<img src="cooltext1181731.png" width="800" height="60" alt="" border="0" align="middle">

Perú
(De foto's zijn te vergroten door aan te klikken; u komt weer terug bij het verslag door op de foto te klikken.)

Cuzco Het reisgedeelte in Perú begon voor ons in het plaatsje Cusco, een oude Inca hoofdstad. Het centrum van de stad is , zoals in veel Peruaanse stadjes, de Plaza de Armas. Het plein heeft vele restaurants en er staat een kerk en de kathedraal. 's Avonds is het plein mooi verlicht en kun je ook het christusbeeld boven de stad goed zien. De kathedraal stond in de steigers, maar de pracht en praal was nog goed zichtbaar. Vele gouden altaren en houtsnijwerk worden door de katholieke Peruanen veelvuldig bezocht. Ook worden op het plein voor de kathedraal af en toe open-lucht missen opgedragen. Het Inca museum heeft veel gebruiksvoorwerpen en geeft een goede indruk hoe het leven van de Inca's was.
In de omgeving van Cusco zijn nog een aantal overblijfselen van Inca-bouwwerken. Van de meeste is de functie niet helemaal duidelijk, maar het lijken vooral offerplaatsen en verdedigingswerken. De afstand tussen de verschillende plaatsen is makkelijk te voet te doen, maar de weg naar boven hebben we met een taxi gedaan. De eerste ruïne was Tambomachay. Van daar af zijn we gaan lopen naar de andere ruïnes, zoals Puka Pucara, Leqo, Q'enqo en uiteindelijk naar het fort Sacsayhuaman. Iets verder van Cusco ligt het archeologische park van Pisaq. In deze vallei liggen enkele oude Inca koningen begraven. De ruïnes waren allemaal in perfecte symmetrie gebouwd. Ook de vesting Ollantaytambo was perfect gebouwd en nu ook goed opgeknapt. In Chinchero is, voor de liefhebbers, een kerk met aparte muurschilderingen.
Het meest bekende in Perú is natuurlijk Machu Picchu. Enkele uren met het bergtreintje van Cusco naar Aquas Calientes (als de trein niet uit de rails loopt) en vandaar uit met de bus naar boven of te voet natuurlijk. Machu Picchu was een verborgen stad waar nog steeds niet veel over bekend is. Het bestaat uit een wirwar van steegjes en trappen. De gebouwen zijn in prima staat. Vanaf de Inca trail kom je binnen door de Zonnepoort. Vanaf de zonnepoort is het nog maar een stukje lopen om een fantastisch uitzicht over Machu Picchu te hebben, als het niet bewolkt is tenminste. Als het wel bewolkt is, zie je geen hand voor ogen en dat kan de hele dag aanhouden.
De reis werd besloten in de huidige hoofdstad Lima. Lima bestaat uit een groot aantal wijken. Het historische centrum heeft veel opgeknapte gebouwen, zoals de kathedraal en de ambtswoning van de bisschop, het stadhuis en het presidentieel paleis. Opvallend zijn de geadopteerde balkonnetjes aan de huizen. Prive personen of bedrijven kunnen een balkon adopteren en dit balkon wordt dan opgeknapt. Een stukje buiten het centrale plein ligt het monumentale klooster van San Francisco de Lima. Het klooster heeft een zeer uitgebreide bibliotheek met de oudste boeken van Perú. Hier bevinden zich ook de eerste boeken over de Inca's, geschreven door de Spanjaarden. Voordat de Spanjaarden aan land kwamen, bestond er geen geschreven taal. Ook zijn er catacomben onder het klooster. Hierin vind je allerlei graven, waarin de gewone bevolking vroeger werd begraven. In de graven zijn dus geen kostbaarheden gevonden, maar alleen botten. Het unique aan de graven is, dat de gewone mens ook begraven werd en dat was niet gebruikelijk in die tijd.
Aan zee ligt de wijk Miraflores. In deze wijk wonen de rijkere burgers en dat kun je meteen zien als je de wijk binnen rijdt: luxe huizen en veel bewaking. Ook staan hier luxe kantoorgebouwen en een luxe winkelcentrum. Het winkelcentrum ligt bijna aan zee; er ligt alleen een weg tussen en 100 meter hoogteverschil. Dit hoogteverschil kun je overbruggen door 10 km om te rijden of om via de trappen en een steil zandpad af te dalen (en te beklimmen natuurlijk). Het zeewater is in september te koud om te zwemmen (8°C).
Machu Picchu
Machu Picchu
Lima
Lima
  naar de fotoindex naar reisverslag Bolivië naar boven