Lezing Mayacultuur

 

 

Rob Zwaving (1968) studeerde Geschiedenis aan de RUG (1986-1992). Tijdens een reis over de Orinoco-rivier (Venezuela) in 1989, kwam Rob in contact met de Yanomami-Indianen. Gefascineerd door dit oeroude en primitieve volk dat nog bijna in het stenen tijdperk leeft, reisde Rob een jaar later naar Yucatan/Mexico voor onderzoek naar de Mayacultuur.

Op de Universiteit van Mérida schreef hij, onder begeleiding van prof. Thomas Benjamin (Michigan/U.S.A.) een doctoraalscriptie over de mondelinge geschiedsoverlevering van de Maya-indianen. Tijdens de veldwerksessies bezocht Rob vele Maya-dorpen waarbij dorpsoudsten, verhalenvertellers en sjamaans werden geïnterviewd.
In 1992, het jaar waarin de ontdekking door Columbus van de Nieuwe Wereld werd herdacht, studeerde Rob een jaar aan de Universiteit van Salamanca/Spanje. Daar schreef hij o.a. een scriptie over 500 jaar Columbus, gezien door de ogen van de Indianen en daar tegenover, de Spanjaarden.

 


 

Na zijn afstuderen in 1992, vertrok Rob als reisleider voor enkele jaren naar Midden-Amerika.

Voor reisbureau Thika verzorgde hij culturele reizen in Mexico, Guatemala en Honduras. Toeristen werden begeleid naar oude Mayasteden als Tikal en Palenque en diep in de jungle werden plekken bezocht waar archeologen bezig waren met het blootleggen van pás ontdekte Maya-ruïnes.

 

 

 

 

 


Vanaf 2006 geeft Rob dialezingen over de Maya's en andere Zuid-Amerikaanse Indianenculturen.

Tijdens de lezingen passeren vele interessante thema's de revue:

  • Waar kwamen de oude indianenculturen zo'n 3500 jaar geleden vandaan?
  • Hoe ontstonden hoogontwikkelde beschavingen als die van de Maya's in Midden-Amerika, de Azteken in Mexico en de Inca's in Peru en Bolivia?
  • Welke overeenkomsten bestonden er tussen Zuid-Amerikaanse culturen en het oude Egypte.
  • Hoe zag de religie van de indianen eruit en hoe ontwikkelden zij het schrift, geavanceerde kalendersystemen en (de Maya's) het wiskundige concept 0?
  • Waarom werden in de steden, op piramiden en tempels, mensen geofferd?
  • Waarom denken de Maya's dat de wereld omstreeks 2013 zal vergaan?

 

 

 

 

Rob vertelt tijdens zijn lezingen niet alleen over de oude indianenculturen, maar ook over het leven van de indianen van vandaag de dag.

Tijdens zijn studie en werkzaamheden als reisleider heeft hij - vooral met de Maya's - een bijzondere band opgebouwd. Verhaalt wordt over de relatie van de moderne Maya's met hun voorouders, over kleurrijke markten, religieuze ceremonies, het leven van alle dag, festiviteiten, magische rituelen, de omgang met niet-Maya's (wij) en politieke problematiek.

 

Andere reizen die Rob maakte in het kader van zijn interesse voor oude culturen zijn: een langdurig verblijf in Peru en Bolivia een reis naar Egypte.