earth
<img src="http://members.home.nl/timy/cooltext1181731.png" width="800" height="60" alt="" border="0" align="middle">

 


Reisverslag van Rondreis door China

In de zomer van 1999 heb ik met Djoser een rondreis door China en Tibet gemaakt. Op deze pagina wil ik het reisgedeelte door China beschrijven en voor het gedeelte van de reis door Tibet heb ik een aparte pagina gemaakt. De foto's die in het verslag staan, kunnen worden vergroot door er op te klikken. U komt weer terug bij het verslag door op de foto te klikken.

tempel van de Hemelse Vrede De reis begon in de hoofdstad Beijing. Het hart van de stad is het bekende Tiananmen plein, het plein van de Hemelse Vrede. Midden op het plein staat het mausoleum van Mao. Aan de rand van het plein is de Verboden Stad, het enorme complex van paleizen en andere gebouwen, waar de voormalige keizers van China met hun gevolg hebben gewoond. De gebouwen zijn kleurig en de daken zijn versierd met allerlei dieren en andere ornamenten. Naast de Verboden Stad ligt het Beihai-park. Een groot en mooi park waar de inwoners van Beijing hun vrije tijd door kunnen brengen. Er wordt gewandeld, geroeid op het meer en gemediteerd. Er zijn natuurlijk vele tempels in de stad. In het zuid-oosten van de stad staat de Tempel van de Hemelse Vrede. Deze tempel is bestaat uit verschillende gebouwen en heeft een groot altaar. Alles is in de opperste symmetrie gebouwd. In het noord-oosten staat de zogenaamde Lama-tempel. Hier wordt het lamaïstisch boeddhisme beleden. Er staat een groot boeddha beeld van 26 meter hoog, waarvan 18 meter boven de grond en de rest onder de grond. Ook op het culturele vlak is er van alles te doen. Wij zijn een avond naar een opera geweest. Er werden 3 kleine voorstellingen gegeven, waarbij de spelers kunstig beschilderd zijn en kleurige kostuums dragen. De voorstellingen zitten vol acrobatische toeren en schijngevechten.
Een stukje buiten de stad ligt de Chinese Muur, het immense bouwwerk dat China tegen invallen uit Mongolië moest beschermen. Vele stukken zijn vervallen of onbegaanbaar, maar enkele stukken zijn gerestaureerd, zodat je er op kunt lopen. Wij zijn naar het stuk muur bij Badaling geweest, ongeveer 100 km buiten de stad. Het is een gigantisch gezicht als je op de muur staat. Voor de hoger gelegen gedeelten moet je een paar trappen bestijgen met zeer hoge treden. Maar het uitzicht daar is echt wel een beloning. Nadeel is wel dat je ook nog terug moet. Een andere bezienswaardigheid in de buurt zijn de Ming graven. Hier liggen de vorsten van de Ming dynastie in tombes begraven, met al hun kostbaarheden. Als laatste zijn wij naar het zomerpaleis geweest. Dit paleis is gebouwd voor de keizerin van China en heeft een schat aan kunst en antiek meubilair. Het is rond een meer gebouwd waar je een boottocht op kunt maken. Verder zijn er allerlei tempeltjes en paleizen en ook een prachtig beschilderde wandelgallerij.
De volgende plaats was Xi'an. De stad was in het verleden het startpunt van de Zijderoute, wat nu nog goed te zien is. De stad heeft een grote islamitische wijk met een grote moskee met bijgebouwen. De wijk ligt achter de Drumtoren. Het beste uitzicht over de stad heb je vanuit de Klokkentoren. De gehele stad is omgeven door een gerestaureerde stadsmuur. Even buiten de muur liggen de Kleine- en Grote Wilde Gans Pagode, beide karakteristieke chinese gebouwen.
30 km buiten de stad is het beroemde terracotta-leger van keizer Qin Shi Huangdi. Het leger is 22 eeuwen geleden gemaakt ter bescherming van de verderop gelegen grafheuvel en telt 3 putten met in totaal 8000 beelden van soldaten, paarden en wagens. In de eerste put stond voornamelijk voetvolk, in de 2e put voetvolk, boogschutters en wagens met paarden en in de 3e put de veldheer met zijn gevolg. De beeldengroep is in het verleden gevonden door Mongoolse strijders, die alle beelden kapot hebben geslagen. Daarna zijn de beelden pas weer in 1974 gevonden en sindsdien wordt er gewerkt aan de restauratie.
Onze reis ging hierna naar tibet. Het verslag over dit stuk van de reis kun je op lezen op de pagina over tibet.
Terug in China kwamen we aan in Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan, die bekend staat om zijn zeer pittige keuken. Chengdu is al een zeer oude stad, maar oude gebouwen of overblijfselen uit die tijd zijn er niet meer. Op de plaats waar het keizerlijke paleis stond, staat nu een standbeeld van Mao. In het hart van de stad ligt het Volkspark. Er is wel het Wunzou klooster, een oude boeddhistische Manjusri-tempel met een grote theetuin. Ook het academische ziekenhuis is te bezoeken. In de omgeving zijn een paar andere dingen te bezoeken, zoals het Panda onderzoekscentrum en het Klooster van het Kostbare Licht. In dit klooster staan ongeveer 500 boeddha-beelden en een oud theehuis.
Het volgende stadje op onze reis is Lijiang. Lijiang heeft een modern en een oud centrum, gescheiden door de Yu-rivier. Het oude centrum is rond de pagode gebouwd en heeft vele grachtjes en steegjes. In de stad is de Zwarte Draken Vijver, een park met veel kunstvoorwerpen, opgebouwd met serviesgoed en bestek. Het hart van het park is uiteraard een vijver. In het park zijn kiosks waar de traditionele chinese muziek en zang wordt gespeeld.
Het dorpje Dali ligt tussen de Cahgshanbergen en het Erhai-meer. De omgeving is er rustig en daardoor geschikt voor een rustige dag. je kan met de paardentaxi naar de Drie Pagodes of met de kabelbaan naar boven om een tempel te bezichtigen en te genieten van het uitzicht. Bij de tempel begint ook de Dong Van Feng; de "Cloudy Trail". Dit is een wandelroute rond de berg met allerlei schuilplaatsen en gebedsplaatsen.
In Kunming is het Stenen Woud van Lunan populair bij de Chinese dagjesmensen. Dit is een groot gebied met allerlei grillige rotspartijen, die in de loop der tijden over zijn gebleven van een rotsmassief. Een prachtig bewijs van wat de natuur klaar kan spelen als het de tijd krijgt.
Yangshuo ligt te midden van de rijstvelden. Het gebied is per boot of op de fiets te verkennen, want het is redelijk vlak. Maanheuvel is een rotsformatie in de vorm van een halve maan, waar je via steile trappen en paden naar toe kunt lopen. Bovenop de heuvel heb je uitzicht over het hele gebied. 's Avonds kun je naar een demonstratie vissen met aalscholvers kijken.
De volgende stad, die we bezochten op onze reis, was Guangzhou, in het westen ook wel bekend als Kanton. Deze wereldstad is van oudsher een bekende handelsplaats en heeft nog steeds een grote moderne haven. Verder is het ook bekend om zijn keuken. Werkelijk alles wat leeft verwerken ze hier in gerechten. Alle ingrediënten voor deze gerechten kun je kopen op de Quinping markt; verschillende soorten dieren tot de bijbehorende kruiden en specerijen.
Onze laatste stop op de reis was Hong Kong. Met de Turbo Catamaran is het ongeveer 11/2 uur varen. In Hong Kong kun je je met de metro verplaatsen van Kowloon op het vaste land naar Central Island, waar het zakendistrict is. Je kan ook met kleine veerbootjes de oversteek maken naar Central Island of naar andere kleine eilandjes. Op Central Island kun je met de dubbeldeks bus of -tram naar Peak Hill, waar je met een bergtreintje naar boven kan. Bovenop heb je een mooi uitzicht, mits het niet bewolkt is. De bewolking kan zeer snel opkomen. Een gezegde in Hong Kong is, dat je alle seizoenen in 1 dag voorbij kan zien komen.
Theater Zomerpaleis
Gallerij Zomerpaleis
Badaling - Chinese Muur
Xian - Terracotta Leger
Dali - Drie Pagodes
rijstvelden
Hong Kong
Hong Kong
  naar de fotopagina van China   terug naar boven