Huis van Oranje-Nassau en de Nederlandse geschiedenis

Het Huis van Oranje-Nassau en de Nederlandse geschiedenis                                                         
         BelgiŽ                     Luxemburg                       Nederland                     Moresnet


Laaste wijziging: zondag 20 juli 2008 23:45 uur:Hier vind U informatie over de geschiedenis en genealogie van het Huis van Oranje-Nassau, en over de Nederlandse en Belgische geschiedenis en meer.


Door tijdgebrek ben ik helaas niet meer in staat deze site "up to date" te houden, mijn laatste update is van 13 april 2007.
Wel kan ik met vreugde kan ik melden dat de site wordt voortgezet door iemand die mij benaderd heeft.
Bekijk de site in nieuwe stijl Het Huis van Oranje
Voor conatct mail naar info@hethuisvanoranje.nl of beheerder@hethuisvanoranje.nlBronvermeldingSchrijf naar: Het Huis van OranjeHuis van Nassau en Laurenburg   Huis van Oranje   Nederland, Prehistorie tot 1000   Nederland 1000-1600   Nederland 1600-1700   Nederland 1700-1800   Nederland 1800-1900  
Bronvermelding:

Drs. Reinildis van Ditzhuyzen studeerde geschiedenis in Wenen, Salzburg, Barcelona en Brugge (Europa College). Zij is auteur van een twaalftal boeken over diverse onderwerpen.
Onder meer werd zij bekend door Oranje Nassau, een biografische woordenboek, waardoor ze regelmatig op radio en tv verschijnt. Ze houdt lezingen en schrijft voor NRC Handelsblad.

Reinildis van Ditzhuyzen - Oranje-Nassau.
Een biografisch woordenboek. Haarlem [Becht] 1992, 1998, 2003
Een geweldig boek over de Oranje-Nassau's en hun geschiedenis. Bevat 272 korte biografieŽn van (Oranje-)Nassaus, hun echtgenoten en hun afstammelingen. Het boek bevat een uitklapbare stamboom van alle takken van de Oranje-Nassau's.
Een echte aanrader !
ISBN 9023011244, uitgever: Gottmer/H.J.W. Becht, aantal paginas: 280.
(Een nieuwe druk verschijnt dit jaar !!!).


Reinildis van Ditzhuyzen - Het Huis van Oranje.
De Oranjes in een handomdraai. ABC van ons vorstenhuis. Amsterdam [Balans] 2002.
(ISBN 90 5018 568 1, NUGI 698)
De geschiedenis van het Nederlandse vorstenhuis. Reinildis van Ditzhuyzen heeft een handzaam en origineel naslagwerk gemaakt. Ze stelde een ABC samen van alles wat zich in en rond het hof afspeelt, in heden en verleden.
Wie was de eerste Beatrix, wat is een passade, wat deed een stadhouder eigenlijk ? De vele trefwoorden geven een uniek beeld van het Huis Oranje-Nassau: funcies, gewoontes, hobby's, ziektes, folkore, huwelijken en geboortes, echtscheidingen en begrafenissen. Van AA nummerbord tot Willem de Zwijger, van Erfprins tot Stalmeester, een schitterende verzameling begrippen, anekdotes, feiten en wetenswaardigheden.
Extra informatie: Ingenaaid, 316 pagina's, met illustraties, verschenen: April 2002, gewicht: 445 gram, formaat: 201 x 135 x 17 mm,
Uitgeverij Balans.
Leidsegracht 22, 1016 CL te AMSTERDAM. Tel. (31)(0)20 626 89 82 - fax. (31)(0)20 622 34 81.
e-mail: balans@uitgeverijbalans.nl
Ook van Drs. Reinildis van Ditzhuyzen:
Hoe hoort het eigenlijk ?
Amy Groskamp-ten Have (geheel herziene uitgave door Reinildis van Ditzhuyzen) Uitg. Becht Haarlem, 1999; 334 blz.
Nederlanders spieken nog altijd in de etiquetteklassieker Hoe hoort het eigenlijk? van Amy Groskamp-ten Have (1887-1959). Maar onlangs kreeg haar zestig jaar oude fatsoensbijbel een fikse opfrisbeurt. Historica Reinildis van Ditzhuyzen heeft dit werk aangepast aan de moderne tijd.
Hoe hoort het eigenlijk ? geldt in Nederland als het standaardwerk over etiquette. Amy Groskamp-ten Have was de eerste die de regels voor een groot publiek op schrift stelde. Al vrijwel direct na het verschijnen van dit boek in 1939 was de titel synoniem met etiquette.
ISBN 90-230-1015-9.


R. van Ditzhuyzen - Italiaanse eilanden.
Rubriek: Reisgidsen Europa, uitgever: Gottmer/H.J.W. Becht.
ean: 9789025729110 - ISBN: 9025729118
Pagina's: 281, gewicht: 390 gram.
Een prettig geschreven gids over een gebied waar niet zo gemakkelijk informatie over te krijgen is. De grote eilanden SiciliŽ en SardiniŽ worden buiten beschouwing gelaten: dit zijn aparte provincies. Wel worden de wat grotere eilanden als Elba, Capri en Ischia behandeld en daarnaast alle kleine eilanden en eilandengroepen in zee die bij het vasteland van ItaliŽ en bij SiciliŽ en SardiniŽ behoren, met elkaar 34, waarvan enkele onbewoond.
De informatie is uitvoerig en velerlei: geologisch, historisch, economisch, toeristisch, cultureel. Oeververbindingen en onderlinge verbindingen worden vermeld, maar ook anekdotes en beroemdheden die op de eilanden hebben gewoond of erover hebben geschreven. Aardig fotomateriaal, soms iets te donker afgedrukt, duidelijke kaartjes. Geen reisfolderlyriek, waar nodig ook kritiek.

R. van Ditzhuyzen - 'Den Haag viert koninklijk feest'.
Een boekje voor kinderen vanaf acht jaar geschreven over de historie van de band tussen Nederland (Den Haag) en het Huis van Oranje, geschreven n.a.v. het huwelijk van prins Constantijn en Laurentien in 2001.
Hoofdstukken o.a.:
De Oranjes op school. De Oranjes en de liefde. De Oranjes moeten vluchten. De Oranjes en de kunst, enz. Het boek is uitgedeeld aan alle leerlingen van basisscholen. groepen 6, 7 en 8, van Den Haag. Enige tientallen exemplaren over - kosten 8 euro incl. verzendkosten (mooi uitgegeven, met kleurenfoto's, 40 blz.). te verkrijgen via: Akribeia.

R. van Ditzhuyzen - 'Wandelen of fietsen langs koninklijke beelden en paleizen in Den Haag'
Ook verkrijgbaar in het Engels! Met achtergrondverhalen van de Haagse paleizen, beelden van de Oranjes, koninklijke stallen, Ridderzaal, enzovoort.(met kleurenfoto's, stamboom, plattegrond, 40 blz., ook 8 euro incl. verzenden) te verkrijgen via: Akribeia.

R. van Ditzhuyzen - 'Heerenhuizen die den stand niet ontsieren. Portret van het Haagse Nassaukwartier'.
ISBN 90-9014384-x, 2000, 3de druk, 180 blz. met veel foto's, register, 25 euro incl. verzendkosten, (Akribeia) behandelt diverse Oranje-aspecten, onder meer komen hovelingen aan bod (hofmaarschalk, Van 't Sant enz.; alsmede een huis waar een minnares van prins Hendrik woonde, enzomeer).
Dr. H.P.H. Jansen - Geschiedenis van de Lage Landen in jaartallen.
Klaas Jansma & Meindert Schroor - 10.000 jaar geschiedenis der Nederlanden.
Drs. A. F. Wyers - Encyclopedie.
Nassau en Oranje in de Nederlandse geschiedenis.
Marieke E. Spliethoff - Oranje-Nassau van A - Z
Internet


Deze web-site heeft slechts een informatief karakter, er kunnen daarom geen rechten aan worden ontleend.


Overige Links:
www.opzijnbest.nl Dagelijks vindt U hier de laatste informatie & tips