Home
Landgoed Grimberg zeven eeuwen oud
Oudste vermelding in 1297
Bewoners beheersen de toegang tot Twente over de Regge

Kasteel Grimberg

Boven: Zo zou het kasteel Grimberg in de buurtschap Notter bij Rijssen er eens hebben uitgezien.

Het kasteel Grimberg ligt zeer strategisch aan de Regge. Wil je vanuit Deventer naar Twente dan ga je via de Bandijk in Goor of via Grimberg dat tot de oudste kastelen van Twente behoort. Moerassen isoleren de stokoude gouw Twente. Eeuwen geleden is er al een veerpont waar tol wordt betaald. Het kasteel is verdwenen. Alleen het fraaie landgoed is er nog. Dat landgoed ligt aan de Grimbergerweg in de buurtschap Notter ten noordoosten van Rijssen. De treinen tussen Almelo en Deventer schampen de gracht van het voormalige kasteel Grimberg. De bewoners van de latere havezate beheersen de passage over de Regge.

Grimberg is al genoemd in 1297 toen Egbert van Almelo zijn testament opstelde en het huis en de hoeve Grimberghe aan zijn tweede vrouw Mechteld van Limburg vermaakt. Hun kinderen gaan zich naar het goed noemen. Daaruit blijkt dat de Grimberg toen al een belangrijk huis is.

Rechts: Op deze Hottingerkaart uit 1783 is het landgoed Grimberg goed weergegeven. Het noorden is boven. Links stroomt de Regge en duidelijk kun je links onderin het belangrijke Veer te Rijssen zien.

Hottingerkaart uit 1783

Op deze fraaie kaart is het strategisch belang van de havezate Grimberg duidelijk te onderkennen.

Het kasteel ligt bij de doorgang tussen de moerassen die Twente scheiden met Salland en bij het Veer te Rijssen.

Oude pijlers aan de weg Wierden Rijssen

Aan de rijksweg tussen Rijssen en Wierden ligt de oude ingang van de havezate. Deze zandstenen pijlers zijn in het begin van deze eeuw uit de provincie Utrecht gehaald.

Rechts: Het theehuis op het landgoed is in 1920 gebouwd. De plek waar de havezate Grimberg stond

Poort bij voormalige havezate Grimberg

Links: de poort van de voormalige havezate Grimberg. De grachten zijn enige jaren geleden opnieuw uitgegraven. We kijken hier in noordelijke richting. Rechts ligt de weg naar de bewoonde wereld. Achter ons rijden de treinen tussen Deventer en Almelo.

Bron: De havezaten in Twente en hun bewoners A.J. Gevers en A.J. Mensema

Zie ook: Kasteel Grimberg controleert belangrijke toegang over de Regge tot Twente

Boven:
Deze flinke gracht ligt ten zuiden van de spoorlijn Almelo Deventer en diende vermoedelijk als verbinding tussen de grachten van de havezate en de Regge of als waterreservoir voor de grachten van de Grimberg.

Terug naar boven