Alle programma's

 

Linux

.:programma's:.

categorieën

* rood pijltje is nieuw

 

  Internet

  Multimedia

 Overige programma's

 

Linux reviews

en installatie uitleg

 

  Kubuntu 9.10

  openSUSE 11

     Voorwoord

     Review

     Wat is nieuw

     Stappenplan

     Compleet maken

 

  openSUSE 10.3

  openSUSE 10.2

  SUSE 10.1

  SUSE 10.0

  SUSE 9.3

 

Algemene Linux

informatie

 

  Alg. Linux info

  Welke Distributie

  KDE of Gnome?

  Back-up maken

  XGL en Compiz

 

Windows

.:programma's:.

 

  Windows pagina's

 

 .:Overig:.

 

  Blogs

  Wallpapers

  Screenshots

  Promotie

 

 

 

 index van de pagina

 Google zoeken  

Voorwoord

Review openSUSE 11.0

Een aantal openSUSE 11.0 vernieuwingen onder elkaar
Installatie handleiding

Installatie compleet maken (multimedia, Nvidia en Ati)
 

 

Web

DummyXL online

 

 

Alle plaatjes op deze pagina openen in een nieuwe pagina omdat deze zich bevinden in mijn Google webalbum.

 

openSUSE 11.0 ----- Review en installatie handleiding -----

 

 Voorwoord

Op 19.06-2008 is de nieuwste openSUSE 11.0 uitgekomen. openSUSE is uitgegroeid tot één van de grotere Linux distributies en is een volledig computer besturing systeem vergelijkbaar met Windows of Mac Os. openSUSE is gratis te downloaden en te gebruiken maar kan desgewenst ook worden gekocht, in dat geval krijg je er een handleiding bij en heb je recht op 90 dagen support van Novell, bij de gratis versie ben je aangewezen tot online hulp via forums en bijv. deze pagina.  

 

openSUSE kan zonder teveel moeite naast Mac Os of Windows geïnstalleerd worden maar kan Windows ook zonder problemen volledig vervangen, alleen als je nieuw bent in Linux dan is een dualboot een beter optie zodat je langzaam aan een ander systeem kan wennen voordat je geheel overschakelt. openSUSE heeft ondertussen een zeer goede eigen website www.openSUSE.org waar je veel ondersteunende informatie kunt vinden in verschillende talen waardonder Nederlands.  Als je dus tegen een probleem (uitdaging) aanloopt dan doe je er goed aan eens op deze website te gaan zoeken voor een oplossing. In de nieuwe openSUSE is weer veel verbeterd en veranderd dus daar lees je meer over hieronder en ook weer een installatie handleiding om te laten zien wat je gaat tegenkomen tijdens het installeren van dit systeem.

meer info over...

 

  Beoordeling:
 
Gebruikers gemak:

(grandma proof!)

  Taal: Nederlands 99%

 

 Eerdere reviews

  SUSE Linux 9.2/9.3

  SUSE Linux 10.0

  SUSE Linux 10.1

  SUSE Linux 10.2

  SUSE Linux 10.3

  Download openSUSE

 

 

 

 

openSUSE komt nu in drie smaken, namelijk een live-cd met KDE 4 of Gnome 2.22 of een gewone installatie DVD met zowel KDE 3, 4 en Gnome 2.22. Ik heb gekozen voor de KDE 4 live-cd en de installatie DVD voor deze review, maar de Gnome live-cd is vergelijkbaar met de KDE live-cd maar dan met Gnome uiteraard.

 

 

Eerste indruk van de KDE 4 live-cd en installatie DVD
Omdat ik de verschillen tussen de live-cd en de installatie DVD wilde testen heb ik beide geïnstalleerd. De installatie procedure van de live-cd is anders dan van de installatie DVD namelijk bij de live-cd start je eerst de hele KDE / Gnome desktop op en daarin start je de installatie dit in tegenstelling tot de DVD waar de installatie meteen start als je van de de DVD opstart. De stappen om het systeem te installeren zijn wel ongeveer hetzelfde, hoe die installatie verloopt staat iets verder naar beneden op deze pagina beschreven. Hieronder de eerste indrukken van de KDE 4 live-cd installatie.

 

 

De live-cd starten

Als je de computer vanuit de openSUSE live-cd opstart dan krijg je allereerst een welkomstscherm voor je neus, Je kan nu door op > F2 en > F3 te drukken de taal en resolutie kiezen waarna die instellingen vervolgens volledig worden genegeerd omdat de live-cd in eerste instantie alleen de Engelse taal ondersteund. Met andere woorden de live-cd doet niet zoveel met deze opties, dit in tegenstelling tot de DVD installatie waar de installatie wel in het Nederlands gestart wordt als je dat aangeeft en ook de aangegeven resolutie wordt goed overgenomen. Als je de live-cd wilt gaan gebruiken moet je dus wel een beetje engels kunnen lezen, dan is het verder geen probleem. Is Engels niet je sterkste kant dan kan je beter voor de DVD installatie kiezen dan is het vanaf het begin direct in het Nederlands.

 

Goed nadat je de live-cd hebt gestart dan krijg je een splash screen te zien, in mijn geval duurt het best een lange tijd voordat er enig beweging in lijkt te komen en ongeduldig druk op de "esc" knop om te kijken wat er achter de schermen gebeurt maar alles lijkt goed te gaan. na wat geduld heb de nieuwe KDE 4 desktop omgeving draaien op mijn computer. (afb.1) (in het geval van de Gnome live-cd is het allemaal een beetje hetzelfde alleen dan heb je een Gnome desktop omgeving) Het lijkt alsof je nu al klaar bent want je kan eigenlijk alles gewoon doen, muziekje afdraaien op internet surfen in je computer bladeren en foto's bekijken ed. Echter op de computer is nog helemaal niets veranderd Linux draait nu volledig vanuit de cd zonder dat de computer ergens is aangepast. Dit is de ideale manier om openSUSE Linux eens te verkennen als je het nog niet kenden en te kijken of alle onderdelen van je computer goed werken. Het werkt uiteraard wel allemaal veel trager dan normaal maar dat komt omdat het nog niet geïnstalleerd is, dat ga ik dus nu doen.

 

 

De live-cd installeren

Het installeren van openSUSE kan je starten door op de desktop op het > install icoon te klikken (2). Nadat je dat hebt gedaan hebt moet je een paar vragen beantwoorden, de eerste is welke taal en toetsenbord indeling, dan de locatie en tijd (3) en dan krijg je een voostel van de harde schijf indeling. (4) Deze geeft bij mij nu voor het eerste een zinnig voorstel waar ik niets meer aan hoef te veranderen. Bij de voorgaande versies moest ik het voorstel altijd handmatig aanpassen omdat hij de Windows partitie onnodig wilde inkrimpen. Voor velen was het opdelen van de harde schijf in partities altijd een lastig karweitje waar veel mensen op afhaakten. Nu worden automatisch bestaande partities en eventuele Windows installaties herkent en meegenomen in in het partitionerings voorstel. Hierdoor kunnen mensen die niet veel snappen van primaire en secundaire partities dus toch gemakkelijk de schijf indeling aanpassen, alleen als je het wilt aanpassen (5) is wat meer kennis handig maar nog steeds goed te doen.

 

 

(1)

De KDE 4 desktop

(2)

Installatie beginnen

(3)

Tijd en locatie

(4)

Schijf indeling

(5)

Je kan ook zelf de schijf indelen als je dat wilt

 

 

Na de schijf indeling moet je een gebruiker aanmaken en een wachtwoord ingeven, als je het hokje aangekruist laat staan dan is het gebruikers wachtwoord ook meteen het root (beheerder) wachtwoord. (6) Daarna krijg je een overzicht van de te nemen installatie stappen. (7) Nadat je op "Next" hebt geklikt krijg je nog een laatste waarschuwing (8) en gaat de installatie beginnen (9 & 10). Na het kopiëren van de bestanden wordt de bootloader geïnstalleerd. (11) Deze bootloader zorgt ervoor dat je kan kiezen tussen bijv. Windows en openSUSE.

 

De installatie gaat al met al best snel maar met de live-cd is het wel aanmerkelijk trager dan de gewone installatie die je aantreft op de DVD, dit komt omdat bij de live-cd de gehele desktop omgeving meedraait en dat kost processor kracht maar vooral geheugen de DVD heeft dat "probleem" niet. Dus zeker voor wat oudere computers zal de DVD installatie meer aan te bevelen zijn hiervoor moet er uiteraard wel een DVD speler (brander) in het systeem zitten.

 

 

(6)

Gebruiker en wachtwoord

(7)

Installatie overzicht

(8)

Laatste waarschuwing

(9)

Installatie voorbereiding

(10)

Bestanden kopiëren

 

 

 

Herstarten en nu is het een gewone installatie

Goed na de installatie moet je de computer herstarten en daarna kom je in de gewone installatie terecht die vergelijkbaar is met die van de DVD. (12) De computer wordt nu onderzocht naar verschillenden componenten zoals netwerk en audio kaarten printers, scanners enz. deze zullen automatisch worden ingesteld en als dat niet gaat zal dat worden gemeld. Achteraf kan alles overigens nog aanpassen via het YaST controle centrum.

 

Nadat de installatie afgerond is start de KDE 4 desktop op. Deze ziet er exact hetzelfde uit als toen ik begon alleen nu zonder het "install" icoontje en is alles veel sneller. Wel was de resolutie verkeerd dus die eerst maar even aanpassen via YaST, nadat ik dat had gedaan moest ik opnieuw inloggen in KDE om de nieuwe instellingen te activeren. Omdat ik ook wel benieuwt was of ik Windows nog kon opstarten start ik het hele systeem opnieuw op ipv. alleen opnieuw inloggen. Na het opnieuw opstarten van de computer... geen Windows opstart optie meer in de bootloader bij het starten van de PC! das niet goed, en voor veel gebruiker kan dat zelfs een behoorlijk schrik moment zijn. Raar dat openSUSE deze niet heeft meegenomen in de bootloader, goed dat moet ik dus even aanpassen. Ik start YaST weer op (13) en ga naar de bootloader (14) en laat de configuratie opnieuw inlezen van de harde schijf. (15) Nu wordt Windows goed herkent en sla ik de nieuwe instellingen op... probleem de wereld uit als je het nodig is kan ik Windows weer starten (en dat is zelden overigens ;) ).

 

 

(11)

Bootloader installeren

(12)

Computer herstarten

 

(13)

YaST starten voor het aanpassen van de bootloader

(14)

Windows staat er niet

bij

(15)

Opnieuw inlezen en alles is weer goed

 

 

 

Online Updates

Goed nu alles draait eerst maar eens de laatste updates voor het systeem binnen halen. Om dit te kunnen doen moet je eerst openSUSE vertellen van welke online software bronnen je wilt dat openSUSE de updates allemaal binnenhaalt. Dit werkt namelijk anders dan in Windows openSUSE installeert niet alleen updates voor het systeem maar voor ALLE software die op het systeem aanwezig is. Het voordeel is dus dat je met één update handeling je je hele systeem up to date houdt. Hiervoor moet je dus wel een aantal software bronnen (repositories) toevoegen aan YaST. Net als in de voorgaande openSUSE versie zijn de belangrijkste software repositories al toegevoegd en kunnen met een vinkje worden geactiveerd of worden uitgezet. Het aan en uitzetten kan op twee locaties gedaan worden namelijk via YaST maar ook via de openSUSE updater die rechts onderaan in het systeemvak draait. Als je deze start dan krijg je de vraag bij welke software bronnen je ingeschreven wilt worden. (16) Je kan zien wat elk online software bron aanbied door het te selecteren, onderaan is dan een omschrijving te lezen. Ik selecteer ze bijna allemaal en druk op "finish". Nu worden alle software bronnen toegevoegd aan de installatie en krijg je de vraag om een aantal sleutels te importeren deze moet je accepteren om ze te kunnen gebruiken. (17 & 18) Daarna kan ik de update starten en wordt het systeem bijgewerkt. (19)

 

 

 

(16)
Online updates instellen

(17)
Software bronnen toevoegen

(18)
Sleutels importeren

(19) De updates worden geïnstalleerd

 

 

Nederlandse taal installeren

Helaas was na het updaten van het systeem de taal nog steeds Engels dus ik mis nog een aantal Nederlandse taal pakketjes die waarschijnlijk wel te vinden zijn in de pakket manager. Dus in YaST klik ik op het software beheer. (20) en selecteer aan de rechterkant alle NL vertalingen en klik op > accept. (21) Na een bevestiging van wat er allemaal geïnstalleerd gaat worden worden alle pakketjes gedownload en na het opnieuw inloggen in KDE is alles in het Nederlands. (22 & 23)

 

 

 

(20)
Software installeren

(21)

Alle NL vertalingen geselecteerd

(22)
dit wordt er geïnstalleerd

(23)
Alles wordt gedownload.

 

 

KDE 4 en Gnome zijn standaard

Standaard kiest openSUSE er nu voor om of Gnome 2.22 te installeren of KDE 4. Ik had liever ook een KDE 3 live-cd versie gezien vooral omdat ik van mening ben dan KDE 4 nog een jaartje nodig heeft om even uitgebreid en stabiel te zijn als versie 3 dat nu is. Ondanks mijn kritieken op KDE 4 is het wel leuk om deze desktop omgeving te verkennen er is veel vernieuwt, Ik zelf gebruik voorlopig KDE 3 als primaire desktop omgeving en deze is vrijwel hetzelfde gebleven als in openSUSE 10.3 met een paar kleine verschillen zo is de openSUSE updater volledig herzien en vernieuwt evenals de pakketmanager daarover hieronder meer. Wat ook nieuw is dat er nu een programma "desktop effect' standaard geïnstalleerd wordt, met dit programma is het nu heel eenvoudig om zowel in Gnome als KDE de composit manager compiz aan en uit te zetten die nu overigens standaard gebruik maakt van het snellere AIGLX ipv. XGL. Een ander klein dingetje wat opvalt is dat KDE 3 nu standaard schaduw heeft onder de venters, het is een klein dingetje maar wel mooi. Een ander klein verschil is dat de Windows schijven nu ergens anders aangekoppeld worden dan eerder, in openSUSE 10.3 was dat onder /media nu is dat onder /Windows een klein detail, maar voor beginnende gebruikers wel meer herkenbar denk ik, ik zelf het het weer aangepast naar de oude locatie omdat ik dat zelf handiger vind.

 

Net als in de voorgaande versies kan openSUSE standaard geen Mp3 afspelen maar als je Amarok opstart en daar een Mp3 bestandje probeert af te spelen dan vraagt het programma om de ondersteuning van dit bestand te installeren en verwijst naar de locatie op internet waar je de ondersteuning kan installeren en na het updaten werkt het naar behoren.

 

 

Conclusie:

De installatie via de DVD heeft een facelift gekregen zien ziet er nu erg mooi en professioneel uit, en dat geld eigenlijk wel voor het gehele art werk over de hele distributie. De installatie stappen zijn drastisch verminderd, vereenvoudigt en geautomatiseerd waardoor het installeren van openSUSE 11.0 zo extreem simpel geworden dat iedereen dit zonder teveel moeite moet kunnen uitvoeren. Er is keuze uit twee verschillende live-cd's met KDE 4 of Gnome 2.22 of een installatie DVD. De live-cd start wat traag op mijn computer en dat geldt ook voor de live-cd installatie, vooral als je computer wat ouder is dan is de live-cd niet al te snel en kan je beter voor de DVD versie kiezen. (als je tenminste een DVD brander hebt in de computer). Persoonlijk prefereer ik de gewone installatie DVD omdat deze sneller is met installeren en je tijdens de installatie ook nog de keuze hebt om naast KDE 4 en Gnome 2.22 de meer stabiele KDE 3 desktop omgeving te installeren. Een ander nadeel vind ik dat de live-cd volledig engels talig is totdat je het taal pakket installeert, de DVD daarentegen is van het begin al Nederlands talig en ook de desktop na de installatie is in het Nederlands. Dus de download is groter maar persoonlijk adviseer ik de DVD installatie. Dit is de reden dat ik hieronder met de installatie handleiding dan ook uitga van de DVD installatie.

 

Helaas liet openSUSE in mijn geval een steekje vallen met de bootloader maar dat had ik kunnen voorkomen door even op te letten bij het installatie overzicht (afbeelding 7) want dan was mij in een eerder stadium al opgevallen dat Windows niet bij de opstart opties stond. Wat ik een groot plus punt vind in de deze nieuwe versie is dat het updaten en installeren / verwijderen van software veel beter verloopt het gaat echt extreem veel sneller (seconden ipv. minuten) en de irritante pop-ups die kwamen en gingen bij het update van de software bronnen zoals dat was in openSUSE 10.3 zijn verdwenen en in plaats daarvan is er nu één venter die alles weergeeft. Het software beheer was voor mij eigenlijk het enige echte irritatie punt in de voorgaande versies en ik gebruikte ipv. de YaST software manager eigenlijk altijd de alternatieve pakket manager Smart voor het beheren van mijn software, dat is vanaf nu niet meer nodig verwacht ik. Daarnaast vind ik het nog steeds jammer dat het niet mogelijk is om gewoon meteen de gepatenteerde Flash, Java, 3D, mp3 en DVD ondersteuning toe te voegen aan de installatie maar ook in deze versie is het niet erg moeilijk om deze achteraf snel toe te voegen. Al met al weer een zeer goede uitgave van openSUSE en is een zeer goede concurrent aan het worden - als het dat al niet was - voor andere besturing systeem, maar vooral voor Windows.

 

 

 

 

 

 

 

KDE 4.0 is nu standaard ipv. KDE 3.5.

In openSUSE 11.0 is ervoor gekozen om KDE 4 boven KDE 3 te verkiezen als standaard desktop. De live-cd bevat dan ook standaard alleen KDE 4. Op de DVD is het nog wel mogelijk om meteen vanaf het begin voor KDE 3 te kiezen als standaard desktop.

 

Of het een verstandig keuze is van openSUSE om KDE 4 nu al als standaard desktop te gaan gebruiken valt nog te bezien. KDE 4 is technisch radicaal anders dan zijn voorganger, de ontwikkelaars hebben ervoor gekozen om grote delen geheel opnieuw te programmeren voor KDE 4 en niet door te bouwen op de oude codes in KDE 3 omdat deze soms zo onoverzichtelijk geworden dat het gewoon beter was om het helemaal opnieuw te beginnen. KDE 4 belooft veel goeds en wie de ontwikkelingen van KDE 4 een beetje heeft gevolgd zal ook hebben gezien dat de ontwikkeling van deze desktop omgeving enorm snel gaat. Desondanks is KDE 4 nog in een begin stadium en dat betekent dus dat de desktop werkt maar daar heb je het dan ook wel mee gezegd, want stabiel is het allemaal nog niet. De desktop wil nog wel eens crashen en veel opties die in KDE 3 zo normaal waren zijn nog niet te vinden in KDE 4. Zo werken de desktop iconen nog niet zoals in KDE 3 er is bijv. nog geen rechter muisklik actiemenu, zoals uitpakken van bestanden ed. en kan je ze niet verslepen naar een andere map. Over een maand zal de eerste "stabiele" versie van KDE 4.1 uitkomen en volgens de ontwikkelaars zal dit de eerste KDE 4 uitgave zijn die geschikt is voor dagelijks gebruikt.

 

Persoonlijk vind ik KDE 4 best mooi worden maar voor dagelijks gebruik raad ik gebruikers aan nog gewoon bij versie 3 te blijven. Aan KDE 3 is al jaren lang ontwikkeld waardoor deze uitgebreider is een veel stabieler is voor dagelijks gebruik. Als je nieuwsgierig bent kan je KDE 4 natuurlijk altijd gewoon naast KDE 3 installeren (of andersom). Dit wordt je in YaST vrij gemakkelijk gemaakt wordt om te doen. Mogelijk is dit alles over een half jaar anders en is KDE 4 sneller stabieler en uitgebreider geworden want zoals al gezegd de ontwikkeltijd van KDE 4 gaat snel. Meer informatie over KDE 3 en 4 in openSUSE 11 kan hier worden gevonden op de openSUSE website.

 

 

Kortere installatie procedure en uiterlijk.

Met de introductie van openSUSE 11.0 wordt ook een nieuwe manier van installeren geïntroduceerd namelijk direct vanuit een live-cd. Dit was bij vele andere distributie ook al mogelijk en nu dus ook met openSUSE. Er zijn nu drie mogelijkheden als je openSUSE wilt downloaden namelijk een live-cd met KDE 4.0 of Gnome 2.22 of een installatie DVD met o.a. KDE 3, 4 en Gnome 2.22.

 

Behalve de verandering dat je nu vanaf een live-cd de installatie kan starten is er nog iets wat erg opvalt namelijk het uiterlijk van de installer. Deze heeft nu een soort skin en ziet er nu echt enorm gaaf uit! Een compliment naar het openSUSE ontwikkelteam hiervoor. Maar het is niet alleen het uiterlijk was is aangepast de aantal stappen die moeten worden doorlopen om openSUSE te installeren zijn drastisch verminderd, zo zijn sommige vragen samengevoegd in één venter en hoef je bijv. geen root wachtwoord meer aan te maken doordat deze nu automatisch hetzelfde is als het gebruikers wachtwoord, dit kan overigens desgewenst nog wel worden aangepast. Naast het verminderen van de de installatie stappen is er nog wat anders namelijk eerder kreeg je een overzicht van alle aanwezige apparaten zoals netwerk kaarten, printers, scanners enz, nu zie je alleen maar dat ze gedetecteerd worden en vervolgens automatisch worden geconfigureerd. In de praktijk betekent dit dus eigenlijk de de eind gebruiker helemaal niets meer hoeft te doen en dat alles (mits ondersteund) meteen werkt zo kan in direct op internet zonder dat ik wat heb ingesteld (Ziggo) en kan ik mijn printer meteen gebruiken enz. Als je kijkt in het verleden dan zie je dat de installatie steeds meer geautomatiseerd wordt kijk voor de grap maar eens naar de eerste reviews op deze website om te zien hoe de installatie procedure is veranderd in de tijd. openSUSE installeren is echt kinderspel geworden je moet even je aandacht erbij houden tijdens het partitioneren maar verder gebeurd zo goed als alles automatisch.

 

 

De pakketmanager is (weer) verbeterd.

Eerlijk gezegd vond ik de (pakket) software manager in openSUSE altijd vrij waardeloos, het was een traag verhaal die je regelmatig lastig viel met niet op te lossen dependenties waar gewone gebruikers helemaal gek van werken of nog erger niet gegrepen en dus niet konden oplossen, en in de laatste uitgave van 10.3 werd je daarboven op nog een heelmaal gek van de de pop-up venters die opdoken en weer verdwenen bij het updaten van de channels. Kortom de pakketmanager was niet echt een pretje om te gebruiken en daarom adviseerde in altijd om de alternatieve pakket manager Smart te installeren, deze werkte beter. Nu heb ik onlangs ook even een uitstapje gemaakt naar Kubuntu en deze getest. Nu is deze distributie ook nog niet perfect en de pakket manager werkte op sommige punten ook wat raar maar hij was wel snel en dependenties werden gewoon opgelost zonder dat de gebruiker dat merkte. Maar zoals ik in

 

het begin al vermelde in openSUSE is weer veel verbeterd ten opzichte van de voorgaande versies en de pakket manager is er daar één van, De pakket manager werkt nu veel sneller, en dat heb ik het niet over een paar seconden verschil maar seconden ipv minuten!! Ik geloofde het zelf eigenlijk niet toen één van de ontwikkelaars dit vermelde bij een bijeenkomst van de openSUSE communitie, maar het is echt waar... Één van de ontwikkelaars heeft een nieuwe manier van pakketen beheer (backend) geschreven die zo ingewikkeld is dat de andere YaST ontwikkelaars geen idee hebben wat hij nu geschreven had maar het werkt daar gaat het om. Naast de snelheid kan het nu ook veel beter de dependenties (software afhankelijkheden) oplossen. En de losse pop-up schermen zijn aangepakt en nu is er gewoon één venters waar alles informatie wordt weergegeven. Daarnaast is het nu erg makkelijk om extra software te selecteren omdat in YaST deze nu gesorteerd zijn in groepen hierdoor heb je veel meer overzicht.

 

Wat gebleven is is de "one klick install" die geïntroduceerd is in de voorgaande 10.3 versie. Uit ervaring kan ik zeggen dat is echt een goede keuze is geweest om die manier van installeren toe te voegen. De "één klik installatie" bied een aantal voordelen, gebruikers kunnen door op een één klik installatie link of knop te drukken op bijv. een website automatisch een programma installeren. Het is een beetje vergelijkbaar met een"exe" installatie onder Windows maar dan meer geautomatiseerd via de pakket manager en je krijgt de keuze om ingeschreven te blijven bij die software bron waardoor updates van dat programma automatisch geïnstalleerd zullen worden. Naast één enkel programma kan het ook een hele software bundel installeren met één klik, denk hierbij aan bijv. KDE of Gnome in zijn geheel installeren of de multimedia ondersteuning die zowel flash, Java, mp3 en DVD ondersteuning in één keer installeert.


Ik denkt dat deze vernieuwde (RPM) pakketmanager zich nu prima qua snelheid en gebruikers gemak kan meten met de "Deb" gebaseerde distributies zoals Ubuntu die gebruik maakt van Synaptic om programma's te beheren. De praktijk zal het moeten uitwijzen maar de eerste indrukken zijn in ieder geval zeer goed.

 

 

De nieuwste Desktop omgevingen en software

Uiteraard zijn in deze release weer de laatste versies te vinden van de desktop omgevingen KDE en Gnome met alle software die daarbij hoort En naast deze desktop omgevingen wordt er nog heel veel software meer mee geleverd maar of het standaard geïnstalleerd wordt is afhankelijk van je desktop keuze. Alle software die je na de installatie nog mist kan je éénvoudig via de pakket manager YaST toevoegen, en daar vind je echt heel erg veel programma's.

 

Een heel klein overzicht van wat je standaard aantreft na de installatie:

 

Welke desktop

Programma naam

Omschrijving

 KDE

Konqueror

internet browser

 KDE

K-mail

e-mail programma

 KDE

Digicam

foto beheer programma

 KDE

Amarok

super muziek programma

 KDE

Kaffeine

programma voor het afspelen van films

 KDE

Ktorrent

voor het downloaden van bittorrent's

 Gnome

Ark

Programma voor het in en uitkappen van archieven

 Gnome

Evolution

E-mail programma

 Gnome

F-spot

Foto beheer programma

 Gnome

Totum

programma voor het afspelen van films

 Gnome

Archiver

Programma voor het in en uitkappen van archieven

 KDE & Gnome

Open Office.org

Office programma die ook overweg kan met Microsoft bestanden

 KDE & Gnome

Firefox

Internet browser

 KDE & Gnome

The Gimp

foto's bewerken en manipuleren

 KDE & Gnome

veel spelletjes

spelletjes dus...

 

 

 


 

 

 

 

openSUSE 11.0 ----- DVD Installatie handleiding -----

Opmerking:

Hieronder staat een installatie stappenplan, zoals ik die heb doorlopen. Doordat geen computer hetzelfde is kan het natuurlijk zijn dat je op sommige punten moet afwijken van wat hier staat beschreven. Grotendeels zal het echter overeenkomen en ik hoop dat gebruiker er wat aan zullen hebben. De live-cd installatie procedure is overigens grotendeels hetzelfde als de DVD installatie.

 

 

 

De computer voorbereiden en back-up maken:

Als je ervoor kiest om Linux alleen op de computer te installeren dan kan je dit stukje hieronder wel overslaan maar als je Linux naast Windows wilt gaan installeren (dual boot) dan is het erg handig om voordat je begint eerst al je belangrijke gegevens veilig te stellen. Hoewel het mij na vele Linux installaties nog niet is overkomen kan het voorkomen dat je tijdens de installatie Windows per ongeluk wist of beschadigd.

Er zijn twee manieren om je gegevens veilig te stellen, via een back-up programma die een exacte kopie maakt van de computer harde schijf of zelf handmatig je bestanden veilig stellen.

 

Om een volledige kopij van je computer harde schijf te maken moet je daarvoor een programma aanschaffen zoals Acronis TrueImage waar ik zelf wel goede ervaringen mee heb. Het voordeel hiervan is dat je als het fout gaat je de computer door middel van deze image in één keer helemaal kan herstellen naar hoe het voor de installatie was, inclusief partities. Het nadeel is dus wel dat je het programma moet aanschaffen.

Een ander manier is het handmatig veilig stellen van je bestanden door ze gewoon domweg te kopiëren naar een DVD of externe harde schijf. Dit is de makkelijkste manier. Op deze namier kan je ev. ook je e-mail en bladwijzers opslaan. (te vinden in de map
C:\Documents and Settings\account naam\Application Data\programma naam)
Het nadeel is dan wel dat als het ergens fout zou gaan je Windows wel gewoon opnieuw moet installeren. Maar als het allemaal gewoon gaat zoals dat zou moeten is dit doemscenario niet aan de orde en kan je straks gewoon werken in zowel Windows als Linux.

Om straks gebruik te kunnen maken van zowel Linux als Windows is het nodig om de harde schijf op te delen in verschillende partities. In de set-up van openSUSE zal Windows automatisch worden ontdekt en zal er automatisch een passend partitionerings voorstel worden gedaan. Als dit voorstel je niet bevalt kan het nog worden aangepast. Dit werkt nu eigenlijk gewoon goed waardoor het eigenlijk niet meer nodig is om voor de installatie met een ander partitionerings programma de schijf indeling te maken.

 

 

 

openSUSE downloaden:

Welke versie?

Op de openSUSE download pagina moet je een aantal keuzes maken, hieronder leg ik ze even uit. Als eerste moet je weten wat voor computer je bezit er bestaan namelijk verschillende openSUSE versie. Er is een power Pc, 32 en 64bit versie. Welke je moet hebben is afhankelijk van je processor. Hieronder even een kort overzicht die is overgenomen van de openSUSE website.

 

De 64bit versie:
Deze versie is voor de meeste nieuwe computers zoals de AMD®: Opteron™, Turion™ 64, Athlon™ 64, or Intel®: Core™2, Pentium® 4 6xx, Pentium® D procesoren

De 32bit versie:
Zo'n beetje alle computer van 2004 of eerder en computers met een AMD® Sempron or Intel® Celeron™,. De 32bit versie kan ook draaien op alle 64bit computers.

De PowerPC versie:
Alle Apple® Computers voor 2006 zonder Intel® processor en de IBM® eSeries™, IBM® pSeries™ gebruiken deze versie.

 

 

Live-cd of installatie DVD.

Er zijn drie keuzes... een installatie DVD zonder live-cd optie maar met een gewone installatie procedure met standaard KDE 3, 4 en Gnome meegeleverd of een live-cd met KDE 4 of Gnome. Wat voor jou de beste keuze is? hieronder een beknopt overzicht.

 

Voor en nadelen live-cd

 

+

+

 -

 -

 -

 -

 -

van tevoren kijken of je openSUSE Linux wat vind en je kan controleren of het werkt op jou computer.

kleine download grote.

Het opstarten van de live-cd is wat traag en bij sommige computers starten de live-cd's niet, ook in het installeren langzamer ten opzichte van de DVD vooral bij wat oudere computers.

je moet van tevoren beslissen welke desktop omgeving je wilt gaan gebruiken.

de live-cd heeft alleen de keuzen uit KDE 4.0 en Gnome 2.22 dus geen KDE 3

Engels talig tot na de installatie

 

Voor en nadelen DVD

 

+

+

+

 -

 -

je kan kiezen uit drie grote desktop omgevingen waaronder KDE 3

de installatie start meteen vanuit de DVD hierdoor is er minder geheugen nodig ten opzichte van de live-cd installatie en is dus sneler.

vanaf het begin in het Nederlands

grote download

geen live-cd optie


Bittorrent of Ftp

Je kan openSUSE op twee manieren downloaden via Ftp of bittorrent. Als je voor Ftp kiest dan download je het direct van één van de openSUSE locaties. Zeker in het geval van de DVD is het aan te raden hiervoor een goede download manager of een browser te gebruiken die kan omgaat met grotere download bestanden zoals Firefox of Opera. In het geval van de DVD moet je onder Windows ook even opletten of je geen Fat 32 gebruikt als bestanden systeem want die herkent geen bestanden groter dan 4 Gb en krijg je een fout melding.

 

Een ander manier van downloaden is via bittorrent. Bittorrent gebruiken heeft als voordeel dat de openSUSE servers worden ontzien en het bestand wat je download via een bittorrent programma wordt gecontroleerd op fouten waardoor je zeker weet dat het bestand wat je gedownload hebt goed is. Het nadeel is wel dat je na het downloaden het programma nog even moet laten draaien zodat andere gebruikers openSUSE ook kunnen downloaden meer info over bittorrent kan je op deze pagina lezen.

 

 

 

DVD Branden.

Gebruik je favoriete brand programma om het gedownloade ISO bestand op een DVD / Cd te zetten. Let wel op dat je deze DVD brand als image en niet als data DVD / Cd. Als alles goed is gegaan kan je nu vanuit deze cd opstarten.

 


 

 

Opstarten vanuit DVD /Cd
Om te kunnen starten van de DVD / Cd moet je even wat aanpassen in sommige gevallen, In mijn geval kan ik op > F11 drukken bij het opstarten van de Pc en kiezen voor Cd-rom. Sommige computers zijn ook al standaard zo ingesteld dat ze vanuit een boot Cd kunnen starten, is dit niet het geval dan zal je wat moeten aanpassen in de Bios van de computer. Dit doe je door direct tijdens het aanzetten van de pc op

> Esc, Del of F2 te drukken. (Welke knop je moet hebben staat vaak onderaan in het opstart scherm). Éénmaal in de bios moet je zoeken naar de boot volgorde en deze aanpassen naar eerst Cdrom en dan Hdd. (Hdd = harde schijf). Heb je dit éénmaal gedaan kan je de wijziging opslaan en herstarten, als het goed is zie je nu een bootscherm van openSUSE verschijnen.

 

 

 

Het eerste welkomst scherm van openSUSE 11.0

Na het opstarten van de Cd / DVD komt het eerste welkomst scherm tevoorschijn Hier krijg je een aantal opties die je kan kiezen: (afb.4)

 

Als je Linux systeem beschadigt is dan kan de optie "geïnstalleerd systeem repareren" wel eens uitkomst bieden, in deze modus kan bij veel problemen laten uitzoeken waar het probleem zit en het oplossen.

 

Met die optie "controleer het installatie medium" kan je een check uitvoeren of de Cd / DVD geen fouten bevat, zeker als de installatie fout gaat kan dit een oorzaak zijn van het probleem dus dit is een handige optie.

 

Onderaan het scherm staan nog een aantal opties, als eerste moeten we even de taal kiezen in dit geval Nederlands dus druk op > F2 en selecteer de gewenste taal met de pijltjes toetsen van het toetsenbord. Druk daarna op > F3 als de resolutie moet worden aangepast en kies dan de gewenste resolutie.

 

Ondertussen is het menu veranderd in de gewenste taal in mijn geval Nederlands en na een eventuele check van het installatie medium kunnen we beginnen met de installatie door op > installatie te drukken.

 

 

(1)

Opstart scherm

(2)

opstart opties

(3)

taal selectie

(4)

nu is het Nederlands

(5)

systeem wordt gestart

 

 

 

 

 

De installatie wordt gestart (installatie DVD)

 

 

 

 

(6)

Het opstartscherm wordt getoond

(7)

Als je hier op "Esc" drukt dan zie je wat er achter de schermen gebeurt

(8)

Het eerste scherm van het

installatie programma wordt

weergegeven 

 

 

 

Het eerste installatie scherm de overeenkomt en taal

Zoals ik al eerder opschreef hierboven hebben de openSUSE ontwikkelaars nagedacht over hoe ze de installatie stappen makkelijker konden maken en één van die uitkomsten zie je hier. (9) Ze hebben namelijk de taal keuze, toetsenbord indeling en overeenkomst samen gevoegd in één veld zodat je niet twee keer extra op verder hoeft te klikken.

Goed kies nu de gewenste taal en toetsenbord indeling. De meeste Nederlandse toetsenborden hebben een qwerty indeling
, (de volgorden van toetsen links boven) dus de Engelse (VS) is voor mij de goede dit kan overigens later nog worden aangepast. Nu moet je nog akkoord gaan met de overeenkomst en dan kan je op > verder drukken.

Nadat je dat hebt gedaan wordt de computer onderzocht, even geduld dus.
(10)

 

 

(9)

(10)

(11) 

 

Linkshandig?

In openSUSE Linux wordt veel aandacht gegeven aan toegankelijkheid zo kan je bij het  allereerste opstart scherm de geschreven teksten laten uitspreken en detecteert openSUSE of je met rechts klikt ipv. links en wordt er gevraagd of je misschien wel linkshandig bent en dit muis gedrag wilt aanpassen.

 

 

 

Nieuwe installatie of opwaarderen
In dit geval kies ik voor een > nieuwe installatie (11) maar als je een eerder openSUSE systeem al op je computer hebt staan kan je ook kiezen voor de opwaardeer functie zodat de meeste instellingen ed. bewaard zullen blijven. Het nadeel is wel dat je oude installatie vervuild kan zijn en dat zal niet veranderen na de update. Het kan zelfs voor een minder stabiel systeem leiden dus eigenlijk is een nieuwe installatie beter.

 

 

 

Locatie en tijd

In deze erg mooi vormgegeven wereldbol kan je de locatie en tijd selecteren. Deze staat bij mij al op Nederland dus dat laat ik zo. Onderaan de pagina staat de optie "hardware clock set to UTC" (UTC = wereldtijd zonder zomer / winter tijd aanpassing) dit kan je zo laten laten dit is voor Linux een manier op de tijd bij te houden in het systeem, Als je dit aanpast dan heb je kans dat bij het overgaan van de zomer of wintertijd in Windows te tijd verkeerd gaat lopen. Dat komt omdat Linux de tijd dan automatisch aanpast in de bios, en dat is iets wat Windows niet verwacht. Dus beter op UTC laten staan. Daarnaast kan je indien nodig de datum en tijd aanpassen, dit was bij mij ook niet nodig dus zonder aanpassingen kon ik op > verder klikken.

(12)

 

 

 

Desktop selectie KDE of Gnome

Hier maak je de desktop keuze, deze keuze bepaald voor een groot deel hoe je de Linux desktop zal ervaren namelijk KDE heeft een heel andere desktop look en feel dan Gnome, omdat ik er al meer over geschreven heb ga ik hier nu niet uitgebreid in over de verschillen. Als je meer wilt weten van KDE of Gnome kijk dan eens even op deze pagina voor meer informatie.

(13)

 

Partitioneren van de harde schijf

Het partitioneren van de harde schijf is voor velen een eng stukje van de installatie. In deze stap wordt de harde schijf voorbereid zodat Linux geïnstalleerd kan gaan worden. Er worden twee dingen gedaan, ten eerste wordt de indeling gemaakt, in het geval van een Windows / Linux wordt de schijf opgedeeld een een paar delen zodat Windows en Linux elk zijn eigen gedeelte op de harde schijf krijgt. Voor Linux zal standaard een een swap partitie worden aangemaakt (swap is vergelijkbaar met het virtueel geheugen in Windows) en een hoofdpartitie in een "Ext3" indeling waar openSUSE op geïnstalleerd zal gaan worden.

 

Je kan er ook nog voor kiezen om de home partitie op een aparte /home locatie te laten aanmaken. Home in Linux is vergelijkbaar met Mijn documenten in Windows. Het voordeel van een aparte home partitie is dat je gegevens en programma instellingen apart van je installatie worden opgeslagen en bij een her installatie zullen deze dan ook worden bewaard en de programma instellingen worden overgenomen.

 

In bijna alle gevallen zal openSUSE zelf een goed voorstel doen hoe de harde schijf het beste kan worden ingedeeld en als er ook een Windows systeem om de computer gevonden wordt zal deze worden herkent en meegenomen worden in het voorstel om Linux naast Windows te installeren. Als je het niet eens bent met het voorstel omdat je ziet dat er wat verkeerd gaat of omdat je het zelf anders wilt hebben dan kan je dat aanpassen door op de rechter knop > "partitie-instellingen wijzigen" te klikken. Je krijgt nu een partitioneer programma voor je neus waar je alles kan aanpassen. Hier moet je wel even goed kijken want Linux noemt de partities anders dan in Windows, zo is C, D E enz in Linux hda1, hda2, hda3 en een tweede fysieke schijf zal dan zijn hdb1. hdb2 enz.

(14)

 

 

 

Een nieuwe gebruiker en wachtwoord  

Hier moet je een gebruiker aanmaken en een wachtwoord ingeven, Uit onderzoek bleek dat veel gebruikers hetzelfde wachtwoord gebruikte voor root en de gewone gebruiker, dus nu is dat samen gevoegd en hoef je geen apart root wachtwoord meer in te geven. Ik deed dat zelf altijd al dus persoonlijk vind ik dit wel handig zo. Mocht je dit nu niet willen en een ander wachtwoord willen gebruiken voor het root account dan moet je het selectie boxje voor de tekst "gebruik dit wachtwoord voor de systeembeheerder" weghalen. (root = beheerder)
 

goed je moet hier dus een gebruikers naam en wachtwoord aanmaken.
 
Daaronder heb je optie om systeem mail te ontvangen deze kan je beter uitgevinkt laten. Daaronder staat de de optie om automatisch in te loggen, omdat ik het vervelend vind om halverwege het opstarten van de computer een wachtwoord in te moeten vullen laat ik deze aangevinkt. Gebruik je nu met meerdere mensen de computer dan is het automatisch aanmelden van één van de gebruikers misschien niet zo handig. Goed ik kies ervoor om alle vinkjes (kruisjes) zo te laten staan en klik op > verder

(15)

 

 

 

Installatie overzicht en overeenkomsten van extra programma's

Er wordt nu een installatie overzicht gegeven, nu kan je nog even nalopen of alle instellingen goed zijn en ze eventueel nog aanpassen. Als je het eens bent met alle instellingen dan kan je op de knop > install klikken.


Na een bevestiging zal nu de werkelijke installatie uitgevoerd gaan worden.
 

(16)

(17)

 

 

 

Alles gaat nu automatisch!

Vanaf nu gaat alles vanzelf, het systeem zal nu worden geïnstalleerd waarna vervolgens het internet netwerk zal worden opgezocht en geconfigureerd. In het geval van Ziggo (voormalig @home) gaat dit volledig automatisch en zonder dat ik ook maar één instelling hoef in te geven kan ik na de installatie internet! Ook alle andere rand apparatuur word gevonden en automatisch geconfigureerd. Dit is weer een bewijs dat Linux steeds gebruikers vriendelijker wordt. Wie bijvoorbeeld een gaat kijken bij voorgaande openSUSE installatie handleidingen op deze website kan zien dat openSUSE 11 heel wat stappen nu automatisch doet waar eerder de gebruiker van alles moest instellen. En laten we dan over Windows maar helemaal niet beginnen, die ziet helemaal geen randapparatuur zonder externe drivers. Hieronder staan nog een aantal screenshots van de stappen die de openSUSE installatie nog volgt maar nogmaals vanaf hier gaat in bijna alle gevallen volledig geautomatiseerd.

 

 

(18)

harde schijf voorbereiden

 

(19)

Images van de DVD kopiëren naar de harde schijf.
 

(20)

Installatie van de pakketen (software onderdelen)

(21)

Tweede tab geeft meer informatie over wat er geïnstalleerd wordt

 

(22)

Op de derde tab kan je de release opmerkingen doorlezen

 

 

(23)

Basis installatie voltooien

(24)

De computer moet opnieuw gestart

(25)

als je op "Esc" drukt zie

je dit bij het opstarten

(26)

Automatische configuratie

(27)

Netwerk kaarten worden gezocht en ingesteld.

 

 

 

 

(28)

Hardware wordt gezocht en ingesteld

(29)

Voor de display drivers is het nodig Yast kort af te sluiten vandaar deze waarschuwing,... niets aan de hand

(30)

Geluidskaarten worden gezocht en ingesteld

(31)

De desktop wordt opgestart, de installatie is klaar

 

 

 

 

De installatie is klaar!

Afhankelijk van de gekozen desktop is dit het eind resultaat. 

 

 

 

 

 

 

(32) KDE 3

(33) Gnome 2

(34) KDE 4

 


 

 

Software bronnen

Als de desktop voor de eerste keer gestart wordt dan zal de openSUSE updater vragen of je wilt kijken of er updates beschikbaar zijn, (35)

Als je op de pop-up ballon of op het updater icoon klikt dan volgt er een venter om een update server toe te voegen (36 & 37). Nadat je dit hebt gedaan krijg je een bevestiging dat het gelukt is waarna aanvullende software bronnen (servers) gedownload worden. Daarna krijg je de keuze om meerdere software bronnen toe te voegen aan je installatie. Vanuit deze software bronnen kan je updates en software installeren via de pakketmanager en openSUSE updater.

 

 

(35)

(36)

(37)

(38)

(39)

 

 

Welke software bronnen je aan moet zetten (40) is sterk afhankelijk van de gekozen desktop omgeving, persoonlijke wensen en grafische kaart deze bepalen welke bronnen je het beste kan activeren. Als je een software bron regel selecteert dan kan je onderaan in het venster zien wat deze software bron aanbied, je kan achteraf in het programma YaST deze channels overigens nog weer aan of uit zetten dus het is niet erg als je er nu teveel of te weinig aanzet.

(40)

 
Als eerste kan je beter de software bronnen voor je desktop omgeving aanzetten zodat je hiervoor de updates binnen krijgt als die online beschikbaar komen, deze zijn:
 

 Updates voor de standaard KDE /Gnome desktop:

 openSUSE BuildService – KDE-backports

 openSUSE BuildService - GNOME-gemeenschap

 (opwaarderingen voor de KDE desktop)

 (opwaarderingen voor de Gnome desktop)

 

 Optioneel (aanvullende software):

 openSUSE BuildService – KDE4:Factory:Desktop

 openSUSE BuildService – KDE-gemeenschap
 openSUSE BuildService - GNOME-stabiel

 (de laatste opwaardering voor de KDE desktop, deze zijn niet altijd even stabiel)

 (aanvulleden programma's voor de KDE desktop)

 (dit levert de nieuwste -niet door openSUSE ondersteunde- Gnome desktop)

 
Daarnaast kan je nog een aantal andere software bronnen aanzetten voor aanvullende software pakketten:

 

 

 Degene die ik in ieder geval aanraad om aan te zetten is:

 Packman Repository

 openSUSE BuildService – Mozilla

 openSUSE BuildService – OpenOffice.org

 openSUSE BuildService - Wine CVS Builds

 VideoLan Repository

 openSUSE BuildService – X11:XGL

 (op die server zijn heel veel software en codexen te vinden)

 (deze heb je nodig om de updates van Thunderbird, Sunbird en Firefox binnen te halen)

 (deze heb je nodig om de updates van Open Office.org binnen te halen)

 (als je Windows software wilt gebruiken in Linux moet je eerst Wine installeren)

 (wil je ook VLC gebruiken dan moet je de VideoLan software bron ook aanzetten)

 (updates en software voor desktop effecten, XGL, Compiz-Fusion, Compiz enz)

 

Als je over een ATI of Nvidia grafische kaart bezit en je gebruik wilt maken van de 3D drivers van de fabrikant moet je de volgende software bronnen ook aanzetten:

 

 ATI of Nvidia grafische kaart drivers:

 NVIDIA Repository

 ATI repository

 (drivers voor de Nvidia grafische kaarten)
 (drivers voor de ATI grafische kaarten)

 

Verder moet je gewoon even de omschrijvingen lezen en bepalen of je ze aanzet of niet, ik heb ze persoonlijk bijna allemaal aan staan behalve Mailserver, ATI (geen ATI kaart in het systeem), Debug, PHP, XFCE en Virtualisatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Installatie compleet maken met multimedia ondersteuning en Nvidia of Ati drivers.

 

Nvidia / ATI drivers installeren

 

Nvidia

Je kan De Nvidia drivers op een paar verschillende manieren installeren. Door ze te downloaden van de Nvidia website en ze zelf de compilen. Dit is voor beginners lastig te doen en niet aan te raden bovendien moet je na elke kernel update je de driver weer opnieuw installeren. in openSUSE is er een makkelijkere manier, namelijk via YaST. En dat is de manier hoe ik het gedaan heb.
 
Zorg ervoor dat je de Nvidia Repository aan hebt staan
(zie hierboven) zodat je de drivers kan vinden in YaST. Start nu YaST op dit kan je doen via het KDE / Gnome menu of door > Alt+F2 te drukken en dan > yast te typen. ga nu naar "online opwaarderen" (41) en update nu het systeem door op accepteren te drukken, als het goed is laat YaST nu zien dat het de Nvidia drivers wil gaan installeren. Nadat dit is gebeurt moet je de computer herstarten en zal als het goed is 3d actief zijn. (via het programma Sax2 kan je dit eventueel controleren).

(41)

 

Je kan in YaST ook zelf de de Nvidia drivers selecteren maar als je de verkeerde kiest kan het zijn dat je na een herstart van je computer je allen nog maar een console venster hebt. mocht je dit overigens gebeuren dan kan je van de commando regel met het commando yast starten (als root) en daar proberen de nvidia drivers weer te uninstallen, daarna zal de computer doorgaans wel weer starten.

 

ATI

Wat betreft ATI dat heb ik niet kunnen testen maar zal waarschijnlijk op een vergelijkbare manier gaan, als iemand hier ervaring mee heeft laat het dan even weten bvd. dan kan ik het hier bij zetten.

 

 

 

 

 

multimedia

 

Door patenten ed. kan openSUSE standaard geen DVD, Mp3, MPEG-4, DiVX enz. afspelen en mist flash nog op het systeem. Gelukkig is het erg simpel op deze ondersteuning toe te voegen aan het systeem. Open het programma YaST (alt+f2 > yast > enter) of zoek even in het KDE / Gnome menu naar "software installeren" ga in YaST naar "Softwarebeheer" en zoek de volgende software pakketjes op en installeer deze door er een vinkje voor te zetten:

 

flash
java
(laatste versie selecteren)
mpg123
libdvdplay
libdvdcss
k3b codecs
w32codec-all
 

 

Multimedia via de 1 klik installatie

Hoewel bovenstaand redelijk eenvoudig is kan het ook automatisch gedaan worden als je dat wenst. Je kan alles in één keer installeren via de 1 klik installatie die te vinden is op de site van de openSUSE communitie. Of start direct vanuit hier de 1 klik multimedia installatie:

 

   

 

de 1 klik installatie installeert automatisch de volgende dingen:

Flash

Java

De laatste Amarok versie met MP3 ondersteuning of als je Gnome gebruikt Helix-Banshee ipv Amarok
gecodeerde DVD ondersteuning (libdvdcss)

Extra XINE Codecs voor DivX/Xvid enz. (libxine1)

K3b met MP3 ondersteuning (k3b-codecs)

Win 32 Codecs (w32codec-all)

 

 

 

 


 

Download openSUSE

 

Je kan openSUSE downloaden op de openSUSE.org website Download link


 

 

 

 

 

Slotwoord

 

Is deze review nog wel nodig?
Heel eerlijk... na het schijven van deze review over openSUSE 11.0 vraag ik mij af of er nog wel echt behoefte is aan zo'n installatie handleiding omdat het installeren van openSUSE steeds makkelijker aan het worden is en er steeds meer wordt geautomatiseerd en hierdoor steeds minder technisch is. Ook val ik elke keer in herhaling met tips die al in voorgaande review staan. Bij de volgende uitgaven van openSUSE zal ik waarschijnlijk alleen nog maar een review schijven en geen installatie handleiding meer.
Dus geniet nog maar even van deze beknopte handleiding

 

 

 

Reageren?

Met deze review probeer ik mensen te helpen maar als er fouten instaan dan is dat niet handig, dus als je er één hebt gevonden laat het dan even weten, als je eventueel goede aanvullingen of tips heb dan zijn die natuurlijk ook zeer welkom. Alvast bedankt.

Reageren kan via het Gastenboek, forum of mail

 

 

 

Vorige Pagina <

 

Naar Boven

 

>Volgende Pagina

 
 

 

DummyXL site design ®