Triode Dick's Page
Een single ended 45/ 2A3 versterker
Waarom een single ended 45/ 2A3 versterker?
Het antwoord is simpel: De kwaliteit van zo'n versterker enorm goed kan zijn!
*
Nog een reden is dat er nog behoorlijk goed aan oude USA productie is te komen. En er worden weer nieuwe geproduceerd door AVVT, KR en Sovtec. De laatste is zelfs voordelig met ongeveer $75.= voor een paar. En nog erg mooi ook. De KR is erg duur. De AVVT minder duur en verschrikkelijk mooi. En je hebt er immers maar 2 voor nodig voor een stereoversterker.
Vergeet echter de Chinese productie. Shuguang, Golden Dragon, Sino etc. Deze buizen neem ik niet serieus. Ze klinken nog best redelijk maar over de levensduur schrijf ik niet naar huis. Die dingen beginnen na enkele uren draaien al bruin te verkleuren. De Shuguang wordt voor enkele tientjes per stuk aangeboden. Maar de zelfde buis met Golden Dragon stempel is vele malen duurder. Ronduit gebakken lucht............ De oude USA triodes daarintegen zijn erg mooi. Met de RCA als mijn favoriet. Ook een beluisterde Sylvania blijkt ook heel mooi te zijn. Maar ook in Italie werd de prachtige Fivre 2A3 gemaakt. Deze buizen, de Fivre uitgezonderd, zijn nog prima te bemachtigen. De 45 wordt niet meer nieuw gemaakt , is zelfs al zo'n 30 jaar uit productie. Maar er zijn er zoveel van gemaakt dat je met enige moeite toch wel een paartje kan vinden. Maar ik geef toe, het laatste jaar is de spoeling wel dun geworden. Nog langer wachten is dus weinig zinvol. De geluidskwaliteit van de 45 vind ik mooier dan de 2A3. Behalve........dan de singleplate 2A3. Die zijn echter maar een jaar of drie vier in productie geweest, rond 1935. Het is de allerbeste triode die ooit op mijn versterker heeft gebivakeerd! Ik heb hem van een vriend geleend voor de grote eindbuizentest. Geweldige ervaring. Maar er is hoop! De nieuwe, niet Chinese, triodes die ik hierboven noemde zijn allen singleplated. Wat wil zeggen; met 1 Anode/ rooster/ kathode-constructie. De AVVT is gewoon pure topklasse. De Sovtec ronduit goed. KR heb ik (nog) niet beluisterd. "Normale" 2A3's hebben een duo anode constructie, wat een meer gesluierde weergave geeft. Een 45 is ook een single plate triode.
Dan de stuurtrap. Hier zijn meerdere mogelijkheden. Ik heb een aparte pagina over stuurbuizen gemaakt. Onder aan de pagina staat de link.
Direct verhitte types:
Indirect verhitte types:
RCA 12SX7.
Cunningham 76.
Er zijn natuurlijk nog wel meer mooie triodes. Maar met bovengenoemde heb ik zelf uitgebreide ervaring. In Europa zijn ook erg mooie exemplaren gemaakt. Maar ik ben een liefhebber van de USA-buizen en heb daar de meeste ervaring mee. Laat je echter niet weerhouden................ Wat mij bij de Amerikaanse "tubes" aanspreekt is hun degelijke bouw. Europeanen zijn over het algemeen wat fragiler van bouw. En over die vervelende Europese buisvoeten wil ik liever niet praten. De kwaliteit en het groot aantal verschillende types zijn belachelijk. De aanraakveiligheid is totaal afwezig! Pas na normalisatie en de komst van de bekende Octal en Noval voeten werd dat veel beter. Amerikaanse voeten stralen degelijkheid uit. UX4 en UX5 zijn mooi, degelijk en veilig én worden nog nieuw gemaakt. Maar dat de oude Philips en Telefunken buizen kwaliteit bieden, dat heb al vaak mogen beluisteren. En de B406 van Philips hoort gewoon tot de beste die ik ooit heb gebruikt. Die staat dit moment, gevoed uit bovengenoemde stroombron, op mijn voorversterker te spelen. En ik ga zeker nog meer Europeanen uitproberen.
*
updated: 7-5-2000
Als stuurtrap op de gebruik ik de door mij al zo geprezen mu-stage. Deze heeft een geweldige spanningzwaai en een lage uitgangsimpedantie. Als spanningsversterking heb ik de 227 toegepast. De 56 kan zo ingeplugt worden. En met aangepaste gloeispanning zijn de 37 en 76  inzetbaar. Wil je direct verhitte versterking? Dat kan. Maar voor de duidelijkheid ga ik  van de genoemde voortreffelijke indirect verhitte triodes uit. Maar hij is snel om te bouwen. Als "constant current" buis gebruik ik vaak de 12GN7/ 12HG7. Maar met kleine aanpassingen zijn hier meerdere penthodes bruikbaar. Als je de kans krijgt, lees dan eens het artikel in Glass Audio van Alan Kimmel. En kijk ook eens naar de andere projecten met deze "supertrap" op deze homepage.
Het is echt opmerkelijk hoe mooi de 27, 56 en de 76 etc het doen in dit ontwerp. Ik heb in het verleden de 76 ook lang gebruikt met een normale weerstandsbelasting aan de anode. Mooi hoor, tot ik hem in een mu-stage configuratie gebruikte. De buis gaat dan van de handrem. Schoner geluid, transparanter.... Probeer het en je gaat voor de bijl!
De penthode moet een hoge stijlheid hebben. Een EL84 kan nog net maar er zijn mooiere opties. Zoals: de al genoemde 12GN7, 6888 en 6AG7. Ook de Svetlana SV83 is bruikbaar. Goed en heel voordelig verkrijgbaar. De adressen vind je op de linkpagina.
*
226 en 30. Geweldig mooie DHT's
Een stroombronvoeding voor DHT voorbuizen.
Dumond 1G4
245 SE met Mu-stage met VT67 en 6AG7.
Philips ECC88.
Philips B406.
triode.dick@home.nl
Schema versterker:
Schema voeding:
Stroombron: