Fongers Fietsenfabriek

Aan de Hereweg te Groningen bevindt zich het voormalig pand van de Fongers fietsenfabriek van Groningen. De gevel van de fabriek is mooi bewaard gebleven en geïntegreerd in de nieuwbouw.

Op 1 oktober 1884 begon de smid Albert Fongers uit Warfum met de productie van fietsen in zijn smederij aan het Nieuwe Kerkhof in de stad Groningen. In 1897 zou de Fongers-fietsenfabriek aan de Hereweg in gebruik worden genomen. Na het overlijden van Albert Fongers werd zoon Ties in 1921 voorzitter van de directie.
Ties overleed in 1944.

In de periode na de Tweede Wereldorlog was vernieuwing niet de sterkste kant van Fongers; het vasthouden aan oude productiemethoden heeft uiteindelijk geleid tot de ondergang van het bedrijf. Paradoxaal is het bedrijf tenonder gegaan aan de kwaliteit van zijn product. In 1961 werd Fongers overgenomen door de Leeuwarder fabrikant Phoenix. In 1963 trad ook het Meppeler bedrijf Germaan tot deze combinatie toe; vanaf dat moment heette het bedrijf PFG (Phoenix/Fongers/Germaan). Ook deze combinatie zou het, ondanks de vele nieuwe fietsmodellen die werden ontwikkeld, niet redden en werd in 1970 overgenomen door Batavus.
Eind 1970 werd de productie van fietsen in Groningen gestaakt.