Je film naar Video-CD, SVCD, XSVCD of  miniDVD en afspelen in een

DVD-player.

 

Hoe doe je dat?

.

.

.

.

Inhoud: 

Algemeen:
(Algemene beschrijving hoe je een videofilm op een CD-ROM kunt zetten)
.
.

Deel A:
(Voor de beginner:

Beschrijving hoe je van een AVI-file, met behulp van TMPGEnc met de WIZARD, een  MPEG-2 file maakt)

.

.

Deel B:

(Beschrijving hoe je van een AVI-file, met behulp van TMPGEnc en de TEMPLATE, een goede MPEG-2 file kunt maken)

.

.

Deel C:

(voor de Expert:

Handleiding voor gebruik van TMPGEnc.)

.

.

Links

(Literatuurverwijzing naar interessante sites)

 

Dit is een beschrijving die weergeeft hoe je een film  op een CD-ROM, met DVD kwaliteit, kunt zetten.

Goed en Goedkoop!

.

Sipko Nannenberg

(lid: Videoclub Zwolle)

.

Inleiding:

Zijn wij gegaan van analoog naar digitale beeldopname en -verwerking, de opslag en vertoning van het eindproduct is nog steeds analoog. Dit omdat de hoeveelheid van informatie die een film van een uur met zich meebrengt (ongeveer 4 GB) zich niet op een CD-ROM laat persen en, tot op heden, een DVD-brander nog te prijzig is voor menig amateur. Toch kunnen we voor weinig geld reeds onze eindproducten op de jongste DVD-spelers aan het publiek, in onze huiskamer vanuit de luie stoel, vertonen en wel met een

Sipko: Super ....

betere kwaliteit dan de bekende VHS-banden ons geven. Het is namelijk heel goed mogelijk om het eindresultaat van de film digitaal op een CD-ROM te zetten. Afhankelijk van de kwaliteit kan men 1 uur (VHS) tot 30 minuten (Super VHS) of tot 14 minuten (DVD-kwaliteit) film op een CD-ROM zetten met een normale CD-ROM brander en af te spelen op een DVD-player (3'generatie).

De weg hiernaar toe ligt als volgt:

 1. Opname: Met de digitale camera

 2. Bewerking: Lees de film, via de firewire kabel, in de computer. Bewerk dit en schrijf het als een AVI-file naar de harddisk.

 3. De snelle, meest eenvoudige methode: Haal de AVI-file binnen met Pinnacle Express. Hiervan is geen demoversie beschikbaar en kost direct dus je geld.

  http://www.pinnaclesys.com/docloader.asp?templ

  =19&doclink=/WebVideo/express/doc/express_splash.html. Als je deze keuze maakt, kan je punt 4 overslaan.

 4. Encodeer naar MPEG-2. Zet de AVI-file nu om naar een MPEG-2 bestand met behulp van een encoder, bijvoorbeeld TMPGEnc. De MPEG-2 vorm is gelijk aan de code voor DVD. Haal de shareware versie van TMPGEnc op: http://www.tmpgenc.net/e_main.html  Deze encoder is 30 dagen gratis te gebruiken. Handleiding? Hoe en wat? Zie deel A, deel B en deel C. Speciaal deel A is voor beginners, zodat iedereen tot een goed eindproduct kan komen.

 5. Maak een menu: Maak de film interactief en zet met behulp van een zogenaamde auteursprogramma, de MPEG-2 bestand om in een vorm die gelezen kan worden door de DVD-speler, dat wil zeggen in een VCD (Video Compact Disc), SVCD (Super VCD), (X)SVCD, miniDVD of DVD.
  Gebruik hiervoor de reeds gekochte Pinnacle Express (denk erom dit leest alleen de AVI-file in en maakt zelf de MPEG-2 file aan. Zie punt 3) of de demoversie van DVD Moviefactory: . www.ulead.com/dmf/runme.htm (deze leest alleen een MPEG-2 file in. Zie punt 4).Geldig voor 30 dagen. Op dit moment kan je dus je eigenlijk nog steeds je geld  in je zak houden! 

 6. Foto's: Vul de opnames eventueel aan met een dia voorstelling van de vakantie foto's.(Alleen met Pinnacle Express)

 7. Branden: Brand je film op een CD-ROM met een normale CD-brander. Deze had je vast al! Het aansturen van je brander kan met DVD Moviefactory of met Pinnacle Express. Moviefactory kost tot nu toe nog steeds niets..

 8. Afspelen: Speel de film af voor publiek.Je moet dan wel over een juiste player beschikken. Als je dat nog niet hebt, is de Cyberhome AD-L528 een geschikte kandidaat (ongeveer 150 euro), maar lees wel eerst even een test hiervan:
  http://planetpink.bei.t-online.de/dvdplayer/adl528/main.html
  .

Meer Weten?

Als je meer wilt weten, ja dan moet je verder lezen. Informeer je en je komt beslist tot (zeer) goede resultaten.

.

De nu volgende beschrijving bestaat uit vier delen: 

Algemeen: Introductie (achtergronden).

deel A   : MPEG-2 file maken met behulp van TMPGEmc en de Wizard.

deel B   : Werken met de Template van TMPGEnc.

Deel C  : "Voor de expert", achtergronden van de invulvelden bij TMPGEnc.

.

In het algemene deel wordt een overzicht gegeven hoe je een film, uitgaande van de AVI-vorm, op een goedkope CD-ROM kunt zetten en toch een kwaliteit kan behalen wat de DVD benadert. Hier leer je welke wegen je kunt bewandelen om uiteindelijk tot een goed eindproduct te komen. Je leest wat het verschil is tussen vertoning op je P.C. of  vertoning op je DVD-speler, hoe je een zelfstartende CD-ROM voor je P.C. kunt maken (cadeautje), welke decoder je nodig hebt voor je mediaplayer en hoe je daar aan kunt komen. Tevens lees je welke files voor je DVD-speler extra nodig zijn om je videofilm te kunnen afspelen en waar je, bij de aanschaf van een DVD-speler, op moet letten. Ook weet je dan waarom de instellingen voor het coderen naar MPEG-2 af kan hangen van de dynamiek in de film zelf en waarom je in MPEG-2 niet beeldnauwkeurig kunt editen. Maar of je dat erg moet vinden, dat moet jezelf beslissen.

 .

Gebruik van TMPGEnc:

.

In deel A maak je gebruik van de meegeleverde Wizard uit TMPGEnc encoder. Dit is de meest eenvoudige methode om een goede MPEG-2 file te krijgen.

.

In deel B maak je de MPEG-2 file met dezelfde eigenschappen als die je krijgt bij gebruik van de meegeleverde Wizard, maar nu gebruiken we preset instellingen met behulp van een Template.  

.

In deel C kies je zelf de instellingen en worden de eigenschappen in detail besproken (voorzover ik dat weet). Dit is dan voor Pietje Precies en alleen als je het beste van het beste wilt en alles naar je eigenhand wilt zetten

.

Links:

.

Tenslotte heb ik een lijst met literatuurverwijzingen (links) opgenomen die ik, tijdens mijn excursie naar MPEG-2, ben tegengekomen en die de moeite waard zijn om eens te bezoeken.

.

Voor zover je de TMPEG-encoder  nog niet op je P.C. hebt staan, haal je die eerst nog even op: http://www.tmpgenc.net/e_main.html en installeer je dat. In het nu volgende beschrijving wordt uitgegaan van de versie 2.53 (version 2.53.35.130).

 

Hiroyuki Hori

 

Boven staat een afbeelding van Hiroyuki Hori. Als 16 jarige scholier is hij, nu 5 jaar geleden, begonnen met het ontwikkelen van TMPGEnc. Nauwelijks te geloven dat hij op die leeftijd al een van de werelds beste encoders ontwierp.
.

Adres:  Moto City (ongeveer 100 km ten noorden van Tokyo)

            Ibaraki Prefecture Japan

Hobby: Programmeren (Had je iets anders gedacht?)

.

Ik wens je veel succes en plezier van je films die je nu zet op CD-ROM. Als je je houdt aan deze beschrijving zal het je zeker lukken om tot een goed eindresultaat te komen.

.

Ik zou het op prijsstellen indien je mij vertelde wat je van het verhaal over het overzetten van je film naar een CD-ROM vindt. Schrijf a.u.b. je opmerkingen in mijn gastenboek.

 

.

Groeten,

Sipko Nannenberg

(clublid: videoclub Zwolle)

 

.

Bezoekersaantal van deze site: