Tijdens de 2e wereldoorlog  maakte Radio Oranje gebruik van de zender van de BBC om in die donkere tijden het nederlandse volk een hart onder de riem te steken. In die tijd zong Jetty Paerl liedjes om nooit meer te vergeten. Ik heb wat radio fragmenten  en foto's uit die tijd online gezet. Deze MP3 bestanden kunnen worden afgespeeld met de mediaplayer.

Er is helaas heel erg weinig foto materiaal van Radio Oranje te vinden op het internet, daarom heb ik wat foto's van andere websites geleend. De eeste foto is Jetty Paerl in de volksmond ook wel "Jetje van Radio Oranje" genoemd

De Nederlandse regering sprak via Radio Oranje het volk toe. Andere radio zenders in het bezette Europa werden gecontroleerd door de Duitsers en gaven het nieuws  in het voordeel van de Duitsers.

Op 28 Juni 1940 was het zo ver en opende koningin Wilhelmina in Londen de eerste uitzending van "Radio Oranje".Tot grote ergernis van de Duitsers drong niet lang hier na een vrije Nederlandse stem die niet meer tot zwijgen te brengen was tot het Nederlandse volk door. Van dat moment af had onze regering in Engeland een middel hoe gebrekkig ook om de opini in het bezette gebied te beinvloede en propaganda tegen de bezetter te bedrijven.

Download Geluids Fragmenten

Hier zijn vier oude geluidsopnamen die ik ooit eens van een herdenkings uitzending heb opgenomen. Het leek mij wel leuk om er MP3/WAV bestanden van te maken en ze online te zetten. Nummer 1 is de intro met pauken slag. Nummer 2 gaat over de toenmalige Duitse minister van propaganda Joseph Goebbels.

 

Intro Radio Oranje Watergeus 900KB 

Da's niet waar zegt Goebbels 1.6 MB ...

En die V kwam weer 485KB

 

Uniek geluids fragment van radio Oranje over de landing in Normandie met op de achtergrond de Duitse stoorzenders.

Radio Oranje bericht over Normandie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zie hier het Prachtige Art Deco gebouw van de  BBC.

http://www.roger.beckwith.btinternet.co.uk/bh/menu.htm

           Jetty Paerl

 

De omroeper van Radio Oranje