Wie ben ik

 

Mijn naam is Renate Chiodi en ik woon samen met mijn man Renato in Heerlen. Wij hebben één Pyreneese berghond, Chiara.

Mijn liefde voor de honden was er al toen ik nog heel klein was, mijn passie voor de Pyreneese berghond is in 1999 ontstaan. Mijn man en ik wilde graag een hond. Mijn man had thuis nog nooit een hond gehad en ik was opgegroeid met een toypoedeltje en een asbakkenras. Heel lieve honden met een eigen karakter. Echter niet "mijn honden". Eén ding was zeker: Het moest een grote hond zijn,  zelfstandig en eigenwijs. Net een beetje als ik. Wij konden onze zoektocht beginnen.
Het begon allemaal op een zonnige zomerdag, lekker terrasje pakken in de stad. Opeens trok een mooie, grote, witte hond onze aandacht. Wat een verschijning! Natuurlijk had ik geen flauw idee welk ras dit was. Ik trok de stoute schoenen aan en liep op de eigenaar af. De hond bleek een Berghond van de Maremmen te zijn. Hoewel mijn Italiaanse schoonvader zo uit de Maremmen een berghond kon meenemen, bleek de Maremmer op dat moment niet de geschikte hond voor ons te zijn. Echter helemaal verliefd op witte berghonden zetten wij ons speurwerk verder. Na maandenlang surfen op internet en diverse fokkers bezocht te hebben is onze keuze uiteindelijk gevallen op de Pyreneese berghond. En in juli 2000 hebben wij Max gekregen. Uiteraard hebben we eerst toestemming gevraagd aan onze twee huisdieren, de katten, Mietsi en Splinter. Vanaf dag 1 waren de katten dikke vrienden met Max! (Helaas leven beide katten niet meer ze zijn 18 en 19 jaar geworden!)

Onze Max was onze allereerste Pyreneese Berghond en wij hebben hem gehaald in Duitsland bij de kennel Vom Berkahof van Gerd en Maria Maumené. Het was love at first sight. Wij hebben Max gekregen met 10 weken en sindsdien konden wij ons een leven zonder Max niet meer voorstellen. Max had voor ons iets speciaals. Hij kon hele verhalen vertellen door alleen naar ons te kijken. Wij begrepen elkaar meteen. Max heeft  meer dan 8 jaar heel veel plezier in ons leven gebracht. Het viel voor ons dan ook heel zwaar om de beslissing te moeten nemen hem te laten inslapen. Het laatste half jaar van zijn leven kon Max niet meer goed lopen en de laatste dag van zijn leven gaf hij ons aan dat het genoeg was geweest. Wij zullen deze kanjer nooit vergeten, Max je blijft voor altijd in onze harten!. Rust zacht, mijn lieve knul!

Chiara is sinds januari 2005 bij ons. We hebben haar gehaald in het ijskoude Zweden (lees hier meer over Chiara).  Chiara heeft Max nog enkele jaren gezelschap geleverd. In de toekomst hopen wij onze roedel uit te breiden. En wie weet komt er dan ook een Maremmer bij.

 
 

 
 

Mijn interesse in de kynologie is heel breed. Dit heeft ertoe geleid dat ik de diploma’s EHBO voor dieren van de Dierenbescherming, Kynologische Kennis I en II en ringmedewerker heb behaald. Tevens heb ik een workshop Hond & Homeopathie gevolgd. Mijn focus ligt echter bij het gehele showgebeuren. In 2001 ben ik begonnen met het showen van mijn eigen Max. Echter na zijn castratie in 2002 mocht hij niet meer deelnemen aan tentoonstellingen. Gelukkig heb ik sindsdien twee hele lieve honden van mijn vriendin, Hildegard Kemmerling, mogen showen. En dat heb ik met veel plezier gedaan. Zij heeft tevens deze website ontworpen. Ook verbreed ik mijn kennis middels het lezen van (buitenlandse) boeken, m.n. over showen en jureren van honden. Ik geniet elke keer weer van een show en bekijk met veel interesse de voorgestelde honden. Zo’n show is de gelegenheid om contacten te leggen en informatie uit te wisselen over mijn favoriete onderwerp. Persoonlijke contacten zijn opgebouwd met liefhebbers en fokkers uit Nederland, België, Duitsland en Scandinavië.

Natuurlijk zet ik mij ook in voor de Pyreneese Berghond in Nederland. Ik ben lid van de rasvereniging Nederlandse Vereniging van Liefhebbers van de Pyreneese Berghond, N.V.L.P.H.. Binnen de vereniging heb ik jaren de ras- en pupinfo en website verzorgd. Op dit moment ben ik samen met Ilona van der Post en Claire Billet verantwoordelijk voor het clubblad. Tevens hebben Ilona en ik in opdracht van het bestuur van de N.V.L.P.H. een boek geschreven over de Pyreneese Berghond in Nederland. Een naslagwerk over het ras en de vereniging gedurende de periode 1980-2008. Wilt u meer informatie over het boek, klik dan hier.

Net als bij vele eigenaren van Pyreneese berghonden geldt ook voor mij:

 Eens een Pyr, altijd een Pyr

Het ras is voor mij verslavend en ik wil graag mijn steentje bijdragen om dit prachtige oude ras in stand te houden. Zo verzamel ik alle mogelijke informatie over Pyreneese berghonden  in een uitgebreide database. Echter, na het lezen van het bovenstaande kunt U natuurlijk begrijpen dat ik de ambitie heb om keurmeester te worden. In november 2008 ging dan ook mijn droom in vervulling, geslaagd voor het rasexamen van de Pyreneese Berghond en inmiddels benoemd tot keurmeester. Inmiddels heb ik de Pyreneese Berghond mogen keuren op internationale tentoonstellingen, kampioenschapsclubmatches en jonge hondendagen in Nederland en buitenland.

Tevens ben ik bevoegd om Briard, Old English Sheepdog, Border Collie en Nederlandse Schapendoes te keuren.

Ik wens u veel plezier bij het bekijken van deze website en hoop u snel weer terug te zien.

 

 


Webdesign:  Hildegard Kemmerling
Copyright © "R. Chiodi". All rights reserved.
No part of this website may be copied without permission