<IMG SRC="nonflash.gif" width=263 height=96 BORDER=0>  

Bob Marley

The Wailers    Internationaal succes    Het einde    Rita Marley    Ziggy Marley    Albums van Bob Marley

 

Bob Marley Bob Marley Nesta Robert (Bob) Marley werd geboren op 6 februari 1945 en stierf op 11 mei 1981. Hij is een jamaicaanse reggae-artiest. Hij was een van de belangrijkste verantwoordelijken voor de doorbraak van reggae buiten Jamaica en gold tevens als belangrijk voorvechter van het rasta-geloof.

Jeugd Rond half drie in de morgen op woensdag 6 februari 1945 werd in Jamaica Nesta Robert Marley geboren. Toen Bob nog een jongen was, verliet zijn vader het gezin en bleef hij alleen met zijn moeder achter. Ze bleven wel met elkaar in contact en kregen regelmatig geld van vader Marley.De reden dat hij hen verliet is onbekend. Bob praatte veel over muziek met Clarence Macolm (een familielid), een voormalige gitarist. Op zijn tiende, terwijl hij nog op een armoedig schooltje zat, verdiende Bob een pond met zingen op straat.Zijn gitaar maakte hij van afval.Hij had veel vrienden en was een mooie, aardige jongen. Zijn beste vak was wiskunde, maar voetballen deed hij liever.Toen bij een partijtje zijn grote teen geblesseerd raakte weigerde hij deze te laten amputeren omdat dat tegen zijn geloof was.

Bronzen standbeeld van Bob Marley.
Het bronzen standbeeld van Bob Marley.

The Wailers Op zijn zestiende vormde Bob Marley samen met Bunny Livingston en Peter Tosh de band The Wailers. Hun eerste opname was Judge not, in 1962 volgde One cup of coffee.In het begin hadden ze weinig succes, maar door deel te nemen aan talentenjachten, het spelen in kleine clubs en nieuwe opnames, werden de Wailers langzaamaan één van de populairste groepen in Jamaica.De groep veranderde enkele malen van samenstelling en Bob Marley trad meer en meer op de voorgrond.De naam van de groep werd gewijzigd in Bob Marley and The Wailers.Hun volgende single Simmer Down werd een hit in Jamaica. De eerste Wailers songs waren gebaseerd op de populaire dansmuziek ska.Naderhand lieten The Wailers het ritme zakken, tot het langzamere reggae.

Bob Marley and the Wailers
Bob marley and the Wailers

In 1965 had Bob zijn eigen opnamestudio, Tuff Gong, waar nu het Bob Marley Museum gevestigd is. Hij trouwde op 10 februari 1966 met Rita Anderson; een jaar later werd hun eerste kind geboren. 1971 was een goed jaar voor de Wailers. Voor het eerst in de geschiedenis gaf een gerenommeerd label, Island Records, een platencontract aan een reggaeband. Plotseling hadden ze toegang tot de modernste opname-faciliteiten. Het eerste album Catch a Fire werd een groot succes. Voordien verscheen reggae alleen op singles of goedkope compilatie-albums.

Bob Marley Het album Catch A Fire 1971
The Wailers namen "Catch A Fire" op in de Dynamic Sound Studios,in 1971 in Kingston.Marley bracht de tapes voor het afmixen mee naar Island records in London.In December 1972 kwam "Catch A Fire uit.

Internationaal succes In 1973 gaf Marley de groep een nieuwe look. Rita Marley, Marcia Griffiths en Judy Mowatt werden erin opgenomen en met nieuwe energie tilde Bob de reggaestijl naar internationaal niveau, door een opeenvolging van internationale tours. In 1976 was er een heuse reggae-mania in de Verenigde Staten en Bob Marley & The Wailers werden door Rolling Stone Magazine uitgeroepen tot "band van het jaar". In mei 1978 werd een aanslag gepleegd op Marley en zijn familie. Een schutter sloop hun huis binnen en loste meerdere schoten op Bob. Hij werd wel geraakt maar was niet in levensgevaar.Hoewel hij wist wie de dader was is hij niet naar de politie gegaan, omdat dit volgens hem niets zou oplossen. In April 1978 trad Bob op in Jamaica op het One Love Peace Concert ter ere van de wapenstilstand tussen de twee belangrijkst politieke groeperingen in Jamaica. Vlak voor het einde van zijn optreden vroeg hij de politieke leiders, die beiden uitgenodigd waren, op het toneel te komen.Daar liet hij de twee aartsvijanden elkaar de hand schudden met de boodschap: One Love. Later dat jaar kreeg Bob "the Peace Medal of the Third World" van de Verenigde Naties. Een andere gebeurtenis waaraan door de rasta's een groot symbolisch belang werd gehecht was in 1977, toen Bob de ring werd overhandigd die afkomstig was van de Ethiopische keizer Haile Selassie, die in 1975 was gestorven.

Bob marley, Reggae culture a way of live
Bob Marley zonder de lange dreads

naar boven

Het einde In 1980 stortte hij tijdens het joggen in. Hij bleek een hersentumor te hebben en had niet langer dan drie weken meer te leven. Toch stond Bob erop verder te reizen voor zijn volgende concert, maar onder druk van zijn vrouw Rita werd dit toch geannuleerd. Hij ging voor behandeling naar Duitsland, waar ook longkanker en maagkanker werden geconstateerd. Hij besloot terug te vliegen naarJamaica om daar te sterven, maar kwam niet verder dan Miami waar hij op 11 mei 1981 overleed.

Rita Marley

Rita Marley (25 juli 1946) is bekend als de vrouw van Bob Marley, maar was tevens een soloartieste zowel voor als na haar huwelijk; en droeg zorg voor haar man's muzikale erfenis na zijn vroegtijdige dood in 1981. Geboren als Alpharita Anderson in Cuba, groeide ze op in het Tenchtown-gedeelte in Kingston en zong eerst bij een vrouwelijk ska-trio, The Soulettes.

The Soulettes begonnen met opnames te maken voor Clement "Coxsone" Dodd's Studio One in 1964 en Clement "Coxsone" Dodd vroeg zijn opkomende ster, Bob Marley, om hen te begeleiden. Marley & Anderson werden verliefd en huwden in 1966. Toen Peter Tosh en Bunny Wailer the Wailers verlieten in 1974 hielp Rita I-Threes te organiseren, een vrouwelijk vocaal trio bestaande uit zichzelf, Marcia Griffiths en Judy Mowatt. I-Threes begeleiden Bob Marley muzikaal, in de studio en op tournee voor de rest van zijn carrière, tot zijn dood in 1981. Daarvoor raakte Rita ook nog betrokken bij de aanslag op Bob Marley in 1976, waarbij een kogel haar hoofd schampte.

Toen Bob Marley in 1981 overleed, nam Rita het soloalbum Who Feels It Knows It op. Een spiritueel, levensbevestigend statement met de hit One Draw, een schaamteloze pro-marihuanales in de techniek van het roken ervan. De song werd verboden door de BBC maar ondanks (of dankzij) dat verbod werd One Draw de eerste reggaesingle die bovenaan de Billboard's disco singles chart stond. Een andere single, Play Play, had ook succes in het Verenigd Koninkrijk.

Rita Marley vond het echter moeilijk om een fulltime zangcarrière na te streven en spendeerde veel tijd aan het afhandelen van legale en zakelijke kwesties betreffende haar man's naam en nalatenschap. Daarnaast begeide ze de muzikale ondernemingen van haar kinderen, Ziggy Marley & the Melody Makers. Uiteindelijk keerde ze in 1988 terug naar haar solocarrière met het album Harambe (Working Together for Freedom). In 1991 bracht ze We Must Carry on uit wat haar een nominatie voor een Grammy Award opbracht. In 2003 bracht ze het album Sings Bob Marley...and Friends uit.

Ziggy Marley

ziggy Marley Ziggy Marley is de zoon van Bob Marley. Als 10-jarige is hij altijd bij zijn vader en de Wailers in de studio tijdens opnames. Hij vormt later met zijn 3 broers The Melody Makers.

In 1985 komt hun debuutalbum ‘Play the Game Right’ en hun derde album ‘Concious Party’ (1988) wint een Grammy Award voor Best Reggae. Melody Makers heeft al 10 albums uitgebracht, miljoenen albums verkocht, en 3 Grammys in de wacht gesleept. In 2002 gaat Ziggy solo en brengt zijn album ‘Dragonfly’ in 2003 uit. Dit is geen lang gekoesterde droom maar hij was toe aan iets nieuws. Door zijn soloalbum en werken in een andere omgeving heeft hij veel ervaring en kennis opgedaan.

 

Albums van Bob Marley en the Wailers

Bob marley, Reggae culture a way of live
Bob Marley and The Wailers, live optreden begin jaren 70.

Albums van Bob Marley and the Wailers

The album Uprising, Bob Marley and the Wailers Uprising
1.Coming in from the Cold
2. Real Situation
3. Bad Card
4. We and Dem
5. Work
6. Zion Train
7. Pimpers Paradise
8. Could you be Loved
9. Forever loving Jah
10. Redemtion Song

The album Talkin Blues, Bob Marley and the Wailers Talkin'Blues
1. Talkin'Blues
2. Burning and Lootin
3. Kinky reggae
4. get up stand Up
5. Slave Driver
6. Walk the proud land
7. Lively up your Yourself
8. You cant blame the Youth
9. Stop that Train
10.Rastaman Chant
11.A-ma-Do
12.Bend down Low
13.I shot the Sheriff

naar boven

The album Survival, Bob Marley and the Wailers Survival
2. Zimbabwe
3. Top Rankin
4. Babylon System
5. Survival
6. Africa Unite
7. One Drop
8. Ride Natty Ride
9. Ambush in the Night
10.wake up and Live

The album Sun is Shining,  Bob Marley and the Wailers Sun is Shining

The album Songs of Freedom, Bob Marley and the Wailers Songs of Freedom
Oorspronkelijk vrijgegeven in 1992 als beperkte uitgavenreeks, is Songs of Freedom heruitgegeven in 1999.Definitieve retrospective van 75 liederen Bob Marley op vier cds. die van een leven van timeless en universele songs wordt Songs Of freedom omvat eerder unreleased materiaal en originele opnamen die drie decennia van geschiedenis Reggae overspannen.Een must voor elke reggae liefhebber.

naar boven

The album Rebel Music, Bob Marley and the Wailers Rebel Music
released in 1986
1. Rebel Music
2. So Much Trouble in the World
3. Them belly Full
4. Rat Race
5. War/No more Trouble
6. Roots
7. Slave Driver
8. Ride Natty Ride
9. Grazy Baldhead

The album Rastaman Vibration, Bob Marley and the Wailers Rastaman Vibration
Bob Marley, Juni 1976 Rastaman Vibration is het 4de album voor Island Records
1. Positive Vibration
2. Roots Rock Reggae
3. Johnny Was
4. Cry to Me
5. Want More
6. Grazy Baldheads
7. Who the cap Fit
8. Night Shift 9. War 10.Rat Race 11.Jah Live bonus track

The album Rastaman VibrationDeLuxe, Bob Marley and the Wailers Rastaman Vibration Deluxe

The album One Love, Bob Marley and the Wailers One Love
1. Stir it Up
2. Get up stand Up
3. I shot the Sheriff
4. Lively up Yourself
5. No woman, no Cry
6. Roots rock reggae
7. Exodus
8. Jamming
9. Waiting in Vain
10.Three litle Birds
11.Turn your lights down Low
12.One Love 13.Is this Love 14.Sun is Shining 15.So much trouble in the World 16.Could you be Loved 17.Redemtion Song 18.Buffalo Soldier 19.Iron lion Zion 20.I know a Place

naar boven

The album, Natural Mystic Bob Marley and the Wailers Natural Mystic
1. Natural Mystic
2. Easy Skanking
3. Iron lion Zion
4. Grazy Baldhead
5. So much trouble in the Worls
6. War
7. Africa Unite
8. Trenchtown Rock
9. Keep on Moving
10.Sun is Shining
11.Who the cap Fit
12.One Drop
13.Roots rock Reggae 14.Pimper's Paradise 15.Positive Vibration

The album Natty Dread, Bob Marley and the Wailers Natty Dread
1. Lively up Yourself
2. No woman no Cry
3. Them Belly Full
4. rebel Music
5. Natty Dread
6. Bend down Low
7. Talkin'Blues
8. Revolution
9. Am-A-DO

The album Live, Bob Marley and the Wailers Live
1. Trenchtown Rock
2. Burnin'and Lootin
3. Them belly Full
4. Lively up Yourself
5. No woman no Cry
6. I shot the Sheriff
7. Get up stand Up

The album Legend, Bob Marley and the Wailers Legend

The album Kaya, Bob Marley and the Wailers Kaya

naar boven

The album Gold, Bob Marley and the Wailers Gold

The album Exodus, Bob Marley and the Wailers Exodus

The album Dreams, Bob Marley and the Wailers Dreams of Freedom

The album Confontation, Bob Marley and the Wailers Confrontation

The album Chant down Babylon, Bob Marley and the Wailers Chant Down Babylon
Release Date: November 16, 1999 "Chant Down Babylon" is zeer speciaal remix project geleid door Stephen Marley. Het album kenmerkt de originele vocale nummers van Bob met gastartiesten die hun eigen hun eigen stijl de nummers zingen, die door Stephen opnieuw wordt geremixed. 1. No More Trouble with Erykah Badu 2. Rebel Music with Krazie Bone 3. Johnny Was with Guru 4. Concrete Jungle with RaKim 5. Rastaman Chant with Busta Rhymes & Flipmode Squad 6. Guiltiness with Lost Boyz featuring Mr. Cheeks 7. Turn Your Lights Down Low with Lauryn Hill 8. Jammin' with MC Lyte 9. Kinky Reggae with The Marley Brothers and The Ghetto Youths Crew 10. Roots, Rock, Reggae with Steven Tyler and Joe Perry 11. Survival a.k.a. Black Survivors with Chuck D 12. Burnin' and Lootin' with The Roots featuring Black Thought

naar boven

The album Catch, Bob Marley and the Wailers Catch A Fire
De Uitgave van Deluxe (Eiland/UME) is een unieke reeks twee-cd die opnieuw is geremixt en gedubbed uit de UK ,het album dat aan het publiek wordt vrijgegeven -- plus de originele, eerder unreleased, versie van het album dat in Jamaïca in 1972, met inbegrip van twee liederen wordt geregistreerd die niet op een andere CD worden gehoord. Beide schijven remastered onlangs; de zeldzame Jamaicaanse versies zijn onlangs opnieuw gemixt door een vriend van Bob Marley en de Wailers ingenieur Errol Brown. De Catch A Fire": Cd van de Jamaicaanse Versies "openbaart, voor het eerst, mengelingen van 11 sporen aangezien zij door Wailers in Jamaïca werden voltooid. In deze versies, heeft de muziek de zelfde eenvoud en de directheid die de verslagen merkten zij voor binnenlandse (Jamaicaanse) consumptie op Tuff van Marley het eigen etiket van Gong vrijgaven.

 

The album Burnin, Bob Marley and the Wailers Burnin'
Was het eerste volledig unieke muzikale aanbieding in de platenzaken sinds de Band "The Beatles" Sgt Pepper's Lonely Hearts Club band.Het album van Beatles had aanzienlijke verontwaardiging in de wereld wegens zijn duidelijke goedkeuring van LSD ("geproduceerd Lucy in the Sky with Diamonds"). Maar dat was een mild in vergelijking met ondergrondse commotie die door de versie van Burnin wordt veroorzaakt '. Op de rugdekking van Burnin ' LP was een foto van Bob, dreadlocks Taraas, trekkend aan een joint zo groot zoals een hoornijsje. De bonus tracks, die tijdens de sessies van het album worden geregistreerd, zijn eerder unreleased "Niet simpathiek" en "Onderdrukt Lied," plus B-kant slechts "Reincarnated soul."

 

 

The album Babylon by Bus, Bob Marley and the Wailers Babylon by Bus,
Release Date: 1978 / Reissued: 2001 In 1978, werd de stijgende populariteit van de muziek van Marley weerspiegeld door Bob Marley en de Wailers eerste wereldtour. Met de positieve ontvangst van Live! onder rockfans, was men van mening dat een ander levend album een nog groter publiek zou openstellen.Met optredens in Juni 1978 in the Pavilon in Parijs, en andere steden en landen in Europa

 

 

 

 

The album Afrika Unite, Bob Marley and the Wailers African Unite(new)
Niemand heeft een genre zo gedomineerd als Bob Marley de reggae, bijna 25 jaar na zijn dood leeft zijn muziek nog steeds en is het een inspiratiebron voor vele artiesten. Africa Unite - The Singles Collection het meest complete overzicht van het werk van Bob Marley & The Wailers. Niet alleen de klassieke tracks als, No Woman No Cry, I Shot The Sheriff, Get Up Stand Up en Jammin zijn aanwezig, wat deze compilatie extra interessant maakt is een remix van “Africa Unite” door Will.i.am (van de Black Eyed Peas) en Slogans een single met Eric Clapton.

naar boven

my solutions©-2006