Kampen sigarenstad
Het ontstaan van de sigarenband
Het verzamelen van sigarenbanden
Sigarenfabrieken en hun merken
Catalogus / Bestellingen
Te koop gevraagd / aangeboden
Van wie is deze site?
Links

Het verzamelen van sigarenbanden

Sigarenbanden werden en worden op verschillende manieren verzameld.
Wie kent niet de schriften van vroeger waar op willekeurige volgorde sigarenbandjes in werden geplakt het liefst met Arabisch gom. (krijg je nu zo lekker los) En van later periode kunt u zich vast nog wel de vaak prachtige albums herinneren, maar daarover later meer.
Op zich is het geheel vastplakken van banden niet aan te raden, wil je dit toch doen gebruik dan een postzegelplakker of doe aan een puntje een beetje lijm. (pritt-stift is zeer geschikt)


In het begin bestond er alleen de mogelijkheid om de zgn. klassieke banden met of zonder GK en HS nummers en de fantasie- en fabrieksbanden te verzamelen. Op zich was dit al een breed verzamelgebied en een collectie van 10.000 of meer van deze banden kan een aardig kapitaal waard zijn.
Er zijn verzamelaars die zich puur toeleggen op het verzamelen van deze oude banden. Daarnaast is er een grote groep van verzamelaars (jaren '50-'60) die alles verzamelen wat ze voor handen kregen en er is een groep die thematisch verzamelen.
Wie alles wil verzamelen moet er rekening houden dat hij/zij de collectie nooit compleet zal krijgen temeer daar er meer dan 350.000 banden zijn uitgegeven. We praten hier niet alleen over Nederlandse merken maar ook Belgische, Spaanse en andere (kleinere) merken/landen.
In de bloeiperiode van de sigarenindustrie (1950-1965) werden er volop banden in series van 10 of 24 stuks in 4 kleuren uitgegeven, er werden banden op normaal/klein formaat gedrukt om de sigaren mee te ringen en dezelfde band werd op groot formaat onder in de doos/kist gelegd. Een paar bekende merken die dit systeem hanteerden waren: Washington, Lugano en Derk de Vries. Om de sigarenbanden netjes op te bergen (en de omzet te vergroten) werden er door een aantal fabrikanten albums uitgegeven, voor zover bekend waren dit: Abonne , Hudson, Jasneva, Panter, Ritmeester, Verellen, Washington en Willem II.

Naast bovengenoemde banden werden er in dezelfde periode door de sigarenfabrikanten legio reclamebanden uitgebracht. Bekende merken die deze reclamebanden uitgaven waren o.a: Abonne, TAF, Janssens en Elisabeth Bas. Het is zeer de moeite waard deze reclamebanden te verzamelen. Momenteel worden er nog steeds sigarenbanden uitgegeven maar dat is jammer genoeg bijna alleen op commerciële basis.

De laatste manier op sigarenbanden te verzamelen is thematisch. Er bestaat werkelijk en keur aan mogelijkheden. Te denken valt hierbij aan strips, dieren, vogels, landen, sport, enz.
Er bestaat eigenlijk geen onderwerp waaraan geen sigarenband is gewijd.

Heeft u vragen of suggesties?

WebDesign © 2002-2014 by ROB. Alle rechten voorbehouden.