<img src="http://members.home.nl/timy/cooltext1181731.png" width="800" height="60" alt="" border="0" align="middle">

Reisverslag van Rondreis door Rusland

In augustus 2013 heb ik met een rondreis door Rusland gemaakt met de BAM Express. De foto's die in het verslag staan, kunnen worden vergroot door er op te klikken. U komt weer terug bij het verslag door op de foto te klikken.

Bloedkerk maandag 29-07-2013 Sint Petersburg
Vandaag om 7 uur opgehaald door mijn ouders en naar Düsseldorf Airport gereden. Ruim op tijd op het vliegveld en de tas gewoon aan de balie in moeten checken. Thuis inchecken heeft dus weinig nut gehad. Op Moskou moet ik een paar uur later overstappen. Toen door naar St. Petersburg. Op het vliegveld stond gelijk de chauffeur, Stanislav, al klaar bij de aankomsthal, om mij op te vangen. Hij begon in het Engels, maar al gauw bleek, dat hij een paar standaard zinnen uit zijn hoofd had geleerd en verder geen Engels kon. Naar het hotel gereden en ingechecked op de 3e verdieping zonder lift. De kamer was nog een verdieping hoger. Een cel midden in het gebouw, met 2 bedden, maar zonder raam en zonder airco. En dat terwijl het buiten rond de 30 graden is. De wc en douche was een gang terug. Er was wel wifi, dus gauw een email naar thuis gestuurd en het op een lopen gezet in de stad. Verschillende straten gelopen en uiteindelijk een pizza met bier gegeten. Via Nevski Prospect weer terug naar hotel gelopen en naar bed.

dinsdag 30-07-2013 Sint Petersburg
Vandaag opgegaan en onderweg naar de Hermitage ontbijt gekocht, een of andere brood schijf, gevuld met kaas. Naar de Hermitage gelopen en er doorheen. Veel mooie zalen met heel veel schilderijen en meubels en voorwerpen. Een paar uur ouder kwam ik eruit en ben ik doorgelopen naar het Paul en Peter fort. Kaartje gekocht voor alleen de kathedraal en het gevang. Daarna gegeten in de vreet schuur. Leek aan de buitenkant een leuk restaurant, maar het was een balie met een beperkte keus en een sjagerijn van een serveerster. Het eten zelf ging wel en ik moest toch even zitten. Na het eten naar de kerk van het heilig bloed met de kleurige koepels. Toen met de metro naar de zuidkant van de stad. Daar op de Moskou laan rondgelopen en koffie met taart gegeten en cola gedronken. Door naar een ander metrostation en met de metro naar een andere kathedraal. Later bij een sushi-restaurant gegeten en verder gelopen. Onderweg zag ik de blauwe koepels van nog een andere kathedraal, dus daar nog even op af. Uiteindelijk met de metro naar het hotel en vlak bij het hotel nog gauw een broodje en drinken gekocht voor morgen vroeg.

woensdag 31-07-2013 Sint Petersburg
Vandaag vroeg eruit om naar het Petershof te gaan. Uitchecken uit het hotel, maar de bagage kon nog wel blijven. Toen werd ik opgehaald door Marina, een leuke jonge meid, die goed Engels kan en zelfs een beetje Nederlands vanwege haar werk onder een Nederlandse baas. Samen met de metro naar de bus en met de bus naar het Petershof, 30 km buiten de stad. We waren daar ruim op tijd voor het opstarten van de fonteinen. Daarna een rondje gelopen door het park en langs de Finse baai. In het kleine paleis van Catharina geweest en een showtje waterpret, om toeristen nat te maken. Koffie gedronken bij de pier en toen weer met de bus terug naar de stad. Met de metro terug naar het centrum, onderweg afscheid genomen van elkaar en met de metro naar een ander deel gegaan. Langs de moskee gelopen en langs het stadion. Weer over de zoveelste brug en bij de McDonalds gezeten, vanwege de wifi. Met de metro terug richting het hotel, maar gelijk doorgelopen naar een Japans restaurant in een zijstraat van Nevski. Daar iets kleins gegeten en op den duur terug naar het hotel om de bagage op te halen. Alleen onderweg nog water kopen. Straks word ik naar de trein gebracht.

donderdag 1-8-2013 Moskou
Vannacht met de trein van Sint Petersburg naar Moskou. De chauffeur heeft me alleen naar het station gebracht en kon geen parkeerplaats vinden, dus ik moest zelf het perron vinden. Maar het is gelukt. De trein was mooi op tijd en mijn mede passagiers waren een Russische echtpaar en een zakenman. Gelukkig konden we vlug gaan slapen en werd het geen nachtbraken. Goed geslapen en op het station van Moskou opgehaald door een jongen. Naar het hotel en eerst gedoucht. Toen met de metro de stad in. Het Kremlin was dicht op donderdag, maar ik kon wel in de St. Basilbasiliek. Best mooi van binnen. Door Moskou gelopen langs verschillende gebouwen, Kremlin, Bolshoi theater, kathedraal van Christ Savior en het Gorki park. Ook een paar metrostations gedaan met versiering. 's middags duur gegeten op het Rode plein en 's avonds nog vééél duurder. Aan mijn knie te voelen, heb ik al veel te veel gelopen, maar het moet maar, zolang mijn been er nog niet afvalt. Er valt nog zoveel te zien.

vrijdag 2-8-2013 Moskou
Vandaag na het ontbijt naar het Kremlin. Bij de kassa was het al aardig druk, maar dat schoot nog wel op. Om bij de ingang naar binnen te gaan, duurde iets langer. Maar uiteindelijk was ik binnen en kon ik naar de schatkamer. Veel te zien, veel goud en zilver. Weer buiten richting de verschillende kerken. Ook voor die gebouwen hadden ze nog genoeg materiaal om uit te stallen. Buiten stonden dan nog het Tsaar kanon en de Tsaar klok. Langs verschillende gebouwen gelopen en op den duur eruit en naar het Rode plein, waar het festival van de navy was. Er stond zeker wel 100 man te kijken voor het podium. Daarnaast was er het dubbele aan politie en andere ordetroepen. Maar weer verder gelopen, hoewel mijn knie het niet leuk vond. Koffie gedronken met een tosti en een tijdje gezeten. Door allerlei straatjes naar het postkantoor gelopen en een aantal kaarten op de post gedaan. Weer veel te ver gelopen en toen een behoorlijke tijd bij de McDonalds gezeten om die knie weer een beetje rust te geven. Toen op zoek naar avondeten. Uiteindelijk op het Bolotny eiland terecht gekomen en bij een Georgiër terecht gekomen. Ze hadden niet wat ik in eerste instantie besteld had en ze brachten gewoon iets anders. Het was lekker. Toen weer naar de metro en naar het hotel.

zaterdag 3-8-2013 Moskou
Vandaag rustig aan opgestaan en eerst ontbeten. Daarna alles ingepakt en uitgecheckt en een rondje in de buurt gedaan. Veel gezeten op bankjes, hekjes en zo. Boodschappen gedaan voor in de trein en een kebab gegeten. Daarna nog op een bankje gezeten voor de afwisseling en toen nog een tijdje in de lobby zitten wachten. Toen kwam Dmitri mij ophalen om mij naar het station te brengen. Ruim op tijd op het station en hij kwam helemaal mee naar binnen om de weg te wijzen. In de trein kwam een vrouw met 2 kinderen bij mij in de coupé. Zij kwam erachter, dat ik geen woord Russisch kon en ze draaide zich om en heeft me verder niet meer aangekeken. Dus maar naar de restauratiewagen om een hapje eten. Een salade en soep en een stoofpotje. Smaakte best goed. Later kwam er nog een Nederlandse Baobab groep in de restauratie wagen en die schoven bij mij aan.

zondag 4-8-2013 Jekaterinburg
Treindag, dus uitslapen en een beetje op de gang en in de coupé rondhangen. Ontbijt en lunch van mijn eigen gekochte brood en worst. Weinig contact met anderen en ik zag de Russen zelf ook geen contact onderling maken. In Jekaterinenburg is het weer 2 uur tijdverschil. Op het station van Jekaterinenburg stond Maria me al voor de deur op te wachten. De baas Konstantin heeft eerst 2 Engelsen naar het hotel gebracht en toen doorgereden naar mijn hotel. Voor de dag van de excursie had hij nog 3 anderen, dus aan mij de vraag of ik dat goed vond. Geen probleem natuurlijk. Hoewel, eigenlijk kan ik het pas achteraf beoordelen. De tijd zou ook vroeger worden en als toegift een lunch. Maar goed, eerst toch wat gaan eten in het restaurant naast de deur op het terras.

maandag 5-8-2013 Jekaterinenburg
Vandaag een vrije dag in Jekaterinenburg. Na het ontbijt de stadstour langs de rode lijn gedaan. Door het hele centrum hebben ze een rode lijn getrokken, die langs alle bezienswaardigheden komt. De lijn opgepikt bij de opera en toe langs de kerk waar eerst het huis stond, waar de tsarenfamilie vermoord is. Daarna langs de houten huisjes en langs het water en verschillende andere bezienswaardigheden. Na het rondje naar het mineralenmuseum, waar de man verschillende stenen had liggen. Best veel stenen, maar uiteindelijk ook maar een paar soorten, want er zaten veel dubbele tussen. Lunch in het tentje in het plantsoen, niet veel soeps, maar het vult weer even. Daar heb ik besloten om naar het meer te lopen. Helemaal buiten het centrum tussen de woonflats het bos in en naar het meer. Stukje langs gelopen en weer verdere gelopen naar een uitgang van het gebied. Daar bleek een tramhalte te zijn, dus met het trammetje terug naar de stad. Cola gedronken bij het Sky café met een uitzicht van lik me vestje, toch nog gauw een pizza erbij en weer weg uit die ballentent. Tijdje in het park langs het water gezeten en toen op zoek naar iets van dessert en koffie. Terrasje met ijs en koffie en bier gevonden. Alleen bleken ze alleen Budweiser bier te hebben ( uit Tsjechië, dat wel ) light of donker. Dus het donkere maar gekozen en zelfs dat was niet lekker ( zuur ). Die moest dus afgeblust worden ( en niet met water ).

dinsdag 6-8-2013 Jekaterinenburg
Vanmorgen opgehaald door Konstantin en samen 3 Ierse meiden opgehaald voor de excursiedag. De toer ging eerst naar het monument voor de gevallen Duitsers, die veroordeeld waren door Stalin. Toen door naar het Eurazië monument met de grenslijn. Champagne gedronken en een oorkonde als bewijs gekregen. Door naar het klooster en de kerken op de plaats van de mijn, waar de tsarenfamilie eerst gedumpt is geweest. 6 mooie kerken ( de 7e is afgebrand ) en een aantal standbeelden. Toen door naar de plaats, waar ze uiteindelijk begraven waren door de bolsjewieken. Dat is maar een kleine herdenkingsplaats, maar wel met veel muggen. Terug in de stad naar een restaurant met typisch Russisch eten. De zoon van Konstantin was daar ook. Toen zelf terug naar het hotel en wat boodschappen gedaan. In het hotel nog een keer gedoucht en de tas ingepakt. Weer gegeten bij de buren. Deze keer was het best veel en zeer lekker. Later naar de trein gebracht en deze keer in een coupé met 2 Oostenrijkse jongens, Markus en Paul en een Russisch meisje, Vlada. Nog even een biertje en dan toch maar slapen, denk ik.

woensdag 7-8-2013 Novosibirsk
Lange dag in de trein. Weinig te beleven. Nog even John gefeliciteerd met zijn verjaardag en via de tablet gepraat met Elena in de coupé. ‘s Avonds na inchecken in het hotel nog even een rondje lopen rond het hotel en frisse lucht op te snuiven, dacht ik. Alle electronica moest aan de stekker, dus die heb ik maar in het hotel gelaten en ben ik "light"op pad gegaan. Het zou toch maar een klein rondje worden. Alleen heb ik ergens een afslag gemist en zo werd het een hele grote ronde van 3 uur. Rond 3:45 uur weer in het hotel en naar bed.

donderdag 8-8-2013 Novosibirsk
Vandaag echt de stad bekeken vanaf het hotel naar de grote centrale weg en die helemaal aflopen tot aan de kathedraal. Toen lunch op de bovenste verdieping van een winkelcentrum en met de metro naar het eindpunt aan de andere kant van de rivier. Teruggelopen over de brug en toen langs de rivier over de kermis. Later weer met de metro terug naar het centrum en rustig naar een restaurant op zoek gegaan, wat in de Lonely planet gids beschreven stond. Alleen die is er niet meer, maar aan de andere kant van de straat was een Balkan grill restaurant, niet echt goedkoop, maar wel heel goed en lekker. Dus toch weer financieel de beest uitgehangen. Vroeg naar het hotel en lekker in bad gelegen en op tijd naar bed.

vrijdag 9-8-2013 Novosibirsk
Vandaag een lange niksdoendag. Na het ontbijt eerst de tas ingepakt en na uitchecken de tas beneden in een aparte ruimte gezet. Met de metro de stad in richting dierentuin. Toch maar niet naar binnen gegaan. Terug richting de stad en toen was het lunchtijd in de glazen bol, waar een koffie café in zat. Toen nog een tijd in het park voor de opera gezeten en langzaam richting hotel gelopen. Toch maar weer een ander rondje gelopen en daar kwam ik Elena uit de trein tegen. Ze bleek daar te wonen in een van de woonblokken. Gegeten bij de KFC en daar ook nog een ijsje en koffie genomen. Water en kefir gekocht en de tas opgehaald en naar het station. Daar ook weer lang wachten, maar uiteindelijk konden we naar de trein. Ook deze provodnitsa snapte weer niks van mijn kaartje, maar ik mocht er wel in. In de coupé kwam een familie met een kleine jongen Makka met moeder Anna en vader Sergeym. De jongen is 4 en nog te jong, om een eigen bed te krijgen. Misschien stapt er onderweg nog iemand in, maar ik moest wel het beddengoed van het bovenste bed nemen, dus misschien nog niet vannacht.

zaterdag 10-9-2013 Krasnojarsk
Vanmiddag met de trein aangekomen en naar het hotel gebracht. Na even bijgekomen te zijn, gauw even de stad in. Eerst gegeten op het plein bij een shashlik tentje en toen langs de rivier gelopen. Daarna richting de medische universiteit en daar een voorstad in. Even schuilen voor een stortbui en toen door verschillende woonwijken om toch een stuk terug te moeten om naar de kapel van het 10 roebel biljet te komen. Vanaf daar de berg af en terug in de stad op zoek naar eten. Langs de rivier een soort buiten kroeg met live muziek gevonden en het personeel staat nu al te giechelen, nog voordat ik besteld heb. Het moet een soort tandoori aardappel en weer shashlik worden. Maar voorlopig smaakt het goed. Alleen het plastic bestek was geen succes en dat hadden ze al gauw gezien. Het bier smaakt goed, dus ik blijf hier nog even zitten. Uiteindelijk kwamen 3 dronken mannen bij me zitten. Eentje wou nog wel via Google translate praten, de anderen alleen drinken. Uiteindelijk nog heel even met een Russisch meisje gedanst en een paar biertjes gedronken. Op een gegeven moment waren ze allemaal zo ver van de wereld, dat ik met goed fatsoen van tafel kon, de rekening kon betalen en afscheid van de nog steeds giechelende meisjes kon nemen.

zondag 11-8-2013 Krasnojarsk
Nog net op tijd voor het ontbijt. Toen op weg naar het Stolby NP met bus 80 en het laatste stuk gelopen en daar met de kabelbaan omhoog. Boven begonnen aan de ronde langs verschillende pieken. Eerst de dichtstbijzijnde piek met uitzicht over de vallei. Toen door naar de centrale piek op een afstand van totaal 7 km. Onderweg veel varens en de weg ging natuurlijk omhoog en omlaag, maar niet echt steil. Onderweg nog een piek beklommen, vanwaar een prachtig uitzicht naar alle kanten. Verder naar de centrale piek, maar daar waren zoveel richtingen, dat ik aan het dwalen ben gegaan. Eerst totaal de verkeerde kant op, maar dat zag ik al gauw aan de stand van de zon. Terug, andere richting, maar daar bleek een andere piek te zijn. Weer een ander pad gekozen en die bleek wel de goede richting uit te gaan, maar steeds verder de rimboe in, tot aan een paar dwarsliggende bomen. Toen ben ik maar helemaal terug gegaan tot de plaats, waar ik dacht nog goed te zitten. Ik herkende de plaats wel, maar welke kant uiteindelijk weer naar de kabelbaan zou leiden, was mij nog steeds een raadsel. Ik kwam daar een groepje tegen van 2 meiden, een man en een jongen. Ik had ze al eerder gezien en ze herkende mij ook een beetje en ik liet ze weten, dat ik het niet meer wist. Een van de meiden, Maria, kon Engels en ze vroeg, of ik met hen naar beneden wou lopen. Natuurlijk was dat de oplossing. Met z'n vijven verder gelopen en op een gegeven moment herkende ik het pad weer. Maria vertelde, dat de man en de andere vrouw haar broer en zijn vrouw waren en de jongen een neefje. Het groepje bleek uit de stad te komen en kende het gebied goed. Onderweg nog een kledderbui met onweer op ons dak gekregen en zeiknat weer bij de kabelbaan gekomen. Eerst iets gedronken om weer op te warmen en toen weer met de kabelbaan naar beneden. Bij de bus halte afscheid genomen. Maria wou mij wel terug brengen naar het hotel, maar ik had het idee, dat haar broer en zijn vrouw mij wel kwijt wilden. Nog een paar foto's en een knuffel en met bus 37 recht vanaf de ingang van het park terug naar de stad. Even douchen en alles uithangen met de airco aan om het nog een beetje te laten drogen, voordat ik het weer in moest pakken. Toen met verse kleren de stad in om nog wat boodschappen te doen voor morgen en wat te eten. Pizza gegeten en het smaakte goed. Dadelijk vroeg naar bed, want morgen is het weer vroeg dag.

maandag 12-8-2013
Treindag. Vroeg opstaan, ontbijten en toen stond de chauffeur al te wachten. Op het station natuurlijk weer wachten op de trein en eindelijk konden we instappen. Ik kwam in een coupé met een jonge dame, Tanya, 24 jaar en ze kon een beetje Engels. Dus de conversatie werd half praten en half Googlen. Ze was een ambtenaar op het ministerie van justitie. Eerst nog even geslapen en daarna gegeten in het restaurant. Tanya wou niet mee, want ze was bijna in de stad, waar haar ouders wonen. Ze bleef daar een week. Haar zus kwam haar ophalen op het station. Dus afscheid genomen en email adressen uitgewisseld. Ik heb ook nog een speciale munt van haar gekregen. En toen zaten we helemaal alleen. Er kwam niemand bij, misschien vannacht nog. Dus maar een blikje bier opengetrokken en morgen zien we wel weer verder. Tayshet ligt op 4362 km van Moskou en hier begint de BAM.

dinsdag 13-8-2013 Severobaikalsk
Er was inderdaad niemand meer in mijn coupé gekomen, dus lekker geslapen en 's morgens al weer vroeg wakker. Het was een beetje mistig, maar de zon loste alles snel op en toen was het uitzicht al redelijk goed. Later gingen we de bergen in en daar waren de uitzichten pas echt mooi. Langs de rivier en tussen de bergen door en mooie plaatjes geschoten ( als alles lukt tenminste ). Toen kwamen we in Severobaikalsk aan. Eerst een tijdje staan wachten, maar het leek er niet op, dat er iemand op kwam dagen. Dus maar naar het nummer van het lokale bureau gebeld. Allerlei vragen over wie ik was en van welke organisatie en of in Irkoetsk stond. Nou, niet dus. En dat alles in het Duits, want dat kon ze, zeker wel 7 woorden. Maar goed, ze zou iemand gaan bellen en inderdaad, ongeveer een half uur later kwam er een taxi met 2 mannen erin en 1 van de mannen wist wie ik was. Op naar het hotel, dat bij de man in de tuin bleek te zijn. Een flink tuinhuis met verschillende kamers, waar bedden in stonden en een douche en een wc was. De douche lijkt op een luxe met allerlei waterjets. Morgen maar eens uitproberen. Gelijk maar op pad. Eerst richting het Baikalmeer en het luxe vakantiedorp. Maar ik kon daar niet verder, dus maar terug en richting het station door de tunnel onder de sporen door. De stad had ik vlug gezien, want zoveel is er niet. Via de andere kant van het dorp maar naast het Baikalmeer toe. Daar kon ik wel een stukje over het kiezelstrand lopen naar de andere uitgang. Vandaar over het spoor naar de stad. In een tentje achter de markt goed gegeten. Het eten zou eerst een tijdje duren, maar het kwam toch al gauw. Dadelijk maar langzaamaan naar het hotel terug lopen, want het ontbijt is morgen om 8 uur en om 10 zou de toer beginnen, al twijfel ik eraan, of dat wel goed doorgekomen is.

woensdag 14-8-2013 Severobaikalsk
Ontbijt om 8 uur was gisteren gezegd, maar het vrouwke in de keuken kreeg zowat een hartaanval toen ik om 8 uur het zaaltje binnenstapte. Het bleek gezamenlijk om 9 uur te zijn. Even later kwam de echte eigenaresse, Helena, naar me toe om kennis te maken en te zeggen, dat het ontbijt inderdaad om 9 uur was. Dus om 9 uur een 2e poging. En even later kwam ook een Franse familie aan schuiven. De vrouw bleek ook Engels en Duits te kunnen en de man een beetje Engels, dus in een gesprek in het Frans Engels Duits en handen en voeten, kwam ik erachter, dat ze hier al een week waren om te wandelen en dat ze vandaag weer richting Moskou gingen. Om half 11 ging ik met mijn begeleiding ( Helena en Vladimir ) op pad richting Baikalskoje. Onderweg de gids Katia opgepikt, dus met z'n vieren naar de eerste stop. Dat was een heilige plaats van de plaatselijke Ivanka en Burjatki bevolking te zijn. De hele tour was gericht op de plaatselijke bevolkingsgroepen en de gebruiken, inclusief sjamanen. In het dorp Baikalskoje te voet verder met alleen Katia. Een klein stukje van de grote Baikal wandelroute gelopen met verschillende beelden van de plaatselijke houtbewerker en mooie uitzichten. Een stuk verder hadden Helena en Vladimir een picknick klaargezet. Smaakte goed. Toen weer terug richting bewoonde wereld en Katia in haar eigen dorp afgezet en terug naar het hotel. Weer even de stad in, een andere richting in gelopen. Daar was echt weinig te zien. Terug naar het centrum en uiteindelijk tegen alle (zelfverzonnen) regels in, toch weer bij hetzelfde tentje gegeten, waar ik gisteren ook al gegeten heb. Het personeel was niet zo leuk als gisteren, maar het smaakte toch weer goed. Deze keer heb ik toch echt zin in een ijsje, maar dat hebben ze niet. Dat moet ik dus ergens anders vinden. Dat werd een kioskje bij het station.

donderdag 15-8-2013 Severobaikalsk
Weer om 9 uur ontbijten, dus vandaag een uurtje uit mogen slapen. Na het ontbijt eerst in het winkeltje naast het hotel melk gekocht in een literpak, want iets anders hadden ze niet. Kleine verpakkingen waren met geconcentreerde melk. Toen nog even naar het meer gelopen, te beginnen met het straatje naar beneden te lopen en toen linksaf de berm in, langs de overloop en naar het strandje. Toen langs de andere kant terug naar het hotel. Het was bijna tijd om naar het station te gaan. Helena en Vladimir brachten me samen naar het station en omdat we vroeg waren, kon ik nog even geld pinnen, met een beetje hulp van Helena. De trein kwam en in de coupé was niemand, maar 2 bedden waren nog opgemaakt. Samen met mij stapte nog een man in. het bleek een landarbeider te zijn uit Irkoetsk, Joeri. Een van de bedden van Galina, een iets oudere vrouw. Het bovenste bed was van iemand, die bij een andere coupé hoort. Joeri wil wel praten en hij weet ook het bestaan af van elektronische hulpmiddelen, maar zelf typen gaat niet echt vloeiend. Dat is dus moeilijk praten. Galina is iets gereserveerder. Verder zijn ze beide wel vriendelijk en met de lunch willen ze van alles delen. Gelukkig hebben ze elkaar goed gevonden en ze praten honderd uit samen. De route gaat door de bergen en hier zijn meer tunnels en ook een lange tunnel van 15 kilometer. Mooie uitzichten, maar moeilijk te fotograferen. Ik ben meestal te laat. Avondeten in de restauratiewagen. Varkensvlees fantasie. Het klinkt spannend en het was een speklap met groente en kaas te zijn met frietjes en ui en champignons. Toch smaakte het weer goed. Zelf maar een appeltje als nagerecht genomen. Joeri moest er in Taksimo uit, dus ik blijf voorlopig met Galina over.

vrijdag 16-8-2013 Tynda
Vannacht zijn er nog 2 jongens in de coupé erbij gekomen. Eerst uitgebreid bellen midden in de nacht, maar toen werd het wel rustig. Galina werd vroeg wakker en de jongens niet veel later. Toen bleek de ene al of nog dronken te zijn. En ze gingen samen ontbijten in de restauratie wagen. Een paar uur later kwamen ze samen stomdronken terug. Toen wilden ze praten; eerst met Galina en toen met mij. Alles kwam natuurlijk terug op drinken en bier. Ik deed maar net, of ik er niks van begreep en dat was ook niet eens helemaal gelogen. Even kwam de provodnika ingrijpen. Toen gingen ze maar slapen. In Tynda stond Vera me al op het perron op te wachten om me naar het hotel te brengen. Onderweg had ze het erover, dat ik in een paar uur weer terug moest zijn. Duidelijk gevalletje van weer foute informatie uit Irkoetsk. Maar ze had morgen wel tijd over om met me naar het museum te gaan. Dus eerst de avond maar eens doorkomen. In het hotel was wel wifi, maar geen wachtwoord. Stukje gelopen en boodschappen gedaan voor de volgende dag in de trein. Naar het hotel gebracht en verder gelopen richting rivier. Daar was werkelijk niks, dus weer terug naar de grote straat. Een stukje verder was een restaurantje. Ik dacht eerst een Chinees, maar het bleek een Oezbeki te zijn. Lekker gegeten onder het ouwehoeren door. De eigenaar was erachter gekomen, dat ik Engels kon en hij belde zijn zus. Die was lerares Engels. Later nog met de eigenaar zelf zitten googlen,maar dat ging niet echt lekker. Nog een kop koffie gekregen en terug gegaan naar het hotel. Paul nog een SMS gestuurd om te feliciteren en naar bed.

zaterdag 17-8-2013 Tynda
Het kan hier blijkbaar ook regenen. Gisteren avond was het begonnen en het regent nog steeds. Vanmorgen eerst ontbijt en na het ontbijt, kwam Vera en samen gingen we naar het museum. eerst een stukje met de bus en daarna een stukje lopen. Ik had al gezien, dat mijn treinticket niet op de goede naam stond, maar volgens Vera zou het allemaal wel goed komen. Samen door het museum gelopen door de verschillende zalen. Elke keer moest een provoost een zaal openmaken en het licht aandoen. En na ons werd het licht ook weer uitgedaan, dus ze verwachten geen stormloop vandaag. Na het museum lunch bij een chinees met z'n tweeën. Er was nog wat vlees over en Vera vroeg om een doggybag. Ik kreeg het later weer mee. Onder het eten kwamen de verhalen over familie en ik vertelde, dat ik misschien wel aan een Russisch meisje moest gaan denken. Zij gelijk in haar telefoon naar alleenstaande vrouwen zoeken en naar 2 vrouwen moesten we naar toe om kennis te maken. Onderweg gleed ze nog uit in de modder en alles was nat en vies. Maar toch gingen we naar die 2 vrouwen. Eindelijk mocht ik terug naar het hotel. Even later kwam ze me dan weer ophalen om maar het station te gaan. Met de taxi. Ruim op tijd op het station. Maar toen ik in wilde stappen, klopte het toch niet met mijn ticket. En toen kwam Vera in actie. Eerst naar het loket, toen naar een ander en weer terug naar het eerste loket. En overal mocht ze voor en kreeg ze toch wel van alles gedaan. Ik moest alleen wel gewoon een nieuw ticket kopen. Later zou ik wel iets terug kunnen krijgen. Maar dat zien we in Nederland weer wel. Nu kon ik gelukkig met de trein mee, net op tijd. Ik kwam alleen in een coupé, dus ik ben benieuwd, wie er nu weer bij komt. En het regent nog steeds.

zondag 18-8-2013
Eerst een hele tijd alleen gezeten. De kleine provodnitka kwam met een formuliertje voor een reizigers enquête. Dit was de enige afleiding tot nu toe. Maar laat in de middag kwamen er 2 jonge jongens bij mij in de coupé. De ene was al 20 en de andere werd morgen 20. Ze waren vriendelijk en nieuwsgierig over alles in Nederland en Europa, maar Rusland bleef toch wel het superieure land in hun ogen. Verder weinig te melden over deze lange zit.

maandag 19-8-2013 Komsomolsk-na-Amur
Vanmorgen al vroeg uit de trein gekieperd na een niet al te lange nacht met slecht slapen. Op het station op zoek naar de bagage kluisjes. Moest het eerst vragen aan een vriendelijke dame in de stationshal en het bleek beneden in de kelder te zijn. Samen met de informatie dame naar beneden en daar was een andere vrouw achter de balie van een heel ander kaliber. Die hadden ze schijnbaar nog niet verteld, dat de koude oorlog over was. Omdat ik Nederlander was en een beetje Duits kon ( ze vond van zichzelf, dat ze ook Duits kon ), werd ik geholpen, maar als ik Amerikaan was geweest, zou ik er nu waarschijnlijk nog staan. Uiteindelijk zonder mijn tas kon ik de stad in gaan. Het was kwart over 7 in de morgen. Langzaam werd de stad wakker en ik op zoek naar ontbijt en wifi. Uiteindelijk gevonden, hoewel de wifi eerst niet mee wou werken. Toen een beetje door de stad naar de rivier en nog een keer op en neer. Lunch bij een snelle hap café. Een of andere schnitzel met puree, soep en salade. En nog maar een keer naar de rivier en terug richting station. Gekeken wanneer de openingstijden zijn van dat bagagehok en shashlik gegeten bij een tentje naast het station. Daar moeten we de tijd mee door zien te komen tot de trein weer komt. Ik ben benieuwd, wie er nu weer bij mij komt slapen. Het zijn 2 mannen, ik schat in de dertig, maar voorlopig tonen ze geen interesse om te praten. Da's wel zo rustig. Een paar stops verder stapt er nog een vader met zoontje van 3 jaar in. De kleine praat wel honderd uit en snapt niet, dat ik er geen bal van snap.

dinsdag 20-8-2013 Khabarovsk
Hieperdepiep hoera. Ik ben weer een jaartje ouder en mijn eerste verjaardag in Rusland. Vanmorgen niks gedaan in de trein, alleen aankleden en wegwezen. In het hotel eerst een stel apparaten aan de stroom gelegd en er kwamen allerlei emails binnen. Even later nog een SMS van ons moeder om te feliciteren. Toch nog even naar bed om bij te slapen. Toen uitgebreid wassen en eten van mijn eigen voorraad brood en beleg. En de stad in. Best mooie gebouwen in vergelijking met de vorige stadjes. De rivier stond hoog en het leger en verschillende vrijwilligers waren nog steeds bezig, zandzakken te vullen. Maar het water stond nog onder de kade rand. De stad zelf ligt sowieso hoger. Kriskras door de stad gegaan. Gedronken op het plein. En gegeten bij Pizza One in de kelder van een winkelcentrum aan de centrale straat. Menu : salade met sla, tomaat en kaas ; minestronesoep, hoewel het er niet op leek, het smaakte goed ; risotto van gewone rijst en een toetje: cheesecake chocolade en koffie. En omdat er iets te vieren is, Wodka na. Een merk, dat ik niet ken, maar het smaakt goed. Volgens mij, als ik dadelijk opsta, loop ik hetzelfde als de vent gisteren op het perron. Maar goed, laat ze maar lachen, ik heb vandaag weer goed gegeten en dadelijk kan ik recht naar het hotel en lekker in bad liggen.

woensdag 21-8-2013 Khabarovsk
Beetje uitgeslapen maar niet echt en deze keer ongewassen naar het ontbijt. Daarna gewassen en de tas ingepakt en langzaamaan naar beneden. Beneden de tas in kantoor gezet, want de transfer was pas om 8 uur vanavond. Dus de hele dag moet ik het in de stad uit zien te houden. Het was bloedheet, temperaturen boven de 30 graden. Door het park naar de markt gelopen. Daar was het wel uit te houden, eerst onder de bomen en toen onder de kraampjes en in de markthal. Een paar bladerdeeg gevallen gekocht, gevuld met boter en een soort slagroom met chocolade. Dat werd de lunch. Nog even een paar souvenirs bekeken en besloten, deze niet te doen. In het grote park die bladerdeeg gevallen gegeten en aan het einde van het park een ijsje gekocht. Op het grote plein een flesje drinken en op het gemak richting rivier gelopen. De boulevard was ondertussen afgesloten, vanwege het hoge water. In de centrale straat op zoek naar een café met airco. Thee met taart gegeten en een paar sms-jes gestuurd. Toen nog een pizza en ik moest er maar weer tegen kunnen. Tas uit kantoor gehaald en ik kon eigenlijk naar het station. De chauffeur was er ook al, dus we konden. Op het station nog even naar de plee. Dat was een echte; gat in de grond, maar wel schoon. In de trein samen met een iets oudere man in de coupé. Hij ging vlug slapen en dus kon ik dat ook.

donderdag 22-8-2013 Vladivostok
Vanmorgen aangekomen en naar het hotel gebracht. Maar de kamer was nog niet klaar en ze had ook niks anders. Vanaf 2 uur zou ze pas een kamer vrij hebben. Dus zo maar de stad in, zonder bagage natuurlijk. De aanbevolen route uit de Lonely Planeet gids gelopen tot aan de funiculair. Alleen werkte die niet. Zou wel moeten, maar er liep ook een man op de rails, dus er zal wel iets aan de hand zijn. Dan maar te voet naar boven. Nog een beetje door de stad gegaan en richting boulevard langs de kust. Best gezellig daar, dus maar een kop koffie gedronken. Langs een warenhuis gegaan om souvenirs te kijken, maar ook daar was niet veel soeps. Toen was het ongeveer 2 uur, dus richting hotel. Inchecken en douchen en m'n eigen brood maar als lunch gegeten. Nog even geslapen en toe was het tijd om iets voor het avondeten te zoeken. De keus werd hetzelfde tentje, waar ik vanmiddag koffie heb gedronken. Het was zoveel, dat ik zelfs geen toetje heb genomen. Een waardig afscheid van een fantastisch land. Op de terugweg naar het hotel nog bij een stalletje Matroeska's gekocht. Je moet toch iets mee terug nemen, om te laten zien, dat je in Rusland bent geweest.
Hermitage
Hermitage binnen
St Petersburg
Peter Paul kerk
Petershof
Petershof fontein
Treincoupe
Moskou - Pokrovkathedraal
Moskou - Pokrovkathedraal
Moskou kerk
Kremlin
Kremlin
Moskou metro
Jekaterinburg houten huis
Jekaterinburg kathedraal>
Novosibirsk kerk
Novosibirsk glazen bol>
Stolby NP
Logging camp
Baikal meer
Rails rivier
Rails
Komsomolsk mozaik
Khabarovsk
Vladivostok station
  naar de fotopagina van Rusland   terug naar boven