Totemdieren

Moeder Aarde Astrologie is een eeuwenoud systeem, gebaseerd op het Indiaanse Medicijnwiel en de Westerse Astrologie, waarmee je veel over jezelf kunt ontdekken. Het Indiaanse Medicijnwiel van de Noord Amerikaanse Indianen is een symbool dat de cirkel van het leven voorstelt. Het heeft met zowel met ieder persoonlijk als met de hele kosmos te maken. Meestal wordt een Medicijnwiel uitgebeeld met een aantal stenen die in cirkelvorm worden gelegd. Binnen de cirkel worden vier spaken getrokken die als paden naar het centrum van het wiel leiden. Het Medicijnwiel wordt ook gezien als een cirkel van macht en kennis. Macht in de zin van de kennis die je over jezelf kunt verwerven. Om je plek in het Medicijnwiel te bepalen hoef je enkel je geboortedatum te kennen. Afhankelijk van die datum krijg je een bepaald totemdier toegewezen. Daarnaast kun je ook meer leren over je totemplant en totemmineraal.

Met een totem worden eigenlijk gelijksoortige energieën bedoeld, die terug te vinden zijn in het dieren-, planten- en mineralenrijk. Als je jouw gelijksoortige energieën kent dan kun je proberen meer harmonie tussen jou en Moeder Aarde te bereiken. In grote lijnen kun je behoren tot één van de vier verschillende totemclans.

1. De Vuurclan van de Haviken (Valken, Zalmen en Uilen). Zij zijn creatief en passioneel.

2. De Luchtclan van de Vlinders (Herten, Kraaien en Otters). Zij zijn erg mentaal en communicatief gericht.

3. De Waterclan van de Kikkers (Spechten, Slangen en Wolven). Zij zijn gevoelig en hebben een groot aanpassingsvermogen.

4. De Aardeclan van de Schildpadden (Bevers, Bruine Beren en Ganzen). Zij steven naar zekerheid en stabiliteit.

 

        Valk

       ( 21 maart - 19 april )

Clan: Havik

Element: Vuur

Totemdier: Valk

Totemplant: Paardebloem

Totemmineraal: Opaal

Wind: Oostenwind

Windrichting: N.O.

Kleur: Geel/Groen

Gunstige dag: Dinsdag

De valk is een imponerende roofvogel, die op grote hoogte zijn meest spectaculaire vluchten kan uitvoeren. Hij is bovendien heel nuttig, want hij eet bijvoorbeeld sprinkhanen en kevers. Wie tussen 21 maart en 19  april is geboren, is net zo ondernemend, energiek en uitbundig als haar totemdier. Want Valk-types kunnen dan wel ongeduldig, egocentrisch en soms een tikkeltje driftig zijn, voor de rest zijn ze tomeloos optimistisch, vastberaden en openhartig. Alleen moeten Valken leren het nodige geduld op te brengen voor iedereen die niet zo snel en vurig is als zijzelf.

Typisch Valk:

* Een Valk als minnaar valt niet te onderschatten. Want in de liefde is dit type even stormachtig als op alle andere terreinen.

* Wie het hart van een Valk wil veroveren, moet zo boeiend mogelijk uit de hoek komen.

* Valk zou uitstekend kunnen presteren in een topsport. Maar ook elektronica heeft haar belangstelling.

* Hoge bloeddruk, hoofdpijn, migraine of stress kunnen de Valk op minder gelukkige momenten storen.

 

        Bever

       ( 20 april - 20 mei )

 

Clan: Schildpad

Element: Aarde met vuur

Totemdier: Bever

Totemplant: Rode Klaver

Totemmineraal: Bloedsteen

Wind: Oostenwind

Windrichting: O.

Kleur: Geel

Gunstige dag: Vrijdag

Met zijn scherpe tanden knaagt de bever bomen en takken door en met dat materiaal bouwt hij dammen. Hij is een keiharde werker die alles over heeft voor een veilig nest. Het Bever-type is al even praktisch en methodisch als haar totemdier. En ook voor haar is haar thuis uiterst belangrijk. Bever houdt immers van rust en harmonie en van de heerlijke dingen van het leven. Zij is genotzuchtig en sommigen vinden haar koppig en bezitterig. Maar daar staat tegenover dat Bever bijzonder hartelijk is. Zij weet een gezellig sfeertje te bouwen waar iedereen zich thuis bij voelt. En zij straalt stevigheid en stabiliteit uit.

Typisch Bever:

* Op liefdesgebied houdt Bever van lekker lang en traag. Zij is sensueel en opwindend, maar ook jaloers.

* Wie dit type wil versieren moet vooral nooit ongevraagd advies geven, maar juist geduldig luisteren naar de goede raad die Bever zelf te geven heeft.

* Bevers scoren vooral hoog als kok, vastgoedmakelaar en in de zakenwereld in het algemeen.

* Keel, hart en nieren zijn zwakke plekken op gezondheidsgebied.

 

        Hert

       ( 21 mei - 20 juni )

 

Clan: Vlinder

Element: Lucht met vuur

Totemdier: Hert

Totemplant: Toorts

Totemmineraal: Agaat

Wind: Oostenwind

Windrichting: Z.O.

Kleur: Oranje

Gunstige dag: Woensdag

Het hert springt sierlijk van de ene plaats naar de andere, alert op elke beweging en elk geluid. Herten zijn opvallend gesteld op het gezelschap van andere herten. Net als hun totemdier, hebben Hert-types de gewoonte om van het ene onderwerp op het andere te springen. Ze zijn gek op communicatie en zijn veelzijdig, sprankelend, charmant en intelligent. Maar sleur en routine zijn aan Hert niet besteed. Liefst wisselt Hert herhaaldelijk van baan of neemt eventueel twee baantjes tegelijk, om zeker niet vast te roesten... Haar rusteloosheid en humeurigheid spelen haar soms parten, maar een seconde later heeft zij zich alweer aangepast.

Typisch Hert:

* Op liefdesgebied is Hert niet echt een voorbeeld van trouw en houdt van een flirt links en rechts.

* Wil je ondanks deze waarschuwing toch een Hert in je netten strikken? Speel het dan luchtig en wordt niet te emotioneel.

* Hert is uitstekend geschikt voor een baan op het gebied van public relations, media of communicatie. In ieder geval is taal een van haar sterkere punten.

* Stress is een vijand die voortdurend op de loer ligt en die kan leiden tot luchtwegproblemen of slaapgebrek.

 

        Specht

       ( 21 juni - 21 juli )

 

Clan: Kikker

Element: Water

Totemdier: Specht

Totemplant: Wilde Roos

Totemmineraal: Rozenkwarts

Wind: Zuidenwind

Windrichting: Z.Z.O.

Kleur: Roze

Gunstige dag: Maandag

Spechten tikken niet enkel op boomschors om eten te vinden, maar ook gewoon voor hun plezier. Spechten moeten een nest hebben en proberen hun jongen zo lang mogelijk bij zich te houden. Ook voor het Specht-type is haar gezin heel belangrijk. Haar liefste, haar thuis, haar kinderen... Zij blijft er aan gehecht zo lang ze kan. Dat maakt haar kwetsbaar, want loslaten doet pijn. Vooral omdat Specht heel gevoelig en emotioneel in elkaar zit, is zij om het minste of geringste uit haar evenwicht te brengen. Specht is hartelijk en beschermend, maar tegelijk ook een geboren piekeraar.

Typisch Specht:

* Knuffelen en kussen vindt Specht soms prettiger dan seks op zich. Haar grote dromen en mooie idealen leiden haast onvermijdelijk tot de nodige teleurstellingen.

* Wees lief voor Specht als je in hem geïnteresseerd bent en laat hem vooral zijn eigen tempo volgen.

* Nogal wat Spechten zijn te vinden in de verzorgende sector. Maar ook het bankwezen en de vastgoedsector hebben haar belangstelling.

* Algemeen genomen beschikken Spechten over een ijzersterke gezondheid, maar hun pijndrempel ligt tamelijk laag. Hun gepieker leidt meestal tot (onschuldige) psychosomatische klachten zoals maagstoornissen.

 

        Zalm

       ( 22 juli - 21 augustus )

 

Clan: Havik

Element: Vuur met water

Totemdier: Zalm

Totemplant: Framboos

Totemmineraal: Kornalijn

Wind: Zuidenwind

Windrichting: Z.

Kleur: Rood

Gunstige dag: Zondag

De zalm wordt in verschillende culturen (onder meer ook bij de Noord Amerikaanse Indianen) als de koning van de vissen beschouwd. Hij is de meester van het water en zo gedraagt hij zich ook. En even koninklijk en geestdriftig als haar totemdier, gedraagt de Zalm-mens zich onder alle omstandigheden in het dagelijks leven. Zalm zit vol zelfvertrouwen en is warmhartig, maar ook ijdel en autoritair. Ze is grootmoedig en creatief en erg op uiterlijkheden gesteld. Dat maakt haar gevoelig voor vleierij. Want haar trots is haar meest kwetsbare plek. En zij wil het maken op elk terrein. Niets minder dan de eerste en de beste zijn, altijd en overal.

Typisch Zalm:

* Liefde is voor haar even noodzakelijk als eten en drinken. Zalm is een vurige, verleidelijke, hartstochtelijke partner, die nooit genoeg krijgt van het minnespel.

* Een Zalm-type vang je met een welgemeend compliment en met héél veel respect.

* Zalm-types maken zowel carrière in de showbusiness als in het leger of de politiek. Een functie in de public relations of een kunstzinnige baan horen evengoed tot de mogelijkheden.

* Hoge bloeddruk, stress of rugklachten kunnen zich af en toe voordoen als gevolg van de hoge verwachtingen die zij constant aan zichzelf (en anderen) stelt.

 

        Bruine Beer

       ( 22 augustus - 21 september)

 

Clan: Schildpad

Element: Aarde met water

Totemdier: Bruine Beer

Totemplant: Viooltje

Totemmineraal: Topaas

Wind: Zuidenwind

Windrichting: Z.Z.W.

Kleur: Bruin en Violet

Gunstige dag: Woensdag

De bruine beer die tot onze verbeelding spreekt, is in werkelijkheid oersterk, maar heel zachtaardig, zolang hij niet wordt bedreigd. Hij is vooral gehecht aan vertrouwde dingen, bekende plaatsen en bekende gewoonten. Ook de Bruine Beer-mens is een gewoontedier. Zij werkt hard en nauwgezet, maar het liefst in een bekende omgeving. Zij maakt zich zorgen om niets en haar omgeving verwijt haar soms (terecht) haar kieskeurigheid. Maar op het gebied van vriendschap is zij de onklopbare nummer één. Ze staat meteen klaar om vrienden uit de moeilijkheden te halen. Met als logisch gevolg dat er soms van de Bruine Beer wordt geprofiteerd.

Typisch Bruine Beer:

* Op liefdesgebied is zij trouw, maar tamelijk moralistisch. Ook al heeft ze een wat koelere houding, een zachtere minnaar is er niet. Afstandelijk wordt zij pas echt bij overdreven sentimenteel gedoe.

* Wil je een Bruine Beer als partner? Jaag hem dan niet op de vlucht door te veel emotionaliteit en kom stipt al je afspraken na.

* Bruine Beren doen het goed in de wereld van de geneeskunde, journalistiek, boekhouding en techniek.

* Haar overdreven gepieker bezorgt haar maag- en darmproblemen of huidirritatie.

 

        Kraai

       ( 22 september - 22 oktober )

 

Clan: Vlinder

Element: Lucht met water

Totemdier: Kraai

Totemplant: Klimop

Totemmineraal: Azuriet

Wind: Westenwind

Windrichting: Z.W.

Kleur: Blauw

Gunstige dag: Vrijdag

Kraaien gaan meestal op zoek naar voedsel (aas) in paren of groepen. In de winter verzamelen ze zich in zwermen, want zo voelen ze zich veiliger dan alleen. En ook het Kraai-type is, net als haar totemdier, gesteld op gezelschap. Sterker nog, alleen voelt zij zich miserabel. Want Kraai haat afzondering. Dat maakt haar gewoon depressief. Kraai is voor de rest een bijzonder charmante, leuke verschijning. En met enkel Kraaien in je buurt verveel je je gegarandeerd nooit. Maar Kraai heeft ook zo haar zwakke momenten. Dan voelt zij zich rusteloos en besluiteloos.

Typisch Kraai:

* In de liefde is Kraai teder, lief, luchtig en attent maar onbestendig als het weer en erg flirtziek.

* Mocht je ooit verliefd worden op een Kraai, gedraag je dan netjes en correct. En weet dat zijn vriendelijke reactie niet persé een teken van verliefdheid van zijn kant hoeft te zijn. (Kraai haat vulgaire opmerkingen, hou daar rekening mee.)

* Kraai zou haar roeping kunnen vinden in de kunst en antiekwereld bijvoorbeeld. Maar door haar diplomatische kwaliteiten is zij ook geschikt voor de politiek.

* Een echte zwakke plek op gezondheidsgebied zijn de nieren.

 

        Slang

       ( 23 oktober - 22 november )

 

Clan: Kikker

Element: Water met aarde

Totemdier: Slang

Totemplant: Distel

Totemmineraal: Amethist

Wind: Westenwind

Windrichting: W.

Kleur: Violet

Gunstige dag: Dinsdag

Terwijl de slang bij ons meestal angst en afschuw opwekt, dichten de Noord Amerikaanse Indianen haar bijzondere gaven toe. Ze is immers in staat regelmatig haar huid af te werpen en dat wordt beschouwd als een teken van vernieuwing en transformatie. Ook het Slang-type heeft als diepste geheim haar groot regeneratievermogen. En terwijl de omgeving vaak denkt dat Slang in de diepste depressie is weggezonken, is ze alweer in stilte bezig haar terugkeer voor te bereiden. De Slang is diepzinnig, scherp en heel doelgericht. Ze heeft een magnetische uitstraling en kent enorme hoogten en diepten. Ze is mysterieus en ambitieus als geen ander en super-zinnelijk.

Typisch Slang:

* Slang is uitzonderlijk seksueel gericht en houdt van wilde, spannende stoeipartijen. In de liefde is ze alles verslindend  en dominant, maar ook heel trouw. Ze geeft zich volledig.

* Alleen als je echt al het één en ander achter de rug hebt, is Slang een aanrader op seksueel gebied. Enkel voor moedige minnaars!

* Slang-mensen geven het beste van zichzelf als arts, chirurg, in wetenschappelijk onderzoek of ander speurwerk.

* Door haar overdaad aan opgekropte emoties doen zich regelmatig problemen voor aan maag of darmen. Geslachtsorganen geven ook soms reden tot bezorgdheid op gezondheidsvlak.

 

        Uil

       ( 23 november - 21 december )

 

Clan: Havik

Element: Vuur met aarde

Totemdier: Uil

Totemplant: Maretak

Totemmineraal: Obsidiaan

Wind: Westenwind

Windrichting: N.W.

Kleur: Goud

Gunstige dag: Donderdag

De uil gold vroeger als een heilige vogel, die met zijn grote ogen alles tot in de kleinste details kon zien. Als nachtvogel heeft hij een bijzondere binding met de maan. Ook de Uil-mens is een pionier, een verkenner, een ziener, een filosoof. Geen andere totem is zo geestdriftig en moedig. Uil houdt van avontuur en ziet de dingen groot. Ze is levendig, ondernemend en onafhankelijk. Voor alles wil ze vrij zijn en niet gekooid worden. Soms gaat ze zo stormachtig en roekeloos te werk dat ze haar doel voorbij dreigt te schieten. Ondanks haar moed gaat ze problemen het liefst uit de weg.

Typisch Uil:

* Ook de liefde moet heel opwindend blijven voor Uil. Inspiratieloze vrijpartijen zijn absoluut niet aan haar besteed. Natuurlijk is ze wel romantisch, maar boven alles is Uil erg gesteld op haar vrijheid en een tikkeltje flirterig.

* Wil je het hart van een Uil winnen? Voer dan oeverloze discussies met hem en geef hem nooit het idee dat je twijfelt aan zijn goede bedoelingen.

* Uil zou een uitstekende politicus kunnen worden. Zij scoort trouwens goed in elk beroep waarin een bepaalde spreekvaardigheid een belangrijke vereiste is. In de verkoopsector bijvoorbeeld.

* Uil heeft over het algemeen een goede gezondheid. Wil zij die bewaren, dan neem zij liever niet teveel hooi op haar vork.

 

        Gans

       ( 22 december - 19 januari )

 

Clan: Schildpad

Element: Aarde met lucht

Totemdier: Gans

Totemplant: Braam

Totemmineraal: Peridoot

Wind: Noordenwind

Windrichting: N.N.W.

Kleur: Wit

Gunstige dag: Zaterdag

De taaie gans is een uitstekende zwemmer maar ze voedt zich voornamelijk op het land. Ganzen vliegen hoog in de lucht en dragen de sterke krachten van het noorden in zich. De Gans-mens is ongeveer even taai als haar totemdier. Vastbesloten, ambitieus, praktisch en vitaal. Gans is een onvermoeibare werker en sober in haar dagelijkse behoeften. Ze is niet meteen het zonnetje in huis, want daar is ze veel te ernstig en te knorrig voor. Hoe warmhartig ook, uiterlijk gedraagt ze zich eerder koel en afstandelijk. Daardoor blijft haar vriendenkring eerder beperkt. Gelukkig verkiest ze kwaliteit boven kwantiteit.

Typisch Gans:

* Liefde op ‘t eerste gezicht is niet meteen aan Gans besteed. Ze doet het liever kalmer aan en sluit eerst vriendschap voor ze zich aan een heuse relatie waagt. Maar op seksueel gebied is Gans verrassend actief.

* Een Gans veroveren doe je langzaam. Raak bevriend. Gedraag je correct en nuchter en vol belangstelling voor haar werk. Pas daarna kun je denken aan een romantische relatie.

* Ganzen zijn te vinden in het bankwezen, de handel, de hele economische sector en bijvoorbeeld ook in de landbouw.

* Echte gezondheidsproblemen kent Gans nauwelijks. Een zwakke plek is soms het beenderstelsel. Vroege reumaklachten behoren tot de mogelijkheden.

 

        Otter

       ( 20 januari - 18 februari )

 

Clan: Vlinder

Element: Lucht

Totemdier: Otter

Totemplant: Varen

Totemmineraal: Turkoois

Wind: Noordenwind

Windrichting: N.

Kleur: Zilver

Gunstige dag: Zaterdag

De otter is een speels, plezierig beestje dat zich thuis voelt in het water en op het land. Hij heeft een sterk familiegevoel en zijn jongen blijven langer bij hem dan bij de meeste andere diersoorten. Even extravert en speels als haar totemdier is het Otter-type. Excentriek en onvoorspelbaar, dynamisch en rebels. Soms gaat Otter tactloos en heel doortastend te werk. Maar dat heeft alles te maken met haar ongeduld en haar onbedwingbare drang naar vrijheid en experimenten. Otter heeft schitterende ideeën, die meestal te utopisch zijn om echt uitgevoerd te kunnen worden. Zij maakt plannen die niet uitgevoerd worden, omdat zij alweer bezig is met nieuwe plannen te maken.

Typisch Otter:

* Ook in de liefde is ze een dromer die een leven lang ‘de ideale relatie’ nastreeft. In haar fantasie raakt zij er zelfs van overtuigd dat zij zelf de ideale minnares is... Tot de teleurstelling volgt en zij alweer op zoek moet, een nieuwe droom achterna.

* Wil je kans maken bij een Otter? Wees dan eerlijk en vooral: verveel hem niet!

* Zij is de geschikte uitvinder, de gepaste astroloog, astronoom, wetenschappelijk onderzoeker, filosoof... Het onderzoekwerk op zich is belangrijker dan het resultaat.

* Hart en bloedvaten zijn haar zwakke plekken.

 

        Wolf

       ( 19 februari - 20 maart )

 

Clan: Kikker

Element: Water met lucht

Totemdier: Wolf

Totemplant: Weegbree

Totemmineraal: Jade

Wind: Noordenwind

Windrichting: N.N.O.

Kleur: Blauw-groen

Gunstige dag: Donderdag

De wolf wordt door de Noord Amerikaanse Indianen geassocieerd met bergen en hooggelegen plaatsen. Hij heeft een sterke behoefte aan een eigen, duidelijk afgebakend terrein. Ook de Wolf-mens moet zich regelmatig kunnen afzonderen. Zij is immers zo gevoelig voor indrukken van buitenaf en zo meevoelend tegenover anderen, dat zij zich nauwelijks weet af te schermen. Bovendien is ze soms lichtgelovig en laat zich dus makkelijk misbruiken. Zij is sensitief, artistiek aangelegd, maar ook vaag en soms besluiteloos. Haar grootste positieve eigenschap: zij past zich aan aan elke situatie en maakt er dan het beste van.

Typisch Wolf:

* Het Wolf-type houdt van zachte knuffels en zoete woordjes. Wolf is immers heel erg  sentimenteel en zeker niet te vinden voor te rauwe of te gepassioneerde toestanden.

* Wil je een Wolf strikken? Wees zacht en lief voor haar en probeer haar niet te kwetsen, dan maak je de meeste kans.

* Wolf doet het goed in de sociale sector. Maar ook op het gebied van astrologie, design, kunst en literatuur staat ze haar mannetje.

* Omdat ze houdt van al wat lekker is, heeft ze vaak te kampen met overgewicht en met hoge bloeddruk. En aangezien ze allergisch reageert op klassieke medicatie, kiest ze liever voor alternatieve en natuurlijke therapievormen.