> p e r s o n a g e s

Hieronder zie je een plaatje en wat informatie van de belangrijkste personen uit de Kuifje-albums. Daarnaast heb ik de vertalingen van enkele personen uit de Kuifje-albums onder elkaar gezet. Klik daarvoor hier.

 

Kuifje

Deze adolescent, zonder echte familie, is reporter van beroep. Maar in feite is hij zowel avonturier als detective. Hoewel hij steeds op alles is voorbereid, zoekt Kuifje nooit zelf het avontuur op: hij wordt er altijd bij toeval mee geconfronteerd. Moedig als hij is, aarzelt hij nooit om ten strijde te trekken tegen de krachten van het kwaad en om de zwaksten, de minderheden of de verdrukten te verdedigen. Hoewel vernuftig, verstandig en beredeneerd, is hij door zijn bescheidenheid en zijn gezond verstand de tegenpool van de superheld.


Bobbie

Bobbie is een ruwharige fox-terriŽr met een atypische witte vacht. Vanaf het eerste album en zelfs vanaf het eerste vakje is bobbie van de partij. Zijn bestaan is onlosmakelijk verbonden met dat van Kuifje, zowel in goede als kwade dagen.


Kapitein Haddock

Als gewezen officier van de handelsvloot, geniet hij nu van het leven als kasteelheer. Vaak verwijt hij zijn jonge vriend Kuifje diens zucht naar avontuur, maar toch volgt hij hem - meestal tegen heug en meug - op de voet. Indien Kuifje voor de 'rede' staat, lijkt Haddock wel de veruitwendiging van de emotie: deze pechvogel is onhandig, impulsief, vrijgevig, koleriek en een echte praatvaar. Zijn hang naar whisky is berucht, net zoals zijn vloeken - zie 'Het scheldwoordenboek van Haddock' (1) - dat zijn: vaak grappige maar plompe verzinsels, die af en toe erg agressief klinken. Voor Kuifje is hij een vaderfiguur.


Jansen en Janssen

Als bekrompen politiemannen, volgen zij blindelings hun orders op. Stom maar pretentieus, onhandig en hoogdravend, zijn zij meer stoethaspels dan kwaadaardige creaturen. Hun gelijkenis is buitengewoon: hoewel zij geen tweelingen of zelfs broers zijn, verschillen zij op het eerste gezicht in niks van mekaar. Alleen de vorm van hun snor is anders. Zoals Hergť uitlegde, is de snor van JANSSEN aangepunt en die van JANSEN rond. Hun favoriete uitdrukking "Ik zou zelfs meer zeggen", is een verwijzing naar hun ongewild komisch optreden: hun flaters en lapsussen gebeuren altijd in duplo.


Professor Zonnebloem

Uiterst verstrooid, intuÔtief en sentimenteel, legt de hardhorende professor Zonnebloem, door middel van zijn pendel, de meest onverwachte, ja zelfs soms halfgare, verbanden. Eerst een gewaardeerd knutselaar, later een geniale uitvinder, slaagt hij er in de atoomfusie te ontwikkelen die Kuifje naar de Maan zal brengen. Nadien zal de inhaligheid der militairen, die erg veel belangstelling aan de dag leggen voor zijn ultrasoon tuig ('De Zaak Zonnebloem'), hem ertoe aanzetten zich op de kweek van sierplanten te gooien.


Nestor

Als huisbediende op het kasteel Molensloot, zelfs reeds ten tijde van de dubieuze gebroeders Vogel, is Nestor een stijlvol, efficiŽnt, discreet en bijzonder geduldig personage. Hij lijkt dus over niks dan goede kwaliteiten te beschikken. Hij heeft dan ook het vertrouwen van alle kasteelbewoners gewonnen, ja zelfs hun harten veroverd.


Bianca Castafiore

Deze wereldberoemde operazangeres, die deel uitmaakt van de Scala van Milaan (vanwaar haar bijnaam "de Milanese nachtegaal") heeft het onberekenbare en grillige karakter van een diva. Waar ze ook opduikt, is het met de kracht van een cycloon. Haar stem doet de beeldvakjes trillen. Haar lievelingsslachtoffer is niemand minder dan kapitein Haddock, wiens naam ze volgaarne verbastert. De Juwelenaria is haar huzarenstukje, een onderdeel van de 'Faust' van Gounod. Ze pakt er bij de minste gelegenheid mee uit. Het is een soort sonore spiegel, waarin ze zichzelf onophoudelijk bewondert...


Serafijn Lampion

Zeurpiet bij uitstek, is deze verzekeringsagent bij Mondass het prototype van de lastpost. In het ergste geval komt hij totaal onverwacht met zijn hele familie binnenvallen. Hij verschijnt altijd op het slechtst mogelijke moment, maar wordt nooit echt deelgenoot van de avonturen. Hoewel hij over een onovertroffen jovialiteit beschikt, spreidt hij in alle omstandigheden een misplaatste humor tentoon en is hij doorgaans van een gemoedelijke doch onthutsende vulgariteit.


Mevrouw Lampion

Dit is de echtgenote van Serafijn Lampion.

 

Rastapopoulos

Deze miljardair is directeur van de filmmaatschappij 'Cosmos Pictures'. Vanaf de eerste ontmoeting heeft hij een hekel aan Kuifje. Ze komen elkaar in allerlei situaties tegen, waarin Kuifje  meestal aan het langste eind trekt.


Irma

Irma duikt pas in Szohod aan de zijde van Bianca Castafiore op. Haar taak bestaat dan uit het ontvangen van de bezoekers en het weghangen van hun jassen. In feite vervult zij diverse functies bij de zangeres, waaronder die van kleedster. Ze vergezelt haar werkgeefster naar Molensloot en danst daar naar de pijpen van Bianca. Ze is al even emotioneel als haar bazin en blijkt ook tot geweld in staat. We zien het: een eigen leven leidt dit onbeduidende personage nauwelijks.


Isodoor Bollemans

Deze van nature nogal flegmatieke marmerwerker heeft geen haast om de tree van de grote trap van het kasteel te repareren. Hij beweert het erg druk te hebben, maar dat belet hem niet met de musici van de 'Fanfare van Molensloot' bij het kasteel te verschijnen voor een aubade! Uiteindelijk zal hij het gevraagde karwei echter opknappen.


Igor Wagner

De pianist van Bianca Castafiore vergezelt de diva op al haar tournees en deelt zelfs in haar politieke tegenspoed. Maar zijn belang was gering gebleven als hij niet een tijdje met de zangeres op Molensloot had gelogeerd. Bianca laat een piano komen waarachter Wagner moet plaatsnemen. Zijn zenuwslopende gamma's verstoren de rust op het kasteel. Kuifje wordt geÔntrigeerd door bepaalde gedragingen van de pianist en verdenkt hem ervan een rol te spelen in de mysteries op het kasteel. Maar het is een vals spoor.


Meneer van Kampen

Dit is de slager van Slagerij van Kampen. Het nummer van het kasteel (421) en dat van de slagerij lijken nogal op elkaar, hetgeen tot vele vergissingen leidt. Daarnaast is hij de dirigent van de 'Fanfare van Molensloot'.

 

Bron: Mozgovine, Cyrille, Van Abdallah tot Zorrino, Casterman 1992

 

v e r t a l i n g e n

De boeken van Kuifje worden in vele landen gelezen. Al die landen hebben hun eigen vertalingen. Hieronder zie je de namen uit die vertalingen. Omdat de lettertjes hieronder nogal klein zijn, heb ik de tabel ook in een Word-document gezet. Dit kun je downloaden door op het Word-icoontje te klikken.

Vertalingen namen uit Kuifje in 20 talen

 

Taal

Kuifje

Bobbie

Kapitein Haddock

Trifonius Zonnebloem

Jansen en Janssen

Frans

Tintin

Milou

Capitaine

Haddock

Tryphon

Tournesol

Dupont et

Dupond

Afrikaans

Kuifie

Spokie

Kaptein

Sardijn

Tertius

Phosfatus

Uys en

Buys

Duits

Tim

Struppi

Kapitšn

Haddock

Balduin Bienlein

Schultze und

Schulze

Engels

Tintin

Snowy

Captain

Haddock

Cuthbert

Calculus

Thomson and

Thompson

Arabisch

Tin Tin

Milou

Captain

Haddock

Bergel

Tik/Tak

Baskisch

Tintin

Milu

Haddock

Kapitana

Silbestre

Tornasol

Hernandez eta

Fernandez

Catalaans

Tintin

Milu

Capitŗ

Haddock

Silvestre

Tornassol

Dupont i

Dupond

Spaans

Tintin

Milu

CapitŠn

Haddock

Silvestre

Tornasol

Hernandez y

Fernandez

Deens

Tintin

Terry

Kaptajn

Haddock

Tryphon

Tournesol

Dupont og

Dupond

Fins

Tintti

Milou

Kapteeni

Haddock

Teofilus

Tuhatkauno

Dupont ja

Dupond

Grieks

Ten-Ten

Milou

Kapetaniť

Xantok

Tryphon

Tournesol

O Ntupon

O Ntupont

Indonesisch

Tintin

Snowy

Kepten

Haddock

Calculus

Thomson and

Thompson

Iraans

Tainetaine

Milou

Capitane

H‚dok

Tournesol

Douponte &

Doupon(t)e

IJslands

Tinni

Tobbi

Kolbeinn

Kapteinn

Vandratur

Skapti og

Skafti

Italiaans

Tintin

Milu

Capitano

Haddock

Trifone

Girasole

Dupond et

Dupont

Japans

Tan Tan

Snoui

Hadok

Sencho

Biikaa

Kyouju

Dyupon -

Dyubon

Maleis

Tintin

Snowi

Kepten

Haddock

Cuthbert

Calculus

Thomson

Thompson

Noors

Tintin

Terry

Kaptein

Haddock

Tryphon

Tournesol

Dupont og

Dupond

Portugees

Tintim

Milu

Capit‚o

Haddock

Trifolic

Girassol

Dupont e

Dupond

Zweeds

Tintin

Milou

Kapten

Haddock

Kalkyl

Dupont och

Dupond

 

Bron: Peeters, Benoit, De wereld van Hergť, Casterman 1990

 

kuifje, tintin, stripboeken, strips, comics