Zout/Vitamine C (na 1 jaar met ViralEx)

Het protocol wordt vooral gevolgd door mensen met chronische Lyme, en alles bij elkaar zijn er al in ieder geval een paar honderd mensen die hiermee (na gemiddeld zo'n 18-22 maanden) hersteld zijn. Het aantal mensen met ME/CVS dat aan dit protocol begonnen is,  is veel kleiner.

Een combinatie van zout (ongeraffineerd zeezout of Himalayzout) met Vitamine C in poedervorm. Belangrijk is dat je de dagelijkse dosis zout en vitamine C  LANGZAAM OPBOUWT. 
Je begint met 1 gram vitamine C en 1 gram zout per dag.
Langzaamaan verhoog je dan de dosis door dit eerst tweemaal per dag te doen, en verder tot (als dit mogelijk is!) 10 tot 12 gram per dag. Dat kun je verdelen in zeven maal per dag ongeveer anderhalve gram vit C plus anderhalve gram zout.
Heel belangrijk is dat je weet wat een Herxheimer reactie is. Ze kunnen bijna overal in het lichaam optreden en geven aan waar op dat moment het immuunsysteem actiief is en de bacterien
bestreden worden. Als je teveel last/pijn/ongemak krijgt dan moet je de dosis zeker niet verder verhogen, maar kun je eventueel beter de dagelijkse dosis tijdelijk verminderen.
Hou contact met je huisarts over je bloeddruk.
Tussendoor  regelmatig voldoende water/thee drinken is bij salt/C wel aan te raden.
Afhankelijk van het soort zout dat je gebruikt,   kan het in sommige gevallen ( o.a. als het zout is met een laag jodiumgehalte) wel raadzaam zijn om extra jodium binnen te krijgen, bijvoorbeeld via kelptabletjes.

Meer info kun je hier vinden:
Salt/C protocol te vinden op Kurt Rowley's webblog :
http://kurtsprotocol.blogspot.com:80/2005/07/executive-summary-of-saltc.html

Vanaf deze weblog kun je nog meer links aanklikken.
Veel info is ook te vinden op het Yahoo-discussieplatform van  Lymestrategies. Mark Fett (Mark Firefox) heeft de meeste kennis over het salt/C protocol. Je kunt zijn handleiding voor het salt/C protocol downloaden, maar dat is niet gratis.

discussieplatform van de Borreliose-Abhilfe Gruppe:   www.borreliose-abhilfe.de

Salt/C Protocol: http://www.borreliose-abhilfe.de/SC.html

Ervaringsberichten:
http://www.borreliose-abhilfe.de/S-C-Erfahrungsberichte.html

ViralEx

Dit middel komt uit Nieuw Zeeland (!) en geeft nog meer dan  salt/C stevige-Herxheimer reacties. Dus als je het gaat gebruiken,  begin dan voorzichtig met een of twee capsules per dag, en neem zeker niet meer dan 3-4 capsules per dag.
Als je begint met salt/C is het niet verstandig om deze twee meteen met elkaar te combineren!