HOME.
GETAPATERVAN
GeTapatervan.

Verhit de slagroom, halveer het vanillestokje in de lengte en voeg

deze met de citroenschil en de laurierblaadjes toe aan de room.

Houd de room 3 min. tegen de kook aan, schraap het vanillemerg uit

het stokje en voeg merg en stokje weer toe aan de room. Laat van

het vuur af 20 min. staan.Verwarm de oven voor op 200°C

(hetelucht 180°C). Vet de ovenschaaltjes in. Verwijder de

citroenschil, laurierblaadjes en het vanillestokje. Voeg de eierdooiers

en de basterdsuiker aan de room toe en roer dit op een laag vuur,

zodat de eierdooiers gaan binden en het mengsel zo dik is dat het

als een lint van de lepel loopt. Laat het mengsel niet koken! Schenk

het mengsel in de ovenschaaltjes. Zet de schaaltjes in de

braadslede en voeg voorzichtig een laag kokend water toe aan de

braadslede. Bak de schaaltjes crème in het midden van de oven in

ca. 20 min. gaar. Haal de schaaltjes uit de braadslede. Laat de

Crème helemaal koud worden in de koelkast (het liefst een hele

dag).Bestrooi de crème met een laagje rietsuiker. Plaats ze weer

in de braadslede, maar voeg nu een laag ijswater toe. Plaats de

schaaltjes ca. 4 min. onder de gril, zodat het suiker gaat caramelliseren.

 

Je kunt ze ook met een brandertje caramelliseren, dan hoeven ze niet

onder de grill.

 

 

 

 

 

                                                       

 

• 500 ml slagroom

• 1 vanillestokje

• 1 citroenschil

• 3 laurierblaadjes

• 5 eierdooiers

• 3 el witte basterdsuiker

• 40 gr rietsuiker

• boter voor invetten

 

•4 ovenschaaltjes à 150 ml

 

• braadslede

• of een handbrandertje

 

 

 

 

Crème brûlée ala Jolanda
Van: Jolanda
Extra informatie:
Crème brûlée (letterlijk: gebrande room)  Het kan afkomstig zijn uit Frankrijk, Groot Britanie of Catalonie. De traditionele crème brûlée bestaat uit custard gemaakt van room, suiker en eieren, op smaak gebracht met vanille.