<IMG SRC="nonflash.gif" width=263 height=96 BORDER=0>  

Ontstaan van reggae

Oorsprong    Raggamuffin-Dancehall    Instrumenten    Bezetting    The Skatalites

Oorsprong
Reggae is ontstaan uit de ska en de rocksteady. De eerste 'eigen' Jamaicaanse muziek is ska. Een van de bekendste ska-vertolkers zijn de Skatalites. Toen de ska iets langzamer werd sprak men van rocksteady. Zowel ska als rocksteady zijn vaak gebaseerd op soul- en R&B-nummers die met een andere ritmische basis gespeeld worden (onedrop en skank). Er zijn veel verschillende soorten reggae. Het belangrijkste onderscheid wordt gemaakt tussen rootsreggae en wat men noemt commerciŽle reggae. Onder rootsreggae verstaat men de muziek die vanaf de jaren '70 wordt gemaakt en die een sterke relatie heeft met rastafari. Bekende rootsreggae performers zijn Bob Marley, Peter Tosh, Burning Spear en Freddy McGregor. Ook wordt roots vaak door groepen gezongen, dat is vocal harmony. Bekende voorbeelden hier zijn de Abyssinians, Israel Vibration en Culture.

The Abyssinians Israel vibration roots in vocal harmony Burning Spear is een echte roots reggae band.
Van links naar rechts The Abyssinians, Israel vibration en Burning Spear

Een aparte stroming binnen de reggae is de dub. Het gaat daarbij om remixes van nummers waarop bijna uitsluitend bas en drums te horen zijn, af en toe aangevuld met flarden geluid van andere instrumenten, of door geluidseffecten. Dub-versies werden gebruikt als achtergrondmuziek voor aankondigingen door diskjockeys, of als begeleiding voor toasters (toasten is de Jamaicaanse voorloper van rappen). Mensen als Lee Perry, King Tubby, Prince Jammy en de Mad Professor hebben deze stroming groot gemaakt

Lee perry Mad Professor prince Jammy
Van links naar rechts lee perry, Mad Professor en Prince Jammy


Raggamuffin, Dancehall
Reggae werd vanaf de jaren tachtig, na Marley's dood, moderner met de opkomst van raggamuffin' en ragga. Elektronische en wat ruigere feestmuziek die vooral bedoeld is om sensueel en uitdagend op te dansen. Deze stroming is beÔnvloed door hiphop en kent veel toasters (Jamaicaanse rappers) zoals Super Cat, Patra - een van de weinige vrouwelijke ragga-sterren - en Shabba Ranks. Hij scoorde een internationale hit met Mr Loverman. Het rauwe geluid van Chaka Demus en zijn zoetgevooisde kameraad Pliers deed het halverwege de jaren '90 ook goed in de clubs. Vooral Tease Me en Murder She Wrote waren grote klappers.

Shabba Ranks Super Cat Patra
Van links naar rechts, Shabba Ranks, Supercat en Patra

Tegenwoordig is binnen de moderne reggae weer een sterke opleving van de roots met bijvoorbeeld Morgan Heritage. De reggae-familie wilde met het nummer Don't Haffi Dread uit 1999 aantonen dat rastafari zijn niet een kwestie van haardracht is, maar een zaak van het hart. Kortom: je hoeft geen dreads te hebben om rasta te zijn.

Bewuster Ragga groeide weer uit tot het huidige dancehall, de nog sterker door hiphop en R&B beÔnvloedde dansmuziek met expliciete teksten over seks en criminaliteit. Grote namen in die stromingen zijn Buju Banton en Beenieman.

Maar de onbetwiste dancehall-koning is op het moment Sean Paul. Deze Jamaicaan met Portugees, Joods, Afrikaans en Chinees bloed, heeft geen dreadlocks en lijkt eigenlijk meer op een Amerikaanse R&B-ster. Een duidelijk voorbeeld van de ontwikkeling die reggaemuziek heeft doorgemaakt; van undergroundmuziek naar een commerciŽle popstroming. Sean Paul spreekt zowel in Jamaica als daarbuiten een groot publiek aan want sinds het verschijnen van zijn album Dutty Rock uit 2002 scoort hij hit na hit. Momenteel staat Give it up to me hoog in de hitlijsten.

Ook dancehall heeft met bewustere muziek van onder andere Capleton, Sizzla en Turbulence de wortels herontdekt. De grote ster op dat terrein is momenteel Damian Marley Ė ja, de zoon van Ė die met het album Welcome to Jamrock (2005) hoge ogen heeft gegooid. Met zijn geŽngageerde teksten en mix van reggae, dancehall, hiphop en R&B won hij twee Grammyís.

Chaka Demus Sean Paul Damian Marley
Van links naar rechts, Chaka Demus & Pliers , Sean Paul en Damian Marley


Instrumenten
De belangrijkste instrumenten bij reggae zijn de bas en de drums. Samen leggen zij de basis van het nummer neer; de riddim. Een bassdrumaccent op de tweede en de vierde tel, in plaats van op de eerste en derde, is kenmerkend voor een typisch reggae-drumritme. Dit wordt vaak aangevuld met syncopische patronen op de snaredrum. De bas is in reggae prominenter aanwezig dan in de meeste andere muziekstijlen, vooral in de laagste frequenties. Vaak is er een lead-gitarist die met de bas en drum meespeelt. De slag-gitarist speelt de akkoorden in de kenmerkende reggaeslag, niet op maar tussen de tellen. De naam 'reggae' is waarschijnlijk van dit geluid afgeleid. Het wordt ook wel skanking of strumming genoemd. Bij reggae-muziek worden er veel percussieinstrumenten gebruikt. Voorbeelden van percussieinstrumenten zijn de conga, bongo's en de triangel.


Bezetting
Alle instrumenten zijn mogelijk bij reggae, als het maar leuk klinkt, zoals blaasinstrumenten, piano's, keyboards, enzovoorts. De bezetting bij reggae is meestal een zanger, een achtergrondkoortje, veel gitaristen en een ritmesectie. Reggae-muziek heeft twee bedoelingen: om te dansen en om kritiek te geven op de maatschappij; een voorbeeld daarvan is de muziek van Linton Kwesi Johnson. Reggae-muziek wordt door verschillende groepen/zangers gespeeld. De belangrijkste reggae-muzikant was Bob Marley. Bob Marley is aan het einde van de jaren zestig bekend geworden met zijn band The Wailers.


The Skatalites worden beschouwd als de eerste skaband.

The Skatalites

Jaren zestig

De groep werd in mei 1964 opgericht in Kingston in Jamaica en bestond uit de doorgewinterde studiomuzikanten Tommy McCook, Rolando Alphonso, Johnny Moore, Lester Sterling, Don Drummond, Lloyd Knibb, Lloyd Brevett, Jerry Haynes en Jackie Mittoo. Diverse leden van de band waren afkomstig van de Alpha School For Boys: een strenge katholieke school voor kansarme jongens, waar veel aandacht werd besteed aan muzieklessen.

The Skatalites waren de vaste begeleidingsband voor artiesten die voor het label Studio One opnamen. Ze zijn onder meer te horen op de vroegste opnames van (Bob Marley and) the Wailers en op de platen van Prince Buster, maar brachten ook hun eigen, instrumentale, materiaal uit. Hun versie van het thema uit de film Guns of Navarone was de eerste plaat van een JamaÔcaanse groep die in Engeland in de hitlijsten belandde. Het nummer bracht de muziek van JamaÔca voor het eerst onder de aandacht van het Europese publiek.

De muzikanten van de Skatalites behoorden stuk voor stuk tot de top van wat JamaÔca te bieden had. Zoals wel vaker het geval is bij groepen waarin zoveel talent is verzameld, leidde dit regelmatig tot conflicten tussen de muzikantenego's. Trombonist Don Drummond had daarnaast ernstige psychiatrische problemen. Hij belandde, nadat hij in januari 1965 zijn vriendin Anita Mahfood vermoordde, in een inrichting. De rest van de band viel korte tijd later uiteen. Drummond bleef opgesloten tot hij in 1969 zelfmoord pleegde.

ReŁnie

Nadat de diverse overblijvende leden zich met eigen projecten hadden beziggehouden, gaven de Skatalites in 1983 enkele reŁnieoptredens, waarvoor door de Engelse ska-revival van die tijd belangstelling was ontstaan. Men kreeg echter alweer snel ruzie en het duurde tot 1986 voor de band definitief werd heropgericht. The Skatalites touren sindsdien schijnbaar voortdurend over de gehele wereld, zij het met steeds minder oorspronkelijke leden. Tommy McCook en Roland Alphonso overleden beiden in 1998. In 2003 verliet Johnny Moore de band, in 2005 gevolgd door Lloyd Brevett.

Anno 2005 treden de Skatalites nog steeds regelmatig op. De band bestaat uit de oorspronkelijke leden Lloyd Knibbs (drums) en Lester Sterling (tenorsax), aangevuld met een nieuwe generatie muzikanten. Soms geven andere ska- en reggae-pioniers tijdens een Skatalites-concert een gastoptreden. Desmond Dekker bijvoorbeeld. Of Lord Tanamo, om The Man With The Big Trombone te zingen: een lied waarvan Tanamo de tekst schreef en waarin de nog steeds niet vergeten Don Drummond wordt geŽerd.

naar boven


my solutions©-2006-2007