Biografie Rene Broeders.

Adrianus Petrus Henrikus Broeders, roepnaam Rene zag het levenslicht op 28 april 1969. Rene werd geboren in de Veldstraat 4 in de Gemeente Dongen en bracht daar een geweldige jeugd door. Rene was de 2e zoon van Piet Broeders en Annie van der Veeken uit een gezin van 3 zonen.

Vader Piet was een hardwerkende slagersknecht en moeder Annie een erg zorgzame huisvrouw die haar handen vol had aan het huishouden en de ondeugd van haar 2e zoontje Rene. Al op jonge leeftijd bleek dat het vieren van carnaval en mensen vermaken bij Rene in het bloed zat. Als kleine jongen met de accordeon van zijn pa en zijn vriendje Arjan de Bruijn struinde ze de buurt af, belde bij mensen aan en begonnen uit volle borst “ik geef je een roosje mijn roosje” te zingen. Daarbij haalde beide straatschoffies wat zakgeld mee op. Bij thuiskomst moesten ze de opbrengst van moeder Annie terug gaan brengen want zij schaamde zich kapot. Maar de entertainer Rene Broeders was bij deze geboren.

 

Zijn lagere schooltijd bracht hij door op de Sint Josefschool in Dongen. Daar won hij met carnaval al prijzen voor de gekst verkleedde en maakte hij zijn eerste debuut als Jeugdsauwelaar en musicalster. Het vermaken van mensen door middel van gek doen en onzin bleef een passie voor Rene.

Jarenlang deed hij samen met een paar vrienden mee aan de zittingsavonden en zette ze daar geweldige creaties weg, die weer als gevolg hadden dat ze op diverse plekken op moesten treden. In Breda deelde ze diverse keren de kleedkamer met Dennie Christian, Frank en Mirella en Ome Willem. Rene begon mee te doen aan jeugdsauwel middagen in de regio, en toen hij 21 was maakte hij in Dongen zijn debuut als sauwelaar bij de Dongense carnaval. Rene begon op feestjes wat te zingen en zette tijdens de vakanties met zijn vrienden heel de camping op zijn kop met zijn dikwijls zelf verzonnen liedjes. Hij werd gevraagd om bij diverse (carnavals) activiteiten de zaak te presenteren. Niets was deze Dongenaar te dol. Na een bruiloft of ander feestje werd er vaak tegen Rene gezegd: daar moet je iets mee doen!

 

In een kroeg in Breda waar hij destijds regelmatig vertoefde werd hij al de nieuwe Jacq Herb genoemd. Echter nooit kwam het ervan om serieus er mee verder te gaan. Begin 2005 begon het zingen weer bij Rene te kriebelen en werden er orkestbanden aangeschaft en stilletjes de draad weer opgepakt.
Nu 6 jaar later kunnen vele mensen meepraten over de gezellige sfeer die deze entertainer schept tijdens zijn optredens. Zijn insteek is “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg !” De lol en plezier staan bij Rene voorop. Het levensmotto van Rene is dan ook: Pluk de dag…

In oktober 2010 werd de 5 jarige zangcarrière uitbundig gevierd en bekroond met een geweldige cd.

Het repertoire van deze Dongense zanger/entertainer bestaat voornamelijk uit Nederlandstalig (feest) muziek maar ook de gevoelige snaar weet Rene te bereiken. Het wordt daarom dan ook een groot feest, als Rene Broeders bij U langs is geweest.