Pyreneese Berghonden in Nederland

 

 

Het boek beschrijft bijna 30 jaar vereniging en honden en geeft een compleet mogelijk overzicht van de ontwikkelingen binnen de vereniging, informatie over het ras, de fokkers, hun nesten en honden, de clubwinnaars, de kampioenen, de winnaars van de jonge hondendag en de Meilleur Montagne Trophée. Bovendien bevat het meer dan 360 foto’s, een bijlage met de namen van de ouders van de genoemde Pyreneese Berghonden en een overzicht van alle bestuurs- en commissieleden. Onderstaand vindt u een beschrijving van de hoofdstukken in het naslagwerk.

De vereniging NVLPH
De ontwikkelingen vanaf de oprichting in 1980 tot heden, het oprichtingsjaar, de relatie met de Hongaarse Herdershonden en de Pyreneese Herdershonden, de verenigingsactiviteiten en diverse commissies zoals ras- en pupinformatie, herplaatsing en clubwinkel worden o.a. uitvoerig besproken. Ook het clubblad en de website komen aan bod.
De gezondheid van de Pyreneese Berghond is één van de belangrijkste aandachtsgebieden van de NVLPH. Zo is een fokcommissie in het leven geroepen en een fokreglement opgesteld. Tevens is een HD-fonds opgericht en heeft de vereniging een onderzoek ingesteld naar patella luxatie. Dit alles staat beschreven in het naslagwerk.

Rasstandaard
Een beschrijving van de rasstandaard ontbreekt natuurlijk ook niet. Zo wordt o.a. ingegaan op het ontstaan van de rasstandaard en de interpretatie.

Clubmatch en winnaars, Meillieur Montagne Trophée en jonge hondendag
De NVLPH heeft in de loop der jaren veel activiteiten georganiseerd, zoals wandelingen, maar okk jonge honden dagen en clubmatchen. Een volledig hoofdstuk wordt besteed aan alle winnaars van de (kampioenschaps) clubmatchen (vermeld met stamboom), de beste honden in hun klasse en speciale prijzen. Tevens komen keurmeesters aan het woord.
De Meilleur Montagne Trophee is een trofee die sinds 1992 jaarlijks door de vereniging wordt uitgereikt. Alle winnaars van deze trofee worden vermeld in het boek. Tevens is hierin een beschrijving van het puntensysteem dat gehanteerd wordt voor het behalen van deze trofee te vinden.
De jonge hondendag is een activiteit die sinds 1990 plaats vindt. Pyreneese berghonden in de leeftijd van 3 tot 24 maanden staan op deze dag centraal. Sinds 2002 kunnen ook de oudere honden vanaf 7 jaar bewonderd worden op deze dag. De auteurs hebben een volledig hoofdstuk gewijd aan dit informeel evenement voor de hele familie met veel foto’s van de Kind-hond-show.

Nederlands Hondenstamboek (NHSB)
Het Nederlands Hondenstamboek verschaft de vereniging veel interessante informatie van het ras omtrent afstamming, nesten en import. De gegevens van dit hondenstamboek zijn de basis geweest voor een uitgebreid hoofdstuk met veel weetjes, cijfers, statistieken en grafieken.

Fokkers en hun honden
Dit hoofdstuk geeft een zeer uitgebreide beschrijving van de fokkers, hun nesten en honden. Belangrijkste bron van informatie bij de totstandkoming van dit hoofdstuk zijn de fokkers geweest. Hun kennels worden uitvoerig beschreven.

Kampioenenparade
De kampioenen passeren hier de revue. De auteurs hebben zoveel mogelijk kampioenen vermeld, uitgaande van de informatie van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, het clubblad en de leden.

Zoals u ziet hebben de auteurs getracht om een zo volledig mogelijk beeld te geven van de periode 1980-2008. Wij hopen dan ook dat u dit boek zult gebruiken als een echt naslagwerk. Het is een mooi stukje geschiedenis geworden!

De NVLPH en de auteurs wensen uw veel leesplezier toe!

 

 
Bronvermelding en voor bestelling boek: www.nvlph.nl
 
Recensies:
In De Hondenwereld van februari 2009 heeft keurmeester en kynoloog Dick Baars een uitgebreide recensie geschreven, klik hier.
In het nummer januari 2009 van Onze Hond staat het boek opgenomen bij het item "Boeken, onlangs verschenen", klik hier.
In de digitale nieuwsbrief 63 van De Rashond.nl staat het boek vermeld en tevens op hun website www.derashond.nl,  klik hier.
Mediaboekservice heeft het boek in het assortiment opgenomen, www.mediaboekservice.nl, klik hier.
 

 

 


Webdesign:  Hildegard Kemmerling
Copyright © "R. Chiodi". All rights reserved.
No part of this website may be copied without permission