the key, the "s"ecret

... in dit geval de sleutel tot de hoofdingang van de kerk van Afferden. Niet de huidige hoofdingang, maar de hoofdingang tot in de oorlog. Deze bevond zich in de toren. Een betrekkelijk kleine deur gaf toen toegang tot de kerk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kerk onherstelbaar beschadigd. Niet veel heeft de oorlog overleefd, maar naast het monumentale altaar heeft ook deze sleutel het gered. Er is overigens  niet heel veel over de sleutel bekend. Wat we wel weten is dat de sleutel van de kerk vroeger bij de koster, dhr Clevers, thuis bij de rest van de sleutels hing. Bij de rest van de sleutels is in dit geval bij de sleutels van de kamers van hotel "De Sleutels". Hieraan ontleende hotel "De Sleutels" dan ook zijn naam.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft een van de zusters die destijds bij de kerk woonde  de sleutel gevonden en bewaard. Zo is deze sleutel kort na de oorlog "vertrokken" naar Amersfoort om rond 1980 definitief terug te keren naar Offerse-bodem.

Wat we verder weten is dat de sleutel een lengte heeft van 23 cm en bij het handvat 8 cm meet. Daarnaast heeft de "S"vorm een hoogte van 4,5 cm bij 2,5 cm. Klik hieronder op de foto voor een gehele weergave van de sleutel.

A.G.W. Wijers  - 14 augustus 2007

GESCHIEDENIS