Home
Anthony van Tetroode
sticht museum Koning Willem ll
1856 - 1857
De prins van Oranje raakt gewond aan zijn schouder en zijn paard laat het leven Op deze romantische voorstelling van de slag bij Quatre Bras in 1815 raakt de dappere prins van Oranje, de latere koning Willem ll, gewond. Zijn paard komt er bij om het leven.

Dank zij het optreden van de prins kan Napoleon een dag later worden verslagen bij Waterloo in BelgiŽ. De prins van Oranje is een echte held. Toon Tetroode verzamelt alles van hem, van fraaie schilderijen tot wandelstokken. Maar bijna alle spullen verdwijnen spoorloos.

Anthony van Tetroode zou zelfs de sigarenpeukjes verzamelen die de koning op straat achterlaat. Hij kan er een museum mee vullen en dat doet hij ook. In 1856, zeven jaar na de dood van de koning, opent aan het Lange Voorhout in Den Haag het museum Willem ll de deuren, vlakbij het voormalige paleis van de vorst.

Tekst op de kaart luidt: Paleizen en gebouwen verkeren in puin, goede daden stijgen ten hemel
Anthony van Tetroode maakt de prent van het pand
de Lange Voorhout 56 (boven) zelf. Hij woont er
kort. In dezelfde straat woont later B.H. Tetteroo.
Hij renteniert rond 1906 aan de Lange Voorthout 23.
Op deze plek van het museum staat nu het prestigieuze
hotel Des Indes, waar onder meer het paarse kabinet
werd gevormd.
Van Tetroode staat bekend als één van de grootste bewonderaars van koning Willem ll. Anthony wordt in de Hofstad liefkozend `Toontje` genoemd. Maar niet iedereen neemt de fanatieke aanhanger van Oranje echt serieus.

Willem ll regeert in een rumoerige tijd (1840-1849). België heeft zich losgeweekt van Nederland en de bevolking lijdt honger. Het zeer conservatieve denken roept steeds meer weerstand op. En dan gebeurt het: Revolutie. Lang leve het liberalisme. Thorbecke schrijft in 1848 onze moderne Grondwet.

Koning Willem ll schenkt hem die vrijheid en verdient daarom een echt aandenken. Iets bijzonders, moet Van Tetroode hebben gedacht. Een museum. Het komt op de plek waar nu hotel Des Indes staat, op nog geen 200 meter van het Binnenhof.

`Boze tongen` beweren dat Van Tetroode na het lezen van een kritisch verhaal over de koning zo kwaad werd op de betreffende journalist, dat hij de man opzocht en een stukje uit zijn neus beet. Deze journalist zou Adriaan van Bevervoorde zijn. Hij gaf het blad De Burger uit. Maar werd bekend door een manifestatie op 15 maart 1848 in Den Haag.

Onderschrift bij de prent
Wie was Anthony van Tetroode?

Zie daarvoor de uitvoerige beschrijving
Toon Tetroode, een beroemde Hagenaar.

Van Bevervoorde organiseerde de optocht langs het paleis van Willem ll nadat er hervormingen waren aangekondigd. De radicale journalist Van Bevervoorde had veel contact met de koning. Maar dit verhaal is niet helemaal juist.

Er was wel een meningsverschil tussen de broer van Van Bevervoorde, Engelbert, en Van Tetroode. Er kwam zelfs een rechtszaak. Engelbert van Bevervoorde wilde Van Tetroode zwart maken. Hij moest Van Tetroode nog geld betalen en Van Tetroode sprak hem daarover aan waarbij `enig duw- en trekwerk` plaatshad. Van bijten of ander geweld was geen sprake, aldus het rechtbankverslag.

Aan de Lange Voorhout nr 1
v.l.n.r. Kneuterdijk, Lange Voorhout en Toernooiveld
Het museum stond op de hoek rechts bovenin op de plattegrond. Helemaal links was het paleis van koning Willem ll aan de Kneuterdijk. Nu is de Raad van State er gevestigd.
Aan het Lange Voorhout woonden mensen die lid waren van de ridderschap van Holland. Er woonden ook hoge ambtenaren bij de admiraliteit en enkele kamerleden. De gemeente Den Haag was eigenaar van het pand toen Van Tetroode er het museum inrichtte. Het grappige is dat het musem Koning Willem ll er slechts een jaartje is geweest. De gemeente wilde de panden slopen om er het weggetje (Vos-in-Tuinstraat) breder te maken.

In 1858 kocht een baron Van Brienen, eigenaar van Clingendael, het perceel en bouwde er een nieuw pand. Van Brienen was adviseur van koning Willem lll. Zijn woning werd later hotel De Indes. Wat er met de inboedel van het museum gebeurde is niet bekend. Waaruit de collectie bestond is niet bekend. Alleen het beroemde sigarenpeukje is bewaard gebleven, meldt het boek Het Lange Voorhout - Monumenten, mensen en macht.

Hotel Des Indes sinds 1881
Het fameuze hotel Des Indes opende de deuren op 1881. De kinderen hadden kleingeld gemaakt van het pand van baron Van Brienen.  'A bastion of luxury and hospitality'. Zie ook: Des Indes.
Het interieur van het luxueuse hotel
De prins van Oranje, de latere koning Willem ll, wordt gewond afgevoerd Koning Willem llDe liberale revolutie heeft onder het bewind van koning Willem ll in 1848 plaats. In tegenstelling tot het buitenland gebeurt dit in ons land vrijwel zonder geweld. Thorbecke loodst `de grondwet` door het parlement. Die grondwet is tot op de dag van vandaag vrijwel ongewijzigd geleven. Koning Willem lll wil zich een jaar later van Thorbecke ontdoen.

Schilderij links: Door het heldhaftige optreden van de prins van Oranje kon Napoleon bij Waterloo worden verslagen.


Toon was familie van boekverkoopster
uit de Kalverstraat in Amsterdam

Anthony was familie van de weduwe F.J. van Tetroode, boekverkoopster in de Kalverstraat in Amsterdam. De boekverkoopster was mogelijk de vrouw van Fredericus Johannes van Tetroode 1780 - 18??. Hij was in Amsterdam in de periode 1825 - 1827 actief voor P.A.P de Barante, die het werk ``Histoire des Ducs de Bourgogne de la maison de Valois, 1364-1477`` schreef.

Een zekere Schilperoord en A.J. van Tetroode schreven een wetenschappelijk
werk: een woordje over het stokpaardje van eenige zoogenaamde welgezinden.
Amsterdam, A.J. van Tetroode 1831. 37p. Ex-bibliotheca Tweede kamer. (22958)
Van Doorninck II, k.664. nlg 40

Van Tetrode publiceerde ook met een fictief adres in Antwerpen.

In 1794 maakten de artiesten J. Bulthuis, D. Vrijdag en J. van Tetroode (beroep uitgever) in Amsterdam een proefdruk. De prent is waarschijnlijk bedoeld als voorbeeld  voor een groot schilderij. Er staat de tekst bij:

"Bediening van het heilig sacrament des vormsels, door zijne Excellentie Cesar, Graave van Brancadora ...

In de kerk van het rooms-katholieke Maagdenhuis in Amsterdam, op 8 Juni 1792.

Een werk uitgegeven door J. van Tetroode uit Amsterdam