Home

Boudewijn Buch bezocht
graag café Tetteroo


Leidsch Dagblad 25 november 2002

Boudewijn Büch schreef in zijn studententijd boekrecensies voor het Leidsch Dagblad. Elke maand kwam hij in café Tetteroo (De Kenneweg) aan de Haarlemmerstraat 35. Met redacteur René Vos nam hij er de nieuwe lijst te recenseren boeken door.

foto Dick HogewoningDoor Ad van Kaam

Boudewijn Büch had een passie voor Leiden. De zaterdag 23 november 2002 onverwacht overleden schrijver en tv-maker Boudewijn Büch (53) stak in zijn voorlaatste boek zijn liefde voor de stad Leiden en haar musea niet onder stoelen of banken.

``...Even later trapte ik op een rood fietsje de kleine tien kilometer met mijn vader naar Leiden. Het zou het begin worden van een vreemde, museale relatie met mijn vader, een levenslange liefde voor Leiden en musea en een bestaan dat zich vooral zou gaan afspelen in kelders, zalen en andere donkere ruimten.``

'De hele wereld in een vitrinekast' begint met bovenstaande passage. Büch schreef het boek vorig jaar in opdracht van het Rijksmuseum voor Volkenkunde, ter gelegenheid van de heropening van het museum dat in de jaren daarvoor grondig was verbouwd. Na zijn lagere schooltijd in zijn geboorteplaats Wassenaar, bezocht Boudewijn Büch het St. Bonaventura College in Leiden, waar hij het gymnasium doorliep. Hij vestigde zich vervolgens permanent in de stad toen hij zich inschreef aan de universiteit voor zijn studie Nederlands.

Later zou hij die combineren met Duits en ook nog met filosofie. In de tussentijd woonde hij in een commune aan de Oude Vest. (..) Het was eind jaren zestig dat ook Leiden de revolutie ontdekte. Ik ontdekte vooral het oeverloos doorkwaken, het gebruik van 'verdovende' middelen, het wonen in een commune en het extreem doorvoeren van de democratie ('Je moet je kop houden revisionistisch-reactionaire rat', voegden wij hoogleraren toe, noteerde hij in datzelfde hoofdstuk van 'De hele wereld in een vitrinekast'.

Om zijn studiebeurs aan te vullen en om vast wat 'vingeroefeningen' te doen voor later, schreef hij boekrecensies voor het Leidsch Dagblad. Maandelijks kwam hij met redacteur René Vos in café Tetteroo op de Haarlemmerstraat samen om de nieuwe lijst van te recenseren boeken door te nemen. Tevens greep hij die ontmoetingen steevast aan om op te merken dat de honorering voor correspondenten zwaar onder de maat was. Compensatie kwam dan meestal in de vorm van een extra glas wijn.

Bij de officiële (her)opening van Volkenkunde was Boudewijn Büch - intussen lang en breed gevestigd in Amsterdam - vorig jaar terug in Leiden. Om zijn boek te presenteren, maar ook om in een bijzonder geestige toespraak zijn oude liefde nog eens in herinnering te roepen. Hij sprak daar onder meer deze, naderhand gezien, profetische woorden: 'Nadien, nadien zou ik het kruispunt bij de Stationsweg en de Steenstraat te Leiden gaan beschouwen als de poort naar de Grote Wetenschap, naar de verre verten en in zekere zin naar die andere wereld waar ik zo graag wilde wonen.'

Zie ook:
Tegenover het café Tetteroo: het Stevenshofje / Convent van Tetterode uit 1487
Home