Effecten Rotterdam / Rotterdamsche Handelsvereeniging

 

   Rotterdamsche Handelsvereeniging  
    
  Rotterdamsche Handelsvereeniging 1874  

De Rotterdamsche Handelsvereeniging is op 17 september 1872 opgericht door Lodewijk Pincoffs en was gevestigd te Rotterdam. 
In 1874 zijn er aandelen uitgegeven. Het maatschappelijk kapitaal bedroeg f 15.000.000,00, verdeeld over 60.000 aandelen van f 250,00. 

Lodewijk Pincoffs werd geboren op 7 juni 1827 te Rotterdam. Pincoffs was zakenman en politicus en had als zodanig een groot aanzien. Totdat in 1879 aan het licht kwam dat Pincoffs een meester was geweest in het manipuleren en verfraaien van de cijfers en een groot boekhoudschandaal naar boven kwam. Pincoffs vluchtte naar Amerika waar hij op 28 september 1911 in New York is overleden. 

       
    Lodewijk Pincoffs (1827-1911)    

In 1856 werd Pincoffs op 28 jarige leeftijd lid van de gemeenteraad van Rotterdam, hetgeen hij tot 1873 is gebleven. In 1858 werd Pincoffs lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Van 1872-1879 maakte Pincoffs deel uit van de Eerste Kamer. Als gemeenteraadslid en als zakenman heeft Pincoffs veel gedaan om de ontwikkeling van Rotterdam als havenstad te bevorderen. Pincoffs was lid van talloze verenigingen en instellingen op charitatief en educatief terrein. Als zodanig had hij een groot aanzien.

Als zakenman was Pincoffs al sinds 1849 actief, tezamen met zijn zwager Henry Kerdijk, met de firma Kerdijk & Pincoffs. De firma Kerdijk en Pincoffs hield zich bezig met de handel naar Afrika. In 1869 richt Pincoffs, tezamen met de burgermeester Joost van Vollenhoven en de bankier Marten Mees, de Afrikaansche Handels Vereeniging op en wordt hij hiervan directeur. Daarnaast is Pincoffs onder meer betrokken geweest bij de oprichting van de Rotterdamsche Bank, de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij (vanaf 1896 officieel Holland-Amerika Lijn genoemd), de Nederlandsch-Indische Gas Maatschappij en de vestiging van Heineken's Bierbrouwerijen te Rotterdam.

Als gemeenteraadslid verweet Pincoffs het gemeentebestuur gebrek aan visie om door te gaan met de ontwikkeling van het havengebied op Feijenoord. Om de besluiteloosheid van het gemeentebestuur te doorbreken, richtte Pincoffs in 1872 de Rotterdamsche Handelsvereeniging op en wordt hij hiervan president-directeur. Door middel van de uitgifte van aandelen wordt f 15.000.000,00 bijeengebracht. De Rotterdamsche Handelsvereeniging legt de Binnenhaven en de Entrepothaven aan en bouwt het Entrepotgebouw 'de Vijf Werelddelen' en het Poortgebouw. De bouw van het Poortgebouw wordt in 1879 afgerond en moet het  hoofdkantoor van de Rotterdamsche Handelsvereeniging worden.

In 1879 gaat het echter helemaal mis. De cijfers van de Afrikaansche Handelsvereeniging bleken op grote schaal te zijn gemanipuleerd en te zijn opgeklopt, waardoor de onderneming op papier rijker leek dan dat deze in werkelijkheid was. De Afrikaansche Handelsvereeniging gaat failliet en het Pincoffs imperium valt inéén. Pincoffs vlucht nog net op tijd met zijn gezin naar Amerika. De gemeente Rotterdam neemt tenslotte de bezittingen van de failliete Rotterdamsche Handelsvereeniging over. Pincoffs wordt bij verstek veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Mede-oprichter Henry Kerdijk wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar.

Het Entrepotgebouw 'de Vijf Werelddelen' en het Poortgebouw zijn nog steeds sfeerbepalend voor de Kop van Zuid. Verder herinneren de Lodewijk Pincoffsweg, de Lodewijk Pincoffsplein en de Lodewijk Pincoffsbrug nog aan de dagen van weleer.

Poortgebouw Poortgebouw 2004 Vijf Werelddelen 2004 Vijf Werelddelen 2004
       
 
L. Pincoffsbrug 2004 L. Pincoffsweg 2004 L. Pincoffsplein 2004  

 

Spotprenten:

Het boekhoudschandaal en de vlucht van Pincoffs naar Amerika was destijds groot nieuws waar ook flink de spot mee werd gedreven.