Home                                                              Test jezelf

 

Kleuren zien:

Alle kleuren zijn opgebouwd uit de drie grondkleuren rood, groen en violet. Zoals te zien is op het onderstaande plaatje.

Als je kleurenblind bent, ben je meestal alleen maar kleurenblind voor de kleuren groen, rood of blauw. Meestal ben je kleurenblind voor één kleur, maar je kunt ook kleurenblind zijn voor twee of drie kleuren.

Kleurenblind voor rood/groen komt het meeste voor. Je bent dan niet echt blind voor die kleuren maar je verwisselt deze kleuren heel makkelijk omdat je ze niet goed van elkaar kan onderscheiden. Bijvoorbeeld, groene (onrijpe) aardbeien kun je niet van rode (rijpe) aardbeien onderscheiden. Dit komt niet door een schakelfout in de bedrading (je oogzenuw), maar door een afwijking in het kleurpigment van de rood/groene kegeltjes (kleurgevoelige cellen op je netvlies).


 


Wanneer men geen rood kan zien, zal men het kleurenspectrum zo zien.


 

Wanneer men geen groen kan zien, zal men het kleurenspectrum zo zien.


 


Wanneer men geen blauw kan zien, Zal men het kleurenspectrum zo zien.

Meestal gaat het om een schakelfout van de kegeltjes die aangeboren is en gedurende het leven niet veranderd. Er is niets aan te doen. De afwijking is geslachtsgebonden erfelijk, zodat kinderen het van hun opa via de moeder kunnen erven.Voor sommige beroepen, Zoals piloot, schipper en treinmachinist is het goed kleuren kunnen zien een vereiste. Acht op de honderd mannen zijn kleurenblind en een op de tweehonderd vrouwen. Slechts een op de 20.000 mensen is monochromaat: hij/zij ziet alleen grijstinten. Een monochromaat ziet ook veel minder goed bij daglicht en is lichtschuw, omdat hij evenals een nachtdier alleen met de staafjes kijkt.
 


 

het kleurenspectrum van een monochomaat zal er ongeveer zo uitzien.

Vrijwel alle mensen met stoornissen bij het kleurenzien hebben een normale gezichtsscherpte en zijn niet lichtschuw. Ze kunnen alleen bepaalde kleuren (meestal rood en groen) niet goed van elkaar onderscheiden.

Je kunt zelf testen of je kleurenblind bent door naar de volgende plaatjes te kijken.
 

Als je de getallen ziet ben je in ieder geval niet kleurenblind voor rood en groen.