Lezing Dr. Tisscher (arts, internist, reumatoloog en ecoloog)

Rijswijk (Z-H) op 19 okt. 2002
Verslag: Diana Zuidema

Begonnen werd met een welkomswoord door de regiocoördinator van de
ME-Stichting Zuid-Holland, Rinus van Sprundel:

Deze middag is georganiseerd door de ME stichting en de Vereniging voor Fibromyalgie in Zuid Holland samen.
De overeenkomsten tussen deze twee syndromen zijn:
- oorzaak onbekend
- niet objectiveerbare ziekte
- er is geen therapie
- moeilijkheden met de verzekeringen,WAO en aanpassingen
- moeite met tussen-de-oren-maffia
- het betreft meer vrouwen dan mannen.

Het verschil is dat bij fibromyalgie de extreme pijn overheerst en bij ME/CVS de extreme vermoeidheid.
Dr.Tisscher is arts, internist, reumatoloog en ecoloog en behandelt regulier en alternatief begon vervolgens zijn verhaal: "Gebruik altijd je intuïtie om met je ziekte om te gaan", zegt hij, "want je hebt een lichaam, een geest en een ziel".
Deze kunnen tegen elkaar in werken. Stress bijvoorbeeld kan echte blessures veroorzaken aan de gewrichten.
Stress is hollen en stilstaan tegelijk: je geest zegt dat je door moet, maar je lichaam zegt dat het niet kan. Lange tenen hebben, is een vorm van zelfbescherming. Volg je eigen wijsheid. Als je geest niet in je lichaam is krijg je blessures. (je hebt je kop er niet bij!) Bedenk ,dat blessures en emoties veel tijd nodig hebben om te herstellen.
Positief denken is nodig om beter te worden.

"Een chronische ziekte is te vergelijken met een huis dat bouwvallig is. Er is veel mis en er moet grondig gerestaureerd worden. Het heeft geen zin andere ramen te plaatsen of het dak te vernieuwen, want dan blijft het huis nog een bouwval.
Zo heeft het bij ME, fibromyalgie en andere chronische kwalen ook geen nut de symptomen stuk voor stuk te bestrijden.
Het is niet handig om voor kapotte leidingen een dakdekker te laten komen; evenzo heeft het weinig zin voor darmklachten een neuroloog te consulteren.
Daarom kijkt Dr Tisscher op het spreekuur naar de totale persoon die voor hem zit. Er is al veel te zien aan de huid, het haar, de nagels en de tong. Daarnaast kan hij d.m.v. een Russische fitheidstest de energie en dus de moeheid van een patiënt meten. Deze was ontwikkeld om de fitheid van astronauten te kunnen meten.
Door middel van een drukmeter test hij de pijngevoeligheid van een patiënt. Hij onderzoekt daarmee hoeveel morfine (endorfine) de patiënt aanmaakt, wat bepaalt hoeveel pijn die patiënt kan verdragen. Mensen maken vaak nepmorfine b.v. uit kaas, tarwe, chocolade e.d. die op de morfine-receptor van een cel gaat zitten en deze daarmee onbruikbaar maakt.

Dr Tisscher laat een nieuwe patiënt een uitgebreide klachtenlijst invullen om erachter te komen op welk terrein het lichaam het laat afweten. Op het klachtenformulier komen de volgende onderwerpen aan de orde: hersenfuncties, huid, ogen, geslachtsorganen, hart- en vaatklachten, spijsvertering en de psychische gesteldheid.

De oorzaak van CVS is een kwestie van zoeken/weten, meten en afstrepen. Daartoe kunnen ook de reguliere onderzoeken van bloed, urine en ontlasting plaats vinden. Soms worden ook foto's gemaakt, spierbiopsies en scans van de hersenen. Ook is het nodig om andere oorzaken van vermoeidheid uit te sluiten zoals, een schildklierafwijking, kanker of een infectie.

Vitaminen en mineralen zijn heel belangrijk. Moeheid kan bijvoorbeeld een chroomgebrek zijn. Nachtblindheid ontstaat door een relatief gebrek aan vitamine A, een vitamine die ook nodig is bij bestrijding van virussen zoals de griep. Osteoporose kam ontstaan door een verkeerde verhouding van calcium/magnesium. Koude handen ontstaan ook door een magnesium gebrek maar ook wel door een tekort aan B3. Een tekort aan zink geeft witte plekjes op de nagels maar ook geheugenstoornissen. Een tekort van anti-oxidanten (bijvoorbeeld vitamine A {of zijn voorloper bètacaroteen}, C, E) geeft oxidatieve stress, dit is afbraak van weefsels. B3 is belangrijk voor vele stofwisselingsprocessen.

Een mens heeft meerdere immuunsystemen/afweersystemen. Een belangrijk orgaan hierin is de darm. Werkt de darm slecht dan heeft dit effect op de hersenen. Voedsel werkt als een (goed of slecht: red.) medicijn op het lichaam in. Dit kan al gebeuren bij het drinken van leidingwater, als je er gevoelig voor bent. Dit kan in sommige gevallen Colitis Ulcerosa veroorzaken.

In een banaan zit serotonine, een stof die het lichaam nodig heeft om melatonine te maken. Deze stof is nodig om in slaap te kunnen vallen. "Heeft u de bijsluiter van het eten wel eens gelezen?", vraagt Dr Tisscher? "Eten is het medicijn van het volk, en heeft dus ook zijn bijwerkingen." Veel ME patiënten hebben genetische problemen met zg. spinnenwieleiwitten nr CYP2D6 en CYP2C19, waardoor bepaalde eiwitten niet goed verteerd worden maar ook diverse medicijnen niet goed kunnen worden opgenomen en dus niet optimaal werken. Oor- een keelproblemen ontstaan door melkgebruik. Maar denk bij melk ook aan bloedarmoede, witte vloed, erectiestoornissen en frigiditeit. Word je van melk doodmoe dan is de witte motor kaduuk. Melk kan worden vervangen door soja, en dit kan weer vervangen worden door rijstemelk of amandelmelk.

Klachten aan het zenuwstelsel kunnen dus ontstaan door wat er gegeten wordt. Denk bijvoorbeeld aan ADHD. Voedsel kan werken als een gif. Daarom moet je gifbestendig worden. Dit kan door je mineraal- en vitaminetekorten weg te werken. Dan werkt je stofwisseling beter en wordt je zenuwgestel sterker. Hierna moet met een eliminatiedieet gewerkt worden om belasting van het systeem te voorkomen. 99% van de klachten ontstaan door een gevoelig zenuwstelsel. Denk daarbij aan slecht geheugen, onvermogen tot concentreren, slaapstoornissen, emotionele labiliteit, onhandigheid, moeite met praten of schrijven, overgevoeligheid voor licht, geluid of geuren, wazig zien, gevoeligheid voor kou en weersveranderingen, duizeligheid en misselijkheid maar ook vaak moeten plassen.
Als het zenuwstelsel zich niet meer goed aan kan passen dan kan soms de kleinste lichamelijke inspanning extreme vermoeidheid veroorzaken.
Een belangrijke schakel in de stofwisseling is het ontgiftingsstelsel. Wat onnodig/schadelijk is, wordt uitgescheiden. Afvalstoffen die kunnen oplossen in water, worden door de nieren uitgeplast. Als dat niet kan, worden ze gebonden aan aminozuren (soort eiwit) en tot gal verwerkt. Dan verlaten ze het lichaam via de ontlasting. Soms is iets zó schadelijk, dat het lichaam aan de noodrem trekt. Je lichaam weigert die stof te verwerken (braken) of zet de darmen aan tot spoed (diarree). Op zichzelf is dat prima. Ga diarree als gevolg van bedorven voedsel dus niet tegen! Wie goed kan ontgiften blijft vitaal! Sommige chemische stoffen zijn niet uit te scheiden; ze hopen zich op in het lichaam. Je wordt als het ware gedrogeerd. Wie daar erg gevoelig voor is, kan last hebben van parfum, rook, gas, etc. Soms worden medicijnen en vitaminen niet meer verdragen.
Je kunt ook overgevoelig zijn voor stadsdrukte of volle winkels of voor hoogspanning. Je merkt dat, doordat je last hebt van TL-licht of dat je weerstand voelt bij het passeren van hoogspanningsleidingen. Je kunt onderscheid maken tussen snelle- en trage reacties van het ontgiftingsstelsel. Bij levensmiddelen noemen we de snelle reactie: allergie.
Het zenuwstelsel geeft waarschuwingssignalen als je teveel of te weinig van iets binnen krijgt. Je krijgt het heel warm of koud, je rilt, je hart bonst of je dreigt flauw te vallen.
Bij chronische ziekte is het belangrijk eetgegevens bij te houden, gecombineerd met (pijn)klachten. Dat geeft je inzicht in datgene wat de klachten uitlokt. Bij een trage reactie op voeding e.d. moet je zo'n dagboek minstens een maand bijhouden om duidelijkheid te verkrijgen. Ga ervan uit dat alles goed is, ook jij bent goed, alleen de combinatie is niet altijd goed.

Omdat kinderen niet goed onder woorden kunnen brengen wat eraan mankeert, wordt bij hen vooral het gedrag geobserveerd. Tekenen en het schrijven van de naam geven eveneens goed aan of een kind na het eten van bepaald voedsel reacties krijgt. Een lastig probleem is echter dat veel voedingsmiddelen uit meerdere stoffen bestaan. Daarom is het ingewikkeld voor jezelf om erachter te komen waar je op reageert. Bij brood bijvoorbeeld kan er een reactie zijn op tarwe, gluten, melk, gist of conserveermiddel. Ook zijn sommige mensen overgevoelig voor bepaalde planten, kledingstoffen of bepaalde schoonmaakmiddelen in het huishouden.
In het ziekenhuis kunnen ze wel een huidtest doen, maar daarbij wordt slechts 25% van de overgevoeligheden opgespoord. Maar bij dr. Tisscher word je als patiënt geleerd leerling te zijn en krijg je veel huiswerk mee: je zult zelf aan de slag moeten om bepaalde reacties van jouw lichaam waar te nemen. Door van alle kanten een probleem te bekijken kun je het beste een oplossing zoeken Voor verdere informatie, raadpleeg de website: www.drtisscher.org. Hier kunnen zijn vragenlijsten gedownload worden onder het kopje Contact, en tevens wordt aangegeven welk adres je kunt gebruiken om met Dr Tisscher te mailen. Dit afhankelijk van het onderwerp.

Voor verdere informatie, raadpleeg de website: www.drtisscher.org.
Hier kunnen zijn vragenlijsten gedownload worden onder het kopje Contact, en tevens wordt aangegeven welk adres je kunt gebruiken om met Dr. Tisscher te mailen. Dit afhankelijk van het onderwerp.