Triode Dick's page
Everymen's 6B4G Single Ended Amplifier.
Bij het beluisteren van de 6B4G in het kader van de "grote eindbuizentest viel op wat voor een verrekte mooie triode de 6B4G eigenlijk is! Ik dacht meteen aan een niet te moeilijk versterkerontwerp. Zo is het voor een relatief laag (for everymen) budget mogelijk een heel mooie single ended versterker te bouwen. Dit kan voor de prijs van een "lullige 14 in een dozijn absoluut onbevredigende confectie transistor versterker"! Het ware audionirvana is echt niet zo ver weg als het soms lijkt.
Ik ben uitgegaan van de versterker waar ik tot voor een jaar terug, met een 45 en 300B eindtriode, heel veel plezier aan beleefde. Met een 6SN7GTB als driver. Als je niet met een losse voorversterker werkt, gebruik dan een 6SL7. Dit geeft een wat kleinere bandbreedte, maar is nog steeds prima. Neem voor de kathodeweerstanden dan een waarde van 2K7. De roosterweerstand wordt dan een 100K potmeter, of liever een stappenschakelaar.
6SN7 en 6SL7
Sylvania 6B4G
Ook op smoorspoelen in de voeding is niet bezuinigd. Het moet wel een fatsoenlijke versterker worden natuurlijk.
De enige restrictie ligt nog in de te gebruiken luidsprekers. Kijk, moeilijke luidsprekers met een impedantie van enkele Ohms en een rendement van 80 dB zijn natuurlijk aan een versterker van zo'n 3 Watt niet echt realistisch. Maar bijvoorbeeld een tweeweg met een 90 dB rendement en een makkelijke impedantie zal erg veel muziek laten horen. Een versterker die een headbanger ook kan bevredigen zal ik een andere keer publiceren. Dit is een versterker voor de audiopurist met een wat lager budget. Of een liefhebber die wat meer geld voor muziek wil overhouden.
Gewoon een goeie degelijke SRPP. Sucses verzekerd. De voeding is natuurlijk met een gelijkrichtbuis uitgevoerd. Kijk ook even op de nieuwtjes-page. Dat móet (vind ik in ieder geval) gewoon met een single ended versterker. Andere mooie gelijkrichters: 5R4, GZ37, AZ1. Niet de GZ34, vind ik absoluut de minste. De voeding is 100% belangrijk in dit type versterking! Evenals de koppelcondensator. Heb je daar nog geen ervaring mee, begin met SCR- of Audyn-cap tinfolie-polypropyleen. Te koop bij o.a.: Remo en Speaker&Co. Geen gewone gemetaliseerde MKP's, klinken te dun als koppel C. "Tweaken" blijft nog altijd mogelijk.(Voor de duidelijkheid: tweaken is het fijntunen van de klank door componenten uit te wisselen en dus op je eigen smaak te selecteren. Dat is één van de boeienste maar ook moeizaamste dingen van onze hobby).
Gebruik als je een novice (beginnende hobbyist) bent, weerstanden van het merk: Beyslag. Wordt o.a. zeer voordelig verkocht door o.a. Conrad in Boekelo. Deze weerstanden hebben een fijne klank zonder de vaak karakterastieke scherpte van andere metaalfilmweerstanden. Mijn favorieten zijn carbon of koolstof weerstanden zoals de Allan Bradley en Riken Ohm. De prijskaartjes vallen duidelijk in het nadeel van de laatste uit.
De buizen zijn helaas in Nederland óf slecht te krijgen óf overprijst. Gebruik alleen oude productie (NOS) van RCA, GE, Hytron, Sylvania e.d. Die zijn in de USA nog te koop en van hoge kwaliteit. Kijk op de linkpagina maar bij Tubeworld of Angela electronics. Je ziet er een  ruime lijst met verkrijgbare juweeltjes tegen (nog) betaalbare prijzen. Ik heb mijn eigen 6B4G's al een tijdje op de plank liggen. Die heb ik als "used" gekocht bij Antique electronic supply. Ze waren en zijn véél voordeliger dan een 2A3. En electrisch en uiterlijk, op de voet na, gelijk. En de Sylvania's die ik op de testbank heb zijn mooier gebouwd én klinken nog een streepje beter dan de RCA 2A3, die ik ook voor deze gelegenheid in huis heb. Dat is opmerkelijk omdat Sylvania, in tegenstelling tot RCA, niet mijn allerfavorietste buizenmerk is! Maar hun 6B4G is voortreffelijk. Ze worden verkocht voor $15.50 per stuk. Een koopje. Ook de CBS Hytron's die ik beluisterd heb zijn prima. Die van mij meten allemaal nog zeer goed op de buizentester. En ze hebben een lange levensduur. Vergeet niet meteen buisvoeten mee te bestellen bij de buizen! Voor stereo heb je 5 octalvoeten nodig.
De kast mag je zelf bedenken. je ziet genoeg voorbeelden op de homepage. Heb je vragen: email!
Een single ended versterker voor een wat beperkter budget. Dus voor bijna iedereen.
Updated: 15-7-2000
Nu een paar maanden na dat ik bovenstaande beschrijving maakte, is er een veelbelovende buis op de markt verschenen. De Sovtec 2A3 en 6B4G. Met de eerste draai ik dagelijks in mijn hobbykamer. (Of dacht je dat ik daar wel naar transistors luister........) De triode staat op mijn tweede versterker. Hij heeft nu al heel wat uren achter de kiezen. De buis staat zo stabiel als een huis. In de grote eindbuizentest lees je al dat ik er enthousiast over ben. Nu na langere tijd durf ik gerust te zeggen dat het een klasbak is. Veel beter dan ik verwacht had. Het is een hete aanrader. Door de single plate constructie is het geluid nog wat gedetaileerder dan met de oude 6B4's. De 2A3 speelt op 2,5 Volt wisselspanning met zo weinig restbrom dat een gelijkspanningsvoeding niet nodig is.
En de prijs is zeer redelijk (het blijft gewoon een "everymen amp.) én hij is gewoon in Nederland te koop. De mijne heb ik van VT-components. Een gerustellende gedachte, vooral nu de Dollar "sky high" is.
Dat dit ruim binnen het budget valt, is elders op mijn homepage te lezen. Alleen op de voeding condensators moet niet worden bezuinigd! Gewoon goeie polyprops. Goed én veilig. Een adres voor de trafo's is op de linkpage voorhanden. Een vergelijkbare set trafo's voor de 807 SE is al voor minder dan 500 piek te koop. Inclusief smoorspoelen.
Maar heb je toch net te weinig vermogen met deze versterker, én je wil toch binnen het budget blijven, kijk dan eens naar de 807SE op deze site. Die geeft 4 keer zoveel vermogen dan dit ontwerp. Ikzelf gebruik de kleine doch ó zo fijne versterkers alleen boven de 80 Hz. Voor de lage lusten gebruik ik een separate push pull 807 versterker. Daar is een 6B4G/ 2A3 gewoon niet voor gemaakt.
schema:
triode.dick@home.nl