<IMG SRC="nonflash.gif" width=263 height=96 BORDER=0>  

   http://reggae.startkabel.nl alle Reggae links bij elkaar!

   Bob Marley.startpagina.nl, alle Bob Marley links bij elkaar!

Welkom op Reggae Culture

Als kleine jongen werd ik al bevangen door de aanstekelijke klanken van de reggae muziek. Maar ik was ook gefaccineerd door de rastastijl en de kleuren rood geel en groen, toen wist ik natuurlijk nog niet wat dat allemaal betekende. De schok was dan ook vrij groot toen ik op 11 mei 1981 de beelden van de NOS zag, en dat ze vertelden dat Bob Marley was overleden op 36 jarige leeftijd. Ik luisterde vooral naar "roots reggae o.a Dennis Brown, Bunny Wailer, culture, Burning Spear, U Roy en anderen. Later begon ik dancehall bijv yellowman ook leuk te vinden, en nog weer later de nog snellere raggamuffin. Nu ik ouder ben val ik weer terug op de roots reggae.

Ik heb ook regelmatig concerten bezocht, o.a van Burning Spear, Alpha Blondy, Lucky Dub, Ziggy Marley, Eek-A-Mouse, yellowman, The Wailers, U roy en culture. Opvallend bij die concerten vind ik altijd de gemoedelijkheid, welk ras je ook bent, je wordt gerespecteerd en dat bevalt mij erg. Deze website geeft in het kort weer, wat reggae is, hoe het ontstaan is, wie de belangrijkste mensen zijn, die de muziek, en de cultuur groot gemaakt hebben.

7 jun 2007

Reggae Culture verhuist

Reggae Culture is verhuist, en heeft nu zijn eigen domeinnaam www.reggae-culture.nl als het goed is zit je daar nu, dat kun je zien aan de url in de adresbalk, zo niet klik je hierboven op de juiste link. Ik ben druk bezig de site uit te bouwen, en te verbeteren, ik heb besloten om hem nu al online te zetten sommige dingen worden dus nog toegevoegd de aankomende tijd. Verder zullen er in de nabije toekomst nog wat items bij komen, en er gaat een nieuw gastenboek komen. Heb je een leuke webite? bij voorkeur Nederlands, meld het dan hier
RESPECT!!
M.C


10 Mei 2007

Israel Vibration

Israel Vibration Israel Vibration is een van de grote namen uit de reggaegeschiedenis. Al in 1969 steken Lascelle ‘Wiss’ Bulgin, Cecil ‘Skeleton’ Spence en Albert Graig de koppen bij elkaar om hun geloof in rastafari uit te dragen. Zes jaar lang zingen ze voor een grijpstuiver, totdat ze een platendeal in de wacht slepen. De klassieker ‘Why Worry’ zet het trio halverwege de jaren zeventig stevig in de reggae-charts en met opvolger ‘The Same Song’ wordt het succes nog eens bestendigd. Inmiddels is Israel Vibration al jarenlang wegens meningsverschillen uitgedund tot een duo – Albert Craig verliet de band – zonder echter aan energie in te boeten.Begeleid door uitstekende muzikanten zorgen Wiss en Skeleton ervoor dat de repeterende riddims als vanouds voorzien worden van sterke samenzang en wordt de traditionele rootsreggae tegenwoordig ook gecombineerd met dancehall en dub.

wo 6 Juni De Oosterpoort, grote zaal aanvangstijd: 20.30 uur Prijs € 20,00
Do 7 Juni Amsterdam Paradiso, aanvangstijd: 21.00 uur Prijs € 21:50
Vr 22 Juni Tilburg 013, Dommelsch Zaal, aanvangstijd: 21.30 Prijs € 20,00


6 Feb 2007

Geboortedag Bob Marley

Bob Marley, 1945-1981

Robert Nesta Marley (6 februari 1945 – 11 mei 1981) zou vandaag 62 jaar geworden zijn.


5 Feb 2007

Ziggi
Support: Forward sound movement DJ team

ziggi Ziggy Ricardo Blijden wordt op 8 maart 1981 in Rotterdam geboren, maar brengt zijn jeugd door op St. Eustatius, het op één na kleinste eiland van de Nederlandse Antillen. Hij zingt er in het koor van de Zevende Dag Adventisten en groeit op met reggae, dancehall en hiphop. Geïnspireerd door acts als Beenie Man, Bounty Killer, Sean Paul en Wyclef Jean begint hij zelf muziek te maken als Ziggy (een paar jaar later veranderd in Ziggi om verwarring te voorkomen met Ziggy Marley), een naam die hij van zijn oma heeft gekregen.

 

 

2001 - 2005 Samen met zijn muzikale maatje Bigguz schrijft Ziggi eigen materiaal dat hij voor het eerst opneemt met hulp van producer Stone. De zanger keert terug naar Nederland voor een HBO-opleiding economie. Hij komt onder meer in contact met Mega D van de RMX Crew en zijn toekomstige manager en producer Mr. Rude (Berteaut Fleming). Met Mr. Rude en zangeres Shanaira Rey neemt hij in de Rock House Studio's zijn debuutsingle In My Head op. De clip bij het nummer is zeer vaak te zien op videozender The Box en wordt een hit op het populaire radiostation FunX.

Ziggi treedt onder meer op tijdens Dancehall Extravaganza in Nighttown, Urban Style in Rotterdam en het Kwakoe Festival 2004 te Amsterdam. Met Benjamin Arthur (net als Ziggi een van de artiesten op Rock 'N Vibes, een platform voor Caribische artiesten) werkt hij aan een remix voor het nummer Strickly Hot Gyal. Na de tracks Fake Friends en Party Peeps wordt ook High Time (2005) veel gedraaid op de radio. Ziggi staat er zes weken mee op nummer 1 in de Xchart van FunX. Het levert hem ook een nominatie op voor een MOBO Award (Music Of Black Origin). Na een remixsessie met de Jamaicaanse grootheid Turbulence voor het nummer Notorious, gaat Ziggi begin december de Rock 'N Vibes studio in met de Jamaicaanse superster Elephant Man. Het tweetal neemt het nummer Inna Mi Bed op dat verschijnt op het debuutalbum van Ziggi.

2006 In januari staat Ziggi op Noorderslag. De release van het debuut So Much Reasons staat gepland op maandag 6 februari. De titel is een Caribische verbastering voor de uitdrukking 'so many reasons'. Radiostation FunX en MuziekWeb, de website van de Centrale Discotheek Rotterdam, bieden de plaat vóór de officiële release korte tijd gratis digitaal te leen aan via internet. In juni wint Ziggi een Essent Award. Voor de videoclip bij de single Outta Control reist Ziggi naar St Maarten. In de clip zijn ook de Amerikaanse rappers D-Roc en Kane (The Ying Yang twins). Op het eiland doet Ziggi ook een benefietoptreden voor een bejaardentehuis. De zanger staat met begeleidingsgroep The Renaissance Band in de zomer op Parkpop, Two Sevens Splash, Lowlands en in het voorprogramma van UB40 in de Heineken Music Hall. Op 12 december verschijnt in Duitsland de single Hightime op vinyl met op de B-kant So Much Reasons.

2007 De Duitse single behaalt in januari de vijfde plaats van best verkochte platen in de lijst van de grote Europese vinyldistributeur Soundquake. Het eerste optreden van Ziggi in 2007 is te Keulen in een uitverkochte Stadtgarten. Bron:popinstituut

10-02-07 Simplon, Groningen Grote zaal aanvangstijd: 20.30 uur € 8,00
23-02-07 Iduna Drachten aanvangstijd: 21.00 uur € 10,00


10 Jan 2007

Black Uhuru
Feat. Michael Rose & Duckie Simpson

Black Uhuru Black Uhuru hoort zonder twijfel tot de toonaangevende reggaebands van de late jaren zeventig, begin jaren tachtig. De groep wordt in 1974 opgericht in het Waterhouse-ghetto in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston. Na enkele wisselende bezettingen vormt leider Duckie Simpson met leadzanger Michael Rose en zangeres Puma Jones de definitieve versie van de groep. In 1980 breekt de groep wereldwijd door met het album ‘Sensimilla’, geproduceerd door de onvolprezen ritmetandem Sly Dunbar en Robbie Shakespeare.

Black Uhuru neemt als eerste reggaeband een videoclip op en wint een Grammy. De groep profileert zich na de dood van Bob Marley als het nieuwe boegbeeld van de Jamaicaanse popmuziek. Maar na enkele succesvolle jaren lijkt het gedaan. Leadzanger Michael Rose gaat solo, zangeres Puma Jones raakt verslaafd aan crack en overlijdt in 1990 aan kanker en ook Sly & Robbie keren zich van de groep af. Einde verhaal? Nee dus, want met ‘Dynasty’ pakt Black Uhuru in 2002 de rood, geel, groene draad weer op. De muziek ademt nog altijd de sfeer van de jaren-tachtig-reggae uit. Met oerleden Duckie Simpson en Michael Rose en de jonge talentvolle Britse band The Rasites.

Wo 31 Januari Tivoli Oudegracht Utrecht, aanvangstijd: 20.30 uur € 20,00
Vrij 2 Februari Paradiso Amsterdam, aanvangstijd: 21.00 uur € 20,00
Za 3 Februari Paard van troje Den Haag, aanvangstijd: 20.30 uur € 18,00
Zo 4 Februari de Oosterpoort Groningen, kleine zaal aanvangstijd: 20.30 uur € 19,00


20 okt 2006

Tony Rebel

Toni Rebel Met Tony Rebel en Warrior King op één avond is een sterke en actuele reggaepackage. Tony Rebel is met name bekend van zijn smash hit ‘If Jah’ (is standing by my side…). Deze dancehall dj draait al sinds begin jaren ’90 mee met zijn zwaar op roots geschoolde stijl van singjaying. Al is het qua releases de laatste vijf jaar rustig rond Rebel, op het podium is hij onverminderd sterk en populair. Warrior King is één van de grote talenten van de rootsreggae. Zijn titelloze debuutalbum uit 2001 deed een frisse wind waaien door reggaeland en het tweede album ‘Hold the Faith’ dat eind vorig jaar verscheen bevestigt deze talentenstatus.

Dinsdag 24 oktober Reggae-Roadblock: Tony Rebel + Warrior King & The C Sharp Band
Roots, Dancehall / Fatal Soundsystem / Zaal open: 20.00 uur / Aanvang: 21.00 uur
Willemeen, Willemsplein 1, Arnhem, Entree: € 14,- / VVK: € 12,- (Kroese, Waaghals, De Sjamaan, MagicShop)


1 Okt 2006

Eek-A-Mouse

eekamouse Eek-A-Mouse: Eeks combinatie van zingen en dj-en, vol staaltjes vocale acrobatiek, kwam precies op het moment dat Jamaica en de rest van de internationale reggaegemeenschap wel wat vrolijkeheid kon gebruiken. Zijn doorbraak in 1981 op het Reggae Sunsplash-festival, vlak na Marley's overlijden, markeerde zo de overgang van het spirituele rootsreggae-tijdperk naar de meer op zinnelijk genot gerichte dancehall-stijl. Zo halverwege de jaren negentig leek Eek-A-Mouse zelfs helemaal van de aardbodem verdwenen. Maar hij kwam terug en zijn album Eek-A-Speeka uit 2004 werd door de muziekpers uitgeroepen tot zijn beste plaat in jaren. En dus dingt Eek weer volop naar de gunsten van het publiek. Met kopstemmetjes en natuurlijk zijn kenmerkende 'beng beng'-scatzang. Begeleid door een vijfkoppige begeleidingsband (gitaar, bas, toetsen, drums en percussie), windt de breedgeschouderde reggaeveteraan, met hemd half uit de broek, het publiek moeiteloos om zijn vinger.

Het verhaal wil dat Eek-A-Mouse zijn naam te danken heeft aan een gelijknamig renpaard, dat uitsluitend wedstrijden verloor en waar hij zijn geld aan bleef verspillen. De ene keer dat Eek besloot niet te wedden, won het paard bijna vanzelfsprekend de race.

13 oktober Melkweg Oude zaal - Amsterdam  


1 Sep 2006

Beef

Beef Beef is een Nederlandse band, opgericht door Pieter Both (zang), Hans Deijnen (drums) en Koen Lommerse (bas). Hiernaast behoren steeds wisselende muzikanten tot de groep. Begin 1999 werd Beef opgericht. Eerst kregen ze een eigen radioshow The Chop Shop op de korte golf, welke in 2000 een vervolg krijgt in live-optredens. De groep werd hiertoe uitgebreid met de gitaristen Twan van Gerven en Bram Wouters en met Bas van den Biggelaar op keyboards. Hun muziek werd een mix van verschillende Jamiacaanse stijlen, zoals ska, reggae, rocksteady en ragga met daarbij veel rockinvloeden. In datzelfde jaar traden ze op op Lowlands en werd hun album Flexodus uitgebracht. Ze traden op in kleine clubs tot grote festivals zoals Noorderslag in Groningen en bouwden daarbij een grote live-reputatie en vaste fanschare op.

In het najaar van 2001 kwam hun volgende album, kortweg Beef genaamd, uit, dat in Londen werd opgenomen met producer Bitty McLean (bekend van onder andere UB 40 en Sly & Robbie). Op dit album is een gastoptreden van de beroemde blazers van de Jamaicaanse groep The Matic Horns. Als single werd Late night sessions uitgebracht. Vanaf dit album beperkt de band zich tot de jamaicaanse stijlen en komen de rockinvloeden meer naar de achtergrond.

Beef ontving op 23 februari 2003 een Zilveren Harp.

In november 2003 tourde Beef door Zuid-Afrika, met als hoogtepunt een optreden op het Oppikoppi-festival.

In de zomer van 2004 werd het nieuwe album Last Rudy Standing opgenomen met behulp van producer Michel Schoots, bekend als drummer bij Urban Dance Squad. Het album werd eind februari 2005 uitgebracht. Beef tourde in 2005 nog een keer door Burkina Faso, West-Afrika.


 

The Slackers

The Slackers The Slackers. Al meerdere malen wist deze veteranen ska/reggaeband uit New York de reggae fans voor zich te winnen met hun sound die gebaseerd is op 70’s ska en -reggae met een vleugje punk. Eerder namen ze een succesvol live-album op in Ernesto’s en ook het nieuwe album ‘Peculiar’ is grotendeels opgenomen in dit kleine, Mexicaanse restaurant in Sittard – ja, u leest het goed!

 

The Slackers is geen band die tot z’n recht komt in een steriele studio, dus alle rhythmtracks werden live opgenomen. De zang en blazers werden later gedubd. Het is een politiek geladen album geworden, gedreven door onvrede met de huidige Amerikaanse politiek, zo getuigen songtitels als ‘Propaganda’ en ‘International War Criminal’. De Slackers zijn actueler dan ooit!

7 Sept Doornroosje Nijmegen
8 Sept Paard Den Haag
15 Sept Melkweg Amsterdam


19 Aug 2006

Reggaezanger Joseph Hill ( 57 ) overleden

Joseph-Hill zanger van Culture BERLIJN - Reggaezanger Joseph Hill is zaterdag overleden. De zanger en liedjesschrijver van de traditionele reggaegroep Culture werd 57 jaar oud. Hill werd tijdens een Europese tournee opeens ziek en stierf in Berlijn. Dat heeft zijn dochter Andrea, die de doodsoorzaak niet kent, bekendgemaakt. Als eerbetoon aan de overleden zanger gaat Culture verder met de zomertournee.

 

 

 


20 Ju 2006

Luciano & Andrew Tosh

luciano Twee geboren en getogen Jamaicanen. Luciano is een van de grootste reggae singer/songwriters van de afgelopen tien jaar. Als inspiratiebronnen kunnen we Dennis Brown, Frankie Paul, Freddie McGregor en Stevie Wonder noemen. Luciano verspreidt een boodschap van spiritualiteit en vrede. Andrew Tosh is de zoon van de legendarische Peter Tosh. Hij groeide op tussen reggae grootheden en in 1994 maakte hij een indrukwekkend debuut met het album 'Original Man'. Intussen is hij zelf ook een grootheid die af en toe ook een nummer van zijn vader aandurft. Concerten in Nederland, 25 Juni Groningen 27 Juni Amsterdam 28 Juni Rotterdam 29 Juni Tilburg


15 Ju 2006

Programma Reggae Sundance compleet

Israël Vibration EINDHOVEN - Het programma van de elfde editie van Reggae Sundance in Eindhoven is rond. De organisatie heeft ook dit jaar weer grote namen kunnen strikken. Behalve de reeds eerder aangekondigde artiesten als Israël Vibration, Culture en Don Carlos, hebben onder anderen Sizzla, Anthony B, Freddy McGregor en Jimmy Cliff een optreden toegezegd op het tweedaagse openluchtfestival in de Genneperparken.

 

Dat maakte Panic Productions woensdag bekend. Het festival biedt ook plaats aan nieuw talent, zoals Gyptian, Fantan Mojah en Karmakonga. Jaarlijks trekt het evenement, een van de meest toonaangevende openluchtreggaefestivals in Europa, duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

Reggae Sundance vindt plaats op 12 en 13 augustus. Het was ook dit jaar weer even spannend of het festival kon doorgaan. De gemeente Eindhoven besloot in februari dat het muziekfestijn nog eenmaal in de Genneperparken mocht worden gehouden. De provincie wilde dat het evenement vorig jaar al zou verkassen, omdat het festivalterrein in een beschermd waterwingebied ligt. Bij gebrek aan een alternatieve locatie, heeft de gemeente nogmaals een oogje dicht geknepen.


30 Mei 2006

Burning Spear 4, 5, 6 Juni

Burning Spear 4 juni in de Oosterpoort Groningen Aanstaande Zondag 4 Juni is het dan zo ver, reggae legende Winston Rodney en zijn band ofwel Burning Spear treed op in de Oosterpoort in Groningen, gevolgt door optredens in Amsterdam 5 juni en Rotterdam 6 Juni. Ik heb drie keer een concert van Burning Spear mogen bijwonen, en elke keer weer was het een zeer relaxt concert, heerlijke complete band met alles er op en er aan, roots reggae rules!. be there!

 


 

Reggae-legende Desmond Dekker overleden

Reggae-legende Desmond Dekker overleden LONDEN - De reggae-legende Desmond Dekker is op 64-jarige leeftijd als gevolg aan een hartaanval overleden. De van oorsprong Jamaicaanse Dekker was niet ziek en voelde zich woensdag nog prima, zei zijn manager, Delroy Williams. Dekker laat een dochter en een zoon na. De zanger was onder meer bekend van de ska-hits The Israelites, Shanty Town, Writing on the Wall en Unity. Hij verwierf in de jaren zestig internationale bekendheid en was daarmee volgens Williams de eerste reggae-legende ooit. ,,Toen hij The Israelites uitbracht, had niemand nog van Bob Marley gehoord'', aldus Williams. De ska-artiest zou in juni nog optreden op het Respect-festival in Praag en had meerdere optredens door heel Europa gepland. ,,Hij keek erg naar de tour uit en was ook fit'', zei Williams. Dekker werd op 16 juli 1941 geboren onder de naam Desmond Adolphus Dacres. Hij verloor op jonge leeftijd zijn ouders en begon als tiener met muziek maken.

 


 

Geen royalties voor bassist Bob Marley

Geen royalties voor bassist Bob Marley Aston Barrett, bassist van Bob Marley, heeft geen recht op negentig miljoen euro aan royalties die hij beweert tegoed te hebben. Dat heeft een rechtbank in Groot-Brittannië maandag bepaald, meldt de BBC. Barrett, die 52 kinderen heeft, had een rechtszaak aangespannen tegen platenmaatschappij Island Records en de nazaten van Marley.

Barrett verklaarde dat hij en zijn broer Carlton, de drummer van de band, geen geld meer hebben gekregen na de dood van Marley in 1981. Carlton Barrett werd in 1985 vermoord. De broers Barrett speelden op meerdere albums van Bob Marley and the Wailers. Ze zijn onder meer te horen op 'Natty dread', 'Rastaman vibration' en 'Babylon by bus'.

Tijdens de rechtszaak voerde Marley's weduwe Rita aan dat de broers als achtergrondmuzikanten werden beschouwd en niet als lid van The Wailers. Ze zouden daarom geen recht hebben op een percentage van de opbrengst van muziekverkopen. Wel gaf ze toe dat de gebroeders Barrett de groep een 'unieke sound' hebben bezorgd.

Ik ben nog op zoek naar Nederlandstalig informatie over alle onderwerpen op deze website die een aanvulling zijn op het materiaal wat al op de website staat. Alle info kun je sturen naar:
reggae-culture@hotmail.com of Klik hier om een opmerking via een contact formulier te versturen.

naar boven

my solutions©-2006 - 2007