Home

Spanje verliest zeeslag opnieuw

Zeeslag in 1554 in de Straat van         Messina, Frans Huys

door
Miriam van den Broek

05-09-2005

VEERE - Met kanongebulder, trompetgeschal en vuurwerk hebben historische schepen zaterdagavond in Veere de zeeslag Fort den Haak uit 1573 nagespeeld. Duizenden mensen hebben vanaf de dijk bij het Oranjeplein gekeken naar het schouwspel op het Veerse Meer.

Terwijl de avond valt, varen de hoogaarzen en andere historische schepen uit om hun strategische posities in te nemen. De Spanjaarden rechts, de Prinsenvloot links en de geuzen ergens anders. Ze wachten tot het pikdonker is.

Verrast
Tot die tijd geeft G. van Hecke door de luidsprekers uitleg over de zeeslag. "Eigenlijk vond die bij Vrouwenpolder plaats”, zegt hij. "Maar we vonden het beter om hem vandaag op deze plek na te spelen. De zeeslag gebeurde in het echt laat in de avond. De Spanjaarden hadden de gewoonte ’s avonds voor anker te gaan. Door ze laat aan te vallen, konden ze verrast worden.”

Dan zeilt de prinsenvloot langzaam op. De Spanjaarden worden wakker en het gevecht begint. De aanvalstrompetten schallen, het tromgeroffel zwelt aan en de eerste ’kanonskogels’ worden afgeschoten. Vanaf de wal laat de Vlissingse schietvereniging De Fles echte kanonnen knallen. Op het water wordt het gevecht gesimuleerd met knalvuurwerk en Bengaals vuurwerk. Als ook de geuzen zich in de strijd mengen, wordt het een wirwar van scheepjes die kriskras lang elkaar heen varen.

"Formatievaren kenden ze in die tijd nog niet”, vertelt Van Hecke. "In 1573 zocht je een schip op waarvan je dacht: die kan ik wel hebben. Haast hadden ze toen ook niet. De Spanjaarden hadden al maanden geen soldij ontvangen dus die waren niet zo happig op oorlogvoering.” Als een blauw gordijn van kruitdamp over de toeschouwers heen trekt, breekt een Spaans schip door de linie. "Hij valt het Prinsenschip vanuit de rug aan”, roept Van Hecke. Maar het heeft al geen zin meer. De Spanjaarden merken dat ze geen schijn van kans hebben. Ze zijn omsingeld en geven zich over. Veere viert opnieuw de overwinning met klokgelui.