home · download · readme · faq · contact · Naar het gastenboek · sourcecode


GrabTvNl voor Windows XP
door Robert Prins


MediaPortal is een prachtige verzamelplaats van multimedia toepassingen op de PC. Voor het TV onderdeel is er een XMLTV.EXE programma beschikbaar dat een EPG (electronische programma gids) voor MediaPortal aanmaakt op basis van de inhoud van de Nederlandse site TVGids.nl, indien het wordt gevoed met de parameters van tv_grab_nl. Wens je uitgebreide programma informatie, dan vergt het programma heel veel tijd op je computer en vormt het een zware belasting van de site TVGids.nl. Het programma loopt al gauw een uur om de informatie voor 1 dag op te halen, dus wens je meerdere dagen vooruit in je EPG dan kost dat meerdere uren. In de tussentijd moet je het in MediaPortal nog steeds zonder die geactualiseerde informatie doen. Als iedere MediaPortal gebruiker dit programma apart gaat draaien en MediaPortal (het dik verdiende) succes gaat krijgen, dan leggen we als gebruikersgroep de TVGids.nl website straks waarschijnlijk plat. Je kan er dan op wachten en TVGids.nl bouwt een verdediging die ons van onze EPG berooft!

Op de website xmltv.assies.info wordt dagelijks rond 4 uur 's nachts de programma informatie voor één dag in de toekomst van TVGids.nl gehaald en in XMLTV formaat gecomprimeerd opgeslagen. Het ophalen van die klaarstaande informatie kost slechts enkele seconden. Helaas eindig je dan met een bestand per dag. De bestanden voor verschillende dagen kunnen niet simpelweg achter elkaar worden geplakt, want dan klopt de XML specificatie van het resulterende bestand niet langer. Om dat te verhelpen heb ik een Visual Basic Script geschreven op basis van een soortgelijk script voor de Beyond TV XMLTV Importer. Het script haalt alleen die files van xmltv.assies.info, die nog niet op je computer staan. Mijn script voegt de verschillende dagen samen tot die ene integrale tvguide.xml, die MediaPortal verwacht. De gidsen van de dagen die intussen verleden tijd zijn worden in één moeite door gewist.

De wereld is groter dan alleen Nederland. Velen van ons spreken meerdere talen, kunnen talrijke buitenlandse tv zenders ontvangen en kijken daar graag naar. Je zou ook gidsen voor bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk of Engeland kunnen maken, maar dan eindig je weer met meerdere gidsen en MediaPortal lust er maar één tegelijk. Het script stelt je in staat meerdere gidsen op te halen en samen te voegen. Ik heb het getest met de Franse tvgids. Heb je een snelle internet verbinding dan haal je in minder dan een minuut zo alle benodigde informatie bij elkaar. Start je het programma bij het opstarten van Windows, dan kan je direct na het booten MediaPortal starten en heb je alle EPG informatie actueel beschikbaar.

Er zijn ook meer toepassingen naast MediaPortal die het zelfde XML formaat als EPG gebruiken. In principe kan dit script daarbij even goede diensten bewijzen. Je moet dan wel even zelf uitzoeken hoe je het script in je toepassing krijgt ingebouwd.

made with metapad

home · download · readme · faq · contact · Naar het gastenboek · sourcecode