Home

Overveense legende
komt tot leven in lespakket

Uit het Haarlems Dagblad van 22 maart 2003

Een legende uit 1400 is in Overveen (vroeger Tetterode) tot leven gekomen: Bruno de Kluizenaar. Deze geheimzinnige man is momenteel te vinden in een zelfgebouwde hut achter duincentrum De Zandwaaier aan de Tetterodeweg. Bruno leeft alleen, omdat hij boete moet doen voor de fouten die hij in zijn leven maakte. En dat zijn er heel wat. De ergste vergissing was wel, en dat weet niemand, dat hij zijn dochter verkocht om zijn schulden te kunnen betalen.


Bruno de Kluizenaar was 'de Kluizenaar van Tetterode'. Overveen heette vroeger Tetterode. De legende van deze zonderling is gebruikt als basis voor een lespakket voor scholen. Bruno weet namelijk zoveel van de natuur, dat mensen bij hem met allerhande vragen terecht kunnen.

Bedenkster Hetty van Halder van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland vertelt: ,,Het is een mysterieuze man, die Bruno. Over zijn verleden zwijgt hij. Toch verklapt hij drie edelen uiteindelijk toch dat hij ooit ridder is geweest: Ridder Reinoud.''

Uit overlevering blijkt dat Reinoud een grote hartstocht had: gokken. Hij verloor keer op keer, en maakte grote schulden. Wanneer zijn vrouw sterft zijn de schulden zo hoog opgelopen dat hij naar een drastisch plan grijpt om toch aan geld te komen. Hij verkoopt zijn dochter Laura aan een rijke man. Ridder Reinoud kan weer in overdaad leven. Hij erft zelfs een groot vermogen als de man van Laura sterft.

Reinoud stoort zich aan niets, tot de ommekeer in zijn leven komt. Op een riddertoernooi verslaat hij een geducht tegenstander op een oneerlijke manier. Deze neemt wraak en belegert het slot van Reinoud. Maar Reinoud weet te ontkomen, gekleed als eenvoudig knecht. Tussen het gewone volk hoort hij hoe erg hij gehaat wordt. Zijn ogen worden geopend.

Reinoud krijgt berouw. Hij reist naar Keulen, waar Laura zich in een klooster heeft teruggetrokken en smeekt haar om vergiffenis. Hij wil voor zijn zonden boeten. Daarom trekt hij zich terug in een hut in de duinen van Tetterode. Hij wordt een eenvoudig mens.

,,Kluizenaar Bruno weet alles van de natuur en van dieren. Hij leert kinderen wat dieren moeten doen om te overleven, hoe zij zich voorplanten, een nest maken, waar ze slapen, wat ze eten'', zegt Van Halder.

In het lespakket van het Nationaal Park blijkt bovendien dat er nog iets verschrikkelijks is gebeurd. De dieren zijn hun geheugen kwijt geraakt. Waar wonen ze? Wat eten ze? Voor welk dier moeten ze oppassen om niet te worden opgegeten? Ze weten het niet. Kinderen moeten Bruno helpen die problemen op te lossen.

Een pissebed bijvoorbeeld, die leeft zijn leven het liefst op donkere, vochtige plekken. En de muis is nooit veilig: die geldt als voedsel voor tal van roofdieren. ,,Kinderen leren zo bijvoorbeeld hoe een voedselweb in elkaar zit'' zegt Van Halder.

Wie meer wil weten over dit lesprogramma voor scholen: duincentrum De Zandwaaier, telefoon 023-5411123.


Hein Flach

Zie ook:
De Kluizenaar van Tetterode
Het Zandvoortse veerhuisje