Charvillat ligt in de streek " Combrailles ",een heuvelachtig gebied in de Auvergne zo'n 50 km ten noordwesten van Clermont-Ferrand in het departement Puy-de-Dôme.

De Combrailles biedt een zeer gevarieerd landschap met veel loof- en dennenbossen, kronkelende rivieren en beekjes, pittoreske dorpjes met Romaanse kerkjes en karakteristieke boerderijen.

Het is hier waar de rivier de Sioule bergengtes heeft uitgehold en prachtige meanders heeft gevormd waardoor schitterende vergezichten zijn ontstaan. In het verlengde daarvan ligt het 450 ha grote stuwmeer " Les Fades Besserve ".

De Combrailles ligt bovendien aan de rand van het " Parc Régional Naturel des Volcans d'Auvergne " met zo'n 80 vulkanen, waarvan de Puy de Dôme de meest imposante is. Hier bevindt zich ook het pas gebouwde en prestigieuze themapark Vulcania, dat in het voorjaar van 2002 zijn poorten heeft geopend.
Het dorp St. Gervais d'Auvergne, in het hart van de Combrailles, beschikt over alle mogelijke faciliteiten zoals postkantoor, supermarkt, bakker, slager, apotheek, ect. en enkele hotels en restaurants.

De Combrailles is niet alleen geschikt als zomerverblijf.
In april, mei en juni zijn de bermen een groot veldboeket met overal het blauw van vergeet-mij-nietjes.
Eind augustus zijn de heggen beladen met supergrote en superzoete bramen en als die nauwelijks in de confiture verwerkt zijn begint de oogst van pruimen, peren en appels, gevolgd door de walnoten en kastanjes in oktober.
In de herfst zijn de vele loofbossen getooid in de meest schitterende kleuren die het effect geven van de " Indian Summer"
En voor wie het aandurft……het bos biedt onderdak aan vele, ook eetbare paddestoelen.
Bij twijfel echter wel altijd even bij de lokale " pharmacie " informeren of het een giftig exemplaar betreft!
Zelfs in het late najaar, winter en vroege voorjaar heeft de streek een bijzondere waarde, zeker voor de wat meer filosofisch ingestelde en rustzoekende mens.

Attracties:

Aan de rand van St-Gervais d'Auvergne bevindt zich een klein meer met strand om met kleine kinderen te recreëren terwijl op ca. 15 km rond de stuwmeren van Besserve des Fades.
De watersportmogelijkheden groter zijn. Ook kan hieromtrent verwezen worden naar het prachtige kratermeer " Gour de Tazenat ".
In de directe omgeving zijn nog vele andere attracties een belevenis waard. Wij noemen bijvoorbeeld de Gorges de Chouvigny, de ruïne vanChateau Rocher met zijn schitterende vergezichten over de rivier de Sioule, de hoogste Europese spoorbrug Viaduc des Fades, de Puy de Dôme met z'n uitzicht over het vulkaanlandschap, de wintersportplaatsen Mont Dore en Supperbesse, thermaalbadplaatsen als Châtel Guyon en Vichy en natuurlijk de hoofdstad van de Auvergne, Clermont-Ferrand met z'n bezienswaardige en gezellige binnenstad.

Actieve vakanties.

De regio biedt ook tal van mogelijkheden voor het houden van actieve vakanties zoals paardrijden door de heuvels, kanovaren en vissen op forel in de rivier de Sioule, parapenting en deltavliegen van de vulkaanberg Puy de Dôme, zogeheten ULM-vliegen (ultra light) en skiën in de wintersportgebieden van het Massief Central (1800 m).
Ook zijn er in de streek vele wandel- en fietsroutes uitgezet waar u met uitvoerige beschrijvingen geleid wordt door de mooiste landschappen.

Kortom: Een streek waar u na uw verblijf zeker nog eens terug wilt komen!


Charvillat