Triode Dick's Page
De foto's op deze pagina geven je een indruk van het bouwen van de versterker. Ik heb extra veel foto's gemaakt om ook de minder ervaren hobbyist een idee te geven hoe je iets als een versterker bouwen nou aanpakt. Gewoon beginnen! Niet bang zijn, het is heel goed te doen. Een koperplaat voor het chassis koop ik op maat bij de plaatselijke metaalhandel. Gaten voor de buisvoeten maak ik met ponsen van het merk "Greenslee". Niet echt goedkoop. Maar heel duurzaam en goed voor enorm veel gaten. Dit zijn echter wel ponsen die de gaten mooi strak maken. Als je boort, direct de spaanders opzuigen. Gaten met een verzinkboor netjes afbramen. Als je netjes werkt is een chassis klaar in één dag te maken. Dan is het voor mij vervelenste werk achter de rug. Zoals je kan lezen besteed ik ook wel eens wat uit... Verdere details zie je op onderstaande foto's. En heb je vragen? gewoon mailen...
OB 300BA Single Ended Versterker.
Update: 1-10-2000
Een topper met super UGT's.
Een gat voor een buisvoet en verzonken gaten.
De bouw in beeld...
Verzinkboren voor het netjes afwerken van de gaten. Let wel, dit gat is in werkelijkheid maar 3,2 mm !!
Alle voeten gemonteerd. Zie je dat het chassis al reeds gespoten is. Doe je dit niet direct, dan gebeurd het nooit meer... zoals ik vaak zie bij medehobbyisten. Een mooie afwerking blijft dan achterwege, heel jammer. Het maakt de versterker af.
De trafo's ook gemonteerd. Een detail van de voedingstrafo laat zien dat ik een deel wegzaag om ruimte te maken voor de doorvoer van de bekabeling. Altijd rubbertules gebruiken! Ook de voedingstrafo staat op dikke tules.
Hier en daar een strategisch opgestelde draadsteun maakt de montage van componenten makkelijk en stevig.
Met passen en meten van de losse componenten worden de plaatsen bepaald. Lange bedrading zo veel mogelijk vermijden.
De wat lange kabels uit de uitgangstrafo mag je onder geen beding inkorten! Ik heb er kabelschoentjes met draadogen aangeklemt en doorgesoldeerd.
Alles vastgezet ?...
De andere kant van het chassis...
Een wirwar van draden uit de voedingstrafo vastgezet op de aansluitterminal. Je kunt de aangebrachte belettering nog net zien. Het is in het echt overzichtelijker dan het hier lijkt. De elco is voor de ontkoppeling van de opgetilde gloeispanning.
De RGN1064 moet op 4 Volt. Dus twee weerstanden werken een voltje weg.
De beide gelijkrichters op het chassis. De combinatie van oude europeaan en nieuwer Mullard is magisch.
Het steraardepunt. Het enige punt wat contact maakt met het chassis.
De netschakelaar wordt voor inbranden behoedt met twee condensators.
*
Zo, binnenkant zo goed als klaar. Hier en daar nog wat experimenteel. De stekker gaat in de wandcontactdoos... Maestro, Muziek!
De Mu-stage gemonteerd. Let op mijn favoriete condensator combi, Een Infinicap en een zilverfolie Pro-cap.
De 20 Watt kathodeweerstand van de 300B
<< vorige pagina