Home

Eén van de bekendste 1-aprilgrappen
1962

Edo van Tetterode richt nationaal genootschap op

Edo van Tetterode met het beeld van Paaseiland

De kunstenaar Edo van Tetterode meldt op 1 april 1962 dat een beeld van Paaseiland is aangespoeld bij Zandvoort. De NCRV interviewt hem. Hij doet zich voor als deskundige en is zogenaamd ingevlogen vanuit Scandinavië. Het nieuws haalt de voorpagina's van bijna alle kranten. Velen komen er op af, zelfs persmuskieten uit het buitenland.

Pas dagen later meldt Van Tetterode, beeldhouwer en in z'n vrij tijd toneelspeler, dat hij de maker is van het kunstwerk, de Loeres. Hij bedacht de grap in samenwerking met de NCRV-televisie. De onthulling gebeurde tijdens een live-uitzending van Brandpunt.

Links: Edo van Tetterode licht als deskundige van de beelden uit Paaseiland de vondst toe voor de televisie. Media uit het hele land besteden er aandacht aan.

Nationaal 1-aprilgenootschap

Edo van Tetterode heeft naar aanleiding van deze grap het Nationaal 1-aprilgenootschap opgericht. Vanaf 1963 reikte hij jaarlijks een bronzen Loeres uit voor de beste grap, niet alleen van 1 april, maar van het hele afgelopen jaar. Het genootschap stelde zich ten doel de humor in brede zin te bevorderen en heeft haar bekroningen na 1968 nog uitgebreid.

Na de dood van Van Tetterode op 22 februari 1996 werden de activiteiten gestaakt en is het genootschap opgeheven. Dat is jammer want het illustere gezelschap zorgde voor heel wat leven in de brouwerij in Zandvoort.

Rechts: Edo van Tetterode onthult in 1989 het kunstwerk Tolerantie op het Stationsplein in Hilversum. Hij maakte het monument van verdraagzaamheid van beton en glas.

Edo van Tetterode komt uit een familie van beeldhouwers. Voor meer informatie klik hier.

Tolerantie, Stationsplein Hilversum
Sticker van het 1-april-genootschap

Edo van Tetterode reikt de Loeres uit

Links:

De sticker van het 1-april genootschap. De tekst luidt: Loeres, hij groet u. Prix de joke Zandvoort. Internationale broederschap rond Loeres, nationaal 1 aprilgenootschap.