Voorwoord

De reden om me te gaan verdiepen in dit stukje verloren gegane en zelfs verzwegen stuk geschiedenis zijn de vele vondsten die gedaan worden in onze omgeving.Vaak word dit afgedaan als vondsten bij "geromaniseerde" Germanen. Als men wat beter gaat nadenken over deze vondsten, krijg je al gauw het gevoel dat er méér moet zijn.
Het zijn niet alleen de metaalvondsten zoals godenbeeldjes, sieraden, en hier en daar een Romeins muntje, maar ook zilveren en gouden Romeinse muntschatten.
Ook het aardewerk en glas word zeer regelmatig gevonden en zelfs Romeinse bouwstijlen worden teruggevonden.
En in het huidige landschap kennen we nog steeds namen die refereren aan een Romeinse achtergrond: Romienendiek (Romeinendiek, Romeinendijk), Heirewegen (Herenwegen) en de Hessenwegen.

Als er dan Romeinen hebben rondgelopen boven de grote rivieren, waarom is er dan niets over bekend?Het antwoord is simpel, niemand verhaald graag over zijn grote nederlagen, en zeker de "onoverwinnelijke" Romeinen niet.Dus vertellen de grote Romeinse geschiedschrijvers gewoon niet over het bestaan van Germanica Inferior Magna.Want wat is er gebeurt?Er zijn grote nederlagen geleden in Germania Inferior Magna, welke Romeinse provincie wij vandaag kennen als de provincies Overijssel, Friesland, Groningen, Drenthe, (Nieder)Sachsen en Nordrein/Westfalen.Met als hoogtepunt het verlies van de slag om het Teutoburgerwoud in 9 NC bij de plaats Kalkriese en het verlies van het eiland Byrchanis in 14 NC.(Het eiland Byrchanis kennen wij tegenwoordig als het Drents Plateau)Door deze nederlagen op de Germaanse stammen, die zich daarna als een collectief aansloten bij elkaar, hebben de Romeinen zich tot achter de Rijn terugtrokken._

Om het een en ander in een juist perspectief te zien moeten we eerst het beeld van het huidige Nederland loslaten.
In de Romeinse tijd bestond Nederland immers nog niet.
Nederland zoals wij het kennen is pas zo'n 400 tot 500 jaar geleden ontstaan toen men begon met landwinning, bedijking en inpoldering, en Nederland in zijn huidige vorm is slechts zo'n 100 jaar oud.
In de Romeinse tijd bestond ook onze landgrens niet en zaten wij gewoon vastgeknoopt aan de omringende landen met wie wij een deel van de Romeinse provincies vormden.
Het waterniveau stond in die tijd zo'n 4 meter hoger als nu, en bestond Nederland uit eilandengroepen.
In de herfst, winter en lente stonden alleen de eilanden boven het water - c.q. zeeniveau, terwijl in de zomer grote delen rondom de eilanden veranderde in moeras.
Het bekendste eiland in die tijd was Batavia, nu bekend als de Betuwe (inclusief de Veluwe), ofwel het land tussen de Rijn en Waal.


De Romeinen zijn nooit op zo'n grote schaal in de noordelijke provincies geweest als dat ze onder de grote rivieren zijn geweest.
Een Trier, Xanten of Nijmegen, zullen ze hier dan ook niet vinden.
Toch wijst alles erop dat er ooit in de toekomst beneden de dikke esdekken en andere aardlagen zeer interessante ontdekkingen zullen worden gedaan, waarbij de geschiedenis van de Romeinen in Nederland weer herschreven moet worden?


Wat hadden de Romeinen hier dan te zoeken?

Allereerst wilden ze het Romeinse Rijk uitbreiden van de Rijn en de Donau naar de Elbe, waarbij een nieuwe provincie “Germania Inferior Magna” zou worden gesticht.
Daarbij zouden alle Germaanse stammen worden ingelijfd in het Romeinse Rijk.
Deze geromaniseerde Germanen c.q. Germaanse huurlingen zouden dan worden ingezet in een gecombineerd leger om ook de rest van Eurasia te veroveren, en te helpen om alle handelsroutes te verdedigen.
Bovendien wouden de Romeinen nieuwe handelsroutes naar de Oostzee hebben om naast IJzer ook Amber te winnen.
bronzen schijfibula gevonden in Heeten
schijfibula gevonden bij de Scheg Colmschate
Mercuriusbeeldje gevonden bij Welsum Dalfsen
Bronzen zwijntje gevonden in Raalte
Victoria beeldje gevonden in Colmschate
Hadrianus gevonden in Dalfsen
home