 maar ontsnapt. De oude havezate of kasteel Dubbelink is ergens tussen 1752 en 1760 afgebroken.

Rechts: graf in de vloer van de Oude Kerk van een Rammelman, compleet met familiewapen.

Graf Rammelman Oude Kerk Delden
Graf van familie De Reyger

Adolf van Munchhausen overlijdt in 1767 in Zwolle, maar de hypotheekrente is enige tijd niet betaald, waarna het goed wordt geveild en Unico Wilhelm van Wassenaar Obdam, heer van Twickel, een groot deel van de eigendommen koopt.

Links: Dit is, volgens een vrijwilliger van de kerkenraad van de Oude Kerk in Delden, het familiegraf van De Reyger. Aan de ringen kan de zware deksteen worden opgetild om er een nieuwe overledene 'bij te zetten'. Aan de deksteen zitten vier tilringen die flink zijn ingesleten. Alleen rijke edelen hadden genoeg geld om in de kerk te worden begraven. Het moet er vroeger erg hebben gestonken in de kerk. Daar komt het gezegde 'rijke stinkerd' vandaan.

Unico Wilhelm van Wassenaar Obdam, heer van Twickel, koopt het herenhuis, het bouwhuis, de andere opstallen, het hof, de grachten en de pantages en het recht van verschrijving in de ridderschap van Overijssel. In 1760 verrijst er de boerderij Dubbelink. Bij Dubbelink staan ook nog de meesterswoning van de school in Azelo en de bakspieker aan de Meyerinkveldkampweg, waar men vroeger veilig brood kon bakken zonder bang te moeten zijn dat een boerderij in vlammen zou opgaan.

Rechts: deksteen van het graf van een Rammelman.

Graf Rammelman in Oude Kerk
Graf Rammelman in Oude Kerk van Delden

Links:
Nog een graf van een Rammelman in de Oude Kerk of Blasiuskerk van Stad Delden. Deze Rammelman is net als de andere twee mensen die in de graven van de Oude Kerk begraven zijn, een mogelijke bewoner van Dubbelink in Azelo. Delden is zeer oud en krijgt al in 1333 stadsrechten.

Bronnen:
De havezaten in Twente en hun bewoners / A.J. Gevers en A.J. Mensema, stichting Twickel.

Zie ook: Twickel uitvalsbasis Spaanse soldaten en kasteel of huisplaats Graes in Azelo.