Pimpelmees

Vorige Omhoog Volgende

Als je een afbeelding van de Pimpelmees zoekt, zul je hem heel vaak aan een pindasnoer zien hangen.  Dit kleine meesje is daar dan ook erg goed in. Een echte luchtacrobaat die heel behendig een pinda dop weet open te tikken om daarna met de pinda weg te vliegen. Meestal zoekt hij dan een plaatsje op waar hij de pinda tussen de pootjes kan nemen om dat stukje voor stukje op te pikken.

Toch is dit niet het voedsel wat de Pimpelmees doorgaans eet. Het is een echte insecteneter, die de insecten uit de kleinste naden en spleten weg kan peuteren. Kijk maar eens goed naar die korte maar vooral scherpe snavel. Veel mensen verwarren de Pimpelmees met de Koolmees. Toch kun je deze vogeltjes prima uit elkaar houden, als je alleen maar op hun kop zou letten. De Koolmees heeft een zwarte pet op en de Pimpelmees een heel mooi lichtblauwe, of moet ik zeggen pimpelpaars? Verder heeft de Pimpelmees een duidelijke zwarte oogstreep, maar geen stropdas zoals de Koolmees. Dan zingen ze ook nog redelijk verschillend, al moet je dan wel uitkijken. De Pimpelmees is vooral duidelijk te herkennen aan een bepaalde triller, die men wel eens met een belletje vergelijkt. Dat doet de Koolmees duidelijk anders, maar vooral als beide vogels roepen in plaats van zingen is het verschil soms moeilijk te vinden.

De Pimpelmees wordt in het Fries Blaumieske genoemd en je kunt natuurlijk wel raden waarom. Dit is dan de zogenaamde officiėle naam. Daarnaast heeft deze vogel nog een aantal volksnamen en die hebben steeds wat met de kleur van z'n pet te maken. Enkele Friese volksnamen zijn: Blaumūtske, Blaumūske, Blausyske en in Beetsterzwaag schijnt men hem vooral Blaukopke te noemen.

De Pimpelmees is een echte holenbroeder. Hij maakt zijn nest in holle bomen, maar hij kapt niet zelf de hele nestholte uit. Dat laat hij over aan zijn grote en ijverige vriend de Specht. Als die zijn werk gedaan heeft kan de Pimpelmees in de boom gaan wonen. Wel timmert de Pimpelmees dan voor de lol nog een beetje met zijn snavel in het hout om, maar dat heeft niet zoveel te  betekenen. 

Nu is die specht trouwens niet altijd de grootste vriend, want hij kan toch heel storend zijn voor een nestkastbewoner. De Specht heeft namelijk de eigenaardige gewoonte om al roffelend een wijfje te lokken. Hoe harder het roffelt hoe leuker hij het vindt. En wat roffelt er nu mooier dan een holle nestkast. De vrouwtjes raken meteen verliefd op het mannetje dat het luidst kan roffelen. Vandaar dat je dan ook, vooral in de bos, vaak nestkasten ziet die helemaal vernield zijn door een verliefde specht. Soms heeft de nestkast opeens twee gaten, of de hele voorkant is gescheurd. Dat betekent voor de Pimpelmees dan wel dat de kast voor hem niet meer te gebruiken is.

Tenslotte moet je weten dat ook de Pimpelmees een standvogel is en dus het hele jaar door in ons land voorkomt. En denk erom als je een "geelborstje" ziet dat je er even naar kijkt welke pet hij op heeft. Een blauwe ..? Dan is het de Pimpelmees.

© TMKuperus 1987 - 2002
tmkuperus@home.nl