Gangenpaardenfokkerij Haras do Caminho de Ferro

 

Rasbeschrijving van de Mangalarga Marchador

De Mangalarga Marchador is afkomstig uit Brazilië. Dit ras stamt af van de paarden die de conquistadores meenamen. De Mangalarga Marchador heeft zich uiteindelijk ontwikkeld tot een paard met een comfortable gang en makkelijk temperament, geschikt voor werk op de boerderij met het vee en lange dagen onder het zadel.

 

De stokmaat varieert meestal tussen 1,42 m tot 1,58 m. Het ras kent vele kleuren, maar de verdunningen zoals cremello en perlino zijn niet toegestaan. Het meest voorkomend zijn schimmels en bruine paarden. De Mangalarga Marchador is een sterk paard met een vrij korte rug, veel looplust maar toch een regelbaar temperament. Het is een paard met kwaliteiten voor de endurance vanwege een goed uithoudingsvermogen, cow-cutting vanwege zijn cow-sense en de recreatie vanwege zijn stabiele en werkwillige karakter.

 

De gangaanleg verschilt bij de Mangalarga Marchadores en varieert van een aanleg voor een zuivere viertakt tot een meer naar de diagonale of laterale gang. Deze gangen hebben verschillende benamingen:
De Marcha Media is een zuivere viertakt gang (tölt) met ruime passen.
De Marcha Batida heeft een verschuiving naar de draf en wordt daarmee dus meer diagonaal. De actie van de voorhand is vlakker en ruimer en de achterhand wordt goed ondergebracht. Je hoort een tweetakt met echo.
De Marcha Picada heeft een verschuiving naar de telgang en is dus lateraler. Het paard laat meer verzameling en voorhandactie zien.

 

In Europa geeft men meestal voorkeur aan de Marcha Media. Deze gangaanleg is een natuurlijke en de paarden kunnen alleen getraind worden vanuit hun eigen aanleg. In tegenstelling tot de Paso's zijn de gangen van de Mangalarga Marchador meestal iets minder spectaculair om te zien, omdat show niet het belangrijkste is in de fok van de Mangalarga Marchador. Het belangrijkste is een comfortabel, bruikbaar paard met uithoudingsvermogen.

 
 

© 2016 M&M