Hele sfeervolle denneappelmannetjes.......voor een groep 3/4 eigenlijk te moeilijk, maar met wat extra hulp in de klas lukte het toch.

nodig: een denne-appel, een piepschuimballetje, vilt in rood en wit, naald (een grote) en draad, een stift om het gezichtje te tekenen en heel veel geduld.

De wensjesboom. Er hoort een verhaal bij. De wensjes worden aan de binnenkant in de doosjes (hier ook nog eentje)geschreven.

Santa's stal.

De Rendieren zijn gemaakt van de voetafdruk van elk kind en twee handafdrukken (en natuurlijk nog een neus en ogen)

 

 

Deze raamhangers zijn heel gemakkelijk te maken. Het voordeel: je hebt bijna geen restafval .

Allereerst vouw je twee groene blaadjes in de lengte dubbel en je tekent daar m.b.v. de mal (heel eenvoudig door de juf zelf te maken) een halve kerstboom op.

Het figuur knip je daarna twee keer uit. (let op: niets weggooien!) Door de patronen nu open te vouwen krijg je een kerstboom, die door ze aan elkaar te plakken met vliegerpapier ertussen een leuke raamhanger vormen. (linker "boom") . De overgebleven vormen kun je dan op een rood papier plakken aan beide zijden, zodat ook dit een mooie kerstboom-raamhanger wordt (rechter "boom")

Dit lijkt een heel ingewikkelde ster, maar hij is in wezen heel eenvoudig.

Als basis gebruik je een rond vouwkarton met als doorsnede 20 cm.

Verder nog nodig: 8 vouwblaadjes 10x10(ik heb 4 witte en 4 "gouden" gebruikt), 8 vouwblaadjes 7,5x7,5 (bij mij geel) en8 vouwblaadjes 6x6 (goud aan de ene kant, wit aan de andere)

Alle vierkante vouwblaadjes worden nu tot vliegers gevouwen en dan eerst de 8 grote op het ronde vouwkarton naast elkaar plakken, helemaal rond. Daarna de middenmaat er bovenop, maar wel zo dat de vliegers "verspringen" Daarna de kleinste vliegers erbovenop.

Deze ster is ook heel mooi te maken met rood/ zilver of andere kleuren. Wanneer je blauw/wit/ grijs gebruikt is het een mooie sneeuwkristal.

 

De kerstmannetjes zijn heel eenvoudig te maken van twee driehoeken met touw ertussen. Aan het touw maak je de (dubbele) handen en voeten, daarna nog de baard met het gezicht en......klaar is je kerstman!

Kerstboompjes........ We hebben hiervoor 2 lichtgroene en 2 donkergroene boompjes om- en- om tegen elkaar aan geplakt. Ze kunnen zo ook staan. Daarna versieren met kerstballen, sterren, veel glitter etc.....

Samen met alle kinderen uit de klas hebben we op het raam een eigen kerstboom gemaakt. (Onze handen hebben we omgetrokken en uitgeknipt en van al die handen samen is één grote kerstboom op het raam gemaakt.) Daarna (zie detail) hebben we er kerstballetjes op geplakt en er een ster als piek opgezet.

De kerstmannetjes zijn gemaakt van 2 halve cirkels. De een wat groter dan de ander. Hiervan worden kegels geplakt. Dan het gezichtje uitknippen en de baard "krullen" en opplakken. Verder versieren met twee randjes watten. en de kerstman kan opgehangen worden.

(met dank aan juf Anna)

Twee verschillende manieren om van glazen potjes een mooi lichtje voor op de tafel te maken.

Deze potjes zijn beplakt met plakband, maar dan met de plakkant naar boven (nog makkelijker: twee-zijdig plakband gebruiken)

het plakband wordt dan versierd mat pailletjes (plakt dus vanzelf) en daarna door het fijne vogelzand gerold.

(idee: juf Paula)

 

Een andere manier: het potje beplakken met vloeipapier met de kleuren van "vuur". Dit geeft in het donker een heel mooi effect en het is toch heel eenvoudig.
Een heel eenvoudig werkje: van knex sterren maken.

Deze kerstkabouter is gemaakt van een "danoontje" (eerst lekker leegeten en goed schoonmaken) Deze verf je met groene en/of rode acrylverf.

Het hoofdje is gemaakt van een wattenbol (hard)

Verder heb je ook nog chenilledraad voor armpjes en beentjes, kralen als handen en voeten en vilt voor de baard/ muts nodig. (wij hebben hiervoor een goedkoop kerstmannenpak genomen, is goedkoper dan vilt) oogjes en evt mond/neus en met een kerstboomhangertje hang je hem zo in de boom. Het belletje om z'n nek maakt het helemaal af.

Kerstmannetje van een wc-rolletje

maken: zie foto: beplakken met rood papier.

riem met gesp, gezicht, voetjes, handjes erop.

reep papier met crepepapier: muts

watjes voor de baard en de pluim op de muts.

lichtje van brooddeeg: van brooddeeg 5 plakken maken en 4 dezelfde huisjesvormen maken. raampjes en deurtjes erin. de 5e plak: de grondvorm(vierkant) alles bakken in de oven. Daarna schilderen, aan elkaar plakken met sterke lijm en versieren met glitters.