Organist Ties Wildeboer

Links naar verschillende orgelsites.


Dit is de orgel-homepage van Ties Wildeboer, organist te Appingedam (Gr.)

Welkom op de orgelpagina!!!!

Even iets over mijzelf en mijn orgelactiviteiten:

Ik ben als organist verbonden aan de Gereformeerde kerk (Vrijg.) te Appingedam (daar staat een electronicum)  en de Nederlands Hervormde kerk te Onderdendam (G.W. Lohman orgel uit 1841). Daarnaast ben ik voorzitter van district I (Groningen en een gedeelte van Drenthe) van de Vereniging van Gereformeerde Kerkmusici (V.G.K.),  en ben ik actief als bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Organisten Vereniging (K.N.O.V) district Groningen.

De activiteiten van K.N.O.V district Groningen kunt u bekijken door op "Links"  te klikken: 

De activiteiten van V.G.K district 1 (en meer!!) vindt u op de webpagina van de Vereniging van Gereformeerde Kerkmusici[IMAGE]


Het Schnitger-Hinsz orgel in de Martinikerk te Groningen.


U kunt hier midi-files van Bach en Scarlatti downloaden/beluisteren. Van Bach: Variaties over ''Altijd is Kortjakje ziek'', en van Scarlatti: Een Sonatedeel. Ook kunt u luisteren naar een van de bekendste orgelwerken van Bach in MIDI formaat, te weten de opening en afsluiting van de zogenaamde 'Grote Orgelmis', Het Preludium en Triple-Fuga in Es-Dur, St Anne, BWV 552.


Mijn orgelopleiding startte in 1983 bij muziekschool Henk Rozeboom in Uithuizen. Ik kreeg van zowel Henk als Jose Rozeboom les. De orgelopleiding hier was gericht op het populaire genre, zowel pop als klassiek. Naast orgel, kon je er nog lessen volgen in Accordeon, gitaar en keyboard. De muziekschool bestaat nog steeds, en veel mensen volgen er hun lessen.

Vanaf 1989 studeerde ik aan de gemeentelijke muziekschool Eemsmond bij Teun Juk.
Tot begin 1995 had ik les bij hem, toen moest ik "onder de wapenen". Momenteel is Juk woonachtig te Emmen.
Ook deze muziekschool bestaat nog steeds, men krijgt op orgel les in de Gereformeerde kerk vrijgemaakt in Uithuizermeeden, op het 'Mense Ruiterorgel' uit 1985. Docent is momenteel Henk Koster. Naast orgelles geeft hij ook pianoles. Hij is woonachtig in Winsum, en organist van de Gereformeerde kerk aldaar.

Noord Nederlandse Orgelacademie (N.N.O.A.)

Per 01/09/1997 ben ik student aan de Noord Nederlandse Orgel Academie te Groningen, en studeer ik orgel, improvisatie en gemeentezangbegeleiding bij Stef Tuinstra. De lesplaats is variabel, maar meestal heb ik les in de Nieuwe kerk te Groningen, met een heel fraai Timpe-orgel uit 1830/1831. Dit instrument heeft 3 klavieren, Hoofdwerk, Rugwerk, Bovenwerk en Vrij Pedaal. Ook heb ik geregeld les in Midwolda op het al even fraaie Hinsz-orgel uit 1772, en ook het orgel van Noordwolde, Huis (1639)/Freytag (1802), is een veel gebruikt lesinstrument. Het orgel werd voor de restauratie al als lesinstrument gebruikt, en nu na de zeer geslaagde restauratie door de firma Mense Ruiter in 2006 is orgelles krijgen op dit instrument een waar feest. Ook het Arp Schnitgerorgel uit 1701 in Uithuizen, wat in 2001 zeer fraai werd gerestaureerd, wordt als les-instrument gebruikt. Stef Tuinstra was bij beide restauraties betrokken als adviseur.Een foto van het Uithuizer orgel ziet u hier:


Bij de Noord Nederlandse Orgelacademie vinden ook geregeld luistercursussen plaats. Niet alleen met orgelmuziek, maar ook met andere, vocale en instrumentale muziek, welke aanwijsbaar een relatie met orgelmuziek hebben. In 1998 bijvoorbeeld werd de zogenaamde "Stylus Phantasticus" behandeld, de zogenaamde "fantastische stijl", welke door componisten als Buxtehude, Tunder, Reincken en anderen werd gehanteerd. In 1997 kwamen de werken van J.S. Bach aan de orde. Er wordt bij zo'n luistercursus gediscussieerd over deze materie, wat vaak heel interessante ontdekkingen oplevert. Vergelijkingen worden getrokken tussen de vocale en de instrumentale muziek. Ook beluisteren we dan verschillende uitvoeringen/interpretaties van orgel - en andere muziek.

De cursussen vinden in principe steeds zaterdagsochtends plaats van +/- 9:30 tot 12:30 uur.
Plaats: Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof 1, Groningen
Docent: Stef Tuinstra.

Voor meer info omtrent de luistercursussen of aanmelding als leerling kan men contact opnemen met de NNOA. Telefoonnummers, Faxnummer, en e-mailadres staan hieronder:

Stef Tuinstra (organist, clavecinist, orgelbouwadviseur, docent)

Tel: 050-5490337
Fax: 050-5491944
Mob: 06-53523779
e-mail: stuinstra@nnoa.nl [IMAGE] (Klik op het bewegende plaatje om e-mail te versturen naar de orgelacademie.)

U vindt de internetpagina van de Noord Nederlandse Orgel Academie op: http://www.nnoa.nlAls organist was ik verbonden aan de ''Goede Herderkerk'', de Geref. kerk vrijgemaakt met het Fonteyn en Gaal/Kaat en Tijhuis orgel uit 1975/1995 te Uithuizen. Het orgel is te bezichtigen en te bespelen tijdens de Open Orgeldag welke jaarlijks plaatsvindt. Momenteel ben ik organist van de Geref.kerk (vrijg) te Appingedam, hier bevindt zich geen orgel maar een electronium (Johannus). In de toekomst betrekken wij de voormalige Gereformeerde kerk, daar bevindt zich een orgel van Pels (1949) dat in 1969 is uitgebreid door Verschueren. Het bezit 24 registers.

Tevens ben ik voorzitter van district 1 (Groningen) van de Vereniging van Gereformeerde Kerkorganisten. Zie hun link: VGK, en bestuurslid van district Groningen van de Koninklijke Nederlandse Organisten Vereniging (K.N.O.V), zie ook hun link: http://www.hetorgel.nl

Documentatie van het orgel van de ''Goede Herderkerk Uithuizen'' (in Word 97 formaat) kunt u hier downloaden. [IMAGE]

Ook ben ik 1 van de organisten van de Ned. Herv. kerk te Onderdendam (Lohmanorgel 1841, gerestaureerd 1997 door S. Steendam)
Verder val ik nog wel eens voor andere organisten in, o.a. Uithuizermeeden, Ned.Herv kerk op het Hinszorgel (1785) en Zeerijp Ned.Herv kerk (1651/1979, T.Faber/S.Blank/B.Edskes). Indien u eens op het 2 klaviersorgel met vrij pedaal in de "Goede Herderkerk" wilt spelen, kunt u mij een e-mail sturen of mij bellen:

Mobiele Telefoonnummer: 06-51515196 Of via e-mail: tieswildeboer@home.nl

Foto's van de auteur van deze pagina


Hieronder treft u foto's aan waarop ik de historische orgels van Krewerd en Zeerijp bespeel. Met bijzondere dank aan Sebastiaan Levering voor het inscannen van de foto's.

Foto 1: Het orgel van Zeerijp (1651, T.Faber, 1979 reconstructie B.Edskes, S. Blank)  
Foto 2: Het orgel van Krewerd (1531, bouwer onbekend, restauratie 1975 A.H. de Graaf.). Dit is het oudst bespeelbare orgel in de provincie Groningen en is tevens een van de oudste orgels van ons land. Het is dus gebouwd in de tijd dat Maarten Luther (1483-1546) leefde !! 

[IMAGE]  Foto 1. [IMAGE]  Foto 2.


Foto 1: Hier bereid ik me voor om te spelen op het orgel van Zeerijp.
Foto 2: Op deze foto bespeel ik het historische orgel in Krewerd.  

Deze foto's zijn gemaakt op de open orgeldag, op 8 mei 1999. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij iedere organist in Nederland zich kan opgeven om een of meer historische orgels in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe te bespelen. U kunt meer informatie verkrijgen bij de Stichting Hinszorgel Leens, Telefoon: 0595-571677. In 2000 vond deze orgeldag plaats op zaterdag 13 mei. Een orgel dat in 2000 voor het eerst mee heeft gedaan is dat van de Geref. Vrijg. "Goede Herderkerk" te Uithuizen, waar ondergetekende organist is geweest.  In 2002 vond de Open Orgeldag plaats op zaterdag 11 mei. Nieuwe Orgels waren o.a. Geref Kerk Wildervank (E.F. Walcker en Co 1913), en Niehove (Waelckens 17e eeuw/Wenthin 1816). In 2004 heb ik opnamen gemaakt op de Open Orgeldag op 8 mei, o.a. de orgels van Veendam GK, Wildervank GK, Nieuw-Scheemda NH kerk, en Appingedam Nicolaikerk zijn opgenomen (werk van Reger, Karg-Elert, Bach, Kaufmann,Scheidemann, Pachelbel)

Op zaterdag 5 juli 2008 bezocht V.G.K district I 2 historische Von Holy orgels in Marienhafe en Dornum. Het verslag vindt u hier

Meer foto's en filmpjes van deze excursie vindt u als u hieronder klikt op Links

Bent u ook ergens organist? Neem dan gerust eens contact met me op, e-mailadres en telefoonnummer staan op deze pagina.