Alle programma's

 

Linux

.:programma's:.

categorieėn

* rood pijltje is nieuw 

  Internet

  Multimedia

 Overige programma's

 

Linux reviews

en installatie uitleg

 

  Kubuntu 9.10

  OpenSUSE 11

  OpenSUSE 10.3

  OpenSUSE 10.2

  SUSE 10.1

  SUSE 10.0

  SUSE 9.3

 

Algemene  Linux

informatie

 

  Alg Linux info

  Welke Distributie

  KDE of Gnome?

  Backup-maken

     Back-up maken

  XGL en Compiz

 

Windows

.:programma's:.

 

  Windows pagina's

 

 .:Overig:.

 

  Blogs

  Wallpapers

  Screenshots

  Promotie

 

 

 

 index van de pagina

 Google zoeken  

  Een back-up van programma's maken in KDE

 

Web

DummyXL online

 

 

 

 

 

 

Een back-up van programma's maken in Linux / KDE.

 

 

Inleiding:

Ik heb een hele tijd gezocht naar een goed back-up programma wat een image kan maken van mijn Linux partitie, echter een goede oplossing heb ik niet gevonden behalve de Acronis boot cd. Maar ik ben er ondertussen achter gekomen dat je zo'n programma eigenlijk ook niet echt nodig hebt. Het ging mij er namelijk om dat ik mijn documenten en de instellingen van de programma's bewaard zouden blijven na een herinstallatie. De reden dat je deze software niet nodig heb in Linux is omdat de programma's hun instellingen anders bewaren dan ik Windows.

 

 

Achtergrond informatie:

In Windows schijven de meeste programma's hun instellingen ed. in dezelfde map als waar het geļnstalleerd is namelijk in de

“programma files” map, in Linux werkt het anders, hier bewaard elk programma zijn instellingen in een verborgen map die zich bevind in je eigen home directory. Dit betekent dat voor elke account de instellingen van de desktop en programma's volledig onafhankelijk worden opgeslagen. Deze manier van instelling opslaan heeft nog een groot voordeel. Je kan bijvoorbeeld na een nieuwe installatie de verborgen map  van een bepaald programma terug plaatsten en dan heb je alle instellingen en bestanden van dat programma weer terug! handig toch? Een ander voordeel is dat als een programma vreemd gedrag vertoont of crasht het vaak kan helpen om de verborgen map in je home directory simpelweg te verwijderen. Het programma zal dan na het opnieuw opstarten de basis bestanden weer in de home directory plaatsen en heb je het programma weer in de standaard instellingen voor je neus staan.

 

Het maken van een back-up gaat vrij makkelijk, je kopieert gewoon de bestanden naar een andere locatie zoals een usbkey, DVD of andere partitie. Tijdens het kopiėren zal je soms een melding krijgen dat het sommige bestanden niet kan kopiėren, bij deze bestanden kan je aangeven dat je deze wilt overslaan, doorgaans geeft dit later bij het herstellen geen problemen.

Het is wel BELANGRIJK dat je de bestanden verplaats als gewone gebruiker en niet als ROOT!! ook niet bij het terug plaatsen!! Zou je dit wel doen dan hebben de bestanden de verkeerde rechten en kunnen de programma's de bestanden in de home directory alleen maar lezen en er niet naartoe schrijven en dat geeft grote problemen, als gewone gebruiker doen dus. je kan er ook voor kiezen om de bestanden eerst in te pakken als zip of tar.gz file en het daarna naar een andere locatie te verplaatsen, het effect is het zelfde. Goed voor zover een beknopte uitleg.

 

 

Maken van de back-up:

Voor het het maken van een back-up in KDE moet je even weten welke mappen belangrijk zijn.

Al deze mappen bevinden zich in je home directory, /home/dummyxl/ (dummyxl moet je uiteraard vervangen door je eigen account naam)

echter deze zijn verborgen. Om ze te kunnen zien moet je in Konqueror de verborgen mappen zichtbaar maken dit doe je door te gaan naar

> beeld > verborgen bestanden tonen. Nu zijn de mappen zichtbaar. (even en weetje: in Linux zijn alle mappen die beginnen met een punt verborgen).

 

De .kde map:

Allereerst kan je een back-up maken van de map .kde (/home/dummyxl/.kde)

Deze locatie heeft een aantal sub-mappen o.a.

autostart: hier staan de programma's die automatisch moeten starten als computer is aangezet.

share:      In deze map vind je instellingen van KDE terug en in /share/apps staan alle instellingen van alle standaard KDE programma's

                   zoals Amarok, de KDE desktop zelf, Konqueror. K3b, Kaffeine enz.

Door deze .KDE map in zijn geheel ergens te bewaren en bijvoorbeeld na een nieuwe installatie of als je problemen zou hebben terug te kopiėren,(en alle dan al aanwezige bestanden te overschrijven) zal je de instellingen en bestanden van alle KDE programma's en de KDE desktop zelf weer terug hebben.

 

Andere Locaties:

Naast de .KDE map slaan heel veel programma's die niet bij de standaard KDE desktop horen hun bestanden ook in de home directory op, alleen niet in /home/.kde maar onder /home/eigen-programma-naam. Dit geld bijvoorbeeld voor ook voor Firefox en Thunderbird, deze programma's zetten hun gegevens onder hun eigen naam. In het geval van Firefox onder /home/dummyxl/.mozilla door deze map op te slaan bewaar je alle instellingen, bladwijzers, add-ons enz. Voor het bewaren van de instellingen en email van Thunderbird bewaar je de /home/dummyxl/.thunderbird map. Dit geld eigenlijk verder voor alle ander programma's ook dus kijk eens rond in de home map en bewaar wat je denkt nodig te hebben.

 

Op deze manier kan je makkelijk al je belangrijk instellingen bewaren helaas is dit wel beperkt tot de desktop bestanden en niet de systeem instellingen, zoals je internet ed, ook je documenten zijn nog niet veilig met deze actie. Je documenten kan je natuurlijk gewoon zelf opslaan maar je kan er ook voor kiezen om standaard je bestanden op een andere partitie op te slaan, hierdoor voorkom je dat als je een keer alles opnieuw installeert (en dan dus de partitie wist), je niet meteen ook al je bestanden kwijt bent. Ik zelf gebruik een fat32 partitie waar al mijn documenten staan en diezelfde plek gebruik ik ook in Windows, op deze manier zijn mijn documenten “relatief” veilig en kan ik zowel vanuit Linux als Windows bij mijn bestanden. Om KDE zo in te stellen dat hij automatisch naar de andere documenten locatie kijkt ipv. de /home/dummyxl ga je in persoonlijke instellingen naar > systeembeheer > paden en verander daar je locatie in bijv. /media/opslag/Mijn documenten (in mijn geval).
 

The end. ;)                                                                                                                         <-- (wat moet die koe hier?)

Voor vragen kan je het Forum gebruiken.

 

 
 

Vorige Pagina <

 

Naar Boven

 

>Volgende Pagina