De omgeving

Home
De camping
Aanbieding/Nieuws
Chalet
De omgeving
Tarieven
Route
Interessante links
Foto/film album
Gastenboek
Prive (beveiligd)

 

De omgeving van de Gortmeule is in velerlij opzichten, zeer de moeite waard. (Kijk op "Interessante Links" voor meer info via internet) Een kleine selectie:

bulletEen grote speeltuin Klein Zwitserland in Tegelen, met diverse activiteiten.
bulletOverdekt kinderpretpark Toverland in Sevenum.
bulletStrandbad "De Kasteelse Bossen" in Horst.
bulletOverdekt zwembad "De Berkel" in Horst.
bulletOverdekt trampolinepark Jump XL in Horst.
bulletIn de regio zijn talrijke wandel- en fietsroutes. Bekend is het fietsroutenetwerk in Noord- en Midden Limburg met de genummerde oriëntatiepunten ofwel "knooppunten". Het eenvoudig bewegwijzerde systeem biedt U als fietser eindeloos veel mogelijkheden om het land van Peel en Maas te verkennen.
Download een kaart met wandelroutes rondom de Gortmeule: Wandelroutes rondom Horst.
bulletDownload de route van het "Gortmolenpad" op de site van GPSies.com Deze kun je in elk gewenst formaat omzetten, om in je eigen navigatie te zetten en lekker te gaan wandelen!
bulletGeocaching rond de Gortmeule: Een spannende GPS-puzzeltocht op zoek naar de schat!
Kijk voor de startcoordinaten en de aanwijzingen op: www.geocaching.com Gratis registreren op de site en puzzelen maar!
bulletAardbeienmuseum "Aardbeienland" in Horst.
bulletStreekmuseum "De Locht" in Melderslo.
bulletKantmuseum in Horst.
bulletNationaal Asperge- en Champignonmuseum in Melderslo.
bulletRozendorp Lottum.
bulletHet dorp Horst met zijn gezellig centrum kent een goed voorzieningenniveau, met o.a. de weekmarkt op dinsdagmorgen, 5 musea, diverse restaurants en een goed geoutilleerd VVV-kantoor.
 
bulletBinnen een straal van 15 km bevinden zich o.a:
bulletHet Thermaalbad in Arcen.
bulletDe stad Venlo.
bulletNationaal Oorlogsmuseum "Liberty Park" in Overloon.
bulletZoo-park in Overloon.
bulletDe natuurreservaten in de Peel, met o.a. het karakteristieke Peeldorp Griendtsveen.
bulletDe grensoverschrijdende oude veenmoerassen in de Maasduinen.
bulletDe schitterende dorpjes aan de Maas e.v.a.
 
bullet De achtergrond van Landgoed boerderij De Gortmeule.

Type boerderij met kenmerken
De Gortmeule is van het hallehuistype. In de keuken is dit nog duidelijk zichtbaar door de aanwezigheid van de beide gebintstijlen. De keuken heeft verder nog de volgende authentieke onderdelen: houtkachel als verwarming, schouw met onder meer plaats voor de hammen, turfbak onder de trap. Verder zijn in de woning een kleine bijkeuken, opkamer met kelder eronder en eiken balken en stijlen aanwezig. In de voorgevel bevinden zich twee ijzeren geveltekens.

Bouwjaar en laatste restauratie
Rond 1600 is het voorste gedeelte gebouwd; in 1915 de tweede helft. In 1977-1978 is de boerderij geheel gerestaureerd.

Bijgebouwen op het erf
Achter het woonhuis bevindt zich een eenvoudige wagenschuur (landelijke monument) daterend uit circa 1920 met zadeldak en rieten wanden. Dit is de enige in Noord-Limburg. Achter de oude varkenskooien staat de sopketel, vroeger gebruikt om varkensvoer en de was te koken, maar ook om zich bij te wassen. Ook de originele paardenstal staat nog op het erf. Voor het huis bevindt zich de oude waterput met putwip. Op 300 meter van de boerderij staat een monumentale eikenboom. Bij deze boom is in 1915 een veldkruis geplaatst: Gortmeules Kruus.

Inrichting erf en/of tuin
Voor het huis bevindt zich een beukenheg rondom de boerenbloementuin. Hier omheen ligt een hoogstamboomgaard met perenbomen van circa tachtig jaar oud. Om deze boomgaard staat weer een heel oude, dikke, golvende beukenheg. In 1997 is in de ‘hoeswei’ een geheel nieuwe hoogstamboomgaard aangeplant met oude appel- en perensoorten, omgeven door een heg van hulst en een bos van dertig are. Het erf is niet beklinkerd of geasfalteerd. De groentetuin ligt in het veld op de zogenaamde esgrond. Deze is aan twee zijden omgeven door een beukenheg van 150 meter lang en vijf meter hoog. Aansluitend aan de huiskavel ligt 1,5 hectare grond, wat vroeger Het Gortmeulens Ven heette. Dit is een uitloper van natuurgebeid ‘De Pęs (Castenrayse Vennen).

De motivatie van de eigenaren voor het in stand houden van deze unieke plek, komt voort uit de liefde voor cultuur (de boerderij) en de natuur in de omgeving. Als kind hebben ze het echte boerenleven meegemaakt. Toen in 1970 de ruilverkaveling plaats vond hadden ze al het voornemen De Gortmeule zo snel als het kon te restaureren en het landschap in de oude staat te herstellen. Nadat de boerderij in 1977 op de landelijke monumentenlijst kwam is hiermee begonnen. De boerderij met het omringende landschap is sindsdien een plaats waar vele mensen van genieten en tot rust komen.

Home | De camping | Aanbieding/Nieuws | Chalet | De omgeving | Tarieven | Route | Interessante links | Foto/film album | Gastenboek | Prive (beveiligd)

Copyright SVR-Camping "De Gortmeule" © 2004-2019  U kunt aan de inhoud van deze internet pagina's geen rechten ontlenen. Webdesign: P.B.P. Meerlo Mail de webmaster

Laatste update: 07 januari 2019