Begin

Deze bladzijde is het laatst gewijzigd op: 21 mei, 2000

Reigers het veranderde gedrag in de loop der tijden en wat ik tot nu toe heb gedaan om ze te verdrijven

De reiger: Ardea cinerera (Linaeus); in het Fries: Ielreager; In het Engels Heron; in het Frans: Héron cendré en in het Duits: Fischreiher. Als je dit hoort dan is er een Reiger in de buurt

Gedrag

Maatregelen die ik in de loop der tijd heb genomen.

Netten

Kunstvogels

Andere kunst objecten

Pergola's

 

Veranderend gedrag in de loop der tijd.

Vroeger werd op reigers gejaagd. Je zag dan ook alleen reigers op grote hoogte overvliegen, ze vlogen dan wel net zo hoog als Buizerds. De jacht op deze prachtige volgels is al geruime tijd verboden. De reiger werd algemener en vestigde zich steeds vaker op plaatsen dichter bij de mens. Zo heeft bijvoorbeeld Artis al een hele tijd een reiger kolonie. Nieuwe generaties gingen de mens nu kennelijk zien als minder gevaarlijk en door de grotere populatie kwamen er steeds meer kolonies. Mensen die langs de kanalen zaten te vissen kregen steeds vaker gezelschap van deze vogels die wachten op een toegeworpen visje. In Amsterdam is het nu al enige jaren zo dat de visboeren op sommige wijkmarkten hun waren in de gaten moeten houden, de reigers schromen niet om tussen de kramen door te vliegen en de handelaren van een deel van hun waar te ontdoen, vanzelfspreken zonder te betalen. Het wordt dus ook steeds moeilijker om de reigers af te schrikken. Ze lijken te leren van afweer maatregelen en gaan daar dan heel intelligent mee om.

Terug naar begin

De maatregelen die ik in de loop der tijd heb genomen.

Netten.

Een afdoende maatregel leek een net. Je spant het over de vijver en de reiger kan de vissen niet meer bereiken. De oplossing is zeker niet fraai om te zien, en daar leg je natuurlijk geen vijver voor aan. Tevens wordt jezelf ook belemmerd in het doen van werkzaamheden. Was het voor een paar jaar terug nog voldoende om het net in de herfst over je vijver te leggen, momenteel kun je er op rekenen dat de reiger ook in het voorjaar en de zomer je vijver zal bezoeken. Zoals hiervoor betoogt, de schuwheid neemt met rasse schreden af. Verder is er nergens helderder water dan in uw vijver en de vissen hebben het tegendeel van een schutkleur, het signaal aan de reiger is dus: Opgediende maaltijd, voldoende keus, 5 sterren restaurant. Je kunt stellen dat netten alleen nog een funktie hebben om vallend blad te verzamelen en dan zullen ze als bijkomend effect ook de reiger belemmeren. In de nieuwsgroep nl.tuinen.vijvers vind je echter ook steeds meer meldingen van reigers die gewoon op het net gaan staan. Ze zullen dan wel geen vissen vangen, maar ze kunnen bij een poging wel vissen verwonden.

Mijn tuin is omgeven door een schutting en verder zijn er rondom de vijver pergola's gebouwd. In eerste instantie denk je dan dat de ruimte besloten genoeg is en reigers wel zal afschrikken. En in de eerste zomers leek dat dan ook te werken, de reigers vlogen over naar een tuin iets verder, met ook een vijver en aten deze, met z'n tweeën, in een kwartiertje leeg. In de herfst spande ik een net over de pergola, ook niet fraai, maar ik kon zelf de vijver nog bereiken onder het net en de bladeren werden afdoende gevangen. Twee jaar later vonden de reigers dat de ruimte naast het net voldoende was om te landen en ze liepen gewoon naar de vijver en gingen onder het net staan vissen. De honden naar buiten, de reiger schrok, vloog op, in het net. Plonsde in de vijver steeg weer op en scheerde onder het net door naar de vrije ruimte. Zo die is voldoende geschrokken, die komt niet weer terug. Mooi niet, de volgende dag was hij er weer. Zelfde procedure (honden). De reiger kende het kunstje al en vloog netjes onder het net weg. Nog een net aangebracht op de plek waar hij de tuin binnen kon komen. De volgende dag lande hij direkt naast het huis, vlak voor het raam, waar geen net was gespannen. Zelfs van de nu wel erg krappe vluchtroute was hij niet onder de indruk. Voor de honden vluchte hij nu wel, maar door het kleine formaat (twee Westies) was hij kennelijk niet erg onder de indruk. Alle nog vrije invliegruimte nu bespannen met touw met een onderlinge afstand van ongeveer 50 cm. Dit bleek (voorlopig) afdoende. In het voorjaar de netten weggehaald. Binnen een week reigers bij de vijver.

Conclusie.

Een besloten tuin is ook in het voorjaar en in de zomer geen afdoende bescherming tegen het bezoek van Reigers.

Terug naar begin

Kunst vogels

Veel mensen zetten een kunst reiger naast hun vijver. Zij denken dat de aanwezigheid van een soortgenoot andere reigers zal afschrikken. Een zeer fout idee over het territorium gedrag van reigers. Wie in de natuur even oplet weet dat reigers, die in kolonies broeden, maar een zeer kleine onderlinge afstand aanhouden voor het privé territorium. Ook bij het vissen worden deze kleine afstanden aangehouden. Bij ons in de buurt stond dan ook een reiger op een afstand van nog geen halve meter van zijn kunst broeder rustig de vijver leeg te vissen. Een kunst reiger is waarschijnlijk eerder een uitnodiging, het namaak beest geeft de suggestie dat er wat te halen is. Soms wordt gesuggereerd om de hals van de kunst vogel warm te maken en de kop met de snavel omhoog te zetten, dit zou dan een dreighouding moeten suggereren en de echte vogel moeten afschrikken. Ik geloof hier niet in, binnen de kortste tijd hebben de reigers door dat er gewoon dood materiaal staat. Dan zijn er mensen die aanraden om kunst eenden in de vijver te zetten. Nou die heb ik al jaren, gekocht bij de jachthandel, ze waren toen nog niet te koop in het tuincentrum, de reigers interesseert het in het geheel niet dat er drijvende dode dingen in de vijver liggen.

Terug naar begin

Andere kunst opjecten

In de tuincentra zijn er nu piramiden te koop die glinsteren en zo de reigers zouden afschrikken. Gezien het vorenstaande geloof ik hier niet meer in. Verder vind ik dit ontsierend voor de vijver, maar smaken verschillen. Dus geen optie. ook schijnen er spuiten te zijn die worden gecombineerd met een bewegingsmelder. Technisch leuk, voor de techneut, maar naar mijn smaak een onnodig ingewikkelde manier om het doel te bereiken. Hierbij verwacht ik dat reigers ook hier aan zullen wennen en gewoon hun gang zullen gaan, het lijkt mij dat reigers niet echt bang zijn voor een nat pak.

Terug naar gegin

Mijn oplossing?

Nog maar eens goed gekeken naar het gedrag. Een reiger laat zich dus niet zomaar afschrikken. Verder observeert hij de omgeving goed en interpreteert mogelijke gevaren op een vrij intelligente wijze. Wat moet er dan gebeuren? Maar eens naar de fisieke mogelijkheden en onmogelijkheden gekeken. Een reiger is te groot om zonder gespreide vleugels te landen. De smak zou gegarandeerd schade aanrichten. Dus de oplossing zou kunnen liggen in het onmogelijk maken van het aanvliegen. Dat is nu, bij mijn tuin, gemakkelijk op te lossen. De schutting en de pergola zijn twee meter of meer hoog. Daar tussen lijnen van sisaltouw met een donkere kleur gespannen, met een onderlinge afstand van ongeveer 50 cm. De spanweidte van een reiger is zodanig groot dat zijn, zelfs half gespreide, vleugels hierop zouden blijven hangen en dat weet de rakker. Zo nu en dan wandelt er nu één over de balken van de schutting en de pergola en staart verlangend naar al dat lekkers, maar hij waagt de sprong naar beneden niet. Misschien heb ik het gevonden?

Waarom donker sisaltouw? Je zou het in eerste instantie niet zeggen, maar licht touw valt veel meer op tegen de lucht dan donker touw. Zo valt het dus haast niet op. Waarom geen visdraad of iets dergelijks? Het is zeker niet de bedoeling om een reiger te vermoorden, zoals alle leven dient ook de reiger met respect behandeld te worden. Hij zou deze lijnen wel eens niet goed of te laat kunnen zien, dit zou voor hem rampzalig kunnen zijn.

Terug naar begin

Terug naar home page