Triode Dick's Page
Het 2A3 MUPP project.
Hier gaan we nog een stapje verder met het opgewaardeerde UL40 project. De MUPP (MU-stage Push Pull).
Dit ontwerp heb ik op verzoek van een audioliefhebber, Jan, verder uitgewerkt. Jan wilde een stap verder gaan dan de versterker voorgesteld in het opgewaardeerde UL40 ontwerp. "Ik wil alleen de trafo's gebruiken en het beste maken wat er mee mogelijk is. En in een andere behuizing "! Nou het kan nog een streep verder. Vandaar deze page.
Wat is er bijgekomen? Eerst wilde ik een mooiere stuurbuis toepassen, dezelfde die het zo mooi doet in mijn 807 push pull. De 6SL7. Absoluut de meerdere van de ECC88. En goed en voordelig te koop. Dat de triode een hogere anodeweerstand heeft en dus moeilijker de 2A3 aan kan sturen wordt omzeild door er een dubbele "constant current source", of in dit geval, de onvolprezen mu-stage, te gebruiken als anodebelasting. De uitgangsimpedantie wordt dan heel laag. En de bandbreedte van de trap hoog. Een triode zoals de 2A3 heeft een behoorlijke hoge Millercapaciteit. Maar hier speelt dat geen enkele rol. Een bijkomend punt is dat er geen kathode ontkoppeling nodig is op de 6SL7. De buis heeft door de Mu-stage belasting al zijn (bijna) theoretische maximum versterking. De versterker is daardoor ook zonder voorversterker gevoelig genoeg voor elke ingangsbron.(en minder is in dit geval meer!). Gebruik voor de ingangspotmeter wel een stappenschakelaar. Oef, dat kost nog al wat.... Zelf maken mannen! (of vrouwen, waarom mag deze fantastische hobby alleen voor ons mannen toegankelijk zijn?). Ik haal de schakelaars voor 10 tot 15 piek in de dump, echte kwaliteit mill.spec. Koop er de nodige weerstanden bij en ben zo voor 25 piek klaar! Je moet er wat voor doen. En je spaart zo 300 ballen uit voor een aardig stukje muziek en buisjes. De kwaliteit doet een Alps of Noble blozen van schaamte. En je zelf je kaak op je borst(en) laat zakken van verbazing. Mij ook, Ik heb ook al het (on)nodige kapitaal in de blauwe en zwarte volumeregelaars zitten! Nee, 25 pietermannen plus 2 uurtjes precies solderen zijn de kosten voor een behoorlijke stap opweg naar het audiowalhalla.
(Nog) lege 24-staps schakelaar. Een juweeltje in wording.
Elna 12-staps, vaak ook voldoende! En ook uit de dump. zeven en halve piek plus 24 weerstanden.
24-staps Daven switch.
6SL7WGTA.
Het schema is een verder uitgewerkt idee van de opwaardering die ik heb gemaakt voor de UL40S. Gebleven zijn de Paraphase fasedraaier. Die vind ik persoonlijk erg mooi, maar nu wel met een triode die veel meer overeenkomt met het principe van deze fasedraaier. Zuiver theoretisch hoort de onderste helft een oneindige versterking te hebben, wat natuurlijk niet mogelijk is. Vandaar ook de compensatieweerstand van 22K in de onderste helft van het schema in serie met de 180K. "Gebruik dan een ECC83, die heeft een versterking van 100x". Gatverdegatver... een ECC83... nee toch! Een 6SL7 veegt de vloer aan met die dubbeltriode. En een ECC83 is zo variabel per merk dat een goede vinden een dubbeltje in een hooiberg is. Ik heb nog wel een stel Mullard box-anode's. Die vind ik wel goed.Maar ook die zijn de prijs die er voor gevraagd wordt absoluut niet waard. Alle oude ECC's zijn over de top geprijst trouwens! Vergeten die buis. Als eindbuis kan ik hier vooral de Sovtec 2A3 aanbevelen. Ook als 6B4G te koop. De triode is een favoriet geworden door de erg mooie muziekweergave en opbouw. En nog heel betaalbaar ook. Ik gebruik hem in één van mijn versterkers. Is ook heel stabiel. De link naar het schema vind je onder aan de bladzij.
De voeding verschilt niet veel van de 6B4G-variatie. Het grote verschil zit in het aantal smoorspoelen in de in de hoogspanning en in de andere gloeispanning van de 2A3. Bij een 2A3 is het ook heel goed mogelijk wisselspanning (AC) te gebruiken zonder het gevaar van een dikke hummmmmm. De lage 2,5 Volt maakt dat mogelijk. Een simpele balanspot aan de buisvoet is voldoende. Wil je toch liever gelijkspanning (DC) dan is daar natuurlijk weinig tegen in te brengen. Ikzelf prefereer AC.
De weerstanden die mijn voorkeur genieten zijn de oudere Alan Bradley composiet carbon types. Maar ook de door "Angela Instruments" verkochte nieuw gemaakte "Riken ohm" weerstanden zijn heel erg mooi! Wil je het voordelig houden; gebruik gewoon weerstanden van "Beyslag". Voor twee dubbeltjes per stuk bij Conrad.
De koppel condensators zijn het allerbelangrijks. Zeer geluidsbepalend. Wil je niet teveel tijd kwijt; gebruik gewoon tinfolie-caps van SCR of Solen. En ook de Jensen papier in olie is een redelijk goede. Mijn favoriet op dit moment is de Ultratone zilverfolie in oliepapier.  Wat ik zelf nog meer gebruik kun je her en der wel op deze homepage lezen. Maar let wel, goed zoeken wordt hier het meest beloond! In de voeding appriceer ik oude papier in olie types het meest. Maar ze zijn niet eenvoudig te vinden. Lukt het niet, of zijn ze te groot, gebruik weer SCR of Solen polyprops. Goed en heel betrouwbaar!
Cornell Dublier papier in olie.
Diverse koppel C's.
Voor de uitgangstrafo's zijn er natuurlijk meer mogelijkheden dan de overigens prima Amplimo. Ook de dubbelkamer uitgangstrafo's van Automatic electronics zijn warm aanbevolen. Maar er zijn natuurlijk meer alternatieven. Zorg wel voor een RAA primair van 5 a 6 Kilo-ohm. Voor de duidelijkheid: ik heb geen enkele zakelijke binding met bovengenoemde bedrijven, maar gewoon erg goede ervaring met hun trafo's!
*
Ultratone cap, zeer fraai, en betaalbaar!
Updated: 11-7-2000
Dubbelkamer uitgangstrafo. De beste in zijn soort!
Links: Riken Ohm. Rechts: Alan Bradley.
Sovtec 2A3
Schema voeding
triode.dick@home.nl
Schema versterker