Een boordevol 1981...

Vol zat 1981, bomvol... Zo bestond de fanfare "Helpt Elkander" 75 jaar, zorgde de 4 dagen durende Zomerfeesten weer voor het nodige vertier en werden de LEGENDARISCHE ROOFRIDDERFEESTEN voor het zoveelste jaar gehouden bij de ruïne van Landgoed Bleijenbeek.

Deze week dus een keer héél wat anders, een seizoenprogramma van alle activiteiten in Afferden! Prachtig om te zien hoe vol die zat! Klik hier voor de eerste pagina en hier voor de tweede pagina van het programma van 1981.  

   

A.G.W. Wijers -  23 maart 2008  

Ansichtkaarten in overvloed

De ansichtkaarten van voorgaande weken zijn zo goed bevallen, dat Landgoedbleijenbeek.nl nog maar eens een blik met ansichtkaarten heeft losgetrokken. Hieronder enkele exemplaren:

                    

Het gehele (huidige) aanbod van ansichtkaarten van Afferden zijn terug te vinden op de fotopagina van Afferden (L)! Veel kijkplezier!

A.G.W. Wijers - 11 maart 2008

O.l.v. van zeven smarten tegeltje

Waren 2 weken geleden de aanwinsten nog kaarten, deze week iets totaal anders! Namelijk een tegeltje! En niet zomaar een tegeltje, neen, een prachtig tegeltje van het kruiskapel in Afferden (L). Het tegeltje meet 15 bij 15 centimeter. Op de achterkant is te lezen dat het in Duitsland is geproduceerd, maar verdere gegevens over dit tegeltje ontbreken. Dus wie kan ons helpen? Wie kan ons vertellen wanneer deze tegels zijn gemaakt en ter gelegenheid waarvan? Reageren kan hier!

Voor foto's van het tegeltje kunt u op onderstaande banner klikken of naar de pagina van de "Kapel van O.L.V. van Smarten" in de sectie "Geschiedenis" gaan.

   

A.G.W. Wijers - 7 maart 2008

En een kaartje van v.d. Putten

Landgoedbleijenbeek.nl blijft zich deze week bezighouden met ansichtkaarten. Vandaag een kaart van de kerk van Afferden, uitgegeven door v.d. Putten. Op deze kaart is goed te zien dat de naam van de kerk nog wel eens verkeerd wordt uitgesproken. Spreek een willekeurige inwoner van Afferden  aan en vraag hoe de kerk van Afferden precies heet: "Cosmas en Damianus" of " Cosmos en Damianus". Grote kans dat diegene zal kiezen voor de makkelijkere bekkende naam "Cosmos en Damianus", terwijl het toch echt "Comas en Damianus" moet zijn!  Klik op de banner hier beneden voor een grote formaat of ga naar de geschiedenis van de Comas en Damianus kerk voor zowel de voor als de achterkant!

   

A.G.W. Wijers - 22 februari 2008

Een kaartje van kool...

Ja, een kaartje van Kool... Kool's boekhandel uit Afferden (L)! Waar blijft de tijd! Al decennia lang geen boekhandel meer in Afferden, maar toch stuitte Landgoedbleijnbeek.nl onlangs op deze prachtige kaart van Kasteel Bl(e)ijenbeek uit 1955! En dat zelfs gepost voor 2 cent! Klik op de banner hier beneden voor een grote formaat of ga naar het fotoalbum van Bleijenbeek voor zowel de voor als de achterkant!

   

A.G.W. Wijers - 19 februari 2008

De Maasgouw - diverse nieuwe updates

Het is de afgelopen maanden wat rustig geweest met de updates op Landgoedbleijenbeek.nl, maar daar zijn de laatste 2 dagen flink wat veranderingen in gekomen. Zo konden wij u gisteren nog exclusieve foto's tonen van de tunneloven van kleiwarenfabriek Nuance en een kerk die bijna af was. Vandaag zijn er weer diverse artikelen uit "De Maasgouw" toegevoegd aan de website. Deze artikelen zijn hier te vinden. Veel leesplezier!

   

A.G.W. Wijers - 28 januari 2008

De kerk is bijna af...

... die is toch af? Jazeker, anno 2008 is de kerk zeker af. Maar ten tijde dat deze foto's werden gemaakt was de kerk nog niet helemaal af. Zo ontbreken op de foto's de tegels op de vloer en moesten de muren hier en daar nog worden gewit. Al met al acht prachtige foto's, van ruim 50 jaar geleden, die u zeker gezien moet hebben! 

   

A.G.W. Wijers - 27 januari 2008

De tunneloven

Door onderhoudswerkzaamheden aan de tunneloven van kleiwarenfabriek Nuance was deze, sinds de opening eind jaren '70, weer even onder de 100 graden Celsius. Landgoedbleijenbeek.nl heeft van dit unieke moment gebruik gemaakt en enkele prachtige foto's geschoten. Deze zijn onderaan de pagina van "Kleiwarenfabriek Nuance" te vinden, in de sectie "Geschiedenis"

   

A.G.W. Wijers - 27 januari 2008

De Maasgouw - Het Altaarstuk

De Maasgouw van 15 maart 1893 brengt ons een mooi verhaal over het prachtige altaar van de kerk van Afferden. Hierin beschrijven de heer M.J. Jansen uit Well en A. J. Flament het altaar van Afferden en laten geen detail onbeschreven. Het artikel is hier te vinden.

   

A.G.W. Wijers - 14 november 2007

De updates komen eraan!!!

In verband met mijn studie zijn de updates er de laatste 6 weken (!) bij ingeschoten. Maar vanaf volgende week zal er weer wekelijks een interessant artikel of onderwerp worden geplaatst. Het materiaal heeft zich inmiddels aardig opgestapeld, dus de vooruitzichten zijn positief!

Tot die tijd kun u genieten van de website www.natuurlijkbleijenbeek.nl . Dé website met betrekking tot de ontwikkelingen van Landgoed Bleijenbeek!

Tevens zou ik graag van enkele bezoekers hun mening betreffende de website landgoedbleijenbeek.nl tegemoet zien. Schroom daarom niet en mail uw mening!

A.G.W. Wijers - 6 november 2007

De nieuwe begraafplaats te Afferden

"Ook zo benieuwd wat er nu eigenlijk op de pilaren bij het kerkhof staat?" ...het antwoord volgt vandaag! De eerste van de zes "nieuwe" exemplaren Maasgouw heeft vanochtend onder de scanner gelegen, met dit als resultaat. Veel leesplezier!   

A.G.W. Wijers - 26 september 2007

De maasgouw - méér maasgouw

Als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Zo is het ook met Maasgouw, als er één Maasgouw over de Maas is, dan volgen er meer! Landgoedbleijenbeek.nl is namelijk weer in het bezit gekomen van enkele historische exemplaren van de Maasgouw. Ditmaal niet uit 1887 maar 5 uitgaven uit 1897 en 1 exemplaar uit 1893.

Deze zullen in de loop van de komende weken worden gedigitaliseerd en gepubliceerd. Om toch alvast een tipje van de sluier te lichten... Ook zo benieuwd wat er nu eigenlijk op de pilaren bij het kerkhof staat? Waar er in Afferden op 15 november 1790 een grote brand heeft gewoed? Of welke pastoor verantwoordelijk was voor de tekst op het oude kerkhof "Fui!!! Ik ben geweest!!! R.I.P."? Houd de site dus in de gaten!

   

A.G.W. Wijers - 25 september 2007

50 jaar Cosmas & damianus

Beste Parochianen,

In december 2008 bestaat onze kerk 50 jaar.
Ter gelegenheid hiervan wordt er o.a. een loterij georganiseerd. Met de opbrengst van deze loterij wordt de toren in de oude staat terug gebracht, zodat hierin een ruimte ontstaat waar we afscheid kunnen nemen van alle overledenen van Afferden. Een rouwkapel dus. Want uw kerkbestuur heeft een droom. Zij dromen namelijk dat het in de toekomst mogelijk is onze dierbare overledenen in Afferden op te baren en dat je daar dan ook 24 uur per dag naar toe kunt gaan.
 
Droom met ons mee, want deze droom kan werkelijkheid worden met uw hulp. Bijvoorbeeld door het kopen van loten. Maar ook door ons te helpen met het verkopen van de loten. De loten worden in januari (eind) en februari verkocht. Mogelijk doen wij hiervoor ook nog een beroep op alle verenigingen.
 
Dus help ons om deze droom werkelijkheid te laten worden en geef je op als vrijwillige lotenverkoper bij: Jeanne Buddiger 0485-531961 of Jan Arntz 0485-531987.
 
Met vriendelijke groeten
Het kerkbestuur
 

Knikkerkoerier nr.711 - 19 september 2007

eerste mijlpaal bereikt!

De eerste mijlpaal van landgoedbleijenbeek.nl is bereikt. Vandaag, dinsdag 5 september, mochten wij de 500ste "unieke' bezoeker verwelkomen! Uniek in de zin van "nog nooit eerder op de site geweest". Dit in slechts 4 maanden tijd, zonder (uitgebreide) publicatie in het dorpsblad of andere media. Hier zal overigens de komende maanden meer tijd aan worden besteed!

A.G.W. Wijers - 5 september 2007

Het Bergerbos - "Offere op zien Mojst"

Het Bergerbos, oftewel "Offere op zien Mojst". Een 800 hectare grote parel aan de oostzijde van Afferden. Eén van de uithangborden van Afferden.

Nooit geweten hoe mooi het in Afferden is? Bekijk dan de foto's hier maar eens! 

Onze speciale dank gaat hierbij uit naar Bart van Dinten (www.bart-fotografie.fotopic.net) en Ineke Janssen voor het beschikbaar stellen van de foto's! 

   

A.G.W. Wijers -  2 september 2007  

De paden op, de lanen in...

...vooruit, met flinke pas! Wat is er nu lekkerder dan in de nazomer een lekker stuk te gaan wandelen in de vrije natuur. Afferden biedt met zijn 800 hectare grote Bergerbos wandelplezier ten overste!

Staatsbosbeheer heeft 3 prachtige routes door de bossen aangelegd, variërend van 3,1 kilometer tot 8 kilometer. Door deze 3 routes met elkaar te combineren ontstaan er maarliefst 15 wandelvarianten met een lengte oplopende tot 21 kilometer!

De 3 routes zijn:
De Rivierduinenroute (paarse-route)
Deze route is 3,1 of 6,2 kilometer lang. De route loopt door het heidegebied Quin en over oude rivierduinen met mooie uitzichten.
De Broedersbosroute (blauwe-route)
Deze route is 5 of 8 kilometer lang. De route loopt grotendeels door het Broedersbos, maar ook de Paoterskapel wordt niet vergeten.
De Duvelskuulroute (rode-route)
Deze route is 7 kilometer lang. De route loopt door het landgoed Bleijenbeek rondom de ruïne en de golfbaan en over het heidegebied de Duvelskuul.

Veel wandelplezier!

PS. mocht u nog niet overtuigd zijn om te gaan wandelen, houd dan de site de komende weken in de gaten!

   

A.G.W. Wijers -  28 augustus 2007  

De kanonskogel

De kanonskogel, een kanonskogel... Jaren geleden gevonden door een boer tijdens het ploegen op het land rondom kasteel Bleijenbeek. Van wanneer de kanonskogel precies is, is ons (nog) onbekend. Eén ding is zeker, hij is niet van de Tweede Wereldoorlog, laat staan de Eerste Wereldoorlog, daarvoor is hij te antiek.

De kanonskogel heeft een gewicht van maarliefst 19,5 kilo en meet een omtrek van zo'n +/- 55 cm, wat neerkomt op een diameter van 17,5 centimeter. Klik op onderstaande afbeelding voor een grotere foto!

   

A.G.W. Wijers -  23 augustus 2007  

the key, the "s"ecret...

... in dit geval de sleutel tot de hoofdingang van de kerk van Afferden. Niet de huidige hoofdingang, maar de hoofdingang tot in de oorlog. Deze bevond zich in de toren. Een betrekkelijk kleine deur gaf toegang tot de kerk.

Landgoedbleijenbeek.nl is de sleutel bij de zoektocht naar informatie over Landgoed Bleijenbeek en Afferden tegengekomen. De bijbehorende informatie over de sleutel vind u hier

   

A.G.W. Wijers -  14 augustus 2007  

Bleijvenement 2007

Na een jaar van afwezigheid is het Bleijvenement terug... niet op Landgoed Bleijenbeek maar op het Evenemententerrein Knikkerdorp bij Well. Zaterdag 1 en zondag 2 september zullen in het teken staan van sport, cultuur, natuur en culinair. Voor meer informatie verwijzen we u door naar de website van het Bleijvenement -> www.bleijvenement.nl!

A.G.W. Wijers - 12 augustus 2007 

De Maasgouw - testament Schenk van Nijdeggen

Afgelopen week troffen we op Marktplaats.nl een tijdschrift aan van bijna, op 15 dagen na, 120 jaar oud. Hierin werd onder andere het testament van Arnold Markgraaf Schenk van Nijdeggen beschreven. Landgoedbleijenbeek.nl heeft dit artikel gedigitaliseerd en ter inzage op de site geplaatst. Het artikel is hier te vinden.

   

A.G.W. Wijers - 5 augustus 2007

de oude historie van Afferden

Eén van de eerste stukken die we hebben gedigitaliseerd betreft een 25 pagina's tellende geschiedenis met de naam "De Heerlijkheid Afferden en het slot Bleijenbeek". Een uit 1957 stammende notitie van dhr. A. Goossens, in die tijd  meester op de basisschool van Afferden. Deze originele notities werden destijds in de zesde klas uitgedeeld om de jeugd wat meer bij te brengen over de rijke geschiedenis van Afferden en Bleijenbeek. Klik hier voor de notitie van dhr. A. Goossens.

   

A.G.W. Wijers - 31 juli 2007

nieuwe foto's en documentatie

Landgoedbleijenbeek.nl heeft momenteel inzage in één van de grootste (misschien wel dé grootste) verzameling van informatie, documentatie en foto's van Afferden (L). Dit materiaal zal de komende maanden worden gedigitaliseerd. Vooral het inscannen en bewerken (restaureren)  van de soms al decennia oude foto's zal de nodige tijd vergen. Dus... houd de website in de gaten!!!

Foto: Een foto van het kapel uit 1916. Toen stond het kapel nog aan de rand van Afferden.

   

A.G.W. Wijers - 8 juli 2007

theecafé de Bazaar sluit haar deuren

Na nog geen 3 maanden tijd moet theecafé "De Bazaar" haar deuren sluiten. Dit prachtige initiatief van Bram Reiniers is vroegtijdig aan zijn einde gekomen. Meer informatie over de sluiting van het theecafé is te vinden op www.theecafedebazaar.nl!

www.theecafedebazaar.nl  - 1 juli 2007   

geschiedenis kleiwarenfabriek nuance

De geschiedenis van één van de oudste werkgevers uit de regio kan natuurlijk op een website als deze niet ontbreken. Zeker niet als men weet dat het huidige clubhuis van golfbaan Bleijenbeek gebouwd is met stenen van "dizze stènôven". Daarom is er vanaf vandaag een uitgebreide geschiedenis vanaf het ontstaan in 1912 tot het heden terug te vinden in de sectie "Geschiedenis". Onderaan de pagina treft  men ook diverse foto's aan, dit gedeelte zal in de toekomst verder worden uitgebreid. Dus... houdt de website in de gaten!

   

A.G.W. Wijers - 18 juni 2007

kapel krijgt nieuw laagje verf

Sinds het begin van deze week is schildersbedrijf Creemers BV uit Vierlingsbeek druk bezig om het kapel van O.L.V. van Smarten te Afferden te voorzien van een nieuw laagje verf. Zowel de buitendeur als de binnendeuren krijgen een nieuw laagje, zodat deze er weer jaren tegen kunnen.

   

A.G.W. Wijers - 13 juni 2007

update informatie

Er is de laatste maanden, wanneer er tijd voor was, hard aan de site gewerkt. Zo zijn er inmiddels al de nodige 'unieke & nog nooit eerder gepubliceerde' foto's terug te vinden op de website, hieronder enkele voorbeelden:

                    

Maar er staat meer op de planning, véél meer! Daarbij is ook uw hulp van harte welkom. Bent u in het bezig van fotomateriaal betreffende het landgoed Bleijenbeek en/of Afferden, dan kunt u middels een e-mail contact opnemen om ook uw foto's terug te vinden op www.landgoedbleijenbeek.nl! Maar ook voor overige aanvullingen met betrekking tot de website, reacties, verbeterpunten, etc kunt u ten alle tijden een mailtje sturen!

A.G.W. Wijers - 9 juni 2007

vernielingen aan de Cosmas en Damianus kerk Afferden

In het weekend na Hemelvaartsdag zijn er ernstige vernielingen aangericht aan de glas in lood ramen van onze kerk. Moedwillig zijn de ramen met grote stenen stukgegooid. Ook het lood van de ramen is daarbij beschadigd. Het herstellen van deze schade zal enkele duizenden euro's bedragen.

De parochie is voor een dergelijke schade niet verzekerd. Het betekent dat wij als kerkgemeenschap moeten opdraaien voor de herstelkosten. Wij betreuren het ten zeerste dat in ons dorp dergelijke vernielingen worden aangericht. Mogelijk zijn er mensen die ons kunnen helpen bij het onderzoek naar de daders. Zij kunnen contact opnemen met het kerkbestuur of met de politie. Laatstgenoemde heeft de zaak in onderzoek. Wij hopen op reacties.

Het kerkbestuur van de HH Cosmas en Damianusparochie

   

A.G.W. Wijers - 30 mei 2007

bazaar Programma Mei 2007

Zinderende Zensatie weken: 

20 mei 2007:        Powervrouwen Afrikaanse Accessoire Show Cabe
                                        * Bazaar open vanaf 12.00uur
                                        * Start show 14.30uur en 15.30uur
                                        * Optreden koor A Djambo, Afrikaanse liederen
                                        * Percussie workshop Djembeegroep Talasa 
                                        * Maskers beschilderen
                                        * Afrikaanse Bazaarmarkt

26 en 27 mei 2007:
                                        * Bazaar open vanaf 12.00uur
                                        * Expositie “Jan de Post”
                                        * Expositie “Een leven lang Bleijenbeek”

www.theecafedebazaar.nl  - 17 mei 2007

mr. Pieter van Vollenhoven slaat af op golfbaan Bleijenbeek

AFFERDEN - De officiële opening van golfbaan Bleijenbeek wordt verricht door professor meester Pieter van Vollenhoven. Op zondag 6 mei slaat hij af vanaf hole 1 en geeft daarmee het startsein voor een golfwedstrijd Championship Course. 

Na twee jaar aanleggen en bouwen is golfbaan Landgoed Bleijenbeek gereed. Het landgoed beschikt over diverse banen, een Championship Course en ruim opgezette oefenfaciliteiten. Ook het clubhuis is inmiddels in gebruik genomen. Het resultaat mag er zijn. De golfbaan ligt in een prachtig en rustig stukje van de Maasduinen en trekt golfliefhebbers uit het hele land naar Afferden. 

De officiële opening van Bleijenbeek gaat gepaard met een feestelijk programma. De officiële openingshandeling verricht Prof. mr. Pieter van Vollenhoven rond 12.30 uur. Na afloop van de wedstrijd vindt er een golfshow van professionals plaats en zijn er rondvluchten per helikopter. De festiviteiten worden afgesloten met een diner voor de genodigden.

Kliknieuws - 7 april 2007

Theecafé De Bazaar opent Paaszaterdag

AFFERDEN - Bram Reiniers heeft zijn droom verwezenlijkt. De 28-jarige eventmanager uit Afferden bouwde afgelopen maanden zijn theecafé. Op zaterdag 7 april opent hij theecafé De Bazaar aan de Bleijenbeek 10 in Afferden. Vanaf dan is De Bazaar voorlopig ieder weekend vanaf 12.00 uur geopend. Het theecafé werd gebouwd in de oude landbouwschuur bij de woning, naast ruïne Bleijenbeek.

De schuur werd onderworpen aan een fikse opruimbeurt en vervolgens ingericht met een buffet, tafels en stoelen en zitbanken. De Bazaar ademt een oase van rust en oogt basic. Bram Reiniers gebruikte bij de inrichting nagenoeg allemaal tweedehands spullen. De Bazaar is voorlopig elke zaterdag en zondag geopend vanaf 12.00 uur. Bezoekers kunnen in het theecafé terecht voor een heerlijk kopje verse thee met iets erbij. "Ik serveer zo'n twintig soorten thee waarvoor ik een uitstekend adres heb gevonden in de Amsterdamse Albert Cuyp. Ook organiseer ik op verzoek theefeesten, een soort high tea, met lekkernijen." Vanuit zijn studie en professie organiseert Reiniers evenementen en staat hij startende ondernemers bij met het gratis hulp en advies op gebied van promotie en communicatie. "Wie meer wil weten over de mogelijkheden bij De Bazaar mogen gerust contact met me opnemen. Ik ben te bereiken op nummer 06-52323383".

Kliknieuws - 3 april 2007

Welkom op www.landgoed-bleijenbeek.nl

Momenteel zijn we nog grotendeels onder constructie, maar de site is al wel te bezichtigen. Kijk eens rustig rond en geef u mening door!

A.G.W. Wijers - 1 april 2007

HOME

Gebruikerstip
Dubbelklik willekeurig op de website om terug te keren naar boven!