Triode Dick's Page
Ik had toch vrijgenomen, om het weekend met een paar uur te verlengen. En de volgende dag zou ik met onder andere deze versterker naar Audio Import gaan. (zie de Visitor) En ik wilde af van dat knagende gevoel dat het nog niet helemaal af was. Na anderhalf uur was de ombouw gedaan. Meten.... Hé, dat stelt zich nu wel mooi in. Wat meer stroom door de buis. De 1k5 kathodeweerstand heb ik verlaagd naar 1K1 (2 Alan Bradleys van 2K2 parallel). Dat was niet verkeerd. Vervolgens weer met 35 Kg van de trap af en het apparaat op het audiorek geplaatst. Eerst maar warm laten worden. Vervolgens onder het genot van een mok koffie wat lekkere cd's op Ceasar beluisterd. Daar meet ik alles mee. Mijn referentie. Na een klein half uurtje ging de OB300AB76 (what's in a name?) in de keten. Dat ging niet gek, helemaal niet zelfs. De 76 driver kon dus wel met meer "twang" weergeven. Alleen bekroop mij na een tijdje het gevoel dat het midden wat plastischer mocht. Ik heb de Infinicap (die een wat puntiger karakter van zichzelf heeft) vervangen door de pas weer door mij herondekte Jensen pio. En toen was het daar. Kracht, souplesse, detail, mooie stage. De rest van de dag heb ik nog veel muziek er door gejast. En nou zonder het idee om Ceasar maar weer in te schakelen. Zo kon ik de versterker wel mee op excursie nemen. Ik zou nou ook de 30 driver met dezelfe koppel C's uitvoeren. Die was ook wat puntiger dan mijn referentie.

Wat heb ik van dit tweaken opgestoken? Als ik geen Ceasar had, was ik zeker bij de eerste driver gebleven. De 76/6888. Nu heb ik vooral gezocht naar de mogelijkheid om deze referentie te benaderen. Als je een tweede versterker bouwt, en hij is wat minder dan de eerste, zal de tweede nooit in het eerste spelen. Om maar een voetbalterm te gebruiken. Hij zal op de reservebank belanden. Of je gaat veel energie steken in tweakwerk, en dan ben je op mijn terrein beland. Het kost enorm veel tijd, maar je kan er rijkelijk voor worden beloond! Wat volgens mij met deze versterker ook gebeurd is. Ik wist dat de Uitgangstrafo's meer konden dan in de eerste oplossing. De AV en KR 300B had ik ook al beter gehoord. De 76 is al jaren een geliefde buis. Wat er ook geconcludeerd kan worden is dat je niet klakkeloos een stel topcomponenten in een kast kunt solderen en er direct een topbuizenbak van maakt. Gelukkig is het niet zo eenvoudig....

Ik heb er de laatste week nog met plezier muziek mee gespeeld. Ik laat de versterker zo hij nu is.

Heb je 30's op de plank? Laat ze daar niet liggen! Ga ermee aan de slag. Heb je 76's liggen, zonde zeg....... Kom, er is nog wat te doen. Maak warm, die soldeerbout..........

Op de site van Jim de Kort, www.vt52.com staat een schema van een lader voor de 2 Volt accu voor de 30. Ook in de Conrad gids zag een mooi laadapparaat voor 2, 6 en 12 Volt accus. Omschakelbaar. De 76 staat bij mij gewoon op 6,3 Volt AC. No hummmmmmm.
OB 300BA Single Ended Versterker.
Update: 14-11-2000
(Bijna) real time ontwikkelingen aan een versterker.
*
Het zat me ondanks de mooie resultaten met de 30 toch wat zwaar dat ik mijn oude geliefde 76 niet op het gewenste niveau kreeg. Audiovriend Wim heeft dit mooie triode'tje in zijn voorversterker. En daar klinkt het echt goed, veel krachtiger dan in de OB300BA. Het zou toch ook niet aan de 6888 liggen dat het mij wat te gladjes was? En nu stond er immers de 6AG7 te pronken met de 30. Ombouwen. Ik wil het weten! Lukt het, dan geeft het een extra mogelijkheid de versterker te bouwen. De 30 met accu voeding is immers niet ieders "cup of tea". De accu moet ook nog geladen worden immers. Als die leeg is (oeps, vergeten de schakelaar in de "laadmode" stand te zetten), zit je twaalf uur of zo zonder muziek! En dat ken net, natuurlijk. Er moet ook een redelijk alternatief komen voor de man die geen omkijken naar zijn versterker wil.
The return of the 76
Schema OB300/76